Autor Wątek: ROZRZĄD - po wymianie, ubywa płynu chłodzącego  (Przeczytany 378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline badzi_o

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: FWD
  • Rej: PCT
ROZRZĄD - po wymianie, ubywa płynu chłodzącego
« dnia: 19 - Kwietnia - 2026 - 17:56:12 »
Witam.
VW Tiguan II 2.0 TDI 115 KM z 2019 roku.
Oddałem auto na rozrząd kompletny z pompą wody, paskiem osprzętu oraz serwisem olejowym i wymianą zbiorniczka wyrównawczego na taki bez silikatu. Oddałem do bardzo dobrego wg opinni warszatu aby uniknąć problemów z gwarancją usługi. Niestety powstał problem. samochód odebrany 02.04 i postawiony w garażu. 07.04 wyjazd i jakie moje zdziwienie kiedy po ogółem od odebrania przejechanych około 120 km wyświetlił się komunikat o poziomie płynu chłodzącego. Natychmiast zjazd, kontrola i rzeczywiście stan nawet poniżej minimum. Dojazd do domu bo blizutko i uzupełnienie. ogółem z dolewką na drugi dzień weszło jakieś 700ml. Natychmiast kontakt z warszatem, opis sytuacji i wstępne ustalenie że mogło byc słabo odpowietrzone. Niestety na kolejny dzień rano znowu mniej płynu i na kolejny dzień rano znowu mniej płynu ale to już ilości po ok 100ml. No to powrót na warsztat i zgłoszenie sprawdzenia. 13.04 postawiony i został sprawdzony układ chłodznenia - znaleziono nieszczelność delikatną na opasce co zostało poprawione i wymieniono już tutaj na mój koszt dwa przewody wodne bo rzekomo naruszone przez kunę ale jeszcze nie ciekły. 17.04 odebrałem samochód, dojechałem do domu (50km) i zostawiłemsamochód do następnego dnia. Już na drugi dzień brakowało ok 500ml (od max do min zeszło). Oczywiście natychmiast kontakt z serwisem i stwierdzenie "to nie możliwe". Porozmawialiśmy i niepokoi mnie że oni ne widzą problemu że gdzieś przy robocie rozrządu, zbiorniczka jednak mogło coś pójść nie tak tylko teraz to już padło stwierwdzenie że to już teraz to gdzieś w silniku musi być - co mnie martwi w tym podejściu. Zrobiłem kolejne 150-200 km i na dzisiaj zeszło tylko połowę stanu czuli jakieś 150-200ml.

geenralnie nie mam pojęcia jak do tego tematu podejść ponieważ ostatnie 9 miesięcy od zakupu nawet nie musiałem grama dolać, a po zrobieniu rozrządu jakaś masakra. Przed pierwsza poprawką ubytek na końcu był z poziomu max do min przez 4 dni więc nie jest to stały ubytek stałej ilości. Serwis nie wykonał testu cośnieniowego, odpowietrzania próżniowego chyba nie znają :) Dodam tylko że serwis zajmuje się między innymi Mercedesem i Volvo jako jeden z najlepszych w okolicy, a tu taki byk. nie wiem czy w tych samochodach jest jakiś problem z odpowietrzaniem?

Generalnie już mi ręce opadają bo miało być tak pięknie a wyszło jak zawsze. Na co teraz zwrócić uwagę, może coś sam moge sprawdzić chociaż dodam że z mechaniką samochodową nie mam zbyt wiele wspólnego.

Jakieś sugestie, wskazówki?

Offline CRliner

• Clubowicz
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
Odp: ROZRZĄD - po wymianie, ubywa płynu chłodzącego
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 11:16:27 »
Jakieś sugestie, wskazówki?
Mechanik źle odpowietrzył układ i tyle...ma to zrobić skutecznie i oddać auto sprawdzone i sprawne.

Faktura z rozpisaną usługą, to podstawa do reklamacji.

Offline badzi_o

« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 12:23:37 »
Jak najbardziej się zgadzam, jednak już miałem z nim 2 podejścia i nie mam ochoty na więcej. Na rachunku nie mam osobno usługi odpowietrzenia ale to nie jest problem w całościowym zakresie prac.

Jednak jak już się zorientowałem te silniki powinny przejść procedurę odpowietrzenia przez VCDS. Mam takowy :) ale czy ma ktoś może instrukcję w jaki sposób prawidłowo to wykonać? Będe wdzięczy za pomoc.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 16:03:07 »
W nastawach podstawowych albo test elementów wykonawczych, musisz szukać dodatkowej pompy obiegu, wtedy ją załączasz.
Czy po tym jak silnik jest zagrzany i otworzysz maskę, czuć zapach płynu?
:)

Offline badzi_o

« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 18:17:58 »
Nie ma zapachu płynu ani nic wskazującego na jego ubytki zewnętrzne.

Muszę dorwać dokładna instrukcję proceduty odpowietrzania i chyba samzrobię.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 18:46:43 »
Nie ma w VCDS takiej procedury,  możesz sobie tylko dodatkowe pompki uruchomić w celu lepszego przepływu.  W ODIS jest taka procedura. 
Nastaw temperaturę na max , nawiew na 2 stopień i przejdź sie ,najlepiej jak są jakieś wzniesienia male czy nierówna droga.

Offline badzi_o

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 19:14:21 »
czyli procedury
IDE08287 – Bleeding of coolant circuit
IDE08087 – bleed / cooling circuit
IDE04795 – bleed low temperature circuit

nie są od odpowietrzania?

Offline yogibabu

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B8
  • Wersja: R-Line
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 19:16:29 »
Procedura jest w nastawach podstawowych. Co do odpowietrzania przebiega ona mniej więcej tak: obroty są podnoszone przez kilka min,pompa wody jest otwierana żeby był przepływ i to tyle. Można zrobić to bez komputera. Wystarczy odłączyć wtyczkę od pompy wody. Co do uzupełniania płynu to powiem Ci jak to było u mnie po wianie termostatu. Dole wałem kilkakrotnie płynu do zbiorniczka mimo prawidłowego odpowietrzenia układu, po kilkuset km problem ustał. Dolałem u siebie około 1l płynu zanim się wszystko ustabilizowało.
Ps. W instrukcji serwisowej jest nawet notka,że taki stan rzeczy może występować około 1400 km i czym należy poinformować właściciela pojazdu.

Offline badzi_o

« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 19:18:46 »
bardzo dziękuję za taką wiadomość.

Szkoda że serwis mi tego nie powiedział :(

Wobec tego uzbrajam się w cierpliwość i zobaczę po kilku dniach. Weekend wyjazdowy to możeprzegoni bąbelki :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Kwietnia - 2026 - 19:24:14 »
To służy do przesłony pompy wody jesli jest elektryczna . Ten układ nie jest aż tak skomplikowany.  Odpowietrzy sie  w końcu,  w Odis też program prowadzi procedurę poprzez zwiększanie obrotów.   Raz po wymianie i przejechaniu 1100 w zbiorniczku bylo na dnie . Po uzupełnieniu norma.
A te opcje chyba były  w VCDS, sterownik silnika, dostęp warunkiwy, dopasowanie, nastawy podstawowe.
Ale nie pamiętam dokładnie.

Tagi wątku: