Autor Wątek: KLIMATYZACJA-KLIMATYZATOR do domu - co wybrać ?  (Przeczytany 254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
KLIMATYZACJA-KLIMATYZATOR do domu - co wybrać ?
« dnia: 30 - Czerwca - 2026 - 18:31:57 »
Witam.
Po ostatnich afrykańskich upałach, wrócił u mnie temat klimatyzacji lub klimatyzatora do pokoju na piętrze naszego domu.
Pokój o wielkości 20 m² na stałe zamieszkuje jedna dorosła osoba, która w praktyce nonstop ma włączony bardzo mocny komputer a do tego pokój w godzinach 9-16 jest w pełnym słońcu.
Na tą chwilę, przy wyłączonym komputerze i temperaturze na dworze 35 st w pokoju jest 28 st - w porównaniu do parteru, to 4-5 st różnicy i to zdecydowanie da się odczuć.
Była wcześniej rozmowa o pełnej klimatyzacji z rozbudową na 2 sąsiednie pokoje ale że one w praktyce stoją puste, stanęło na dobrym/mocnym klimatyzatorze z odprowadzeniem ciepła poprzez okno.

Jeśli ktoś posiada takie urządzenie, to proszę o parę słów temacie - tych pozytywnych i tych negatywnych.

PS. Jadę do ME rozeznać się w temacie i zaczerpnąć trochę wiedzy.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: KR
Odp: KLIMATYZACJA-KLIMATYZATOR do domu - co wybrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 - Lipca - 2026 - 13:43:10 »
Polecam jednak jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną.
Odchodzi wielki, ciężki, hałaśliwy kloc i druciarstwo z odprowadzeniem ciepła.
Dochodzi awaryjne ogrzewanie "pompą ciepła".
Sprawna ekipa montuje w kilka godzin jeśli są odpowiednie warunki.

Podziękował: doggie

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Lipca - 2026 - 20:47:21 »
Polecam jednak jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną.
Odchodzi wielki, ciężki, hałaśliwy kloc i druciarstwo z odprowadzeniem ciepła.
Ja to wiem i widzę, że Ty to wiesz ale sponsorowi i użytkownikowi tego przedsięwzięcia jest wszystko jedno.

Tego na tą chwilę nie potrzebujemy ale przenośne klimatyzatory też posiadają możliwość grzania.

Problem jest taki: że najbliższy termin montażu, jest przewidywany na połowę sierpnia a sponsor/użytkownik, ma w pokoju 28-30 st i nie ma ochoty tak długo się smażyć.

Na tą chwilę nie można dostać żadnego urządzenia w sklepach stacjonarnych i zostaje tylko Allegro.
Szukaliśmy sprawdzonego urządzenia o mocy 2.6 kW ale nic nie ma i zostaje 3.5 kW.
Wstępnie, przymierzam się do klimatyzatora Warmtec Sotra KP35W - bo jeszcze jest a nie dlatego że jest najlepszy.
Rozmawiałem o nim z monterem stacjonarnych klimatyzatorów i powiedział, że lekko przewymiarowana moc nie będzie przeszkodą a zdecydowanie szybciej schłodzi pokój 20 m² - jedyny minus to dość wysoka cena ale urządzenie jest bardzo wszechstronne 4w1.
Jeszcze nic nie jest przesądzone a właśnie zrobiło się chłodniej i zobaczymy, który wariant wybierzemy.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Lipca - 2026 - 12:18:19 »
Co roku latem mówię sobie, że w przyszłym roku zakładam   Orientujesz się w kosztach bo przyznam, że nie zgłębiałem tematu.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 03 - Lipca - 2026 - 13:23:25 »
@doggie, ja zrobiłem 2 lata temu i bardzo żałuję, że nie wcześniej.
U mnie było trochę kucia i 4 jednostki wewnętrzne. Na początku chciałem tylko instalacje do wszystkich pokoi jak już kują, ale ostatecznie okazało się, że nie ma wielkiej oszczędności na braku jednostki wewnętrznej bo jednostka zewnętrzna i tak musi być z podłączeniem do 4 i instalacja kosztuje.
Jest z tym trochę zabawy bo od każdej jednostki wewnętrznej trzeba odprowadzić wodę i to najlepiej grawitacyjne bo pompki są rzekomo problematyczne.
Mam Gree - polecam! Są piloty i Wifi + apka, więc można sobie uruchomić np w drodze do domu.
Ogólnie popytałem znajomych kto robił i poleca ekipę. Zaprosiłem 3-4 ekipy by zaproponowali jak (były spore różnice!) i zrobili wycenę.
U mnie koszt z tego co pamiętam 17 tys. + VAT 8% jeśli nie na firmę (na firmę VAT 23% i chyba krótsza gwarancja). Były firmy, które chciały 2x tyle...
Przy czym jak ktoś chce np. tylko 1 wewnętrzną i to gdzieś gdzie można się łatwo przebić, to oczywiście bez porównania taniej i szybko. U mnie było z tym dużo pracy...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 03 - Lipca - 2026 - 13:37:01 »
U mnie klima firmy Sinclair 2.6 kW na jedno pomieszczenie, to wydatek 3600 zł z montażem.
To dane przez telefon, więc po wizycie i wycenie montera, cena może się lekko zmienić.
Na razie jednak  zrobiło się chłodniej i temat jakby lekko przycichł.

Tagi wątku: