Polecam jednak jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną.
Odchodzi wielki, ciężki, hałaśliwy kloc i druciarstwo z odprowadzeniem ciepła.
Ja to wiem i widzę, że Ty to wiesz ale sponsorowi i użytkownikowi tego przedsięwzięcia jest wszystko jedno.
Dochodzi awaryjne ogrzewanie "pompą ciepła".
Tego na tą chwilę nie potrzebujemy ale przenośne klimatyzatory też posiadają możliwość grzania.
Sprawna ekipa montuje w kilka godzin jeśli są odpowiednie warunki.
Problem jest taki: że najbliższy termin montażu, jest przewidywany na połowę sierpnia a sponsor/użytkownik, ma w pokoju 28-30 st i nie ma ochoty tak długo się smażyć.
Na tą chwilę nie można dostać żadnego urządzenia w sklepach stacjonarnych i zostaje tylko Allegro.
Szukaliśmy sprawdzonego urządzenia o mocy 2.6 kW ale nic nie ma i zostaje 3.5 kW.
Wstępnie, przymierzam się do klimatyzatora Warmtec Sotra KP35W - bo jeszcze jest a nie dlatego że jest najlepszy.
Rozmawiałem o nim z monterem stacjonarnych klimatyzatorów i powiedział, że lekko przewymiarowana moc nie będzie przeszkodą a zdecydowanie szybciej schłodzi pokój 20 m² - jedyny minus to dość wysoka cena ale urządzenie jest bardzo wszechstronne 4w1.
Jeszcze nic nie jest przesądzone a właśnie zrobiło się chłodniej i zobaczymy, który wariant wybierzemy.