Dziękuję za schemat momentów.
Miałem trochę stracha przy odkręcaniu starych śrub (że urwę) i dokręcaniu nowych śrub(że urwę i coś rozwalę). Mam nadzieję, że nie przyjdzie mi tam ponownie zaglądać.
W innym wątku
https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=16000.0 opisywałem całkiem inną naprawę w moim aucie. W wyniku tamtej naprawy wibracje zdecydowanie zmalały. Zdaje się, że moógł wibrować po części również układ wydechowy. Wibrqcje wydechu miały całkiem inne żródło.
Zdecydowałem się wymienić tłumik drgań skrętnych wału napędowego (ten z tyłu) by całkiem rozwiązać temat wibracji, które tutaj opisałem.
Jak się okazało ten będący na aucie właściwie już całkowicie stał/był zablokowany i nie tłumił drgań. Jak zacząłem rozbieranie to coś tam potrafił się ruszyć ale nie przy użyciu siły palców/dłoni, a łomu. Do tego potrafił się po prostu zablokować więc swojej roli nie spełniał.
Część pasująca do mojego auta to febi bilstein 40931
Stan wizualny starego elementu jest kiepsko. Z pewnością dostał trochę przy demontażu ale już przed było niewiele lepiej. Guma najwidoczniej straciła już dawno swoje właściwości i zamiast rozciągać się pod naporem siły po prostu pękała.
Do tego po obwodzie od wewnątrz są takie 3 plastikowe płytki, które ślizgają się po wewnętrznej powierzchni metalowej zewnętrznej obręczy. Z biegiem czasu, tym jak dostaje się tam bród i rdza potrafią się zablokować i ruchomość spada.
Po wszystkim wibracji brak więc temat rozwiązany.
Dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka
Dodano: 28 - Czerwca - 2026 - 16:07:45
Pozostał temat związany z poduszkami silnika (tymi dolnymi) ale to już pewnie w innym wątku.