Autor Wątek: 1.6 TDI - problem z pierwszym cylindrem  (Przeczytany 89 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline swienty

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Model: Variant
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CXXB
  • Moc: 110 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZ
1.6 TDI - problem z pierwszym cylindrem
« dnia: 28 - Maja - 2026 - 12:06:32 »
Mam problem z Golf VII 1.6 TDI 110 KM [CXXB] z 2016 roku. Przebieg 202 tyś km, mam go 7 lat, krajowy nie kręcony ;-)
Silnik po rozruchu pracuje jakby na 3 cylindry, a po rozgrzaniu jest ok.

Co mamy obecnie:
Po podłączeniu VCDS rano, wewnętrzny moment na 1 cylindrze sporo odstaje od pozostałych. Pierwszy może mieć ok -300, pozostałe +600-800
Czas wtrysku na 1 cylindrze jest ok 120us, a na pozostałych ujemne
Po rozgrzaniu te wartości się wyrównują

Wtryskiwacze na cylindrze 3 (usterka elektryczna) i 4 (duży przelew) zostały wymienione niedawno na nowe

Co zostało już sprawdzone:
Przekładka wtryskiwacza z 2 na 1, problem pozostał na 1
W zaworze na pompie nie ma opiłków
Sprawdzone wtyczki wtryskiwaczy, czujniki temperatury, nowy filtr paliwa, wszystko w normie. W sterowniku nie ma błędów - sprawdzone vcds i obdeleven vag

Kolejna ciekawostka, wczoraj wyjąłem świece żarowe i po 2 dniowym postoju, na trzech cylindrach były mokre, wyglądało na paliwo bo czyste. Sprawdzałem na zimnym silniku na 1, 2 i 4 cylindrze bo 3 świeca nie była ruszana od nowości, i nie chciałem ryzykować.
Świece były wykręcone do sprawdzenia ciśnienia na cylindrach, 1 i 2 idealnie ok 27 bar, na 4 minimalnie więcej o 0.5 bar

Na zdjęciu widoczny jest pierwszy pomiar na zimno, drugi po kilku minutach od odpalenia - dane cały czas skaczą więc wrzucam tylko poglądowo.

Powoli brakuje pomysłów i zaczyna to wyglądać na usterkę mechaniczną - głowica?

:arrow: Co dalej sprawdzić?

Dodano:  03 - Czerwca - 2026  -  21:37:52
Chyba wszystko stało się jasne
Zamieniłem wtryski miejscami, ostatnio zakupione nowe poszły na 1 i 2 cylinder, a stare na 3 i 4. Efekt: na zimno nie pali na 4ty. To już chyba koniec tematu, oby  ;)

Tagi wątku: