Autor Wątek: ELEKTRYFIKACJA MOTORYZACJI - czy to się uda w Polsce/Europie ?  (Przeczytany 61036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: N
Odp: ELEKTRYFIKACJA MOTORYZACJI - czy to się uda w Polsce/Europie ?
« Odpowiedź #150 dnia: 01 - Maja - 2025 - 22:43:01 »
chodzi mi o czas
Nasz reniferek ma zasięg około 120-140 km i czas ładowania w domu od 15% do pełna to  około 12h, a na ładowarce takiej średniej bo nie mamy możliwości tego najszybszego ładowania to zajmuje około 2 do 3h. Ale jak podłączaliśmy Hyundaia sąsiadów pod taką szybką to przez czas skorzystania z toalety, wzięcie kawy i zjedzenie hot doga(około 0,5h) przybyło mu około 100km zasięgu.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: N
« Odpowiedź #152 dnia: 02 - Maja - 2025 - 07:57:48 »
Jako elektryk z wykształcenia i wykonywanej pracy całkowicie się z tym co jest na filmiku zgadzam. Reniferek jest wykorzystywany właśnie do jazdy wokół komina a 80% prądu w Norwegii jest z elektrowni wodnych około 15% z elektrowni wiatrowych reszta jest jeśli trzeba importowana. Choć ostatnimi laty to Norwegia to eksportuje prąd do Niemiec, Danii, Szwecji i Brytanii. Nasz reniferek ma w tej chwili przejechane około 130 000 km, i mamy go tylko dlatego, że taniej jest na odcinkach płatnych i koszt przejechanego kilometra.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Podziękował: doggie, Marcino

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #153 dnia: 19 - Czerwca - 2025 - 20:13:27 »
Pertyn ględzi, wybrałem ciekawy wątek dyskusji od 1:00:30, którego warto posłuchać ale oczywiście od początku także nie zaszkodzi

https://youtu.be/2gJF8M-o-P8?si=i0Tyr5BCfMU_YBj3&t=3629

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Renault
  • Silnik: 1.2
  • Silnik: Hybrid
  • Moc: 300 KM
  • Skrzynia: AT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #154 dnia: 29 - Lipca - 2025 - 20:16:31 »
A jak już takie luźne gaTki to jak sądzicie jaka będzie przyszłość motoryzacji:
  • Elektryfikacja
  • Syntetyczne paliwa
  • Hybrydy na syntetyczne paliwa + elektryczne do miast
  • Wodór
  • Inne rozwiązanie
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #155 dnia: 29 - Lipca - 2025 - 21:32:52 »
Myślę że bedzie wszystkiego po trochu . Na razie wodór bedzie w tyle ,jeśli chodzi o osobówki.  Raczej najwięcej bedzie na dziś rozwiązań nr 4

Do wyboru elektryka bądź hybryd pcha nas EU i polityka.  W AT nie mogę już wziąć na firmę auta osobowego i odliczać kosztów itp...  za to kupując elektryka bądź hybryde mogę robić odliczenia i nie zapałce podatku.
:)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #156 dnia: 29 - Lipca - 2025 - 22:36:32 »
Dla mnie na dziś nr 1 to hybrydy PHEV, polityczne elektryki w ogóle mnie nie interesują, wodór na razie będzie stał bo jego pozyskiwanie jest drogie. Gdyby nie wielkie oszustwo to nr 1 ciągle powinny być spalinówki.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Renault
  • Silnik: 1.2
  • Silnik: Hybrid
  • Moc: 300 KM
  • Skrzynia: AT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #157 dnia: 29 - Lipca - 2025 - 22:47:16 »
Wydaje się, że PHEV są jakimś złotym środkiem. Szkoda tylko, że kiedyś były to nawet auta klasy B (np. Renault Captur). A teraz tylko w drogich modelach ... albo chińczyki, choć też niezbyt tanie.
A to "wszystkiego po trochu" to chyba też całkiem dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline PiotrWie

• :: TrendLine
  • VW: Caddy V
  • Moc: 116 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #158 dnia: 30 - Lipca - 2025 - 00:05:53 »
PHEV mogą być dobre dla kogoś kto ma garaż ze źródłem prądu - czyli w praktyce najczęściej domek. Jak nie masz gdzie ładować to w rezultacie szybko okazuje się on samochodem spalinowym z dodatkowym obciążeniem, zużywającym wobec tego więcej paliwa. Ładowanie z publicznej ładowarki jest całkowicie nieopłacalne. Pomimo tego firmy propagują je jako samochody dla każdego - bo w testach póki mają prąd to wykazują niewielkie zużycie paliwa. Tymczasem są dla konkretnej grupy - tych co na co dzień robią niewiele kilometrów ładując z paneli czy publicznej sieci i rzadko jadą gdzieś dalej. Tymczasem warto by policzyć kombinację pełnego elektryka na co dzień i wynajętego spalinowego na dalszy wyjazd. Myślę że będą różne rozwiązania zaplanowane pod konkretnego użytkownika.

Wysłane z mojego RMX5051 przy użyciu Tapatalka

PiotrWie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #159 dnia: 30 - Lipca - 2025 - 08:10:22 »
w rezultacie szybko okazuje się on samochodem spalinowym z dodatkowym obciążeniem, zużywającym wobec tego więcej paliwa.
To czym w takiej sytuacji okazuje się elektryk? :) Pytanie retoryczne, nie musisz odpowiadać

Offline PiotrWie

• :: TrendLine
  • VW: Caddy V
  • Moc: 116 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #160 dnia: 30 - Lipca - 2025 - 10:39:03 »
A jednak odpowiem - kolega kupił tanio używany, ładuje z paneli i jeździ prawie bez kosztów do pracy w sumie 60 km. To ten niewielki odsetek korzyści z elektryka. Ja nie mam takich potrzeb - kupiłem spalinowy.

Wysłane z mojego RMX5051 przy użyciu Tapatalka

PiotrWie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #161 dnia: 30 - Lipca - 2025 - 10:59:08 »
Jak nie masz gdzie ładować to w rezultacie szybko okazuje się on samochodem spalinowym z dodatkowym obciążeniem,

Poruszyłeś tę kwestię i się do niej odniosłem a nie że ktoś ma panele i ładuje za darmo, cytując klasyka to oczywista oczywistość a swoją drogą panele też nie są darmowe, przy dzisiejszym systemie może ich koszt zwróci się po 15-20 latach

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #162 dnia: 09 - Sierpnia - 2025 - 12:35:51 »
Chyba pasuje do tematu i działu:

Auto na tych rejestracjach z Cieszyna, realnie widnieje w CEPIKu jako benzyna.

Ktoś potrafi, sensownie to wytłumaczyć ?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #163 dnia: 09 - Sierpnia - 2025 - 17:22:06 »
Bo to benzyna 520i przynajmniej po znaczku na klapie i tłumiku, pytanie dlaczego ma zieloną tablicę rejestracyjną, żeby jeździć bo bus pasach? 😀 A tak w ogóle ten model piątki nigdy nie wychodził w elektryku, możliwe że jakiś wałek

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #164 dnia: 09 - Sierpnia - 2026 - 11:17:46 »
Ostatnio trochę jeździłem nowymi elektrykami VAG, w tym Tavascan 340 koni, Enyaq, i jednak mają coś w sobie! Czuć ten niski środek ciężkości! (Np. Jaecoo 7 PHEV bez porównania gorzej w zakrętach... ) Pewnie mniejsza moc w zupełności wystarcza, choć "za dużo" jeszcze nigdy nie doświadczyłem.  ;)
Przy czym byłem mocno zaskoczony, że Skoda "Simply Clever" nie nachyliła ekranu centralnego w kierunku kierowcy - wygląda dosłownie jakby ktoś bez wyobraźni wkleił tablet na środku. 
Wyświetlacz HUD zrobił olbrzymie wrażenie. (Mam w Tigu II fabryczny - coś tam niby pokazuje na wysuwanej szybce - ale to teraz wygląda jak z ery kamienia łupanego.) 
Zawieszenie super biorąc pod uwagę masę, nawet zwykłe, choć DCC moim zdaniem warte dopłaty dla ustawienia "komfort" (potrzeby "sport" nie odczułem, ale może gdzieś na serpentynach też, przy czym jest to jak nazwa wskazuje "dynamiczne" więc tak czy inaczej usztywnia w zakrętach - wiem z doświadczenia z Tiguanem, że nawet na "komfort" dużo lepiej niż bez DCC). 

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #165 dnia: 18 - Sierpnia - 2026 - 09:04:46 »
Kilka gorzkich ale prawdziwych zdań profesora Malechy o OZE, które chcąc nie chcąc są związane z elektryfikacją w motoryzacji:

Cytuj (zaznaczone)
OZE to „pasożyt na zdrowym systemie", a wysokie ceny wynikają głównie z podatku ETS, jak i z tego, że OZE charakteryzuje się nieekonomicznym współczynnikiem wykorzystania. Jako dowód proponuje on spojrzeć na ceny prądu 20 lat temu (najniższe w Europie) i teraz (najwyższe). Mechanizm opisuje następująco:
Wyprodukowanie 1 MWh energii z węgla, nawet kupionego na giełdzie, kosztuje około 160 zł, tymczasem podatek ETS nałożony na tę energię to koszt rzędu 260 zł. Dodatkowo do kosztu energii z węgla dochodzą koszty integracji OZE z siecią elektroenergetyczną. Na samym końcu cena 1 MWh może wynosić pomiędzy 800 a 1000 zł.
Samo OZE jest systemem, który produkuje energię elektryczną skokowo. Dla przykładu: w słoneczną godzinę może wytwarzać dużą moc, natomiast w nocy – zerową. Oznacza to, że:
🔘 Należy zainstalować bardzo dużo źródeł OZE, aby średnio uzyskać wartości równe zapotrzebowaniu.
🔘 Trzeba być gotowym na odbiór ogromnych ilości energii w krótkim czasie, co generuje potężne koszty infrastruktury.
🔘 W momentach bezwietrznych i niesłonecznych należy utrzymywać ów „zdrowy system”, bo z czegoś prąd trzeba produkować.
🔘 Obecnie pomysłem na złagodzenie tego problemu jest budowa kolejnego, dodatkowego elementu całego systemu, jakim są magazyny energii.
Ciekawym przypadkiem była sytuacja sprzed 2 lat, gdy w słoneczny dzień w Niemczech nasi sąsiedzi wręcz błagali nas, abyśmy odebrali od nich energię. Dopłacali nam za to, ponieważ nagle zaczęli produkować tak dużo prądu, że groziło to przeciążeniem i awarią ich sieci elektroenergetycznej.
To pokazuje, jak skomplikowane jest zarządzanie tak złożonym i przewymiarowanym systemem – a za to zarządzanie również się płaci.
Od siebie dodam, że każdy z Państwa może wejść na stronę Międzynarodowej Agencji Energetycznej (IEA) i pobrać raport. Zużycie węgla na świecie stale rośnie, a w zeszłym roku pobiło historyczny rekord.
Opracował:  Prof. Ahmed Salam, Ph.D.Distinguished Professor of Engineering, Department of Nuclear Science and Engineering at Grassroots Movement College

Podziękował: Frodo

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #166 dnia: 18 - Sierpnia - 2026 - 18:49:10 »
Dodam tylko, że węgiel jest wspaniałym magazynem energii. Tylko jak musimy mieć drugi zestaw elektrowni, tzn. węglowe lub gazowe (ew. jądrowe) na czas gdy nie świeci słońce i nie wieje wiatr, to robi się piekielnie drogo.
Z rosnącym udziałem drogiego OZE, konkurowanie z krajami, które mają tanią energię z hydroelektrowni (u nas te zasoby są niewielkie i w większości wykorzystane) lub dawno wybudowanych elektrowni jądrowych lub węglowych, jest bardzo trudne.
Do tego zużycie węgla w Polsce jest znikome w skali świata, podobnie jak emisja szkodliwych substancji przy nowoczesnych technologiach spalania i filtrach, które mamy już od dawna w Polsce.

Podziękował: doggie