Autor Wątek: PAS BEZPIECZEŃSTWA - uszkodzony/wytarty pas  (Przeczytany 831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michu_T2

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II FL
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
PAS BEZPIECZEŃSTWA - uszkodzony/wytarty pas
« dnia: 31 - Maja - 2026 - 14:33:58 »
Cześć.
W moim Tiguan II 1.5 TSI 150 KM z 2023 roku, po przebiegu 33 tyś km uszkodził się/poszarpał pas kierowcy.
Wygląda na to, że klamra została wytarta przez krawędź pasa a potem metal z wnętrza klamry uszkodził krawędź pasa.
Na moje nieszczęście serwis odrzucił moją reklamację z odpowiedzią, że niby niewłaściwie użytkowałem pas.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim uszkodzeniem w żadnym aucie, nawet 17 letni poprzednik z przebiegiem ponad 200 tyś km pasy miał jak nowe.....
Odwołałem się do importera w Poznaniu od decyzji ASO i poprosiłem o pisemne wyjaśnienie powodu z jakiego odrzucono naprawę gwarancyjną - czekam na odpowiedź.

Czy ktoś z Was miał może kiedyś taki problem z pasami?
Co doradzicie w takiej sytuacji?

Offline braciarz

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: SM
Odp: PAS BEZPIECZEŃSTWA - uszkodzony/wytarty pas
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Czerwca - 2026 - 11:58:18 »
Czy ktoś z Was miał może kiedyś taki problem z pasami?
Nie aż tak bardzo i nie po takim przebiegu!

Co doradzicie w takiej sytuacji?
Wymienić pas jak najszybciej a jeśli chcesz się szarpać z ASO, to zacznij od niezależnego rzeczoznawcy.

Offline Michu_T2

« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Czerwca - 2026 - 12:57:40 »
Taki jest plan, na przyszły tydzień jestem umówiony z rzeczoznawcą, a potem jak będę miał opinię to pójdę do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta i będę pchał to dalej... 

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GKA
Odp: Odp: PAS BEZPIECZEŃSTWA - uszkodzony/wytarty pas
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Czerwca - 2026 - 15:04:43 »
Sam pas nie występuje tylko wraz z zwijaczem i napinaczem. Nowy to koszt około 1500 zł, używane różnie od 300-400 zł, można też oddać do regeneracji. Poza tym chyba będzie potrzebny ODIS do dopisania nowego napinacza piro ale na 100% pewny nie jestem chyba że oddasz swój do regeneracji samego pasa.

Poza tym dziwna sprawa z tym uszkodzeniem, żeby aż tak po tak niskim przebiegu? Ta klamra też wygląda jakby miała nienaturalne wcięcie

Dodano:  11 - Czerwca - 2026  -  15:22:06
serwis odrzucił moją reklamację z odpowiedzią, że niby niewłaściwie użytkowałem pas.
Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim uszkodzeniem w żadnym aucie

Pas musiał długo pracować w jakiejś nienaturalnej pozycji, moim zdaniem trochę wina jednak leży po stronie użytkownika że na czas nie zauważył i nie dopilnował tego.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Czerwca - 2026 - 20:21:47 »
Myślę, że w plastikowym elemencie od początku był niewielki zadzior lub wada powierzchni lub materiału.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Czerwca - 2026 - 11:02:08 »
W moim Tiguan II 1.5 TSI 150 KM z 2023 roku, po przebiegu 33 tyś km uszkodził się/poszarpał pas kierowcy.
Wygląda na to, że klamra została wytarta przez krawędź pasa a potem metal z wnętrza klamry uszkodził krawędź pasa.
Nie do uwierzenia - czy mógłbyś porobić więcej dokładnych zdjęć i wrzucić do tematu?

Na moje nieszczęście serwis odrzucił moją reklamację z odpowiedzią, że niby niewłaściwie użytkowałem pas.
Pytanie zasadnicze: czy zgłaszałeś tą usterkę w czasie trwania gwarancji a jeśli zgłaszałeś, to czy robiłeś to na piśmie ?

Im więcej zgłoszeń wady/uszkodzenia i odmów naprawy, tym większe prawdopodobieństwo wygrania sprawy.

Jeśli 2-letnia gwarancja producenta wygasła, to w przypadku elementów wpływających bezpośrednio na życie i zdrowie (takich jak pasy bezpieczeństwa), zawsze warto wykonać następujące kroki:

1. Zgłosić do ASO w ramach tzw. dobrej woli: Jeżeli auto było regularnie serwisowane w ASO, można wnioskować o tzw. gest handlowy (udział producenta w kosztach naprawy usterki, która nie powinna wystąpić w tak młodym aucie).
2. Sprawdzić akcje serwisowe: Sprawdź czy Twój model nie jest objęty ukrytą akcją przywoławczą.

Offline Michu_T2

« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Czerwca - 2026 - 11:32:36 »
Uzupełniając opis sytuacji:
- auto ma 2.5 roku - gwarancja przedłużona do 5 lat
- nie składałem na piśmie tylko osobiście - doradca serwisowy robił zdjęcia i opis w systemie
- nie dostałem odpowiedzi odmownej pisemnej tylko telefoniczną, że reklamacja odrzucona - informacja od doradcy serwisowego, który widzi odpowiedź w systemie
- czy pas pracuje w naturalnej pozycji? na tyle naturalnej na ile pozwalają elementy sytemu pasa. Zamek pasa jest na sztywno przykręcony do podstawy fotela, teraz widzę, że w skrajnych położeniach fotela zamek zostaje a fotel odsuwa się od niego i powoduje czasem pracę krawędzią pasa - tą uszkodzoną krawędzią.

Nie mam doświadczenia w takich sprawach i coś czuję, że jestem manipulowany. Importer kazał mi zgłosić skargę/reklamację na której było napisane, że odpowiedzą w ciągu 14 dni....odpowiedzi brak.
Kontaktowałem się z Miejskim Rzecznikiem Konsumentów - mam pozbierać papiery i przyjść, maile mam z potwierdzeniem odbioru więc jakieś potwierdzenie komunikacji mam, w przyszłym tygodniu wymieniam olej to może uda mi się uzyskać pisemną kopię mojego pierwszego zgłoszenia - bo na dobrą sprawę nie wiem jak to zostało opisane nawet w tym "systemie".

Nawet nie zakładałem, że mi tego nie uwzględnią, bo auto na gwarancji, więc się nie zabezpieczałem od początku (mogłem od razu brać wszystko na papierze) - naiwny jestem, wiem...ale proszę nie szydzić za mocno ;)
Teraz pewnie stracę trochę czasu, żeby to odrobić...
Dodaję kolejne zdjęcia pokazujące problem, nierównomierne ułożenie pasa, wytarcie jednostronne sprzączki.....

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 12 - Czerwca - 2026 - 11:43:52 »
@Michu_T2 nikt tutaj nie zamierza z Ciebie szydzić, każdy z klientów, zawsze liczy na uczciwość drugiej strony ale jak widać, ASO od początku należy traktować jak potencjalnego wroga i nie liczyć za bardzo na jego gesty dobrej woli.
Pracownicy ASO VAG, są specjalnie szkoleni na wypadek uciążliwych klientów i zrobią wszystko aby to ich firma nie była stratna.

Jeśli możesz, to wyślij zdjęcia w dobrej rozdzielczości na pretor@vw-clubpolska.pl - wrzucę je do twojego tematu.
Im więcej widzi google, tym szybciej sprawa staje się widoczna dla wszystkich a w szczególności dla zainteresowanych.
Możesz też pobrać aplikację Tapatalk i zdjęcia wrzucać samodzielnie.
Załączniki są widoczne tylko dla zalogowanych forumowiczów i Google nie ma do nich dostępu.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Czerwca - 2026 - 16:00:25 »
Nawet nie zakładałem, że mi tego nie uwzględnią, bo auto na gwarancji, więc się nie zabezpieczałem od początku (mogłem od razu brać wszystko na papierze) - naiwny jestem, wiem...ale proszę nie szydzić za mocno
Napisz skargę do centrali VW

Offline Michu_T2

« Odpowiedź #9 dnia: 12 - Czerwca - 2026 - 17:36:58 »
Napisałem skargę do centrali/importera VW w Poznaniu mailem, odpowiedzieli, że ma być na oficjalnym formularzu (Formularz skargi/reklamacji), więc wysłałem na oficjalnym formularzu.... czyli Ctrl+C i Ctrl+V z maila do formularza..... ale rozumiem..... procedury.....
Poprosiłem o ponowne przyjrzenie się sprawie bo nie zgadzam się z decyzją.
Poprosiłem o pisemną odpowiedź wraz z wyjaśnieniem co zrobiłem źle temu pasowi, że się popsuł, bo w książce obsługi nie widzę zapisu żeby była procedura startowa w białych rękawiczkach, ze szczególną ostrożnością na systemy pasów, które mają przenosić tony nacisku w razie wypadku...... sorki za sarkazm, w formularzu byłem grzeczniejszy....
Powołałem się na normy testowania pasów, ich zapinania i odpinania, liczone w tysiącach cykli i przeliczanych na 10-15 lat użytkowania auta.... a nie na 33tyś km.
Pomimo tego, że na formularzu było napisane, że odpowiedzą w 14 dni to zgadnijcie....... tak...... nie odpowiedzieli. Wysłałem ponaglenie z dodatkowym czasem 3 dni i informacją, że po tym czasie sprawą zajmie się Miejski Rzecznik Praw.... zgadnijcie...... tak.... nie zadzwonili nawet, nie wspomnę o piśmie ani decyzji, czy też wyjaśnieniach....
No ja słowa dotrzymuję....
Miejski Rzecznik Praw prosi o dokumenty, maile, potwierdzenia odbioru maili, żeby ustalić daty....
No to czas wrócić do ASO po papierową wersję mojego zgłoszenia i odpowiedź z systemu, przy okazji olej sobie wymienię.
A co do serwisów.... "w internetach" można wyczytać, że sprawdzanie systemów SRS czyli bezpieczeństwa biernego powinny być sprawdzane przy każdej wizycie w ASO. Ja mam dopiero 33 tyś km więc wymiana oleju powinna być pierwsza i pierwsza wizyta w ASO dopiero teraz ;) ale..... tak byłem wymieniać olej po 3 tyś km jak silnik się docierał, potem po 13 tyś, potem po 23 tyś, serwis ASO nie widział żadnego problemu, nie wiem więc kto tu zaniedbał (@doggie), we wtorek jadę na zmianę oleju bo mam już 33 tyś km może teraz procedura obejmie sprawdzenie elementów układu SRS ;)
Idą wakacje, będę miał więcej czasu, nie odpuszczę aż nie wyjaśnię tego, Pani Rzecznik bardzo miła, Rzeczoznawca już czeka na telefon tylko, widział ten pas i mówi że łatwiejszej kasy dawno nie miał ;) czeka tylko czy pisać.
Nie odpuszczę i nie chodzi już tu o kasę chociaż pas z całym systemem napinania drogi (nie dam do regeneracji bo auto na gwarancji) chodzi tylko o sprawiedliwość, wykupiłem gwarancję na 5 lat właśnie po to, żeby wady materiałowe i montażowe były naprawiane przez ASO, bo nie duże przebiegi robię, więc te wady będą wyłazić teraz po 2 latach, po zakończeniu podstawowego czasu gwarancji.....

Podziękował: pretor

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 15 - Czerwca - 2026 - 12:42:38 »
nie wiem więc kto tu zaniedbał
Po prostu według mnie użytkownik powinien na wcześniejszym etapie zauważyć, że pas się pruje np. przy okazji każdorazowego sprzątania auta ale to moja subiektywna ocena, z którą nie musisz się zgadzać.

Offline Michu_T2

« Odpowiedź #11 dnia: 15 - Czerwca - 2026 - 13:15:08 »
Możesz mieć rację, ale jak sprzątam auto to pas jest odpięty, przy słupku i tego nie widać a używam go od czasu do czasu tylko, bo to jest auto żony. Po za tym mam wrażenie, że to uszkodzenie pasa powstało szybko. Wydaje mi się, że dopuki wcięcie w klamrze było płytkie to nic się nie działo a jak to wcięcie doszło do metalu to poszło w chwilę... ale to też moja subiektywna ocena.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 15 - Czerwca - 2026 - 19:50:50 »
Wydaje mi się, że dopuki wcięcie w klamrze było płytkie to nic się nie działo a jak to wcięcie doszło do metalu to poszło w chwilę...

Mogło tak być - części zalane plastikiem lub niedostępne w ramach normalnej eksploatacji często nie są dobrze wykończone.
Pamiętam niejedno skaleczenie przy naprawach...

Offline Michu_T2

« Odpowiedź #13 dnia: 09 - Lipca - 2026 - 13:10:37 »
Mały update w sprawie,
Rzecznik Praw Konsumenta wysłał pismo do VW w Poznaniu (dostałem kopię do informacji), w którym uznaje moje roszczenia za słuszne i wzywa VW do naprawy uszkodzonego elementu w ramach gwarancji.
Zobligował też VW do odpowiedzi w ciągu 14 dni na to pismo, więc może w końcu powstanie jakieś oficjalny dokument, w którym będzie opisane co zrobiłem źle, że popsułem pas. Ani opiekun klienta z ASO, ani zastępca kierownika ASO, nie chciał się w żaden sposób odnieść do mojej sprawy, nie dostałem od nich żadnej odpowiedzi na piśmie.
Telenowela się rozkręca.... ciekawe co będzie z głównym bohaterem... cdn

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Lipca - 2026 - 20:09:38 »
Trzymam kciuki. Przy czym, o ile mi wiadomo, pismo Rzecznika nie ma niestety mocy wiążącej – nie może on niczego VW narzucić ani wyegzekwować.

Tagi wątku: