Autor Wątek: 1.4 TSI [CXSA] - zwiększone zużycie oleju - średnio 1L na 1000 km  (Przeczytany 65187 razy)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA
Odp: 1.4 TSI [CXSA] - zwiększone zużycie oleju - średnio 1L na 1000 km
« Odpowiedź #75 dnia: 18 - Listopada - 2023 - 13:36:57 »
Przy tej ilości oleju nic jeszcze zgłaszał nie będzie, to jakieś 0,1L na zbiornik benzyny, w pewnym Audi A4 1.8 TSI żłopał 15 litrów pomiędzy wymianami i jeździł nie zgłaszając błędów :P

Offline piterrrxd

• :: TrendLine
  • Marka: Seat
  • Model: Leon
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CXSA
  • Moc: 122 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: CH
« Odpowiedź #76 dnia: 31 - Grudnia - 2023 - 17:44:07 »
Posiadam Seat Leon 1.4 TSI [CXSA] z rocznika 2014.
Auto zakupiłem w czerwcu tego roku z przebiegiem 160 tyś. km.
Na początku zaznaczę, że silnik pracuje wzorowo.
Po zakupie sprawdzałem poziom oleju i było ok.
Po przejechaniu ~2200km odezwał się czujnik poziomu oleju. Dolałem trochę 5W30 Castrola i tydzień później wykonałem wymianę filtrów oraz całego oleju (również Castrol 5W30). Po następnych ok 2000-2200km znowu zakrzyczała kontrolka oleju - na bagnecie prawie dolna kreska. Dolałem ponownie ok 1 litra i zacząłem szukać w internecie informacji o tym problemie (przed zakupem opinie potwierdzały, że E211 są pozbawione tej wady).
Trafiłem na informacje, że silniki z kodem CXSA mogą mieć wadliwe tłoki.
Po tym olej sprawdzałem już co 500km i ubytek się utrzymywał.
Obgadałem temat ze znajomym mechanikiem i umówiłem się na wiosnę na zmianę rozrządu, wymianę tłoków, czyszczenie itd.
W międzyczasie ubytek utrzymywał się na tym samym poziomie.
Postanowiłem dolać tańszego oleju - Orlen 5W30 V-Expert.
Wlałem standardowo 1 litr, żeby był pełny wskaźnik na bagnecie.
No i stała się dziwna rzecz - silnik przestał brać olej.
Obecnie od dolewki mam przejechane 2000km (trasy po autostradzie w dużą prędkością) i na bagnecie nic nie ubyło.
Zastanawiam się co się stało - może odblokował się pierścień w którymś z tłoków? Przed zakupem od pierwszego właściciela auto stało ok 3-4 miesiące nieużywane, wcześniej zapewne robiło przebiegi głównie w mieście, może to spowodowało nagromadzenie dużej ilości nagaru.
Jak wspomniałem silnik pracował i pracuje wzorowo.
Brak oznak typu niebieski dym, kopcenie, nierówna praca czy podwyższone ciśnienie w misie (co mogłoby oznaczać odmę).
Mimo wszystko myślę, że i tak zlecę mechanikowi rozebranie silnika (przynajmniej głowicy), jako że rozrząd i tak trzeba wymienić.

Offline Jonas

• VW: Golf VII
  • Rej: LSW
« Odpowiedź #77 dnia: 01 - Stycznia - 2024 - 20:23:14 »
No to stał się cud. Gdyby stanął pierścień, pewnie zauważyłbyś jakieś inne objawy poza zwiększonym poborem oleju. Dziwna sprawa. Raportuj co dalej. Swoją drogą, jeżeli chodzi o ten silnik, spalanie oleju to częsta przypadłość. Wystarczy poczytać o tym na zagranicznych forach. Wychodzi na to że ten typ tak ma

Offline piterrrxd

« Odpowiedź #78 dnia: 02 - Stycznia - 2024 - 09:20:05 »
Dzisiaj po dokładnym sprawdzeniu po ostatniej trasie - ubytek 2mm na bagnecie po w sumie 2200km. Nie wiem czy np nieszczelne turbo powodowałoby aż taki ubytek jak wcześniej. Z kolei gdyby przepuszczał na uszczelniaczach zaworowych, to chyba powinna być chmurka dymu przy ruszaniu. Myślałem o płukance, ale nie wiem czy jest sens skoro i tak będzie rozbierany przy okazji wymiany rozrządu.
Lekko rozmazana naklejka z osłony rozrządu wskazuje numer CXS060796.

Offline Robert

• VW: Golf VIII FL
  • Model: Hatchback
  • Wersja: Life
  • Kod: DXDB
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: KSU
« Odpowiedź #79 dnia: 02 - Stycznia - 2024 - 16:44:16 »
No i stała się dziwna rzecz - silnik przestał brać olej.
Znajomy też ma Leona z tym silnikiem z 2013r - jak jeździł na Castrol 5W-30, to silnik brał olej więc postanowił zalać Shell Helix Ultra 5W-40 i do tego dodał Ceratec Liqui Moly.
Po przejechaniu prawie 5 tyś. km znikomy ubytek...

Offline piterrrxd

« Odpowiedź #80 dnia: 05 - Marca - 2024 - 22:39:34 »
Mała aktualizacja w temacie. Auto było na diagnozie u znajomego mechanika.
Prawdopodobnie przyczyną niewielkiego ubytku oleju jest turbina, które wykazuje już luz (możliwe że to efekt serwisów longlife przez poprzedniego właściciela).
Świece czyste, według niego to nie jest problem z paleniem oleju i wadliwymi tłokami/pierścieniami, tak więc silnik nie będzie rozbierany.

Naprawa skończy się na regeneracji turbo + wymiana rozrządu dla świętego spokoju.
Dla mnie to dobra informacja patrząc na różnicę kosztów względem remontu całego silnika.

Offline Kojocik

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: SK
« Odpowiedź #81 dnia: 12 - Czerwca - 2024 - 11:56:49 »
Wada olejowa w tych silnikach pojawia się w przedziale 120-180 tyś. km, czasami pobór to pół litra na 1000 km , nie rzadko 2 litry , a i miałem nawet pacjenta co przepalił 2.5 litra na 600 km nie puszczając przy tym nawet dymka  :D Często wypalają się zawory od nadmiernego poboru, silnik kuleje i jazda staje się uciążliwa, a zwlekanie i jazda takim samochodem niszczy także katalizator. Zauważyłem także, że samochodu kupione w polskim salonie praktycznie nie mają problemów z poborem, natomiast prawie wszystkie co robiłem to były sprowadzone w przeszłości z krajów zachodnich, gdzie doprowadzili je do ruiny interwałami olejowymi co 30.000 km.
Jeśli Panowie borykacie się z problemem poboru oleju w CXSA, CMBA lub CJZA, to zapraszam do kontaktu.

Offline piterrrxd

« Odpowiedź #82 dnia: 30 - Sierpnia - 2024 - 13:03:16 »
@Kojocik nie da się tu wysłać wiadomości prywatnej. Odezwij się do mnie na maila.

Da się, wystarczy mieć co najmniej 5 postów - to forum nie jest przychylne spamerom i dba aby nie zakłócali nikomu spokoju.

Offline VBM

• :: StartLine
  • Rej: SW
« Odpowiedź #83 dnia: 28 - Lipca - 2025 - 10:22:18 »
Witajcie.
Kupiłem żonie Golfa VII 1.4 TSI [CXSA] z 2013 roku, wygląda na to że był sprowadzony z Francji z przebiegiem 147 000 km.
Zawiozłem go od razu do mechanika żeby zrobił rozrząd (kupiłem wszystkie części oryginalne z VW + pompa wody) mechanik podsumował że coś za dużo oleju było wlane (ponad górny poziom :o żeby zwrócić uwagę na to czy silnik nie zaciąga płynu z układu chłodzenia) i dla pewności zalał pod górną kreskę Shell-a 5W30.
Ostatnio okazało się że musimy zrobić "większą trasę" około 900km w obie strony ale po dojechaniu na miejsce komputerek wyrzucił komunikat o niskim stanie oleju.
Po sprawdzeniu faktycznie było poniżej dolnej kreski.
Dolałem 1.2L tego samego oleju i jakoś udało się wrócić.

Pytanie moje brzmi jaki faktycznie powinno się lać olej do tego silnika (moja B5 1.9 TDI też ma 5W30 a nie zjada oleju w ogóle). Dlaczego piszecie o 5W40 i płukankach.
Co faktycznie można zrobić żeby ten silnik nie brał tyle oleju ?
Jestem laikiem jeżeli chodzi o sprawy mechaniczne. Pozdrawiam

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #84 dnia: 31 - Lipca - 2025 - 21:36:20 »
No CXSA to niestety nie jest 1.9 TDI. Stawiam na pierścienie, może przytarte tuleje cylindrów bo olej pewnie tylko 4x zmieniany był. Zainteresowalbym się również odmą

Offline szpan

« Odpowiedź #85 dnia: 27 - Sierpnia - 2026 - 08:29:54 »
Cześć.

VW Golf VII 1.4 TSI 122 KM [CXSA], Variant, 2014 rok, przebieg 165000.
Niestety problem z braniem oleju przytrafił się też mojej sztuce.
Mam go od 2020 roku, poprzedni właściciel wymieniał olej co 30000 km lub 2 lata.
Lany jest olej 0W30, wcześniej 5W30.
Możecie polecić mechanika który wykona diagnostykę z okolic Zabrza?
Kontaktowałem się z "Auto-Danecki" ale dostałem odpowiedź, że tymi silnikami się nie zajmują.
Wspomnieli że mogą to być pierścienie.
Mam w tym roku do wykorzystania wymianę oleju w VW ASO (opłacona wcześniej) i się zastanawiam czy zastosować płukankę przed wymianą i sprawdzić czy pomoże.

Czy może jednak diagnostyka czy taka diagnostyka wiąże się z wymianą oleju?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #86 dnia: 27 - Sierpnia - 2026 - 13:37:41 »
Możecie polecić mechanika który wykona diagnostykę z okolic Zabrza?
Pod linkiem dział, w którym należy zadać takie pytanie.

Mam w tym roku do wykorzystania wymianę oleju w VW ASO i się zastanawiam czy zastosować płukankę przed wymianą i sprawdzić czy pomoże.
Tutaj nie ma się co zastanawiać, tylko samemu zrobić płukankę - oczywiście połączoną z wymianą oleju.

W moim 2.0 TDI (odkąd go mam) - płukanka (Liqui Moly) przed wymianą oleju, jest już na stałe wpisana w serwis olejowy  ;)

Do oleju w rozgrzanym silniku, wlewasz płukankę, po czym odpalasz silnik i przez 15-20 minut, zostawiasz pracujący silnik.
Następnie spuszczasz cały olej + rozpuszczone osady, zmieniasz filtr oleju na nowy i do silnika zalewasz także nowy olej.
To nie jest lot w kosmos a jedna z najprostszych czynności w serwisowaniu własnego auta  ;)

Podziękował: szpan

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #87 dnia: 27 - Sierpnia - 2026 - 13:39:43 »
Lany jest olej 0W30, wcześniej 5W30.
Jeśli od 2014 jeździł na 5W30 to po co przechodziłeś na 0W30? Wróć do 5W30. Swoją drogą przy takim poborze oleju ani zmiana oleju ani płukanka nie przyniesie większych rezultatów bo na zapobieganie jest już za późno.

Jeśli chodzi o chemię to ta teraz dodana do oleju nie zadziała, jeśli już to środek bezpośrednio przez otwory po świecach do cylindra

Offline Robert

• VW: Golf VIII FL
  • Wersja: Life
  • Kod: DXDB
  • Moc: 150 KM
  • Rej: KSU
« Odpowiedź #88 dnia: 28 - Sierpnia - 2026 - 12:02:58 »
Tak jak koledzy sugerują przed remontem spróbowałbym na tłoki przez otwór na świece zaaplikować jakiś antycarbon/antykoks - aby "uwolnić" pierścienie, powrót do oleju 5w30/5w-40. Na pewno zainteresowałbym się też odmą - wymiana na nową(w CXSA jest przewód odpowietrzający 04C103474B oraz zawór zwrotny 04E103175). Do wyczyszczenia też 04E103464AM - oddzielacz oleju.

Offline szpan

« Odpowiedź #89 dnia: 28 - Sierpnia - 2026 - 12:18:46 »
Dzięki za odpowiedzi.

Tutaj nie ma się co zastanawiać, tylko samemu zrobić płukankę - oczywiście połączoną z wymianą oleju.
Tak zrobię i diagnostyka do tego. Nie spodziewam się niczego dobrego.

Jeśli od 2014 jeździł na 5W30 to po co przechodziłeś na 0W30? Wróć do 5W30. Swoją drogą przy takim poborze oleju ani zmiana oleju ani płukanka nie przyniesie większych rezultatów bo na zapobieganie jest już za późno.
ASO zaczęło stosować olej 0w30 a u nich robiłem wymiany.
Domyślam się że już może być za późno ale spróbować chyba nie zaszkodzi.
Dzięki za filmy.

Tak jak koledzy sugerują przed remontem spróbowałbym na tłoki przez otwór na świece zaaplikować jakiś antycarbon/antykoks - aby "uwolnić" pierścienie, powrót do oleju 5w30/5w-40. Na pewno zainteresowałbym się też odmą - wymiana na nową(w CXSA jest przewód odpowietrzający 04C103474B oraz zawór zwrotny 04E103175). Do wyczyszczenia też 04E103464AM - oddzielacz oleju.
Dzięki za cenne informacje. Zanim podejmę decyzje o remoncie, zastosuje się do wskazówek.

Tagi wątku: