Autor Wątek: ŚWIECE ŻAROWE - diagnostyka, wybór nowych i wymiana  (Przeczytany 30456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
Odp: ŚWIECE ŻAROWE - diagnostyka, wybór nowych i wymiana
« Odpowiedź #25 dnia: 15 - Października - 2022 - 21:02:50 »
@Pawel123, poszukaj w internecie "świeca żarowa z czujnikiem".
Funkcja "żarowa" nie jest wykorzystywana w czasie pracy ciepłego silnika, ale czujnik tak (w nowszych autach).

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA
« Odpowiedź #26 dnia: 15 - Października - 2022 - 21:09:01 »
Do ciepłego? Pierwsze słyszę.
Musisz się doszkolić :)

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #27 dnia: 15 - Października - 2022 - 21:38:45 »
Ja rozumiem przed rozruchem i po odpaleniu jeszcze 2.5 minuty lub temperatura gdy jest poniżej 68 stopni.
Ale  normalnie na gorącym silniku jak jadę gdzieś tam sobie już godzinę  np to też?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 16 - Października - 2022 - 08:25:27 »
Tak, w celu poprawy czystości spalin i efektywniejszej pracy DPF podczas regeneracji o ile zachodzi taka potrzeba.
Z tą stabilizacją na ciepłym to coś pomyliłem :)

Offline radiator

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 105 KM
  • Rej: LBN
« Odpowiedź #29 dnia: 16 - Października - 2022 - 08:59:33 »
Pytam bo czasem na zimnym (pisałem już na forum) jest lekkie opóźnienie przy rozruchu powyżej 15 stopni temp. zewn. i wałek rozrządu się opóźnia i tak pomyślałem, że może wymienię świece.
Na aukcji sztk borga wychodzi 37 zl, u mnie w silniku CLHA bez czujnika ciśnienia wiec drogo nie jest.
W dzień każdy rozruch ze strzała, jak w nowym aucie.
Problem dłuższego rozruchu w tych silnikach znany jest na różnych forach.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #30 dnia: 16 - Października - 2022 - 10:21:19 »
Ja wymieniałem świece żarowe w TDI, które od nowości wytrzymały ponad 10 lat. Nowe (Bosch) już tylko 5 lat, mimo, że auto było później mniej jeżdżone.
Ciekawostka: po tych 5 latach popsuła się 1 i ją wymieniłem. Myślałem, że może wadliwa sztuka. Po miesiącu padła druga...
Jeśli jest problem ze świecami, to spodziewałbym się nierównej pracy zaraz po rozruchu.
U mnie w kabinie nie zapalał się błąd przy 1 świecy do wymiany. Możesz sprawdzić za pomocą VCDS (itp.) lub rezystancję multimetrem (bez wykręcania świecy).
Mam wrażenie, że teraz zapala nieco lepiej po wymianie 3, mimo, że niby popsuta była maksymalnie 1.
Ukręconej jeszcze nie wymieniałem - silnik fabrycznie nie ma DPF, a świeca ukręciła się w górnej części, tak że nie stanowi zagrożenia. Odkręcałem na ciepłym silniku przy pomocy klucza dynamometrycznego i niby świeca miała tyle wytrzymać, a jednak g...

Podziękował: doggie

Offline radiator

« Odpowiedź #31 dnia: 16 - Października - 2022 - 10:54:40 »
Jeden mechanik radzi wymień bo trzpień, który się żarzy może się kiedyś ukruszyć, drugi zostaw bo nowe nie będą tak dobre jak OEMowe.
Normalnie, idzie zdurnieć.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 16 - Października - 2022 - 11:11:30 »
nowe nie będą tak dobre jak OEMowe
Jak pisałem, w moim doświadczeniu żywotność nie jest już taka jak kiedyś (ale może też dla OEM) lub miałem pecha...
Poza tym, nie wyobrażam sobie by nowe działały gorzej od starych.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #33 dnia: 16 - Października - 2022 - 12:30:18 »
Tylko raz w życiu samodzielnie wymieniałem świece żarowe w silniku z Toyoty Land Cruiser 2.5 TD - pomimo ostrzeżeń przed "urwaniem" świecy, zdecydowałem się na wymianę. Udało się i do dzisiaj, mam ten w silnik w Jeepie i pali jak wściekły.

Krótka historyjka z mojego doświadczenia:
W poprzednim moim VW Sharan 1.9 TDI - czasami miewałem problemy z dłuższym kręceniem w zimie na zimnym silniku.
Byłem u paru mechaników a ich pierwsze diagnozy były jednoznaczne - wymiana świec żarowych na nowe, na pewno pomoże.
Pomierzyłem sam rezystancję świec i już prawie zdecydowałem się na samodzielną wymianę - bo przy pomiarach wyszło mi, że prawidłowo działa mi tylko 1 świeca.
Po rozmowie ze znajomym elektrykiem i uzyskaniu info o możliwości pourywania świec żarowych przy ich wykręcaniu, odpuściłem sobie samodzielną wymianę.

W miedzy czasie, kolega @przemo w temacie o słabym zapalaniu jego 1.9 TDI, podpowiedział Mi abym pojechał do dobrego elektryka i skontrolował stan rozrusznika - było to dla mnie dziwne (bo według mnie auto kręciło dobrze) ale pojechałem i od razu na wjeździe do serwisu, elektryk/mechanik, powiedział: "że mój rozrusznik kręci słabo". Zostawiłem u niego auto, po czym odebrałem je i jak odpaliłem zimny silnik, to niedowierzałem - kręcił jak szalony a wcześniejszy problem z odpalaniem zniknął bezpowrotnie. 

Jak napisałem wcześnie: jeśli @radiator  Twoje auto zapala dobrze w każdych warunkach, to prewencyjna wymiana świec żarowych, będzie nie najlepszym pomysłem.
Może się też okazać, że kupione zamienniki, są gorsze od wcześniejszych świec OEM. 

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 16 - Października - 2022 - 12:54:53 »
Też nie widzę sensu "prewencyjnej" wymiany, dlatego napisałem by Kolega sprawdził.
Jeśli rezystancja wynosi kilkadziesiąt lub więcej omów, to do wymiany i osobiście wymieniłbym wtedy wszystkie.

Offline radiator

« Odpowiedź #35 dnia: 16 - Października - 2022 - 15:38:46 »
Jeden z mechaników mówił, żeby wymienić szczotki w rozruszniki zamiast świec.
Stwierdził to na podstawie mojego filmu z vcdsa

Obroty wałka rozrządu się opóźniają, w moim silniku nie ma zaworka od ciśnienia oleju czyli VVT zmiennych faz stad podpowiedź jednego, że lepiej rozrusznik ruszyć a nie świece.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
ŚWIECE ŻAROWE - diagnostyka, wybór nowych i wymiana
« Odpowiedź #36 dnia: 21 - Sierpnia - 2026 - 16:58:47 »
Cześć.
Delikwent:  VW Tiguan I 2.0 TDI 140 KM [CBAB] 2008 rok z przebiegiem 247 635 km.
Od pewnego czasu, VCDS pokazuje mi błąd świecy żarowej - auto pali normalnie i nic się nie dzieje.

Znaleziono 1 błąd:
001651 - Świeca żarowa cylindra 3 (Q12)
               P0673 - 000 - usterka elektryczna w obwodzie
             Ramka zamrożona:
                    Stan błędu: 01100000
                    Priorytet błędu: 2
                    Częstość błędu: 2
                    Wew.licznik błędów: 255
                    Przebieg: 245599 km

Dzisiaj zdemontowałem fajki świec i pomierzyłem rezystancję, poniżej wyniki i fotki:

Cylinder nr 1

Cylinder nr 2

Cylinder nr 3

Cylinder nr 3

Cylinder nr 4

Cylinder nr 3 - końcówka fajki oderwana

Ewidentnie, świeca żarowa na 3 cylindrze zakończyła swoją dotychczasową współpracę i kwalifikuje się do wymiany.
Czy tak uszkodzoną fajkę muszę wymienić czy dać sobie z nią spokój ?

Jakiej firmy kupić świece żarowe - AI podpowiada Beru, NGK i Boscha ale Beru jest zdecydowanie najbardziej polecana z tej trójki.

Zapobiegawczo wydmuchałem już kurz za pomocą odwrotnego ciągu odkurzacza warsztatowego, który niedawno kupiłem i przy tym zastosowaniu, muszę uznać jego skuteczność (oczywiście założona płaska końcówka do szczelin).
Dodatkowo każdą świecę napuściłem odrdzewiaczem/penetratorem z Liqui Moly.

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #37 dnia: 22 - Sierpnia - 2026 - 09:39:03 »
Kupowałem Bosch i Febi do TDI. Nie widziałem różnicy - mam wrażenie, że nie jest to wielka filozofia.
Uszkodzeniem fajki bym się nie martwił bo niskie napięcie.
Niestety moje ostatnie ostrożne odkręcanie na rozgrzanym silniku skończyło się urwaniem jednej z nich...  :(  W sumie nie miałem czasu nic z tym zrobić, a na 3 dobrze zapala w zimę, więc póki co zostawiłem. 

Podziękował: pretor, doggie

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #38 dnia: 22 - Sierpnia - 2026 - 10:06:14 »
Ja kupowałem zawsze takie, jakie figurowały po VIN i w Golfie 5 i A3 były to BERU ale to było wieki temu  a co w dzisiejszych czasach  w dobie panującej  tandety i jakości pikującej w dół będzie lepsze chyba ciężko stwierdzić bo marki które kiedyś uchodziły za wzór dziś już takie nie są. Co do fajki to tak jak @Frodo napisał.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #39 dnia: 22 - Sierpnia - 2026 - 12:45:55 »
Ja kupowałem zawsze takie, jakie figurowały po VIN i w Golfie 5 i A3 były to BERU
Uważam tak samo, bo dobór po samym silniku może być obciążony dużym błędem i wychodzi na to, że dobór właściwych świec żarowych to jednak "filozofia" i nie każdy bez niej sobie poradzi  ;)

Przykład:
Według danych silnika: 2.0 TDI 140 KM [CBAB] - Beru GE133 (numer katalogowy: 0100266040)
Jest to standardowa świeca metalowa bez czujnika ciśnienia.

Wybór po silniku i jego kodzie:
Cytuj (zaznaczone)
W silnikach 2.0 TDI 140 KM CBAB z początku produkcji (głównie roczniki 2008–2009) fabrycznie mogły występować też świece Beru GE101 (N10579802). Różnią się one wymiarami gwintu i klucza, dlatego przed zakupem warto dobrać część po numerze VIN pojazdu.

Wybór po nr VIN pojazdu:
Cytuj (zaznaczone)
Po numerze VIN: WVGZZZ5NZ8W035115, pojazd to Volkswagen Tiguan z roku modelowego 2008, wyprodukowany w Wolfsburgu.
Z racji tego, że jest to początek produkcji silnika 2.0 TDI CR o kodzie CBAB (rok modelowy 2008 - litera „8” w VIN), w tym konkretnym egzemplarzu fabrycznie zastosowano starszy typ świecy.
Właściwym wyborem jest Beru GE101 (numer katalogowy: 0100226482)

Świece żarowe, będę zamawiał u siebie na miejscu w zaprzyjaźnionym sklepie, gdzie wszystkie części dobiera się zawsze na podstawie nr VIN. Sądzę, że wybór marki Beru jest jak najwłaściwszy, bo wiele internetowych informacji, najczęściej wskazuje tę markę jako świece montowane na pierwszy montaż w fabryce.

Trochę martwi mnie możliwość urwania świecy przy odkręcaniu ale posiadam mały klucz dynamometryczny i jestem dobrej myśli.
Jak już pisałem, mam na swoim koncie jedną udaną wymianę świec żarowych a i do tej przygotowuję się staranie i solidnie, bo urwanie świecy jest jak najbardziej możliwe, tym bardziej, że po nr VIN świece do mojego silnika są cieńsze i z mniejszym gwintem.

Specyfikacja techniczna Beru GE133
- Napięcie znamionowe: 4.4 V
- Rozmiar klucza: 10 mm
- Wymiar gwintu: M10 x 1.0
- Długość całkowita: 130 mm
- Konstrukcja: Świeca ołówkowa zdolna do nagrzewania wtórnego
- Moment dokręcania: 15-20 Nm

Specyfikacja techniczna Beru GE101
- Napięcie znamionowe: 4.0 V
- Rozmiar klucza: 8 mm
- Wymiar gwintu: M8 x 1.0
- Długość całkowita: 117 mm
- Konstrukcja: Świeca ołówkowa zdolna do nagrzewania wtórnego
- Moment dokręcania: krótki gwint, dokręcać z siłą 8-10 Nm

Ważne wskazówki montażowe
Wymiana kompletu: Zaleca się wymianę wszystkich 4 świec jednocześnie. Zapobiega to nierównej pracy silnika i ponownym błędom sterownika.
Środek smarny: Podczas montażu użyj specjalnego smaru do świec żarowych. Zapobiegnie on zapieczeniu się gwintu w przyszłości.
Moment siły: Dokręcaj wyłącznie kluczem dynamometrycznym. Przekroczenie limitu 20 Nm grozi zerwaniem świecy w głowicy.

Odkręcanie: chciałbym to robić z użyciem klucza dynamometrycznego ustawionego na 10 Nm i ewentualnie zwiększać siłę co 5 Nm, wszystko na ciepłym silniku i z wcześniejszym "zalaniu" świec odrdzewiaczem/penetratorem.

Dokręcanie: posiadam smar ceramiczny wysokotemperaturowy (max.1400 st), którym spryskam gwint i część bez gwintu (oczywiście bez części grzejnej), po czym będę dokręcał momentem 10 Nm.

Będę wdzięczny za pomocne wskazówki  ;)

Podziękował: artEon

Offline Frodo

• Clubowicz
« Odpowiedź #40 dnia: 22 - Sierpnia - 2026 - 22:17:42 »
Może małe doprecyzowanie. Miałem na myśli, że świece żarowe takie, o jakich ja pisałem i te do CBAB mają bardzo prostą konstrukcję - na końcu element, który się rozgrzewa. Więc myślę, że jak pisałem Febi (mam ogólnie dobre doświadczenie z firmą) i Bosch przewidziane do danego silnika będą ok.
Natomiast w nowocześniejszych autach "świece żarowe" miewają czujniki ciśnienia - ceny niestety bywają kosmiczne...
Na marginesie: mój mechanik powiedział, że jemu też się czasem jakaś ukręci i by taką usunąć bez uszkodzeń woła kogoś kto zajmuję się tylko świecami żarowymi...

Podziękował: pretor

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #41 dnia: 24 - Sierpnia - 2026 - 09:47:05 »
będę dokręcał momentem 10 Nm.
Troche za mało, na pudełku bedzie napisane z jakim momentem dokręcić.
Beru sie zamienia też na ngk albo bosh. Wszystkie na klucz 10-siątke
Dokładnie to dokręcamy 18 Nm
:)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #42 dnia: 28 - Sierpnia - 2026 - 21:27:54 »
Troche za mało, na pudełku bedzie napisane z jakim momentem dokręcić.
Odnosiłem się do świec Beru GE101, które mają zakres dokręcania 8-10 Nm.

Wczoraj wymieniłem świece żarowe - okazało się, że po nr VIN - to jednak Beru GE133 z zakresem dokręcania 15-20 Nm.
Trzymałem się wyżej zamieszczonych procedur i odkręcenie świec odbyło się "jak po maśle" :D
Link do fotorelacji z opisem wymiany świec żarowych w silniku 2.0 TDI-CR [CBAB]: https://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=16098.0

PS. Pytania dotyczące procedury pomiaru i demontażu świec żarowych, proszę zadawać w tym temacie  ;)

Podziękował: braciarz

Tagi wątku: