Autor Wątek: Zasilacz buforowy ładowarka do podtrzymania napięcia podczas diagnostyki samochodowej  (Przeczytany 510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GKA
Poszukuję sprawdzonego niedrogiego zasilacza 12V przeznaczonego do zasilania auta podczas dłuższej diagnostyki interfejsem diagnostycznym, gdyż jak wiemy łatwo rozładować w takiej sytuacji akumulator a wówczas podczas kodowania może nas spotkać spory problem. Używacie czego sprawdzonego bądź wiecie kto i czego używa?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Od 2023 roku używam tego .
Angebot: YDBAO Autobatterie Ladegerät 10A 12V Smart Vollautomatische KFZ Batterieladegerät Mit LCD Bildschirm Temperaturkompensation Reparaturmodus Ladegerät für Auto Motorrad Kleintransporter Boot https://amzn.eu/d/0aUcNccY
Najważniejsze dla mnie że jest mały. 
:)

Offline doggie

• Clubowicz
Prostownik mam, chodzi mi o podtrzymanie prądu podczas diagnostyki

Offline tomnaj84

• Clubowicz
Jest tam taka opcja .  Nazywana również  moduł zimowy.

Offline doggie

• Clubowicz
Mam dwie ładowarki i obie mają tryb zimowy, Volt i taką z poniższego linku. Powiadasz, że tryb zimowy można używać jako podtrzymanie podczas grzebania VCDSem? Nigdy nie próbowałem a zwykły tryb podczas włączonego zapłonu i tak powoduje rozładowanie akumulatora.

https://pl.aliexpress.com/item/1005006913198685.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.39051c24ToIwc2&gatewayAdapt=glo2pol

Byłem przekonany, że musi to być inne urządzenie takie, które np. podtrzyma prąd w aucie podczas gdy akumulator jest odłączony np. coś takiego:
https://intercars.pl/produkty/d00120-urzadzenie-do-podtrzymywania-napiecia-12v-007950006920

Podziękował: tomnaj84

Offline tomnaj84

• Clubowicz
Osobiście podłącząm w trybie ładownia,  chodzi o zapewnienie warunków czyli odpowiednie napięcie Powyżej 12v na akumulatorze. Zdarzało sie i  tak że cały dzień auto tak było podłączone. I zero problemów.  Szczególnie długo trwa opcja jak robisz coś zdalnie .  Nawet po całym dniu nie zdążyło mi sie żeby bateria sama w sobie ucierpiała. 

Dodano:  14 - Kwietnia - 2026  -  14:27:56
https://intercars.pl/produkty/d00120-urzadzenie-do-podtrzymywania-napiecia-12v-007950006920
To urządzenie jest fajnie , bo mozna wykluczyć baterię.  Nie próbowałem podłączyć  mojego ustrojstwa omijając baterię. Ale aż z ciekawości sorawdze . I sam pomyślę o takim czymś. 👍

Dodano:  14 - Kwietnia - 2026  -  14:47:47
Zamówiłem już takowe urządzenie . Niecałe 300 pln .

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
Pytanie tylko, czy to jest tylko po to, aby po odłączeniu akumulatora na wyłączonym zapłonie nie stracić pamięci np. radia, komputera pokładowego itp... i czy spełnia rolę dłuższego podtrzymania na włączonym zapłonie.

Niestety na klasycznych prostownikach/ładowarkach po kilkunastu minutach napięcie akumulatora u mnie spada nawet do 11,5V co jest niebezpieczne podczas kodowania

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
W tym o czym piszecie jest akumulator 7 Ah - coś jest, ale szału nie ma...
Dla porównania, mój mały powerbank z funkcją rozruchu ważący około pół kg ma 61 Wh, a to 84 Wh - maleństwo.

Offline doggie

• Clubowicz
@Frodo więc co do podtrzymania napięcia podczas prac na włączonym zapłonie?

Offline tomnaj84

• Clubowicz
mój mały powerbank z funkcją rozruchu
Tylko on nie podtrzyma napięcia.  Wyjmij Baterie i wszystko zgaśnie.  To akurat próbowałem Noco kiedyś. 

Offline doggie

• Clubowicz
Również próbowałem i podłączałem boostera, tam chyba elektronika powoduje, że ma inne zadanie i funkcję i nie spełnia roli podtrzymania

Offline Frodo

• Clubowicz
@doggie, powerbank z funkcją boostera wyłącza się jeśli nie wykryje napięcia - ma takie zabezpieczenie bo z założenia są podłączane równolegle do akumulatorów i w ten sposób wykrywa, że jest poprawnie podłączony. Mają zazwyczaj przycisk "boost" by to *na chwilę* zmienić na wypadek zupełnie rozładowanego akumulatora, ale to nie rozwiązuje sprawy.
Zwracałem jedynie uwagę, że urządzenie, o którym piszecie ma małą pojemność, porównywalną do powerbank...
Osobiście nigdy nie miałem takiej potrzeby, ale w krótkim okresie powinien wytrzymać akumulator auta, który ma np. 10x taką pojemność jak ta zabawka, o której pisaliście.
Jeśli wymagane jest dłuższe podtrzymanie to zastosował bym akumulator w aucie plus ładowarkę. By uniknąć skoków napięcia najlepiej pewnie sprawdzi się zwykła transformatorowa (bez wymyślnych programów), ale z elektronicznym ograniczeniem napięcia do 14.1V, np. Einhell CC-BC 10E (mam starszą wersję BT-BC 10E ("E" na końcu jest kluczowe!), która różni się chyba tylko kolorem i nadal działa po 20 latach...). W starszej dodatkowo jest w środku potencjometr, niestety trzeba rozkręcić by go znaleźć, którym można to napięcie regulować, ale nie widzę potrzeby - nie wiem jak w nowej. Wyjdzie dużo taniej i mamy znacznie większą pojemność (co przekłada się na stabilność, jeśli np. nagle niespodziewanie włączą się automatycznie światła drogowe lub coś innego) i podtrzymanie.
Wymianę akumulatora zazwyczaj zlecam bo tak czy inaczej trzeba oddać stary, a sklepy zazwyczaj mają podtrzymanie. Wcześniej kilka razy wymieniałem sam, ale przy takich cenach za bardzo nie widzę sensu. Płaciłem ostatnio chyba 20 PLN. Lata lecą, trzeba oszczędzać kręgosłup...

Offline doggie

• Clubowicz
Na forum Pasjonatów Prostowników i Akumulatorów  :smoking: do potrzymania prądu polecają takie urządzenie
https://pl.aliexpress.com/item/1005011715793332.html

Offline tomnaj84

• Clubowicz
A więc niczym sie nie różni od tego co napisałem na początku.  Poza obudową.  Poprostu ładowarka inteligentna. Która daje impuls. 

Dodano:  17 - Kwietnia - 2026  -  13:44:09
To urządzenie co zakupiłem to jest idealne do zmiany aku np w BMW gdzie podtrzymanie  jest ważne. 

Offline Frodo

• Clubowicz
Jak ktoś sam wymienia akumulatory jakoś częściej niż raz na kilka lat, to faktycznie może przydać się coś dedykowanego. Przy czym drogo sobie liczą bo to w zasadzie tylko akumulator z zasilaniem na OBD2.
Kabelek z klamrami jest dużo tańczy, ale może nie tak poręczny:
https://allegro.pl/produkt/kabel-podtrzymujacy-napiecie-autool-100-cm-3-a-obd2-4a94721a-5726-4841-81e1-c20d6627d2e8Akumulator 7Ah też jest bardzo tani, jeśli ktoś by chciał mieć dodatkowy. Kupiłem w 2018 takie 2 do alarmu i jeszcze działają: https://allegro.pl/produkt/akumulator-csb-gp1272f2-7-2-ah-12v-vds-np-w-apc-rbc2-rbc22-rbc26-rbc48-88a3492e-da26-4cdc-a0a3-7408c425a4b3

Offline doggie

• Clubowicz
Są tacy którzy polecają to  :D może gdybym miał warsztat i robił diagnostykę to bym zainwestował a tak podaję tylko w ramach ciekawostki  :D
https://sklep.herkules-sc.pl/pl/products/gysflash-121-12-cnt-fv-przewody-5-m-25-mm2-1072.html

Offline Greg8686

• :: TrendLine
  • VW: Caddy III
  • Wersja: Life
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: ZPL
Coś z funkcją Supply? Telvin dr charge 50 ale to już wysoko budżetowe...

Wysłane z mojego SM-A326B przy użyciu Tapatalka

Offline tomnaj84

• Clubowicz
Zamówiłem już takowe urządzenie . Niecałe 300 pln .
Mam, wczoraj dopiero wyjąłem z pudła i od razu powiem, że nadaję się tylko do wymiany akumulatora.
Wiec napięcia podczas kodowania czy wymianie klocków hamulcowe, gdzie czasem system wymaga podtrzymanie.

Offline Frodo

• Clubowicz
Można pewnie stosunkowo łatwo podłączyć dowolny większy akumulator AGM, choć "uroda" urządzenia ucierpi i waga wzrośnie oczywiście...

Tagi wątku: