Ja mam podobnie, ale w T6 z 2016 (rok modelowy 2017). To jest 2.0 TDI 102 KM. Także Euro6.
Szarpie zwykle na zimnym (w fazie rozgrzewania) i podobnie jak u Ciebie przy delikatnym operowaniu gazem. Dodatkowo zauważyłem, że wtedy gdy przechodzi się z hamowania silnikiem do delikatnego przyspieszania. Mocne przyspieszanie i operowanie stale powyżej 2-2,5 tyś obrotów minimalizuje ten efekt. Nie dzieje się to zawsze. Czasem po delikatnej jeździe, nawet na rozgrzanym silniku jest lekkie szarpnięcie - jakby przez chwilę nie palił na wszystkich cylindrach. Doświadczalnie sprawdziłem, że problem się nasila przy używaniu tego lepszego paliwa (o wyższej liczbie cetanowej) typu Ultimate/Verva/V-Power/Dynamic itp.
W ELSAPRO znalazłem oryginalną informację dla ASO VW w skrócie ujmując "ten typ tak ma" i "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobisz"

. Mam nadzieję, że zacytuję, zgodnie z prawem dozwolonego cytatu

:
Silnik wykazuje sporadyczne nieregularne zapłony i szarpie w fazie rozgrzewania w zakresie prędkości
obrotowej między 1500 a 2000 obr./min.
Można stwierdzić nieprawidłowość zgłoszoną przez klienta. W pamięci błędów nie są widoczne żadne zapisy
dotyczące silnika.
Można w dalszym ciągu korzystać z samochodu. Wymiana podzespołu nie rozwiąże problemu, jeśli nie można
jednoznacznie potwierdzić uszkodzeń.
Rozwiązanie techniczne jest niedostępne.
W samochodach spełniających normę emisji spalin od EU6 d-TEMP/ EU6BG (WLTP) ta nieprawidłowość już nie
występuje.