Autor Wątek: USZKODZONE PÓŁOSIE - wibracje auta przy wyższych prędkościach  (Przeczytany 7010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FEAR772

• :: StartLine
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AVF
  • Skrzynia: Tiptronic
  • Napęd: FWD
  • Rej: DKL
USZKODZONE PÓŁOSIE - wibracje auta przy wyższych prędkościach
« dnia: 30 - Kwietnia - 2020 - 13:39:32 »
Witam wszystkich.
Mój problem polega na tym iż zaraz po wymianie przegubu zewnętrznego w moim passaciku przy wyższych prędkościach w okolicach
140 cały samochód czasami wpada w rezonans, który trudno przewidzieć kiedy występuje. Raz mogę jechać ekspresówką 140 przez godzinę i nic
a raz po paru minutach całe auto wpada w nasilający się rezonans . Po naciśnięciu pedału hamulca wibracje są o wiele bardziej odczuwalne przez co myślałem ze coś z półosią ale jestem trochę w tym temacie zielony i mechanik na stacji mi powiedział, że luzów na przegubach nie ma i może być to coś z dwumasą w co wątpię gdyż z tego co się dowiedziałem to w tiptronicach dwumasy nie ma.
Jest to passat B5 2002 rok
skrzynia tiptronic silnik 1.9 tdi 130 koni
Dodam tylko iż wykluczyłem wibracje od niewyważonych kół gdyż występuje to na kołach zimowych i letnich a nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem aż wymieniłem przegub zewnętrzny.
Nie wiem czy może to mieć coś wspólnego ale przed wymianą przegubu wymieniłem olej w skrzyni jakieś 8 tysięcy km wcześniej.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Wibracje auta przy wyższych prędkościach
« Odpowiedź #1 dnia: 30 - Kwietnia - 2020 - 18:43:12 »
Z opisu problemu z dużą dozą prawdopodobieństawa można za przyczynę postawić bród,rdzę która dostała się pomiędzy tarczę a piastę koła.
By to potwierdzić wystarczy zdjąć tarczę hamulcową z koła przy którym był wymieniany przegub. Starannie wyczyścić powierzchnię styku tarczy z piastą ,złożyć i sprawdzić czy pomogło.

Podziękował: FEAR772

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #2 dnia: 01 - Maja - 2020 - 09:43:27 »
nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem aż wymieniłem przegub zewnętrzny.
Przegub oryginalny ew. dobry zamiennik?

z tego co się dowiedziałem to w tiptronicach dwumasy nie ma
Nie ma ale zużyte sprzęgła hydrokinetyczne również mogą powodować wibracje

Po naciśnięciu pedału hamulca wibracje są o wiele bardziej odczuwalne
Ten kierunek wskazywać może na tarcze hamulcowe lub opony

iż wykluczyłem wibracje od niewyważonych kół gdyż występuje to na kołach zimowych i letnich a nigdy wcześniej tego nie doświadczyłem aż wymieniłem przegub zewnętrzny.
Rozumiem robiłeś podmianę kół i nadal występuje

Offline FEAR772

« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Maja - 2020 - 11:49:59 »
Przegub oryginalny ew. dobry zamiennik?

Dobry zamiennik
Nie ma ale zużyte sprzęgła hydrokinetyczne również mogą powodować wibracje

Tylko problem w tym, że wibracje samachodu zaczęły występować zaraz po wymianie przegubu
Ten kierunek wskazywać może na tarcze hamulcowe lub opony

Opony nowe przed wymianą przegubu radziły sobie bardzo dobrze
Rozumiem robiłeś podmianę kół i nadal występuje

Tak i na letnich 17 i na zimowych 16 problem ten sam

Z opisu problemu z dużą dozą prawdopodobieństawa można za przyczynę postawić bród,rdzę która dostała się pomiędzy tarczę a piastę koła.
By to potwierdzić wystarczy zdjąć tarczę hamulcową z koła przy którym był wymieniany przegub. Starannie wyczyścić powierzchnię styku tarczy z piastą ,złożyć i sprawdzić czy pomogło.
W momencie kiedy wymieniałem przegub wymieniłem też tarcze nie chce mi się wierzyć, że nie przeczyścili piasty przy wymianie tarcz ale dziękuję za uwagę spróbuje i dam znać

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Maja - 2020 - 14:57:37 »
Tylko problem w tym, że wibracje samachodu zaczęły występować zaraz po wymianie przegubu
W momencie kiedy wymieniałem przegub wymieniłem też tarcze
ciężko u
Po naciśnięciu pedału hamulca wibracje są o wiele bardziej odczuwalne
składając to w całość skłaniałbym się ku tarczom hamulcowym

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #5 dnia: 07 - Maja - 2020 - 15:23:05 »
Przed założeniem nowej tarczy mogli czyścić powierzchnie a przy wkładaniu coś mogło się tam dostać i powoduje wibracje.
Czasami wystarczy drucik ze szczotki drucianej, który może dać powód do krzywizny i w efekcie bicie przy hamowaniu.
Bez naocznego sprawdzenia, ciężko potwierdzić jakąkolwiek inną przyczynę niż "krzywa tarcza". 
Nie masz wyjścia i musisz sam to zdemontować lub nadzorować demontaż ;)

Offline FEAR772

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Czerwca - 2020 - 23:31:47 »
Witam ponownie.
Problem rozwiązany po podłożeniu używanej półosi z allegro przejechałem trasę 500 km w dwie strony auto jeździ jak powinno natomiast pojawił się problem ze znalezieniem nowej półosi nie "Chińskiego" producenta gdyż w hurtowni się dowiedziałem, że już ich nikt nie produkuje do wersji z Tiptronikiem a nie mam pojęcia ile na tej używce przejadę.

Reasumując: czy komuś udało się coś narobić z starą półosią przy wymianie przegubów zewnętrznych stąd też były wibracje.
Dodam tylko iż ku mojemu zdziwieniu nawet po ściągnięciu "zepsutej" półosi nie były odczuwalne żadne luzy na przegubach.

Dziękuję wszystkim za pomoc

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Czerwca - 2020 - 08:14:19 »
Reasumując komuś udało się coś narobić z starą półosią przy wymianie przegubów zewnętrznych stąd też były wibracje.
Jeśli jest problem ze zdobyciem orginalnej zawsze można się pokusić zreanimować swoją (tym bardziej że jest już wyjęta).Odwiedzić tokarza lub zakład specjalizujący się w naprawach wałów.Takie półosie jak najbardziej można zregenerować (prostowanie ,wyważanie itd).Może okazać się że wyjęta półoś wcale nie jest uszkodzona a odczuwalne bicie było związane z niewłaściwym montażem np.nie powkładana tulejka dystansowa z podkładką sprężynową (lub złożone nie w tej kolejności) powodująca że przegub miał możliwość wzdłużnego ruchu względem półosi lub przy montażu dostał się "syf" pomiędzy przegub a piastę powodujący bicie całości.
Samo sprawdzenie półosi nie powinno być drogie a uzasadni szukanie innej.   

Offline sonicamp1

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Napęd: 4x4
Odp: USZKODZONE PÓŁOSIE - wibracje auta przy wyższych prędkościach
« Odpowiedź #8 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 18:54:12 »
Witam podepnę się do tematu ,późno trochę ale trudno ,mianowicie mialem podobna przygodę z półosiami w moim poczciwym Passacie B5.5 1.9 AVF TDI EST Sport 2003r. przed wyjazdem z  uk do PL  postanowiłem wymienić półosie bo wydawało mi się ze przeguby zew.jak i wew. maja jakiś mały luz a ze cena nie była wygórowana stwierdziłem ze założę nowe części na prawa i lewa str. i tak tez zrobiłem ,kupiłem nowe półosie oczywiście jak to w uk półosie dobierane po nr, rejestracji ale ok.Zalozylem wszystko i na miejscu przez około dwa tyg. było wszystko ok. więc przyszedł czas się pakować i jechać na wolne w końcu no i droga była ok do pewnego momentu nic się działo aż tu nagle jakieś 100 może 80 km przed Dover zaczęło trząść całym autem na 4 i 6 biegu czasem nawet na 5 biegu od 1-3 nic się nie działo ,jak już dojechałem do Dover zastanawiałem się nad tym by zawrócić i nici z wolnego w PL ,ale postanowiłem ze jednak pojadę do PL no i zamiast lecieć sobie na 6 biegu leciałem na 5 biegu no i dojechałem na miejsce w ten sposób,za jakieś dwa trzy dni udałem się kuipc następne nowe półosie tym razem po nr.VIN no tak się stało nabyłem nowy zakup dwie nowe półosie  , założyłem je i problem znikł znowu do momentu powrotu do uk , problem wrócił  po jakichś 450-500 km no ale było trochę lepiej niż na tych z uk które zabrałem aby je zwrócić gdzie je zwróciłem bez najmniejszego problemu i zbędnych bezsensownych pytań no ale gdy już wróciłem do uk i oddałem półosie założyłem stare z powrotem i do dziś dnia nie ma problemów z tym autem, co było z jednymi i drugimi nie wiem bo nie wnikałem ale jedne były brane po blachach a drugie po nr.VIN i tak nie pasowały ,wniosek jest taki jeżeli chodzi o takie części to osobiście wole kupić używane następnym razem niż mieć takie przygody z nowymi

Tagi wątku: