Autor Wątek: ZAMEK KLAPY BAGAŻNIKA - różne problemy  (Przeczytany 3167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jurekszygula

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CLHA
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SPI
ZAMEK KLAPY BAGAŻNIKA - różne problemy
« dnia: 23 - Kwietnia - 2020 - 19:47:27 »
Witam.
Chciałem poinformować jak największe grono użytkowników golfa 7, o prostej i taniej naprawie uszkodzonego zamka klapy bagażnika. Zdaję sobie sprawę, że nie jestem odkrywcą, ponieważ ten problem występował już we wcześniejszych modelach grupy VAG. Ja, z wygody i pośpiechu, dałem się naciągnąć na nowy zamek z ASO, za 400 zł. Wymieniłem sam (prosta sprawa) i mam teraz stary naprawiony. Naprawa polegała na wymianie "wałka zamka klapy bagażnika" (taka nazwa występuje w handlu). Koszt 13 zł + przesyłka. Jest to plastikowe kółko zębate ze ślimakiem. Rozbiórkę klapy można podpatrzeć na youtube " VW Golf 7 rear door tailgate lock removal'. Ogólnie fajna strona "golfWagen". Gość jest chyba ze Słowacji. Rozbiórka samego zamka też jest na youtube (chyba w passacie b7, to samo). Nie dajcie się naciągać przez ASO.                                         
 Przy okazji: coś tknęło mnie, przy 100 tys. km i po 6 latach (przebieg pewny 100%, mam auto z salonu), żeby wymienić rozrząd. Pasek (contitech) był już w jednym miejscu naderwany, były to jego ostatnie dni, może tygodnie. ASO zarzekało się, że wymiana to 210 tys. km i 8 lat! Auto nie było nigdy eksploatowane sportowo (skrzynia DSG 7, biegi zmieniają się bardzo płynnie). Uważajcie na to! Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.

Offline lukimaster

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 85 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: CCH
Odp: ZAMEK KLAPY BAGAŻNIKA - różne problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 - Maja - 2020 - 00:03:58 »
Jakby ktoś potrzebował mam zamek do G7. Z 2016 r. Stan idealny ;)

Tagi wątku: