Autor Wątek: 2.0 TDI [CBBB] - błąd P0299 - przedmuch w kolektorze [A3]  (Przeczytany 1747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adiiik

• :: StartLine
  • Model: A3
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBBB
  • Napęd: FWD
  • Rej: DW
2.0 TDI [CBBB] - błąd P0299 - przedmuch w kolektorze [A3]
« dnia: 22 - Maja - 2020 - 14:30:03 »
Cześć,
dopadła mnie awaria w trasie -  spadek mocy (najprawdopodobniej notlauf) i miganie kontrolki świec żarowych. Na VCDS błąd P0299,  emerycką jazdą dotoczyłem się do domu. Sprawdzając kompresorem przedmuchy na wężach (szukałem tutaj przyczyny) okazało się, że syczy przy kolektorze. Po zdjęciu kolektora okazuje się, że niestety jedno z gniazd jest pęknięte i powietrze tam ucieka.

Kolektor (silnik o kodzie CBBB) ma symbol 03L 129 711AG. Przeglądając części znalazłem metalowy kolektor o symbolu 03L 129 711E - czy to jest to samo tylko w wersji metalowej? I jest sens zmieniać na taką wersję? W ASO wyskakuje im plastikowy i nic więcej nie powiedzą.

Przy okazji szukania odpowiedzi i tematów kolektorów natrafiłem na mnóstwo tematów z problemami dotyczącymi klapek kolektora. Z tego co widzę to w przypadku wersji przedliftowej A3 8P były jeszcze wersje bez klapek, w CR niestety wszystkie kolektory mają klapki ale są zestawy do zaślepienia, ale czy jest przy okazji sens to robić? Z samymi klapkami/sterowaniem problemów nie było.

I skąd najlepiej kupić kolektor? Z tego co widzę to na allegro za 490 zł + wysyłka starego kolektora otrzymujemy po-regeneracyjny z niby mocniejszymi bebechami. Są też jakieś używki (ale to nie wiadomo ile to pojeździ) ew. zamienniki (w to też chyba nie ma sensu się pchać) Natomiast jak dzwoniłem do ASO to nowy kolektor 1,8-2,4k w zależności od salonu/rabatu  :cry:

Tagi wątku: