Autor Wątek: 1.0 TSI R3 EA211 - opinie użytkowników  (Przeczytany 42372 razy)

Offline gregsen

• :: TrendLine
  • Wersja: Basic
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Napęd: FWD
  • Rej: WA
1.0 TSI R3 EA211 - opinie użytkowników
« dnia: 24 - Lutego - 2020 - 20:58:03 »
Witam.
Drodzy Forumowicze, zastanawiam się nad kupnem auta z silnikiem 1.0 TSI 115 KM - chodzi mi o Golfa VII. Dręczy mnie jednak to, że nigdzie nie ma żadnych wiadomości dot. tego silnika, tzn. jego ewentualnych wad, jakiś awarii, jego trwałości.
Czy trzeba się go obawiać, ktoś miał z autem z takim silnikiem jakieś przykre niespodzianki ( awarie, itp.) ?

Będę wdzięczny za udzielenie jakichkolwiek odpowiedzi, które nakierują mnie na ewentualne podjęcie decyzji co do zakupu Golfa w takiej konfiguracji.

Offline wojtek2626

• VW: Golf VII
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Kod: CJZB
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: DJ
Odp: Silnik 1.0 TSI - opinie użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 10:04:55 »
Jesli chodzi o silnik 1,0 TSI to póki co nie wiele sie dowiesz te silniki maja zbyt małe przebiegi aby powiedzieć o ich awaryjnosci lub brakiem. Ja przez jakis czas miałem zastepcza Octavie z tym silnikiem i całkiem przyjemnie sie jezdziło.

Offline gregsen

« Odpowiedź #2 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 10:37:42 »
@wojtek2626 a jak spalanie paliwa ?
W Skodzie pewnie spore jak na te gabaryty i mały silnik?
Dało radę przyśpieszać i wyprzedzać autem z tym silnikiem?

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 12:41:20 »
Ja przez jakis czas miałem zastepcza Octavie z tym silnikiem i całkiem przyjemnie sie jezdziło.
kewstia odczuć subiektywnych bo dla mnie ten silnik w Golfie i Octawii to pomyłka

Offline wojtek2626

« Odpowiedź #4 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 14:59:27 »
Mam teraz 1.2 TSI w Octavi podkręcony na 128 KM i 250 Nm i jeździ podobnie jak 2.0 TDI 150 KM a spalanie średnie wychodzi 6,5L

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 15:38:07 »
@wojtek2626
To żart :) na co dzień jeździ się momentem obrotowym a nie końmi i nawet nie chce mi się porównywać bo nie ma czego chyba że porównujesz do auta o 300-400 kg cięższego

Offline gregsen

« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Lutego - 2020 - 17:01:16 »
U mnie raczej nie będzie szaleństwa w trasie. Samochód z tym silnikiem na służyć do sprawnego przemieszczania się, czasem tylko trasa, a tu trzeba wyprzedzić tir-a czy inną zawalidrogę. Stąd moje pytania o dynamikę. Podkręcać chipem tez nie mam zamiaru i tak mocno wysiloną jednostkę.
Z opinii znalazłem tylko taką dotyczącą silnika 1.0 TFSI w Audi A3 8V "Drobne problemy zdarzają się również w trzycylindrowym doładowanym silniku EA211 o pojemności 1.0, np. luzuje się cybant od intercoolera. Powoduje to utratę mocy, ale nie jest groźne dla silnika". - raczej nic strasznego.

Offline wojtek2626

« Odpowiedź #7 dnia: 26 - Lutego - 2020 - 11:51:03 »
To żart :) na co dzień jeździ się momentem obrotowym a nie końmi i nawet nie chce mi się porównywać bo nie ma czego chyba że porownujesz do auta o 300-400 kg cięższego
Ja porównuje dwa auta i ich elastycznosc i przyspieszenie co nie zmienia faktu ze diesel jest jednak duzo cięższy od Pb i dlatego wyprzedzanie itd sa porównywalne.

Offline teps

• Kod: DKRF
  • Moc: 115 KM
  • Rej: PO
Odp: 1.0 TSI - opinie użytkowników
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Czerwca - 2020 - 10:45:55 »
No to dorzucę coś od siebie, bo kiedyś sam szukałem opinii i było z tym krucho:/
Pacjent to Golf VII wzięty z wyprzedaży rocznika, obecny przebieg ok. 4000 km i oczywiście karton mleka, tyle, że z DSG. Mam odniesienie do poprzedniego auta, którym była OIII 1.4 TSI także z DSG, więc powinno być to miarodajne.

Sam, zanim zapadła decyzja "doktoryzowałem" się z internetowych teorii na temat 1.0 TSI i tu można podzielić je na 2 grupy: nie mam, nie jeździłem i silnik jest do dupy, bo musi taki być i mam, jeżdżę silnik jest OK, choć nie bez wad. Tych pierwszych teoretyków ignorowałem, a spośród tych drugich większość opinii była jak najbardziej pozytywna. Po nieco ponad 3 miesiącach użytkowania sam mogę dopisać się do tej drugiej grupy właśnie: silnik jest jak najbardziej OK, w zupełności wystarczy do codziennego przemieszczania się (a w mieście to już nie ma o czym gadać), a jego największym mankamentem jest takie sobie spalanie (ale może i to się ustabilizuje po większym przebiegu).

Przechodząc do konkretów:
- dźwięk: bzdurą jest, że hałasuje jak kosiarka i od razu słuchać, że to 3 garki tylko. Po odpaleniu na zewnątrz auta 99% ludzi nie zorientuje się, że brakuje tam 1 cylindra. W środku kompletnie niczego nie słychać, a przy wyższych obrotach jest takie charakterystyczne warczenie, które w mojej subiektywnej opinii jest bardzo przyjemne i dodaje ze 20 koni przy wyprzedzaniu;)

- drgania: jakie drgania?! Zakołysze przy starcie i tyle w tej kwestii. SS i tak nie jest używany, ale nawet po włączeniu go na próbę nie ma dramatu. Panowie inżynierowie postarali się i na prawdę nic nie telepie, nie rzuca budą i plomby też nie wypadają.

- osiągi: jak pisałem wcześniej jeśli jesteś przeciętnym kierowcą nie będziesz na nic narzekał. W ostatni weekend trasa w 4 dorosłych z bagażami i wyprzedzanie na zwykłej drodze nie stanowiło żadnego problemu czy stresu. Jasne, że dalej mamy "tylko" 115 karino i 200 niutonów, ale to wystarczy! Tutaj 2 porównania: do Okty mocniejszej o 25 koni i 50 Nm - jasne, że było szybciej/żwawiej, ale nie są to różnice z serii "być albo nie być" i do Citroena C4 II z wolnossącym 1.6 mocniejszym o 5 koni, ale z dużo słabszym momentem - tu na ogromną korzyść dla Golfa zarówno subiektywnie jak i obiektywnie w osiągach, a przypominam, że jeszcze niedawno optymalnym kompaktem był właśnie taki czy inny 1.6 o mocy 110-115 koni i wszyscy byli zachwyceni.

- spalanie: i tu mam póki co największe (i jedyne) zastrzeżenie. Tych katalogowych 4 czy 5 litrów to nie jestem w stanie osiągnąć za nic w świecie. Powiedziałbym, że pomimo miana "diesla w benzynie" jak to chciano na początku podkreślić ekonomikę tego silniczka, to jest to nic cudownego i pewnie porównując z takim 1.5 TSI różnice będą kosmetyczne, o ile w ogóle. Mam z tyłu głowy, że auto się jeszcze układa i może będzie lepiej, ale o tym też piszą użytkownicy, że szału nie ma z tym spalaniem. Choć z drugiej strony są też i tacy, co w trasie poniżej tych 5l są w stanie zejść - ja jeszcze nie potrafię. Dla przykładu ta ostatnia podróż, o której pisałem wcześniej załadowanym autem i klimą ze średnią prędkością 81 km/h wyszło 5,9l/100. Dramatu nie ma, ale Octavią mój rekord (fakt, że warunki były nieco inne, bo 2 osoby na pokładzie i czas pandemii czyli puste drogi) to 5,4l ze średnią 86 km/h. Jeszcze 1 trasa dla porównania też w 2 osoby Golfem: 5,7 przy średniej 90km/h, ale wtedy silnik miał może ze 2 tysiące przebiegu. Czyli dramatów nie ma, ale mogłoby być lepiej. Celowo nie podaję spalania w mieście, bo to jest bardzo indywidualne, uzależnione od pokonywanych odległości, charakterystyki samego miasta i uważam, że nie ma większego sensu.

- DSG (jako suplement): wydawałoby się, że zarówno w OIII jak i Golfie będą te same DQ200 i może z technicznego punktu widzenia tak jest, ale zachowanie się obu skrzyń jest kompletnie inne. W siódemce skrzynia trzyma bardzo, ale to bardzo niskie obroty jadąc normalnie. Myślałem, że w Skodzie jest już pod tym względem "grubo", ale dopiero Niemiec pokazał co to znaczy zejść z obrotami. Ponoć w trzycylindrowych silniczkach nie ma to tak bardzo negatywnego wpływu na ich trwałość, ale potrafi być irytujące. Z drugiej strony jestem przekonany, że 95% zwykłych użytkowników nawet nie zwróci na taki "szczegół" żadnej uwagi. Druga zauważalna różnica względem starszej (rocznikowo) skrzyni to reakcja na przełączenie z D na S: Octavia, jadąc np. na D7, po kliknięciu "S" zrzucała od razu o 2 biegi na piątkę i tak zostawało. Golf natomiast w analogicznej sytuacji... nie robi nic:) Na wyświetlaczu pojawia się po prostu S7 i samochód czeka na Twoją reakcję. Dopiero po dodaniu gazu następuje redukcja. Niestety takie czasy: WLTPety-srety i oto konsekwencje chorych norm emisji i prób ze strony koncernów oszczędności 0,00027l na 100km. Wolałem poprzednie oprogramowanie - często używałem przełączania z D na S żeby auto hamowało silnikiem, ale nic już z tym nie zrobię i trzeba z tym żyć. Znowu jednak będę twierdził, że dla 97% użytkowników są to kompletnie nieistotne aspekty.

Podsumowując ten już przydługi wpis: czy wybrałbym ten karton mleka raz jeszcze? Tak. Czy mając do wyboru w tych samych pieniądzach 1.5 TSI, ale z słabszym wyposażeniem poszedłbym w mocniejszy silnik? Nie. I tu moim zdaniem dochodzimy do sedna sprawy. Ktoś może zapytać jaki sens w tym 1.0 jest skoro 1.5 będzie się lepiej odpychać i porównywalnie (albo nieco raptem więcej) palić? Ano taki, że one różnie kosztują i tą różnice moim zdaniem, jeśli nie robisz setek tysięcy kilometrów, lepiej po prostu oszczędzić albowydać na (strzelam): kamerę cofania, blind spot, DSG czy wyższy poziom wyposażenia ogólnego (w sensie np. Hajlajn zamiast Comfortlajnu), itp. niż na te dodatkowe kuce i moment obrotowy. Bo będę dalej twierdził, że 115 KM i 200 Nm jest wystarczające dla 96% kierowców. A jak jeździsz głównie po mieście, to już w ogóle nic więcej do szczęścia nie potrzeba i tak w ogóle to kup hybrydę;)
A już najlepiej, to nie słuchać internetowych mądrali (jak ja:) i po prostu udać się do salonu na jazdę próbną żeby przekonać się samemu jak to "trzęsie, kolebocze, warczy jak kosiarka i kompletnie nie jedzie", bo może się okazać że tak źle wcale nie jest:)

Gdyby ktoś miała jakieś dodatkowe pytania chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

Podziękował: janusz07, RAV CB, tomkasz

Offline RAV CB

• VW: Polo VI
  • Rej: CB
Odp: 1.0 TSI R3 EA211 - opinie użytkowników
« Odpowiedź #9 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 10:00:33 »
Cześć
Z racji, że mam identyczny napęd w Polo ( 1.0 115 KM DSG ) chciałbym się o coś zapytać.  Jest to coś co mnie strasznie wkurza.  A więc,  na nierównościach poprzecznych typu garb zwalniających, kostka brukowa, czy dziurawa droga gruntowa jadąc z niedużą prędkością, gdy przednia oś trafi na jakiś opór - podrzut, skrzynia potrafi w bardzo nieprzyjemny sposób zredukować na pierwszy bieg. Nieraz towarzyszy temu wyraźne szarpnięcie i zgrzytnięcie. Absolutnie nie ma takich efektów na równej nawierzchni gdzie zarówno ruszanie,  powolny dojazd do świateł czy toczenie się przebiega gładko i nie czuć zmiany biegów.

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
« Odpowiedź #10 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 11:38:27 »
- dźwięk: bzdurą jest, że hałasuje jak kosiarka i od razu słuchać, że to 3 garki tylko. Po odpaleniu na zewnątrz auta 99% ludzi nie zorientuje się, że brakuje tam 1 cylindra.
To że jest ciszej niż by się można spodziewać, wynika między innymi z zastosowania dwumasowego koła zamachowego. Niedawno jechałem Audi Q3 z firmy "4Mobility" co do którego od razu miałem wrażenie że ma 3 cylindry, choć ma 4. ":-)". Czyli odwrotnie.
Co do spalania to z tego co piszesz widzę, że 1.0TSI wcale nie pali mniej niż moje 1.5TSI 130KM, a wręcz przeciwnie. Poza tym u mnie jak nie wyłączę Start/Stop, to często nie zauważam kiedy ten automat gasi mi silnik. Zaletą 1.5TSI jest mniej więcej stały moment obrotowy w szerszym zakresie niż to jest w 1.0TSI 115KM.  Jeździłem również niedawno Seatem Arona 1.0TSI 115KM z DSG i nie mogę powiedzieć że nie da się zauważyć że silnik ma 3 cylindry. Słychać i czuć. Skrzynia przy ustawieniu ECO zmienia bieg na niższy już przy 2 tyś/obr, prawie niezależnie od wciskania gazu, co chyba nie jest dobre dla jego trwałości.
Dodam jeszcze że mój kolega co ma Polo z 1.0TSI 95KM mówi: "takie siniki są dobre, ale dla producentów". Poprzednio miał Forda B-max 1.0 100KM.

Offline teps

« Odpowiedź #11 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 12:36:38 »
@RAV CB ja czegoś podobnego nie zauważyłem. Może podjedź z tym do ASO, bo przede wszystkim to "zgrzytnięcie" wydaje mi się niepokojące.

@Apotar wydaje mi się, że w Audi do TSI w DSG dawali dwumasę - skoro Skoda miała, to tam też być powinna. Masz 100% racji, że w 1.5 moment jest lepiej dystrybuowany, bo po prostu w szerszym zakresie obrotów i to jest super sprawa. Co do Arony, to to jednak jest auto niżej pozycjonowane i może w wyniku jakiś oszczędności np. na wygłuszaniach itp. "czuć" ten silnik, bo w Golfie jest cacy. Jak pisałem wcześniej te niskie obroty ponoć są dużo gorsze dla 4-cylindrowych silników, ale konstrukcji silników spalinowych nie kończyłem;) Kolegi tylko nie rozumiem, bo skoro te silniki dobre tylko dla producentów, to dlaczego przeszedł z jednego kartonika mleka na drugi?

Offline Krycho

• Moc: 95 KM
  • Rej: SRB
« Odpowiedź #12 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 12:58:45 »
Dodam jeszcze że mój kolega co ma Polo z 1.0TSI 95KM mówi: "takie siniki są dobre, ale dla producentów".

Tak dyskutować to można w nieskończoność. Dla jednego 95km to szybkie auto dla drugiego nie do przyjęcia. Ja mam 1.0 TSI 95KM i jestem bardzo zadowolony i z tego jak cicho chodzi i z przyspieszenia i ze spalania, bo jak nie jadę w mieście - a nie mieszkam w mieście - to spokojnie schodzę poniżej 5l i wcale nie jeżdżę jak zawalidroga tylko normalnie. Wcale to nie oznacza że nie chciałbym 1.5 TSI, 2.0 TSI czy jakieś V6, po prostu nie stać mnie na nic więcej. Jeśli ktoś kupił 1.0 i mu nie odpowiada to sam sobie jest winien bo na siłę nikt nikomu nic nie wciska. Mógł kupić Mazdę 3 2.0.

Tak samo rozwalają mnie Ci którzy nigdy nie mieli nowego samochodu bo ich nie stać, a wszędzie tylko piszą że nowe to tandetne smartfony, że się psują itp. Jakby mieli kasę to by się nawet na stare nie popatrzeli. Ale walka musi trwać żeby się wzajemnie żreć. Nie chodzi mi akurat tutaj w tym wątku bo jest kulturalnie ale jak człowiek czyta co ludzie piszą w internetach to się aż śmiać chce.

Podziękował: pretor, teps

Offline Apotar

« Odpowiedź #13 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 15:46:27 »
Kolegi tylko nie rozumiem, bo skoro te silniki dobre tylko dla producentów, to dlaczego przeszedł z jednego kartonika mleka na drugi?
Ponarzekał i ze względów finansowych kupił co było na wyprzedaży.
Tak dyskutować to można w nieskończoność
Przepraszam bardzo jeżeli kogoś uraziłem. Nie to miałem na myśli. Zwrot "takie siniki są dobre, ale dla producentów" to nie krytyka mocy silnika 95KM, czy kupujących, albo wywyższanie się nad innych, ale krytyczne spojrzenie na producentów. Jeden cylinder mniej to jednak są spore oszczędności. Każda zaoszczędzona złotówka w produkcji, to kilkanaście złotych zysku na finalnym produkcie. Księgowi skrupulatnie to liczą. Poza tym w takim silniku łatwiej osiągnąć wyśrubowane normy emisji CO2 podczas testów homologacyjnych. W tym przypadku wytwórnia wcale nie myśli o klientach. To tak samo jak z systemem Start/Stop - oszczędność paliwa praktycznie żadna, ale do testów w sam raz. A że dość to upierdliwe dla klienta nie ma znaczenia. Wmówi się mu co trzeba przy pomocy tzw. Ekologów i będzie zadowolony. :-)

Dodano:  18 - Czerwca - 2020  -  15:49:18
wydaje mi się, że w Audi do TSI w DSG dawali dwumasę
Ten Audi z "4Mobility" był po prostu uszkodzony przez wynajmujących go kierowców. Coś się działo na jednym z cylindrów.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 15:49:25 »
nie mogę powiedzieć że nie da się zauważyć że silnik ma 3 cylindry. Słychać i czuć
Dokładnie tak, słuchać i czuć. Połóżcie dłoń na silniku R3 i połóżcie na R4, fizyki nie oszukacie. Wystarczy że stanąłem koło auta i już czułem że jest R3 TSI pod maską. Ale reasumując tragedii nie ma, jest poprawa względem starych R3 MPI

Offline teps

« Odpowiedź #15 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 17:54:49 »
Po pierwsze primo: często jeździsz z dłonią na silniku?;)
I po drugie secundo: jak w moim pierwszym poście pisałem, zaliczasz się do tych 3% użytkowników, którzy potrafią usłyszeć coś więcej i generalnie interesuje się tematem. Uwierz, że większość na to kompletnie gdzieś i nawet nie za bardzo orientuje się czy tam jest turbo, 7 cylindrów czy 3 cylindry, itd.

Nigdy R3 nie będzie tak kulturalne jak R4, ale tu nie ma tragedii jak niektórzy to przedstawiają i będę uparcie tego bronił:) W poprzedniej Octavii rzeczą, która najbardziej mi przeszkadzała był strasznie nijaki dźwięk silnika. Tu chociaż jest "coś" i subiektywnie bardziej mi to odpowiada.

Offline Apotar

« Odpowiedź #16 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 18:15:40 »
rzeczą, która najbardziej mi przeszkadzała był strasznie nijaki dźwięk silnika. Tu chociaż jest "coś" i subiektywnie bardziej mi to odpowiada.
Lubię ludzi z pasją i charakterem. :-)

Offline teps

« Odpowiedź #17 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 19:36:42 »
Przez internety ciężko czasem wyczuć ewentualną ironię, ale mimo wszystko podziękuję;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 18 - Czerwca - 2020 - 22:49:50 »
Nigdy R3 nie będzie tak kulturalne jak R4, ale tu nie ma tragedii
trafione w sedno a czytając niektóre posty odniosłem wrażenie, że pracują lepiej od R4, możliwe że źle przeczytałem coś ;) jeśli tak to mea culpa

Dodano:  18 - Czerwca - 2020  -  22:51:45
Po pierwsze primo: często jeździsz z dłonią na silniku?
Nigdy, ale czasami lubię sprawdzić jak telepią niektóre silniki np. 3 cylindrowe. Uwielbiam trzymać dłoń na V6 a zwłaszcza V8 ;)

Dodano:  18 - Czerwca - 2020  -  22:52:56
zaliczasz się do tych 3% użytkowników, którzy potrafią usłyszeć coś więcej
Trafiłeś, dziękuję   :thumbup:

Generalnie ubolewam nad tym, że VWAG schodzi na psy i montuje coraz to bardziej miniaturowe silniki, niestety znak czasów w motoryzacji a księgowi zacierają dłonie

Offline teps

« Odpowiedź #19 dnia: 19 - Czerwca - 2020 - 08:42:27 »
Generalnie ubolewam nad tym, że VWAG schodzi na psy i montuje coraz to bardziej miniaturowe silniki, niestety znak czasów w motoryzacji a księgowi zacierają dłonie
Niestety, smutna prawda... Cieszyć się należy z tego, że jako nieliczni zostawili jeszcze tak "monstrualne" silniki jak 2.0 TSI - zawsze to jakieś pocieszenie.

Offline mariomario

• Kod: CHZC
  • Moc: 110 KM
  • Rej: WWL
Silnik 1.0 TSI czy warto ?
« Odpowiedź #20 dnia: 04 - Lutego - 2021 - 07:37:16 »
Witajcie,
Mam pytanko jeśli chodzi o silnik 1.0 110 km czy warto kupić i jaką może mieć trwałość ?
Może ktoś ma doświadczenie z tym silnikiem ?

Offline teps

« Odpowiedź #21 dnia: 14 - Lutego - 2021 - 11:31:38 »
Moim zdaniem warto.
Pytanie jeszcze do jakiego konkretnie auta? Co do trwałości, to wersje 110KM to obcięte o 5 koni poprzednie wersje "najmocniejszego" 1.0 TSI ze względu na normy emisji spalin. Te kartoniki mleka są już na rynku ładnych parę lat i oprócz internetowych wyznawców, że będzie się to sypało "bo musi", to nie ma to potwierdzenia w rzeczywistości. To są silniki z powodzeniem jeżdżące we flotach i jakoś nie słychać o ich problemach.
Już więcej złych informacji czyta się o 1.5 TSI przez problemy z kangurowaniem czy systemem ACT i jakoś dalej jest super, bo ma 1 cylinder więcej - no trochę brak logiki jak dla mnie. Ja o problemach z 1.0 jakoś wątków sobie nie przypominam (i to na różnych forach VAG), a temat staram się na bierząco śledzić.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 14 - Lutego - 2021 - 21:27:45 »
czy warto kupić
Sam sobie musisz na to odpowiedzieć, jakie masz oczekiwania, jaki styl jazdy, jakie trasy  itp... czy taki silnik w G7 jest dla Ciebie wystarczająco dynamiczny i elastyczny. Dla jednych jest dla innych nie. Na zakupy, dojazdy do pracy czy przysłowiowego kościoła pewnie wystarczy.  Jazda z prędkościami autostradowymi to porażka. Mam kolegę, który rok temu był zauroczony tym silnikiem w T-Crossie, euforia szybko opadła po kilku - a w zasadzie jednej przejażdżce przez Polskę. Obecne jego założenia to minimum 1.5 TSI. Szczerze Ci radzę, dobrze przemyśl i przetestuj auto w różnych konfiguracjach silnikowych i nie daj się omamić, że do G7 jest wystarczająco dynamiczny i elastyczny. Do Polo wystarczy. Swoją opinię opieram po jeździe T-Crossem

Nic nie zastąpi mocy z pojemności

Dodano:  14 - Lutego - 2021  -  21:37:04
Ja porównuje dwa auta i ich elastycznosc i przyspieszenie co nie zmienia faktu ze diesel jest jednak duzo cięższy od Pb i dlatego wyprzedzanie itd sa porównywalne.
Słabość tych silników w zestawieniu z 2.0 TDI wychodzi wówczas, gdy mamy komplet pasażerów i pełny bagażnik i jedziemy autostradą 140-160 km/h i jeszcze trzeba wyprzedzać.

Offline Krycho

• Moc: 95 KM
  • Rej: SRB
« Odpowiedź #23 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 10:15:30 »
Przy 160 rzeczywiście ten silnik już nie przyspiesza ale ja nie wyobrażam sobie jechać 500km nad morze z prędkością cały czas 160 kmh po naszych autostradach. Może jestem za stary.

Mam 1.0 TSI 95 KM w Polo. 4 osoby na wakacje + bagażnik dachowy. Auto jedzie, przyspiesza, w górach nie trzeba jechać na jedynce. Na autostradzie przy tym obciążeniu nadal przyspiesza, nie wyprzedzają nas tiry. Spokojnie jedzie 130 kmh, gdy trzeba to można spokojnie przyspieszyć na 5 biegu czego w astrze 1,6 wolnossącym ani w 2.0 TDI w Roverze 620 nie było a też się nimi jeździło.

Oczywiście są szybsze samochody, lepsze, mocniejsze ale jak ktoś pisze, że te silniki nie nadają się na autostradę, nie przyspieszają to zaczynam się zastanawiać czy oni w ogóle mieli do czynienia z tym silnikiem. Chyba że w Skodzie Octavia combi z przyczepką.

Offline teps

« Odpowiedź #24 dnia: 15 - Lutego - 2021 - 10:43:51 »
Mam kolegę, który rok temu był zauroczony tym silnikiem w T-Crossie, euforia szybko opadła po kilku - a w zasadzie jednej przejażdżce przez Polskę.

A możesz rozwinąć? Kolega zawiódł się, że nie może nagniatać 160 lewym i że do 180 już słabo przyspiesza z tej prędkości? Bo tak to rozumiem, a to jasne jak słośce, że ten silnik i jego parametry nie nadają się do takiej jazdy. Abstrahując już od tego, że mamy zdaje się ograniczenie do 140 na autostradach i do tej prędkości ten karton mleka moim zdaniem daje ze spokojem radę.

i nie daj się omamić, że do G7 jest wystarczająco dynamiczny i elastyczny. Do Polo wystarczy. Swoją opinię opieram po jeździe T-Crossem

A ile tym T-Crossem udało się Tobie zrobić kilometrów? Nie wiemy do jakiego auta kolega chce ten silnik, ale uwierz, że dla "zwykłego" i "przeciętnego" kierowcy poza świadomością, że to "karton mleka, który zaraz się rozpadnie" nawet i do Golfa nr 8  wystarczy.

Słabość tych silników w zestawieniu z 2.0 TDI wychodzi wówczas, gdy mamy komplet pasażerów i pełny bagażnik i jedziemy autostradą 140-160 km/h i jeszcze trzeba wyprzedzać.

Przepraszam, ale tu już moim zdaniem popłynąłeś:) Nie porównuj jabłek do gruszek, bo to 2 zupełnie inne światy. Zestawiasz silnik, który o wiele lepiej czuje się w mieście i od czasu do czasu można wybrać się nim w trasę do pożeracza autostrad, który ma o połowę większe osiągi. Natury/fizyki nie oszukasz i tak jak piszesz, nic nie zastąpi mocy z pojemności, ale nie każdy jej potrzebuje i chce - o tym nie możesz zapominać.

I żeby nie było, że wychwalam ten nieszczęsny silniczek, bo sam go wybrałem - nie jest tak i jestem w pełni świadomy jego ułomności, ale nie przeszkadzają mi one i nie dam sobie wmówić, że auto z tym silnikiem jest nieużywalne. Na myśl przychodzi mi przy okazj,i kiedyś posiadany przeze mnie, Peugeot 407SW, który miał pod maską 2 litrową wolnossącą benzynę o mocy 140KM i niby wszystko spoko, ale jak był komplet pasażerów, i nie daj Boże jeszcze klima, to był dramat - to się prawie wcale nie odpychało! I mam wrażenie, że nikt na przeróżnych forach nigdy nie robił z tego dramatu, bo znawu: fizyki nie oszukasz, a "jedyna" różnica polegała to na tym, że miał 4 gary i mityczne 2 litry pojemności. Czasy się  (niestety) zmieniły i to też trzeba mieć moim zdaniem na uwadze.

Podziękował: tomkasz

Tagi wątku: