Autor Wątek: WEBASTO - dokładka ?  (Przeczytany 1200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pirx

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
WEBASTO - dokładka ?
« dnia: 22 - Sierpnia - 2019 - 20:28:11 »
Witam,
Tiguan I 2.0 TDI z 2008  - czy ktoś dokładał może Webasto do tego rocznika ?
Co konkretnie trzeba zmieniać? 
Pozdrawiam wszystkich.

A i jeszcze jedno może tutaj ktoś chociaż odpowie jak jest z akumulatorem w oryginale? 
Miałem Webasto w A6 i tam miałem drugie aku w bagażniku które łączone było z całą instalacją dopiero jak było ładowanie.
Nie było możliwości rozładować główny akumulator.
Obawiam się, że z jednym mogą być problemy a nie bardzo widzę miejsce gdzie można zamontować drugi :(.
He He HE widzę, że są tu tacy sami "spece" jak i ja. Dużo czyta nikt nie zna odpowiedzi albo jest za leniwy żeby odpisać. 
Ktoś do licha ma chyba Tiguana z  fabrycznym webastem?, a jeśli nie to nie wierzę, że nikt nie interesował się tematem i ma większą wiedz jak ja.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: WEBASTO - dokładka ?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 - Sierpnia - 2019 - 12:57:49 »
W większości modeli Volkswagena, dołożenie ogrzewania postojowego wygląda tak samo.
Jeżeli auto nie posiada fabrycznego dogrzewwacza, trzeba zamontować cały kompletny zestaw ogrzewania postojowego: okablowanie, piecyk, pompkę płynu chłodniczego i osobne sterowanie.
Różnice pojawiają się w autach w których jest zamontowany dogrzewacz silnika, wtedy nie ma potrzeby dokładania samego piecyka a tylko pompkę obiegu płynu i odpowiednie sterowanie wszystkim.

Przerobienie sytemu dogrzewacza na ogrzewanie postojowe, nie jest trudne ale trzeba mieć świadomość małej skuteczności takiego rozwiązania z powodu mniejszej mocy piecyka - mam u siebie zrobioną taką przeróbkę i nie do końca jestem z niej usatysfakcjonowany.

Kolega @Stefano zajmuje się tą tematyką zawodowo i z czystym sumieniem polecam kontakt z nim w tej sprawie  :vwclubpolska:

PS. W dziale Sharana jest najwięcej tematów o dogrzewaczach i przeróbkach na ogrzewanie postojowe.

Tagi wątku: