Autor Wątek: CLIMATRONIC - czy przy ustawieniu 23 stopni macie ciepło?  (Przeczytany 1406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radiator

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: LBN
CLIMATRONIC - czy przy ustawieniu 23 stopni macie ciepło?
« dnia: 09 - Września - 2021 - 22:26:48 »
Zauważyłem ostatnio (auto mam 2 tyg.), że przy ustawieniu na klimatroniku 23 stopni, nie wieje ciepłym powietrzem. Przy 24 jest letnie, jednak nie ciepłe. Cieplejsze zaczyna się od 25 a wzwyż juz jest bardzo ciepłe i gorące przy HI. Torebka silikat cała i wczoraj ją wyjąłem. Błędów  na vagu brak. Pytam jak jest u Was bo w moim poprzednim golfie 4 przy 23 było już ciepło a tutaj jakoś  słabo. Czy to normalne, że dopiero przy 25 stopniach robi się ciepło w kabinie? Silnik rozgrzany, trasa przejechana ok 50km. Czy w Waszych golfach jest podobnie? Bo nie wime czy szukać problemu czy może to zależy od temp. zewnętrzej lub ma to coś wspólnego z  czujniekiem nasłonecznienia? może coś na vagu trzeba pozmieniać?

Offline Apotar

• :: ComfortLine
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Moc: 130 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: WW
Odp: CLIMATRONIC - czy przy ustawieniu 23 stopni macie ciepło?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 - Września - 2021 - 10:01:15 »
Z tego co zauważyłem jeżdżąc różnymi autami z automatyczną klimą, to ustawiana wartość temperatury np. 23 jest tylko teoretyczna, a w praktyce może być inna. W związku z tym o ile możesz ustawić klimę tak, że czujesz się komfortowo, to wszystko jest w porządku.
Ja bym się tym nie przejmował. Poza tym ustawienie na jakąś temperaturę nie gwarantuje, że w czasie jazdy i zmieniającej się pogody,  nie trzeba zmieniać ustawienia tej wartości. Ale to już chyba wiesz. :-)

Offline van_daal

• new
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 190 KM
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Września - 2021 - 11:07:00 »
Ludzie, czemu kombinujecie jak konie pod górę (już kiedyś gdzieś też ktoś dywagował na ten temat)?
Jeśli macie wątpliwości co do działania klimy to weźcie jakiś termometr, połóżcie go w strefie, którą chcecie sprawdzić (ważne: byle nie w strumieniu powietrza z kratki nawiewnej!), ustawcie jakąś temperaturę i po jakimś czasie sprawdźcie na nim co macie. Jak temperatura będzie mniej więcej taka jak nastawiona to z klimą jest ok. Jak rozbieżność jest duża to znaczy, że ok nie jest i do ASO. Pamiętajcie, że im temperatura zewnętrzna bardziej odstaje od nastawionej tym potrzebny czas na jej osiągnięcie jest dłuższy.

Odczucia co do temperatury są zawsze subiektywne. Jednemu przy 23 będzie chłodno a innemu ciepło. Termometr jest obiektywny.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Września - 2021 - 11:51:22 »
Jeśli na zewnątrz jest ciepło, we wnętrzu pojazdu masz np. 25°C i jeśli zadasz na klimatroniku temp. 25°C to oczywistym jest że klimatronik z racji, iż temperatura wnętrza jest już osiągnięta, podaje do wnętrza temperaturę otoczenia, klapa ciepłego powietrza jest w tym momencie zamknięta, dlatego odczucie może być takie, że nie wyczuwasz na wylotach dysz temperatury zadanej 25 st. ponieważ masz taką w kabinie. Jeśli nagle wjechałbyś do zimnego tunelu to po chwili odczulbyś różnicę temperatury z wylotu z tą odczuwalną w kabinie. Może trochę pokrętnie  :D ale tak to pokrótce wygląda.

Offline radiator

« Odpowiedź #4 dnia: 10 - Września - 2021 - 12:06:28 »
Dzięki za odpowiedzi.
Dorwałem człowieka, który ma identyczne auto i również zauważył podobny 'problem' (oczywiście nie mógwię tutaj o klimie tylko o ogrzewaniu z silnika) Mówił, że jadąc w trasie przy 23 a temperaturze na zewnątrz kilkunasto stopniowej nie wieje mu ciepłem. Dopiero około 27 ma już dość ciepło co potwierdza sie i u mnie. może mam złe porównanie bo mój poprzedni mkIV to benzyna i tam już po krótkiej jećździe po mieście przy 23 stopniach nawiewu (nie klimy) w kabinie jest już gorąco. Fakt faktem, że mam dodatkowe dogrzewanie, jednak z racji drenażu baterii chwilowo to ustrojstwo wyłączyłem. Wcześniej po uruchomieniu miałem już ciepło, ale z nagrzewnicy. także dzięki Wam za podpowiedz bo już chciałem auto do mechaniora oddać.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 10 - Września - 2021 - 12:13:52 »
lub ma to coś wspólnego z  czujniekiem nasłonecznienia?
Czujnik nasłonecznienia ustawia nawiew na twarz gdy świeci słońce i na szybę, gdy pada deszcz.

Dodano:  10 - Września - 2021  -  12:15:45
Fakt faktem, że mam dodatkowe dogrzewanie, jednak z racji drenażu baterii chwilowo to ustrojstwo wyłączyłem
Jakie auto, jaki silnik? O jakim dogrzewaniu piszesz? Webasto, dogrzewacz czy grzałka PTC?

Offline radiator

« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Września - 2021 - 13:32:55 »
Auto opisane w profilu
golf mkVii 1,6 tdi 105km.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 10 - Września - 2021 - 14:02:35 »
Auto opisane w profilu
Nie do końca, nigdzie nie widzę TDI
Cytuj (zaznaczone)
Silnik: 1.6 ?

Auto powinno być zawarte w treści i opisie tematu bo mogę mieć w profilu Golfa a pytać o Polo.
Poza tym nie odpowiedziałeś na dodatkowe pytanie, co, jak i dlaczego wyłączyłeś?

Offline radiator

« Odpowiedź #8 dnia: 10 - Września - 2021 - 17:11:18 »
Wyłączyłem "dodatkowe ogrzewanie" czyli nagrzewnicę w opcjach auta czy klimy.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 10 - Września - 2021 - 17:56:05 »
Czyli wyłączyłeś elektryczną grzałkę PTC tylko po co, przecież po pierwsze podczas rozruchu grzałka nie działa i nie obciąża akumulatora, po drugie alternator ładuje przecież w trakcie jazdy, po trzecie (jeśli masz start stop) to przy słabym Aku i tak PTC nie będzie działać  a po czwarte po osiągnięciu temp 70 st przez płyn chłodniczy grzałka i tak nie działa

Dodano:  10 - Września - 2021  -  18:00:16
Po piąte zapomniałem dopisać, że powyżej +5 PTC się nie załącza

Ps. Oczywiście PTC to elektryczna grzałka powietrza a nie płynu chłodzącego

Offline radiator

« Odpowiedź #10 dnia: 10 - Września - 2021 - 18:45:58 »
Oki to włączę grzałkę. A wyłączyłem, bo auto w DE stało trochę a  aku słaby i nie miałem nic, poza lidlowska ładowaczką do ładowania a nie portafiła aku dobrze naładować. Naładowałem już stefpolem i dzisiaj włączę grzałeczkę. Dzięki za radę.

Tagi wątku: