Silnik fabrycznie jest AEE, dlaczego miało by nie dac się zrobić silnika położonego wzdłużnie? Wiem że można robić swapy... może chodzi o sam słupek, że można go obracać.. teraz dopiero pomyślałem, w sensie, że słupek można zawsze obrócić, ale już samego silnika nie bardzo jest łatwo obrócić z montażem...
czyli zostaje Haldex?
I np coś z Golfa III?
Tam istnieje możliwość jakoś połączenia tej skrzyni czy też musiałby iść nowy zestaw, stąd też tak kombinuje, pamiętam czytane mam gdzieś że w B3?
Bodaj G60 czy C60 model... Passacie.. Syncro
Jest jakiś rodzaj bardziej "mechanicznego" haldexa? Tak żeby na stałe chodził i przód i tył, czy tam minimum 25% A nie się tylko dołączał automatycznie np.
W tym pasku bodaj też jest silnik poprzecznie A wersja Syncro istnieje... może też na Haldexie albo jest coś bardziej mechanicznego.
Ogółem najfajniej to chce mieć tak że zapinam tył jak chce ale jak się tak nie da łatwo to niech chodzi cały czas 50/50 i się jedynie dostosowuje zależnie od warunków drogowych
Mniej zależy mnie na stabilności toru jazdy podczas użytkowania na drodze, bardziej na ekonomii użytkowania i możliwości np dopięcia napędu wtedy, kiedy do wykonania jest praca- trzeba coś podwieźć pod górę czy akurat jest ślisko
Auto to w końcu pickup i jako taki ma służyć- póki co np z pustą lekką przyczepą, na szutrze, nie daje rady pod górę
W ogóle podjechać

A co dopiero coś przewieźć
Co do silnika to już obojętne- myślałem o 1.9TDI alternatywnie 1.8T w benzynie
Co tam pójdzie podłączyć do układu napędu- bardziej ten jest kluczowy A silnik to już drugorzędne- jeśli zestaw napędu ma iść np od B3.. to już niech idzie z silnikiem również z tego modelu... czy jakimkolwiek innym z którym go łatwo da radę złączyć (VR5?)
Obecny 1.6 to dość słabawa konstrukcja... najchętniej włożył bym ... Nissan VQ3.0

albo diesela 2.5 też Nissan

z rozrządem na kołach zębatych:) ale to raczej mocno kombinowane...
Najpewniej (i może najłatwiej/najtaniej) było by coś z Golfa III Syncro, alternatywnie tego B3... ale tu może być drogo i ciut za szeroko np?
Jak uważacie, skąd wziąć najlepiej napęd?