Autor Wątek: SWAP 1.6 SPI -> 1.9 TDI + 4Motion  (Przeczytany 967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Imcx24

• :: StartLine
  • VW: Caddy II
  • Silnik: 1.6 SPI
  • Moc: 75 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: EL
SWAP 1.6 SPI -> 1.9 TDI + 4Motion
« dnia: 22 - Maja - 2022 - 15:05:10 »
Witam.
Zainteresowany możliwością przekładki silnika wraz z systemem Torsen z Passata, wejdzie to do Caddy II, zmieści się z tyłu i z przodu?
Robił ktoś takie wymiany tutaj, może ktoś coś gdzieś słyszał o tym?

Alternatywnie może być 1.8T/VR od biedy Haldex od golfa np... choć wolę żeby był Torsen z doświadczeń (z Passata) wynika, że spoko.
Jakby to jeszcze podwyższył..  ale to już detale.
Pierw kwestia samego swap - co będzie najprostsze, z czym się to wiąże.
Chodzi mnie głównie o napęd na tył też- obstawiam że bardziej P&P będzie Golf III ale to wtedy już tylko Haldex...?

Proszę o informacje albo o pokierowanie do źródła ich dalej :)
Pozdrawiam

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: SWAP 1.6 SPI -> 1.9 TDI + 4Motion
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Maja - 2022 - 21:42:58 »
Passat B5 ma silnik wzdłużnie, Caddy poprzecznie, jak chcesz niby zrobić swap torsena?

Dodano:  22 - Maja - 2022  -  21:48:32
Na marginesie wytłumacz proszę, co oznacza 1.6 SPI w Caddy? Z tego co się orientuję to w Caddy II nie było Single Point Injection tylko Multi Point Injection czyli MPI

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Maja - 2022 - 22:00:13 »
Z tego co się orientuję to w Caddy II nie było Single Point Injection tylko Multi Point Injection czyli MPI
Było: https://de.wikipedia.org/wiki/VW_Caddy_(Typ_9KV) i https://de.wikipedia.org/wiki/Saugrohreinspritzung

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Maja - 2022 - 22:31:18 »
Było: https://de.wikipedia.org/wiki/VW_Caddy_(Typ_9KV) i https://de.wikipedia.org/wiki/Saugrohreinspritzung

Ale gdzie było? Jakie kody silnika?

EDIt: OK, sorry pomyliłem II z III generacją Caddy, nie wziąłem pod uwagę I gen. na Golfie I

Offline Imcx24

« Odpowiedź #4 dnia: 22 - Maja - 2022 - 23:20:20 »
Silnik fabrycznie jest AEE, dlaczego miało by nie dac się zrobić silnika położonego wzdłużnie? Wiem że można robić swapy... może chodzi o sam słupek, że można go obracać..  teraz dopiero pomyślałem, w sensie, że słupek można zawsze obrócić, ale już samego silnika nie bardzo jest łatwo obrócić z montażem...

czyli zostaje Haldex?

I np coś z Golfa III?

Tam istnieje możliwość jakoś połączenia tej skrzyni czy też musiałby iść nowy zestaw, stąd też tak kombinuje, pamiętam czytane mam gdzieś że w B3?

Bodaj G60 czy C60 model... Passacie.. Syncro

Jest jakiś rodzaj bardziej "mechanicznego" haldexa? Tak żeby na stałe chodził i przód i tył, czy tam minimum 25% A nie się tylko dołączał automatycznie np.

W tym pasku bodaj też jest silnik poprzecznie A wersja Syncro istnieje... może też na Haldexie albo jest coś bardziej mechanicznego.

Ogółem najfajniej to chce mieć tak że zapinam tył jak chce ale jak się tak nie da łatwo to niech chodzi cały czas 50/50 i się jedynie dostosowuje zależnie od warunków drogowych

Mniej zależy mnie na stabilności toru jazdy podczas użytkowania na drodze, bardziej na ekonomii użytkowania i możliwości np dopięcia napędu wtedy, kiedy do wykonania jest praca- trzeba coś podwieźć pod górę czy akurat jest ślisko

Auto to w końcu pickup i jako taki ma służyć- póki co np z pustą lekką przyczepą, na szutrze, nie daje rady pod górę

W ogóle podjechać :) A co dopiero coś przewieźć

Co do silnika to już obojętne- myślałem o 1.9TDI alternatywnie 1.8T w benzynie

Co tam pójdzie podłączyć do układu napędu- bardziej ten jest kluczowy A silnik to już drugorzędne- jeśli zestaw napędu ma iść np od B3.. to już niech idzie z silnikiem również z tego modelu... czy jakimkolwiek innym z którym go łatwo da radę złączyć (VR5?)

Obecny 1.6 to dość słabawa konstrukcja... najchętniej włożył bym ... Nissan VQ3.0 :) albo diesela 2.5 też Nissan :) z rozrządem na kołach zębatych:) ale to raczej mocno kombinowane...

Najpewniej (i może najłatwiej/najtaniej) było by coś z Golfa III Syncro, alternatywnie tego B3... ale tu może być drogo i ciut za szeroko np?

Jak uważacie, skąd wziąć najlepiej napęd?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Maja - 2022 - 07:00:06 »
Chodzi mnie głównie o napęd na tył też- obstawiam że bardziej P&P będzie Golf III ale to wtedy już tylko Haldex...?
Wystarczy wykastrować Haldexa robiąc wyjście na stałe i będzie 50/50 lub przerobienie by tył był dopinany.
Jeśli chodzi po głowie jednak zastosowanie innego silnika (wzdłużnie) to rozsądniej byłoby dorobienie flanszy silnik/ skrzynia i zastosowanie całego kompletu z 4-buta. Jest dość sporo małych autek z których komplet powinien podejść bez większych problemów ( np. samuraj,jimny)Jeśli przyszłościowo ma być podniesiony to zastosowanie całego kompletu jest rozsądniejszą opcją. Wykorzystanie kompletu z golfa 2/3 mocno ograniczy podniesienie całości w górę ( bez dodatkowych większych przeróbek).

Podziękował: Imcx24

Offline Imcx24

« Odpowiedź #6 dnia: 24 - Maja - 2022 - 12:49:19 »
Oto to to właśnie chodziło, najchętniej jakiś japoński napęd ze zgnitej japońskiej budy za grosze.

Jimny, Samuraj, coś jeszcze możesz polecić, z czego łatwo i wygodnie będzie przełożyć komplet?

Przy podwyższeniu wówczas obstawiam że można by wyjąć też zawias (lub część zawiasu) z "dawcy"

Myślę nad Subaru jeszcze tyle że te silniki... pamiętam takie małe Subaru...

Justy... chyba nawet znalazłem dawce

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-subaru-justi-1-2i-4x4-CID5-IDOzcZg.html

:) na wiskozie i z silnikiem od razu, ma to sens biorąc pod uwagę chęć podniesienia auta?

Silnik wydaje się znacznie korzystniejszy i to chyba akurat jeden z tych niewielu silników ze stajni Subaru gdzie UPG nie dezintegrują się nagminnie przy niskich (<300k) przebiegach

Tagi wątku: