Autor Wątek: 2.0 TDI PD - SKOKI TEMPERATURY - wymiana chłodnicy  (Przeczytany 16389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI PD - skoki temperatury silnika
« Odpowiedź #25 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 05:22:55 »
A wystarczy by tylko jedna krzywka była trafiona .

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #26 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 06:23:24 »
I co wtedy? Od tego będą te objawy? Będzie się gotował?

[gmod]Nie ma potrzeby cytować przedmówcy.[/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #27 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 13:19:52 »
Widzę że wypada rozwinąć temat tak by było wszystko jasne .Załóżmy że jest uszkodzona tylko jedna krzywka od zaworu wydechowego .Uszkodzenie najczęściej polega na wytarciu wzniosu .W efekcie zawór wydechowy otwiera się zdecydowanie mniej a sam czas otwarcie jest zdecydowanie krótszy.Na wolnych obrotach silnik z tego typu usterką będzie pracował w miarę przyzwoicie ,za to przy wyższych obrotach /większym obciążeniu spaliny będą miały problem z wydostaniem się z cylindra .Jako że najczęściej auta wyposażone są w turbiny to następna partia powietrza zostanie wtłoczona do nie zupełnie opróżnionego cylindra .Na skutek takiej pracy nastąpi zdecydowanie wzrost temperatury w tym cylindrze .Efekt podobny jak przy źle ustawionym rozrządzie
Jeśli wałek uszkodzony jest na krzywce zaworu ssącego sytuacja jest podobna zawór zbyt późno się otwiera na krótszy czas a paliwa dostaje tyle samo jak do sprawnych cylindrów (cudowna elektronika ogarnie tylko do pewnego stopnia korektę dawki paliwa na poszczególny cylinder ) .W efekcie wzrasta temperatura podczas pracy takiego cylindra z niewłaściwie pracującymi (otwierającymi się )zaworami .Podobny efekt jak przy źle ustawionym rozrządzie
Na wolnych obrotach silnik będzie pracował w miarę przyzwoicie a na wyższych będzie wzrastać temperatura jego pracy .Dodatkowo nierówna praca na wyższych obrotach (o czym wspomniał też autor tematu ) brak tylko objawów spadku mocy które powinny być przy tego typu usterce .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #28 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 14:34:32 »
Przeczytaj uważnie co kolega napisał wyżej. Że przy spokojnej jeździe  do 80 km/h też szaleje temperatura. I tu twoja teoria legła bo przy wysokich obrotach i sandale w podłodze to by miał 200 stopni chyba.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 16:42:56 »
Uważam że dość wyraźnie napisałem że wcale się nie upieram co do usterki akurat uszkodzonego/wyrobionego wałka.Napisałem kilka wypowiedzi powyżej opcje możliwych usterek powiązanych z objawami jakie ma autor tematu .Która z nich jest właściwa nie wiem ponieważ zostało podane zbyt mało informacji .Zadałem kilka dodatkowych pytań by zawęzić pole poszukiwań jak i wykluczyć te mniej prawdopodobne .
Jeśli fura ma przejechane 200-300 tyś przy normalnej eksplatacji to " raczej " wałek powinien jeszcze żyć ,jak 400 +,lub był katowany to zacząłbym od jego oględzin a przynajmniej jeśli się nie chce grzebać/rozbierać to od sprawdzenia kompresji .Jeśli będzie ok to przynajmniej będzie wiadomo że jest sens dalej szukać przyczyny . 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #30 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 17:56:11 »
Polowa tych twoich przyczyn mozliwych nuestety mija sie z prawda. Kilka walkow rozrzadu wymienilem w tdi pd i nigdy sie nie gotowal. A jeszcze cos podajesz o tym ze jedna krzywka moze byc wytarta. A ja wymienialem gdzie polowa ilosc krzywek byla wytarta. Kompresja tez nie slabnie rowno na wszystkich garach rowno. Zreszra przy takim stanie to by kiepsko juz zapewne palil.

[gmod]Uszczypliwe uwagi zostały usunięte. Proszę ich więcej nie używać i wypowiadać się tylko na temat.[/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 19:33:48 »
Zamieściłem fotorelację z grzebania przy touaregu 5.0 V10 tam były uszkodzone wałki a dokładniej 3 krzywki .Jak dobrze pamiętam to dwie na jednym a na drugim wałku jedna .Szklanki były w różnym stadium zgonu a fura paliła od strzała i chodziła na wolnych obrotach cacy .Pomijam dymienie z powodu tulei cylindrycznej .Tak że raczej wiem co mówię bo przerabiałem taki przypadek uszkodzenia wałków (i każdy może sam to zobaczyć na własne oczy w fotorelacji ) .W innych pojazdach też spotkałem się z uszkodzeniem jednej krzywki z powodu popychacza który ją styrał tak że mówienie że to nie możliwe jest raczej mało trafione .
Jeśli wymieniane przyczyny są nie trafione mogę rozpisać i omówić każdą z nich (tak by każdy mógł ocenić samemu czy jest to prawdopodobne ) .Po za tym zawsze możesz podać swoje .Czym więcej możliwych przyczyn tym łatwiej będzie dopasować to tego problemu ,a o to zapewne chodzi autorowi tematu .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #32 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 20:13:41 »
I co naprawiłes tego touarega? Jeździ juz, normalnie na tym silniku 5.0?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 14 - Sierpnia - 2018 - 21:55:46 »
Odpowiedź na to pytanie zapewne nie pomoże autorowi tego tematu.
Masz ochotę pomóc w rozwiązaniu problemu grzejącego się silnika to masz ku temu okazję.
Wszelkiego rodzaju dyskusje czy obalanie moich wypowiedzi nie pomoże zbytnio a jedynie wprowadza lekki zamęt a nie pomoc. Wspomniałeś że wałki ulegają uszkodzeniu/wytarciu na wielu krzywkach i ma to wpływ na problem z uruchomieniem, to podałem przykład że tak nie jest. Wspomniałem że będzie odpalał, chodził lecz powinien być odczuwalny spadek mocy takiego silnika.
Czy u autora tematu jest taki objaw ?
Jeśli na co dzień jeździ dość delikatnie (bez wykorzystywania dostępnej mocy) zapewne ciężko jest mu ocenić czy fura straciła ze 20-30 KM.
Podobnie będzie wyglądać to w wypadku przytkanego wydechu czy problemie z" zarośniętym " kolektorem ssącym. Jeśli nie ciągnie za sobą chmury dymu (czarnego, białego czy biało-siwego) to problem z lejącymi wtryskami, problemem z uszczelką czy pękniętą głowicą należy uważać za mało prawdopodobny. Pozostaje jeszcze układ chłodzenia który zapewne został sprawdzony przez mechanika jako pierwszy (podejrzenie uszkodzonej pompy wody i jej wymiana wraz z rozrządem). Zapewne drożność układu chłodzenia została też sprawdzona (tak zakładam od początku).

By dojść do jakiś konkretów w tym temacie brakuje informacji właściciela pojazdu wszelkich objawów jakie zaobserwował, tego co było już zrobione w kierunku naprawy jak i podstaw kondycji silnika (przebieg, kompresja, apetyt na dolewki oleju itd.).
Mając tak mało informacji można równie dobrze powiedzieć że przyczyną przegrzewania jest pozostałość termostatu którego kawałek lata w układzie chłodzenia blokując przepływ cieczy lub skrajność, że nadmierna temperatura jest spowodowana brakiem smarowania silnika który próbuje się zacierać.
W jednym jak i drugim wypadku temperatura silnika będzie skakać.     

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #34 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 00:25:28 »
Tak myslalem. Silnik na siemensie.
Jeśli wtryski Siemensa to w nich tkwi problem.
czyli co to jest ? co trzeba zrobic?
Podłączyć komputer i sprawdzić czy są błędy, jak pracują wtryski, zrobić logi. Jeśli masz wtryski Siemens to wystarczy że masz zwarcie na jednej cewce by był problem w aucie. Zła dawka paliwa oraz wspomniałeś czasem nierówną pracę silnika tłumaczyło by zachowanie się Twojego auta.

Jeśli to wina wtrysku to pozostaje regeneracja lub wymiana na nowe.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #35 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 18:02:46 »
[gmod=OFICJALNE OSTRZEŻENIE]Jakiekolwiek dalsze dyskusje prowadzone w sposób nietaktowny, osobiste uwagi i prowokowanie innych forumowiczów czy inne zachowanie niezgodne z netykietą i regulaminem forum będzie skutkowało banem. Proszę pisać krótko i na temat albo wcale.[/gmod]

Offline matek1605

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BMR
  • Moc: 170 KM
  • Rej: TKI
« Odpowiedź #36 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 21:23:45 »
oleju dolewam pół litra na 15 tyś km. tak jak wspomniałem po nocy gorzej zapala , co do utraty mocy to ja jej nie odczuwam odejscie nadal jest takie samo .przebiegu ma 230 tyś i auto nic nie kopci nawet przy dużym bucie .jest jeszcze efekt przelewającej sie wody w okolicach kierownicy  ( czyli przy nagrzewnicy ) ale mechanik mówił ,ze jest ok .

Dodano:  16 - Sierpnia - 2018  -  21:27:59
a ten brak smarowania czym jest spowodowany ? tym ,że wyciera się ołówek pompy oleju ? i za mało podaje oleju ? pod korkiem oleju czasem pojawi sie jakiś mikroskopijny opiłek wyczuwalny miedzy palcami

Dodano:  16 - Sierpnia - 2018  -  21:41:40
i ten wąż od chłodnicy dolny  jest zimny , całkowicie zimny , a górny gorący . Może zacinać sie termostat ? Włożony jest nowy firmy wahler . Bo to jest nie zawsze czasem ten wąż dolny jest ciepły a czasem całkowicie zimny

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 21:45:22 »
jest jeszcze efekt przelewającej sie wody w okolicach kierownicy  ( czyli przy nagrzewnicy ) ale mechanik mówił ,ze jest ok .
Jeśli jest słyszalne przelewanie wody może świadczyć o nie odpowietrzonym układzie chłodzenia (co może mieć wpływ na skoki temperatury ) lub słyszalny objaw dostawania się do układu chłodzenia spalin (tylko wyszłoby to w teście jaki był dwukrotnie robiony ).Warto zagłębić się w ten objaw.

Offline matek1605

« Odpowiedź #38 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 21:48:35 »
to jak odpowietrzyc ten układ?

Dodano:  16 - Sierpnia - 2018  -  21:50:53
i jeszcze jedno pytanie czy w tym modelu korek zbiorniczka wyrównawczego powinien miec jakąs uszczelke ? kupiłem drugi ale też nie ma żadnej uszczelki

guest814

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 22:09:43 »
Co do korka to w środku na tym termostacie powinien być oring gumowy i tylko tyle więcej nic niema.

Offline matek1605

« Odpowiedź #40 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 22:13:17 »
to u mnie w tym korku posrodku jest tylko plastik okrągły czarny

guest814

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 22:27:54 »
Tak i na tym plastiku czarnym masz gumowy oring  też czarny

Dodano:  16 - Sierpnia - 2018  -  22:34:34
To ciekawe bo on faktycznie może być zapowietrzony ale tyle czasu skoro i przed i po wymianie rozrządu to samo w końcu przez tyle czasu sam by się odpowietrzył a vagi raczej z tym aż tak wielkiego problemu nie mają z tego co wiem.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #42 dnia: 16 - Sierpnia - 2018 - 23:06:29 »
Przykład oringu na termostacie w korku:

https://goo.gl/images/eNgPGR

Możliwe że termostat się przycina. Czy termostat był sprawdzany przed zamontowaniem?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #43 dnia: 17 - Sierpnia - 2018 - 15:24:36 »
to u mnie w tym korku posrodku jest tylko plastik okrągły czarny
Może zrób zdjęcie tego korka i podaj wszelkie pomocne informacje, po ciągniecie Cię za język zaczyna przypominać zgaduj zgadule :angry:

Offline matek1605

« Odpowiedź #44 dnia: 17 - Sierpnia - 2018 - 20:36:11 »
nie no Panowie z całym szacunkiem ,ale na początku napisałem wszystkie objawy , oraz co było zrobione . Zdjecie korka wstawię jutro jak tylko zrobie :)

[gmod]Z cały szacunkiem - zacznij pisać zgodnie z zasadami pisowni polskiej. Każde zdanie ZAWSZE rozpoczynamy z DUŻEJ LITERY![/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 08:16:37 »
,ale na początku napisałem wszystkie objawy
No może nie na samym początku ale dość istotną sprawą jest fakt " bulgoczącej "wody /płynu w nagrzewnicy .Pomijając tak mały drobiazg ewentualną przyczynę skoków temperatury sprowadziło na zupełnie inny tor poszukiwań .
Można odpowietrzyć układ nawet i bez korka .Wymaga to trochę więcej czasu jak i cierpliwości .Najważniejsze by przy odpowietrzaniu nastawy ogrzewania w kabinie były nastawione na max "ciepło " (nie chodzi o wentylator a temperaturę ).Tak by ciecz mogła krążyć po jak największym obiegu (po nagrzewnicy )i tym samym wypchnąć z niej powietrze .Przy źle lub nie zupełnie odpowietrzonym układzie skoki temperatury będą jak najbardziej prawdopodobne .
Warto na samym początku podać jak najwięcej zaobserwowanych (nawet pozornie błahych ) informacji które mogą ułatwić postawienie diagnozy . 

Offline matek1605

« Odpowiedź #46 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 13:44:59 »
panowie dziś włożyłem nową chłodnice i zalałem nowy płyn . i teraz po odpowietrzeniu układu dolny wąż jest ciepły w końcu tak jak powinien byc. a starą chłodnice połozyłem i zalałem wrzątkiem i góra była bardzo gorąca a lewy dół był lekko ciepły i to chyba była winna chłodnicy pojedze troszke i dam znać co i jak

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #47 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 15:08:42 »
Wymieniony rozrząd z nową pompą wody , nowy termostat ( 2 razy ) , wymieniony czujnik temp. chłodnica sprawdzona pod kątem drożności jest ok, płukana nagrzewnica, płukany cały układ , nowy korek zbiorniczka , robiony test na UPG ( 2 razy) nic nie wyszło , płynu mi nie ubywa, nigdy nie wyrzuciło go korkiem
Czy chłodnica z dobrej /drożnej została wymieniona na jeszcze lepszą .Albo coś jest sprawne i działa poprawnie i nie będzie zmian lub sprawdzenie drożności w tym wypadku nie było takie do końca ok.

Offline matek1605

« Odpowiedź #48 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 15:12:52 »
jeden mechanik ją wyciągał i mówił ,ze przelewał ją wodą to co wlewał to tam samo sie wylało , wczoraj drugi stwierdził , ze ta w jednym punkcie na dole jest zimna a reszta goraca wiec włożyłem nową i zobaczymy co bedzie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #49 dnia: 18 - Sierpnia - 2018 - 15:23:31 »
Jak dla mnie to taki zabieg nie zaszkodzi ale i też nie wiele pomoże .Wspominałeś że skoki temperatury występują nawet po przejechaniu krótkiego dystansu ( okolice 5 km ).Po przejechaniu takiego odcinka ciężko jest zagrzać cały płyn w układzie powyżej 90 stopni .Dodatkowo wspomniałeś że na postoju wóz chodzi i nic się nie grzeje a wtedy powinien bardziej przy małej drożności chłodnicy (brak dodatkowego chłodzenia spowodowanego ruchem powietrza jak podczas jazdy ).
Może przy wymianie został chociaż dobrze odpowietrzony układ co może dać zdecydowanie większą poprawę problemu .
Nadal słyszysz szumy dochodzące z nagrzewnicy ?

Tagi wątku: