Autor Wątek: LPG - różne problemy  (Przeczytany 8276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
LPG - różne problemy
« dnia: 19 - Września - 2014 - 08:12:40 »
Witam !
Po montażu instalacji LPG mam problemy z benzyną. Mianowicie silnik chodzi nie równo, ma problem z trzymaniem obrotów i przerywa na wyższych obrotach.   

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
Odp: 1.8 SPI - problemy z benzyną po montażu instalacji LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Września - 2014 - 23:55:11 »
Źle zamontowana lub dobrana instalacja ::)

Offline maj0nez

• VW Miesiąca
  • Clubowicz
  • VW: Golf I
  • Silnik: 2.8 VR6
  • Kod: AAA
  • Moc: 174 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: LOP
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Listopada - 2014 - 19:07:40 »
Napisz jaka instalacja nowa  stara typ sekwencja zwykła?
Posprawdzaj pierwsze wszystkie podciśnienia.

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Listopada - 2014 - 21:59:42 »
Instalacja ma kilka miesięcy.
Podzespoły Tomasetto a elektronika Stag + na monowtrysku.

Offline mnok12

• :: StartLine
  • VW: Passat B3
  • Silnik: 1.6
  • Rej: EWE
LPG - różne problemy
« Odpowiedź #4 dnia: 29 - Marca - 2015 - 21:14:47 »
Witam wszystkich jestem nowy na forum i mam maly problem z moim passatem, jest to 1.6 z gazem 89r kupiłem go wlasnie wczoraj wiele o nim niewiem jakie oznakowanie silnika i tak dalej. Sprzedajacy mowil ze po wymianie uszczelki pod glowica, zrobilem jazde probna wszystko ok tylko na gazie troche zamol ale pomyslalem ze gaz do regulacji to sie zrobi, ale gdy kupilem i jechalem nim do domu po przejechaniu 20 km dojazdzajac do krzyzowki wciskam sprzeglo a on obroty do 3,5 tys przejechalem tak kawalek i zjechalem na stacje, zaczela gotowac sie woda poczekalem i odpalam i znowu i to oczywiscie na gazie wiec przelaczylem na benzyne dlawil sie mocno nierowno chodzil ale po chwili skakal na obrotach niskie i 3tys a na gazie trzymal 3,5 wiec jechalem na benzynie do domu i podjechalem do mechnika, zobaczyl i wypial jakas kostke od gaznika z tyłu i wpial ja z powrotem i normalnie zaczal chodzi i na gazie tez. Pomyslelm ze wszystko git wiec pojechalem do domu ale wspomagania braklo wiec zrobilem odpalilem i na maksa w lewo i w prawo i tak pare razy i wszystko ok. Wieczorem sobie pojechalem pojezdzic i znowu na gazie 3,5 a na benzynie skakal na obrotach wiec wzialem ta kostke odpiolem i popsikalem takim specjalnym do stykow no i teraz wszystko niby jest ok ale na zimnym silniku gasnie musi pochodzi na benzynie z 10 min i jakos wmiare pracuje a na gazie na kazdej krzyzowce gasnie i na gazie go nie odpali sie. Dodam jeszcze ze jak jest na benzynie to muli go na 4 tys obrotow  i czuc benzyne i czasami jeszcze ze zbiorniczka wylatuje troszke plynu ale chyba wydaje mi sie ze bylo za duzo go . Macie jakies pomysly panowie poniewaz ja juz niewiem co to moze byc.
Z góry dzieki i sory za błędy :)

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
Odp: Passat B3 1.6 LPG nie chodzi tak jak powinien
« Odpowiedź #5 dnia: 01 - Kwietnia - 2015 - 22:34:04 »
 Zgaduję, że masz gaźnik  Pierburga (chyba tak to się piszę)? Jeśli tak, to przez niego samoczynnie wzrastają obroty. Niestety psikanie w kostkę nie załatwi sprawy na dłużej. Wiem, że kiedyś byli specjaliści, którzy go regenerowali, ale nie wiem czy dziś ktoś się w to jeszcze bawi.
 Dziwne też, że tak poprostu zagotowało Ci wodę i to po wymianie uszczelki pod głowicą   :question: 
 Sprawdź koniecznie instalację gazową, tak jak napisał Ci @pretor, bo ta ewidentnie wymaga przeglądu  :D
Pozdr.

Marcin

Offline mnok12

« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Kwietnia - 2015 - 17:06:33 »
witam tez obstawiam ze cos z gazem jest nie tak poniewaz teraz troszke pogrzebalem i na benzynie ma odciecie a przedtem sie mulil i przebieral na benzynie a na gazie ladnie sie zbieral i teraaz jest dobrze ale na gazie na zimnym silniku jesli puszcze gaz to odrazu gasnie a na benzynie chodzi. bede musial chyba podjechac do jakiegos gazownika poniewaz sam raczej tego nie zrobie .

Offline przemo

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Kwietnia - 2015 - 17:37:11 »
To, że na gazie na zimnym silniku Ci gaśnie to raczej norma, gdyż jak wiesz gaz w butli jest płynny. Później przechodzi przez parownik i przechodzi ze stanu ciekłego do stanu lotnego.
Aby ta ciecz przeszła w gaz musi być odpowiednia temp. w parowniku.

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Kwietnia - 2015 - 17:40:38 »
  @przemo ma rację, choć to nie zawsze norma.  Możesz też spróbować wymienić filtr gazu, spuścić olej z parownika, membrany w parowniku też mogą być już do wymiany. Nie daj się naciągnąć na nowy  parownik, bo to spore koszty, a zestaw naprawczy można kupić za ułamek jego ceny. Instalacją na pewno wymaga regulacji, więc wizyta u gazownika pewnie Cię nie ominie.
Marcin

Offline mnok12

Odp: [B3] Passat 1.6 LPG nie chodzi tak jak powinien
« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Kwietnia - 2015 - 09:36:34 »
dzieki panowie za informacje po swietach bede musial sie przejechac do gazownika dzieki jeszcze raz i pozdrawiam

Dodano:  05 - Kwietnia - 2015  -  10:39:33
witam jeszcze raz mam pytanko jeszcze do was a wiec cos dzieje sie z wspomaganiem raz jest raz niema i wczoraj cos zaczelo dziac sie z gazem mulic sie wiec pomyslalem ze gazu malo. potem pojechalem po gaz a gdy odpalam brak wspomagania zatankowalem gaz i dalej to samo muli przy 2tys a potem go odpalam za 2 godzinki wspomaganie jest i juz nie muli. Macie na to jakas odpowiedz bo ja sam niewiem co w tym aucie sie dzieje z gory dzieki

Offline przemo

• Clubowicz
1.8 (RP) - nierówna praca na PB
« Odpowiedź #10 dnia: 23 - Czerwca - 2015 - 16:01:47 »
Mam taki problem.... Od czasu zamontowania gazu passat ma problem z chodzeniem na benzynie. Tj. są falowania obrotów, potrafi zgasnąć itp.
Po odłączeniu akumulatora ( np. na nockę ) i ponownym podłączeniu jest ok.

Czyli komp się rozładowuje i później robi ponowną adaptację. 

Ale co zrobić aby chodził dobrze cały czas na PB ? 

Offline Lucek

• Clubowicz
Odp: Nierówna praca na PB
« Odpowiedź #11 dnia: 23 - Czerwca - 2015 - 16:26:05 »
Dawno temu zamontowałeś ten gaz? Jest tam przepływka w tym silniku?
Marcin

Offline przemo

• Clubowicz
Odp: Nierówna praca na PB
« Odpowiedź #12 dnia: 23 - Czerwca - 2015 - 17:53:23 »
Lucek mam zwykłe 1.8 RP. 

Gaz zamontowany dawno. Ponad rok temu w sumie ale nie było kiedy się zająć tym problemem. 

Zauważyłem jeszcze, że auto tak jak by dostaje za dużą dawkę paliwa albo go nie przepala bo z wydechu potrafi na czarno zakopcić.

Tagi wątku: