Autor Wątek: VW Connect / WE Connect (Plus) - działanie, obsługa, problemy  (Przeczytany 31813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
Odp: VW Connect / WE Connect (Plus) - działanie, obsługa, problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 04 - Stycznia - 2018 - 22:31:58 »
Czy do Was również przyszedł mail od VW Connect Info? (vwconnect-info@volkswagen.de)   
Zrobiłem na Volkswagen ID konto zgodnie z maile i po pierwsze nic tam nie ma na tej stronie (pewnie jeszcze), po drugie strona się wiesza i nie mogę nawet swoich danych wypełnić do końca. Jakaś wtopa czy mi się zdaje, lub tylko ja tak mam? 

https://vwid.vwgroup.io
Treść z maila poniżej:

Cytuj (zaznaczone)
"Drogi użytkowniku Volkswagen Connect!
Każdego dnia dokładamy wszelkich starań, aby dalej rozwijać aplikację Volkswagen Connect i móc oferować Ci nowe, innowacyjne funkcje.
Cieszymy się, że wraz z aktualizacją na koniec stycznia umożliwimy Ci dostęp do nowego, cyfrowego świata Volkswagen.
Twoje konto użytkownika Volkswagen Connect przekształci się w konto Volkswagen ID, co umożliwi Ci indywidualny dostęp do cyfrowego świata Volkswagen. Konto Volkswagen ID zostanie zintegrowane również z innymi usługami Volkswagen. Jeśli zechcesz, będziesz mógł powiązać te usługi z Twoim kontem Volkswagen ID i przypisać swoje dane osobowe do danej usługi. Umożliwi Ci to proste logowanie i oszczędzi konieczności ponownego wprowadzania danych. Ewentualna zmiana poszczególnych danych, np. adresu, zostanie automatycznie zastosowana we wszystkich aplikacjach powiązanych z Twoim kontem Volkswagen ID. Na portalu Volkswagen ID będziesz mógł mieć wgląd do swoich danych zatwierdzonych dla poszczególnych usług i nimi zarządzać. Dzięki temu zyskasz maksymalną przejrzystość swoich danych i pełną kontrolę nad nimi.

W przypadku Volkswagen ID chodzi o oddzielną usługę z odrębnymi warunkami użytkowania i osobnym oświadczeniem o ochronie danych osobowych, które obowiązują dodatkowo obok informacji prawnych VW Connect.
Prosimy o zrozumienie, iż wszystkim użytkownikom Volkswagen Connect udostępniamy nasze usługi wyłącznie na jednolitych warunkach. Abyś również w przyszłości mógł korzystać z wszystkich funkcji Volkswagen Connect, konieczny jest jednorazowy, nowy login dla Volkswagen ID. Poprosimy przy tym również o akceptację warunków użytkowania usługi Volkswagen ID.

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących aplikacji Volkswagen Connect skontaktuj się z nami pod adresem vwconnect.helpline@volkswagen.de
Życzymy przyjemności przy dalszym użytkowaniu Volkswagen Connect!

Pozdrawiamy serdecznie,
Twój zespół Volkswagen Connect"

Offline Toomasz

• Silnik: 2.0 TDI
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #26 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 11:17:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Komunikat moim zdaniem jak najbardziej właściwy.
Ja rozumiem ale jeżeli robią już takie urządzenie to dane do telefonu powinny być tylko przesyłane z samochodu a nie że samochód korzysta z danych telefonu (np. GPS) żeby je z powrotem do telefonu wysłać.

To miało być do samochodu a nie do telefonu. Powinno działać niezależnie od tego kto jedzie - a bez telefonu i włączonych w nim różnych opcji nie działa poprawnie.

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #27 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 11:21:31 »
A skąd masz informację, że tak to właśnie działa?

Bo moim zdaniem, telefon pobiera co może z samochodu, dokleja do tego dane GPS i wyświetla raport - nie widzę najmniejszego, technicznego sensu, aby dane o GPS były odsyłane z telefonu do samochodu, który w dodatku, w większości przypadków ma swój moduł GPS ;-)

Offline Toomasz

« Odpowiedź #28 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 11:45:26 »
Tak mi się też zdawało ale niestety jak nie włączysz GPS w telefonie to nie masz danych jaką trasą jechałeś. Masz tylko ilość kilometrów - niestety ;-/

Offline Wolf

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #29 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 12:14:50 »
też to otrzymałem -potwierdziłem login i dane ,u mnie poszło bez problemu może coś poprawili bo robiłem to dzisiaj ale jak na razie nic to nie wniosło zobaczymy cóż za ,,rewelacje ,, czekają na nas po aktualizacji

Offline omen

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #30 dnia: 05 - Stycznia - 2018 - 14:30:52 »
Może to wynikać z tego że to ustrojstwo nie jest tylko dla aut z nawigacją. Ono pasuje do wszystkich vw od chyba 2010 roku. Nadal navi nie jest standardem w wielu modelach VW. Dopiero od niedawna dają ją w pakiecie, który właściwie każdy bierze (pakiet premium).
Co nie zmienia faktu że fajnie by było gdyby w przypadku auta z gpsem bral sygnał z auta, a nie z telefonu.

Offline Toomasz

« Odpowiedź #31 dnia: 06 - Stycznia - 2018 - 09:48:30 »
Zrobiłem na Volkswagen ID konto zgodnie z maile i po pierwsze nic tam nie ma na tej stronie (pewnie jeszcze), po drugie strona się wiesza i nie mogę nawet swoich danych wypełnić do końca. Jakaś wtopa czy mi się zdaje, lub tylko ja tak mam?
U mnie też nie działa poprawnie - może to kwestia przeglądarki - ja działam na Firefox

Offline Jabla

• :: StartLine
  • VW: Jetta VI
  • Moc: 120 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #32 dnia: 26 - Stycznia - 2018 - 23:02:18 »
Od dwóch dni po włączeniu apki VW Connect pojawia się ten obraz i nie można korzystać z aplikacji.

Czy to przejściowe (zablokowane przez VW) czy trzeba coś z tym zrobić, np odinstalować i zainstalować ponownie?
pozdr

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #33 dnia: 18 - Lutego - 2018 - 13:14:47 »
Takie nijakie. Ot zwykły gadżet. Ale nie przeszkadza w niczym.

Offline Igorz

• VW: Tiguan Allspace
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #34 dnia: 20 - Lutego - 2018 - 09:57:45 »
To samo u mnie, zainstalowane i zapomniane :) niestety najczęściej człowiek wsiada do auta i musi gdzieś szybko dojechać, nie ma czasu zbytnio żeby się podłączyć.
Zainspirowany jednak tym wątkiem właśnie wszedłem w aplikację (w offline) i widzę, że jednak się ona łączy w tle z "Data Plug" bo widzę wszystkie swoje przejazdy, ile aktualnie mam paliwa w baku, napięcie aku i przebieg. Pokazuje też statystyki dot. stylu mojej jazdy (ciekawe..) więc VW wszystko o nas wie :P
Reasumując za 1 zł warto choćby dla opcji wezwania pomocy z podaniem aktualnej pozycji - lepsze to niż dzwonienie na infolinię i tłumaczenie gdzie jesteśmy. Pytanie czy to działa - ktoś testował może wzywanie pomocy z tej aplikacji?

Offline arekp

« Odpowiedź #35 dnia: 20 - Lutego - 2018 - 11:26:04 »
To akurat zaczytuje się do telefonu i w nim jest przechowywane za każdym razem jak wsiadasz do auta i masz aktywny BT ;-) Także nie, nie łączy się gdy jesteś poza autem - nie ma technicznie takiej możliwości.

Offline Igorz

• VW: Tiguan Allspace
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #36 dnia: 20 - Lutego - 2018 - 12:05:39 »
Tak właśnie powinno być ale wiem jak BT pracuje i czasem coś się potrafi nie połączyć, a jak się tego nie kontroluje to nie wiadomo co tam wpada do telefonu. I tu plus dla tego rozwiązania bo jak widać łączy się w tle i sobie zrzuca dane, pytanie tylko dla kogo bo jeżeli my tych danych nie przeglądamy (bo zapominamy lub nie mamy takiej potrzeby) to ewidentnie te dane są bardziej dla VW niż dla nas. Także za 1 zł dostaliśmy "szpiega" co nam pokaże w sumie to co my wiemy a VW dostaje na talerzu kupę danych za free (przepraszam ponieśli koszt urządzenia i przesyłki). No ale to nasz świadomy wybór więc nie narzekam, choć dobrze mieć z tyłu głowy, że ktoś może o nas za dużo wiedzieć. Podobnie działa Yanosik, apka za darmo a wiedzą wszystko o stylu naszej jazdy i tylko czekać jak ktoś się kiedyś o takie dane upomni... (oby nie).
PS zawsze można to wypiąć.... ;)

Offline flamecards

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WE
« Odpowiedź #37 dnia: 31 - Maja - 2018 - 22:56:19 »
Update z wczoraj: Przy odbiorze osobistym w VW House na Karolkowej w Warszawie nic się nie płaci...nawet tej złotówki z vatem :)

Offline piotrofff

• VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
« Odpowiedź #38 dnia: 11 - Stycznia - 2019 - 07:58:59 »
Hej,

Odświeżę temat - czy Data Plug da się sparować z innym softem, np Torque? Ktoś próbował?

Offline kolnierz

• VW: Polo VI
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.0 TSi
  • Rej: WN
« Odpowiedź #39 dnia: 12 - Lutego - 2019 - 14:10:19 »
Hej wszytskim,

Moduł dostałem w standardzie wraz z zakupem samochodu. Super sprawa, na bierząco pokazuje, czy styl jazdy nie jest zbyt nerwowy, lub czy można w codziennych przejzdach do pracy gdzieś poprawić wynik spalania. Liczy każdorazowo koszt przejechanej podróży. Teraz wiem, że trasa 15 km do pracy mnie kosztuje tyle samo co bilet na autobus. Polecam naprawde warto. Zawsze można sprawdzić będac w domu gdzie się zaparkowało samochód, jakie ma napięcie akumulator, stan poziomu baku paliwa i wiele innych - (oczywiście dane są zczytywane przed wyjściem z samochodu, sam moduł nie posiada połączenia z netem, robi to za pośrednictwem smartfona). Co do wysyłania danych dotyczących użytkowanika trzeba się na to zgodzić w apliakcji. Polecam fajna sprawa dla kogoś kto lubi gadżety.

Offline MarcO72

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: WP
« Odpowiedź #40 dnia: 03 - Marca - 2019 - 15:00:31 »
Witam
Ja uzuwam to od kilkunastu miesięcy (blisko roku). Dostałem za 1zl w VW Home. Dzialalo nieźle dopóki nie zaczely się aktualizacje Androida a potem wew. softu.
Fakt ze moze być przez to inwigilacja producenta. Ale jest mała "marchewka". Gdy we wrzesniu rozmawialem z babką obsługująca ten program w Wolfsburgu, powiedzialami ze Polska jest pilotażem VwConect (choć byly wczesmiej reklamy VwConect na YT) i ze za zdobywane punkt ma byc akcja bonusowa przy serwisowaniu auta w ASO. Czy zgromadzone pkt. będą formą rabatu - zobaczymy. Puki co od jakiegoś czasu mam caly czas info w tej aplikacji ze czekam kiedy zaktualizuje mi się 1 sterownik.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline pp2048

• VW: Sharan II
  • Moc: 177 KM
  • Rej: WN
« Odpowiedź #41 dnia: 03 - Marca - 2019 - 21:51:10 »
czesc, zainstalowalem tego Connecta trzy dni temu. W salonie nie wiele wiedzą na temat tej przystawki a tym bardziej potencjalnych korzyści i zniżek oferowanych przez serwis... także albo pilot im nie wyszedl, albo jest to pieśń przyszłości. Zobaczymy...

Offline MarcO72

• VW: Golf VII
  • Rej: WP
« Odpowiedź #42 dnia: 04 - Marca - 2019 - 10:12:47 »
Podejrzewam ze "korzysci z tej inwigilacji czyli CW Conect może (???) wejdą w tym roku.
Ale napisze do VW PL co oni na to?
Kiedy i co bedziemy mogli na tym skorzystać.

Offline szymano

• VW: Touareg III
  • Silnik: 3.0
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #43 dnia: 19 - Maja - 2019 - 23:57:01 »
Cześć,
Zaznaczam wszystko w trakcie tankowania - czasem widzę ile kosztował przejazd, ale nie zawsze.
Czym jest to spowodowane?

Offline elk84

We Connect - podsumowanie możliwości
« Odpowiedź #44 dnia: 21 - Października - 2020 - 10:50:47 »
Przymierzając się do zakupu nowego T-Roc-a miałem duży problem z ustaleniem co właściwie dają mi różne opcje dodatkowe takie jak Ready2Discover albo Media Discover oraz jakie będą możliwości aktualizacji map. Niestety sprzedawcy byli w tej tematyce delikatnie mówiąc słabo zorientowani, a nawet chyba wprowadzali mnie w błąd, twierdząc że aktualizacja map jest bezpłatna – tyle że trzeba ro robić ręcznie (tzn. do tej pory tak było, ale teraz już chyba się tak nie da – więcej na ten temat na końcu postu). Na stronach internetowych VW dominuje marketingowy bełkot i trudno się z nich dowiedzieć czegoś konkretnego, ale zbierając różne informacje mocno rozproszone po różnych stronach VW udało mi się ustalić co następuje:

- nowe auta z usługą We Connect wyposażone są w fabryczny router GMS z kartą eSIM (VW nie nazywa tego routerem, tylko OCU – Online Conectivity Unit, albo po prostu „fabryczną kartą eSIM”) – zapewniający bezpłatny dostęp do sieci Internet i bezpłatne połączenia głosowe z numerem alarmowym oraz centrum pomocy (np. w razie awarii – choć z raportów innych użytkowników wynika, że uzyskanie połączenia z infolinią wymaga duuużo cierpliwości).
UWAGA: bezpłatny transfer danych obejmuje tylko proste usługi, takie jak sprawdzenie statusu pojazdu, poziomu paliwa w baku, itp. oraz miejsca ostatniego parkowania.

- większą funkcjonalność zapewnia usługa We Connect Plus, która przez pierwszy rok jest bezpłatna (dla aut z Discover Pro nawet przez 3 lata), a potem jest płatna około 550zł/rok. Ta wersja umożliwia np. zdalne włączenie migania światłami, automatyczne wysyłanie przez auto powiadomienia o opuszczeniu zdefiniowanego obszaru lub o kradzieży auta (co ciekawe, w takim wypadku nie pozwala na śledzenie aktualnego położenia auta, co najwyżej, na ustalenie miejsca nowego zaparkowania, jeśli złodziej będzie na tyle nieogarnięty, że nie zablokuje tego w jakiś sposób). Ta usługa obejmować ma również aktualizacje map oraz aktualizacje informacji o natężeniu ruchu drogowego (transfer danych nadal „w cenie usługi”). Dokładne zestawie co jest objęte którą usługą znajduje się tu: https://www.volkswagen.pl/pl/connected-car/lacznosc/we-connect/wszystkie-uslugi.html 

- jeśli chcemy korzystać z usług multimedialnych (bez żadnego pośrednictwa własnego telefonu), to konieczne jest wykupienie dodatkowego transferu danych na www.cubictelecom.com. W tym przypadku auto może również pełnić funkcję mobilnego hotspotu WiFi dla maksymalnie 8 urządzeń pasażerów. Niestety spośród internetowych serwisów muzycznych obsługiwane jest chyba tylko Apple Music i Tidal (brak np. Spotify ☹ – jeśli zależy nam np. na wspomnianym Spotify to trzeba będzie korzystać z własnego telefonu oraz Android Auto, AppConnect lub zwykłego połączenia Bluetooth, co jednak nie będzie już tak wygodne. Przy okazji: z zaskoczeniem dowiedziałem się że Android Auto nie jest oficjalnie dostępne w Polsce i trzeba je instalować ręcznie np. z  apkmirror.com)

Wygląda to wszystko dość atrakcyjnie, poza jednym punktem – prawdopodobnie oznacza to koniec możliwości bezpłatnego aktualizowania map (nowe auta nie mają już slotu na karty SD więc ręczna aktualizacja odpada). Wprawdzie samo połączenie z internetem można zapewnić udostępniając połączenie z własnego telefonu, ale to chyba nie wystarczy – potrzebna będzie jeszcze aktywna usługa We Connect Plus (za to jeśli usługa ta będzie aktywna, to nie będzie potrzeby udostępniania internetu z telefonu, bo potrzebny transfer danych będzie już opłacony w cenie usługi).

Proszę innych użytkowników nowych aut z We Connect o potwierdzenie/sprostowanie/uzupełnienie powyższego podsumowania.
Mam nadzieję że powyższe informacje będą przydatne dla innych osób planujących zakup nowego VW

Offline Tomek_M

• Silnik: 3.0 TDI
  • Kod: DENA
  • Moc: 285 KM
  • Rej: FZ
We Connect Plus - odnowienie subskrypcji
« Odpowiedź #45 dnia: 07 - Kwietnia - 2022 - 10:31:21 »
Witam,
Czy komuś udalo sie odnowić subskrypcję na tą usługę? Chodzi o google maps, korki, radio internetowe itp.?
Moja subskrypcja skończyła sie ponad 2 tygodnie temu, a nadal nie mam takiej mozliwości sklepie VW :evil: Po prostu nie jest dotępna dla mojego samochodu. Mam dostępny tylko pakiet Security and Service Plus
Zglosiłem błąd, ale od tygodnia nic sie nie zmieniło.
To jest jakiś cyrk.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: Odnowienie subsbskrypcji We Connect Plus
« Odpowiedź #46 dnia: 07 - Kwietnia - 2022 - 10:35:19 »
Ja w Tiguanie robiłem poza VW

Chcesz się czegoś dowiedzieć to pisz do @pab567 z forum Tourana e-mail pab567@wp.pl albo do @spacewalker   ale nie mam e-maila

Offline Tomek_M

• Silnik: 3.0 TDI
  • Kod: DENA
  • Moc: 285 KM
  • Rej: FZ
Odp: We Connect Plus - odnowienie subskrypcji
« Odpowiedź #47 dnia: 07 - Kwietnia - 2022 - 13:18:21 »
Dziekuję za informację, email juz wysłałem,

Offline Romanog

• VW: Golf VIII
  • Wersja: Style
  • Rej: KR
« Odpowiedź #48 dnia: 27 - Listopada - 2023 - 19:47:36 »
Witam serdecznie. Ciekaw jestem Waszej opinii na temat aplikacji systemu We Connect Plus.
Na stronie VW podane jest, że jej przedłużenie na rok (w moim przypadku, ale cena dotyczy pewnie wszystkich) wynosi 705 zł.
Zawiera się w tym uaktualnianie nawigacji, pokazywanie ruchu w czasie rzeczywistym, informacja o stanie pojazdu i inne drobne (dla mnie przynajmniej) rzeczy.
Czy w Waszej Koledzy opinii warto za tę cenę przedłużać jej okres? Czy zawiera jakieś ważne z pola widzenia zwykłego właściciela auta przydatności? Z góry dziękuję za opinie tak za jak i przeciw.

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #49 dnia: 28 - Listopada - 2023 - 15:48:38 »
Nie widzę sensu za to płacić tym bardziej 750zł /rok. Miałem i prawie w ogóle nie korzystałem bo tam nie ma za bardzo nic wartego uwagi w normalnym codziennym użytkowaniu samochodu.  Nawigacje uaktualnisz sam ściągając plik z mapami ze strony VW lub skody.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Podziękował: doggie

Tagi wątku: