Autor Wątek: OGRZEWANIE POSTOJOWE - sterowanie aplikacją  (Przeczytany 14140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
OGRZEWANIE POSTOJOWE - sterowanie aplikacją
« dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 18:55:14 »
Witam.
Posiadam w swoim aucie fabryczne ogrzewanie postojowe. Można je uruchomić przyciskiem z płomykiem na zegarku lub też zaprogramować godzinę o której się uruchomi.

Używając tej metody nie do końca jestem z tego zadowolony. Widziałem na jakiejś stronce w  internecie: sterownik i aplikację które mogą wspomóc mój problem. Pytałem w Serwisie Webasto ile kosztuje dołożenie takiego sterowania i dowiedziałem się że całkiem sporo bo ponad 1000 zł. szukając jakieś alternatywy znalazłem w internecie firmę która sprzedaje taki sterownik i nie jest to drogie. Trzeba tylko wiedzieć co jeszcze potrzeba i jak to podłączyć.

Sterownik Sim Ster

Link do strony producenta sterownika: http://www.megaelektronik.com.pl/28,sim-ster-5-zdalne-sterowanie-gsm-sms.html

Czy ktoś z Was posiada taki sterownik w swoim aucie lub wie jak to zamontować?

Offline Darecki84

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Rej: WSK
Odp: Włączanie ogrzewania postojowego z telefonu.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 19:00:23 »
Skontaktuj się z Sebastianem on coś więcej ci na ten temat powie

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 19:28:39 »
A może wpadnie tutaj i coś ciekawego napisze. ;) Myślę ze nie tylko ja jestem ciekawy ale i inni chcieli by to usłyszeć.  :P

Jeśli się nie mylę to widziałem podobny sterownik u naszego forumowego kolegi.
Ale czy go już zamontował, to tego nie wiem ::)

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 21:29:09 »
Nie podobny a identyczny ;)
Wprawdzie nie było jeszcze czasu zamontować ale w Twoim przypadku na przeszkodzie może stanąć sposób załączania - to urządzenie załącza zasilanie na stałe i rozłącza na stałe a u Ciebie z tego co mi się wydaje jest sterowanie impulsowe.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 21:56:32 »
O dzięki że o tym wspominasz. Nie pomyślałem o tym.  :o Muszę to sprawdzić. Wydawało mi się że jak załączam guziczkiem to idzie zasilanie i piec rusza a jak wyłączę guziczkiem to zabieram zasilanie i piec się wyłącza. Tak myślałem w teorii a co na to praktyka? Trzeba to sprawdzić.

Idę złapać kontrolkę w rączki i się zobaczy. ;)

Robert sprawdziłem. Przyciskiem z płomykiem w zegarku załączam stałe zasilanie do pieca i też nim wyłączam to zasilanie.

Offline red

• S7
« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 22:20:55 »
Jak tak to ok - ten sterownik będzie u Ciebie działał bez problemu. Możesz też użyć oryginalnej anteny GSM do tego sterownika - to chyba jedyne rozsądne zastosowanie tej anteny :)

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 23:15:24 »
Na ostatnim pinie Kl. S  pojawia się zasilanie z zegarka jak włączam przycisk i jest do momentu jak wyłączy się piec lub go wyłączę przyciskiem na zegarku. Kolor przewodu zielony z białym paskiem.

Tak właśnie się zastanawiałem czy ta mała antenka w sterowniku nie będzie za słaba. Z doświadczenia wiem że jeśli gdzieś bym chciał ukryć ten sterownik to może być problem z zasięgiem. Myślałem też o takiej dodatkowej antenie GSM ale skoro jest fabryczna to nic nie stoi na przeszkodzie ją wykorzystać. ;) A Ty kiedy zamierzasz zamontować to sterowanie u siebie?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Grudnia - 2017 - 08:44:45 »
W zasadzie mogę założyć ten sterownik nawet dzisiaj bo mam wszystko co potrzebne w jednym miejscu i jedyne co trzeba zrobić to odpiąć jeden sterownik i podłączyć w jego miejsce drugi. Mam jednak w planach pewne zmiany i przy okazji wymiany sterownika chciałbym wykonać kilka przeróbek - m.in. dołożenie termostatu.
Muszę też zmienić ustawienia w karcie SIM - dowiedziałem się że urządzenie wysyła raporty SMS po każdej zmianie stanu i muszą być zabezpieczone środki - inaczej nie będzie to działać - starter za 5zł i rok ważności konta to za mało - wykupię chyba darmowe SMS y do macierzystej sieci i będzie po sprawie.
Co do antenki to z jednej strony malutka ale z drugiej żeby otrzymać czy wysłać SMS a w sieci 2G to nie trzeba nic wielkiego - anteny w starszych telefonach są mniej wydajne i działają bez problemu.
Fakt że antena na dachu zapewni zasięg nawet tam gdzie nie odbiera żaden telefon.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Grudnia - 2017 - 22:31:54 »
Dobrze że wspominasz o karcie. Trzeba będzie o tym pomyśleć.
Co do podłączenia, to znalazłem taki schemat:

Teraz pozostaje pytanie jak to podłączyć?

Offline red

• S7
« Odpowiedź #9 dnia: 23 - Grudnia - 2017 - 18:49:43 »
Bardzo łatwo w Twoim przypadku potrzebujesz tylko + i - np. z zegarka oraz mostek z + do jednego z zacisków B - do drugiego podłączasz kabel z którego z zegarka wychodzi + po włączeniu ogrzewania ale robisz  zwykłą dopinkę do kabla - jak podasz na nią prad to raz uruchomisz ogrzewanie a dwa zaświeci się na zegarku ikonka ogrzewania.

red@tapatalk

Offline kasik77

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ASZ
« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 07:59:57 »
Witam, ja u siebie mam takie coś zrobione i z powodzeniem działa ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #11 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 10:10:48 »
Będę u kolegi przerabiał swój w pełni sprawny dogrzewacz na ogrzewanie postojowe i chyba też zdecyduję się na takie sterowanie.
Tym bardziej, że pod fotelem pasażera, gotowy do akcji, od dawna czeka drugi akumulator :)

Pytanie tylko: gdzie najlepiej zakupić ten moduł sterowania i czy brać z tym dodatkowym czujnikiem ?

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #12 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 14:58:21 »
Ja mam u siebie kompletne sterowanie zrobione, mogę też wykonać taką instalację w/g indywidualnego zamówienia.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Grudnia - 2017 - 15:34:57 »
O to fajnie że coś takiego masz w swoim aucie. Może napiszesz nam swoją opinię jak to się sprawuje i na co zwrócić szczególną uwagę podczas użytkowania tego sterownika. Jest to dość ciekawy temat i na czasie. ;)

Co do informacji że coś takiego możesz stworzyć pod zamówienie napisz nowy wątek w dziale ogłoszeń.

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #14 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 09:36:13 »
sprawuje sie fantastycznie , , zbudowałem sterowanie wlasnie na sterowniku simster , do tego zastosowałem termostat cyfrowy , generalnie układ dziala z powodzeniem od miesiaca , zasada jest prost , zestaw odpala piec plus pompę wody a po przekroczeniu 30 stopni uruchamia dopiero climatronic i dmuchawę by nie marnować pradu z dodatkowych funkcji wykorzystałem też drugi kanal do właczenia zdalnie światel  całośc zamknięta w obudowie z kostka przyłaczeniową do wykonanej przezemnie  wiązki która montujemy w aucie w/g przygotowanej instrukcji , termostat cyfrowy rozwiązuje problem ponownego uruchomienia jeśli byśmy chcieli uruchomić system jeszcze raz , w wiekszości przypadkow jest stosowany przekażnik zwłoczny ustawiony na 5 minut i co się wtedy dzieje ? mamy już ciepłą wode w obiegu a system czeka ponownie 5 minut żeby właczyć climatronic z dmuchawą ! ja ten problem rozwiązalem stosując wlasnie termosta cyfrowy

Offline red

• S7
« Odpowiedź #15 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 11:12:46 »
Bardzo dobry pomysł z tym termostatem - też o tym pomyślałem i taki termostat mam już zakupiony - po świętach wszystko postaram się zamontować.
Teraz mam sterownik radiowy i nie jest to najgorsze rozwiązanie ale ma kilka wad: po pierwsze trzeba nosić ze sobą pilot i mieć samochód w zasięgu wzroku - tylko mignięcie kierunkami potwierdza czy "doleciało", problem opóźnienia włączenia dmuchawy rozwiązałem na 2 kanale przez co żeby wentylatory wystartowały 15 minut po piecu muszę dodatkowo wcisnąć przycisk 2.

red@tapatalk

Dodano:  25 - Grudnia - 2017  -  11:29:32
gdzie najlepiej zakupić ten moduł sterowania i czy brać z tym dodatkowym czujnikiem ?
Najlepiej u producenta - w firmie Megaelektronik w Łodzi - sprzedają też na znanym portalu aukcyjnym :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #16 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 11:33:09 »
Zdecydowanie wolę zakupy, poprzez serwis Allegro ;)
To chyba aukcja producenta: http://allegro.pl/zdalne-sterowanie-sms-alarm-gsm-sim-ster-5-i6759246833.html
A gdzie szukać dodatkowego czujnika temperatury i termostat cyfrowy ? 

Offline red

• S7
« Odpowiedź #17 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 11:57:09 »
Czujnik temperatury sprzedaje też firma Megaelektronik - można dokupić razem ze sterownikiem jak ktoś czuje taką potrzebę, termostat ja kupiłem w hurtowni Telmal w Malborku www.telmal.com - mają też swoje aukcje na Allegro.
Warto dodać że czujnik temperatury nie mierzy w czasie rzeczywistym tylko pokazuje temperaturę w chwili pomiaru - każdy pomiar to SMS w jedną i drugą stronę - sens jego posiadania należy rozważyć według swojego uznania - z jednej strony pomiar temperatury w samochodzie jest i mozna z niego korzystać a z drugiej strony to raczej  tylko przez pierwsze kilka dni będzie on używany a potem może sporadycznie.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 12:06:07 »
@pretor, firma Megaelektronik ma na swojej stronie wszelkie potrzebne dodatki: termostaty, piny, kostki, czujniki temperatury.

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #19 dnia: 25 - Grudnia - 2017 - 15:06:24 »
dokładnie jak mówią moi przedmówcy , ja natomiast zbudowałem wszystko w jednej obudowie tzn zebrałem wszystko w jedną puszkę i włozyłem pod fotel kierowcy , wszystko zakończone kostkami więc można całoś odpiąc z samochodu do kompletu jest druga strona czyli wiązka z opisowym manualem wraz ze zdjeciami gdzie co wpiąć więc każdy o średnio zawansowanej wiedzy nie będzie miał proglemu gdzie co podłaczyć , zastanawiam się równiez nad zastosowanie we wiąze wtyczek P&P ale to podniesie cenę o kolejne około 60 zł

Dodano:  25 - Grudnia - 2017  -  15:16:05
W załączniku kompletny sterownik z wiązką wykonany pod zamówienie:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Ogrzewanie postojowe, uruchamiane aplikacją na smartphonie
« Odpowiedź #20 dnia: 26 - Grudnia - 2017 - 14:19:22 »
@kasik77, rozumiem że robisz takie zestawy pod konkretne zamówienie  ::)
Jakie właściwości posiada taki gotowiec, co można nim uruchomić i co np. zmierzyć ?
Jeśli to nie tajemnica, to co zawiera zestaw i jaki jest koszt całości + wysyłka ?

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Grudnia - 2017 - 16:37:41 »
Z właściwości to nic szczególnego :) poza odpaleniem pieca on/off lub 20 min na drugim kanale, na pierwszym światła mijania ale tutaj koncepcja tego kanału dowolna u mnie mam podłączone światła, dodatkowo jest czujnik temperatury montowany w dowolnym miejscu w samochodzie i możesz sobie sprawdzić jaka jest temp w danej chwili, a dodatkowo jest termostat cyfrowy który dopiero odpali dmuchawę w kabinie dopiero po osiągnięciu temp. wody np. 30 stopni, to chyba tyle z możliwość, a z zalet ?  to sterowanie z aplikacji na telefonie, ciepło w samochodzie i jasna droga w ciemnym zaułku do auta, co do kosztów to:
- sterownik 135 zł,
- czujnik temp. 35 zł + 20 zł przesyłka,
- termostat cyfrowy ten co na zdjęciu 38 zł + 15 zł przesyłka,
- obudowa 17 zł
- wsuwki, kostki, przekaźniki i przewody to około 100 zł
- antena GSM dodatkowa można ale nie trzeba, to kolejne około 30 zł

To są same części więc łatwo podliczyć koszt materiału.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #22 dnia: 21 - Stycznia - 2018 - 08:40:07 »
Piec przerobiony na ogrzewanie stacjonarne, a moduł SIM-STER + sonda + termostat cyfrowy zainstalowany.

Całe sterowanie piecem, za pomocą aplikacji w smartfonie, działa niespodziewanie dobrze a dodatkowa funkcja włączania świateł, będzie pewnie nieraz w różnych sytuacjach bardzo przydatna.
Jedyne do czego można by się przyczepić, to brak możliwości wybrania dłuższego czasu działania ogrzewania postojowego.
20-minut działania, to moim zdaniem zdecydowanie za mało i przydałaby się opcja do wyboru np. 20-30-45-60 minut, tak aby każdy użytkownik mógł wybrać sobie to co jemu najbardziej pasuje. Pomiar temperatury wnętrza bardzo przydatny i zdecydowanie polecam tę opcję  ;)

Offline kasik77

• clubmen
« Odpowiedź #23 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 20:10:50 »
jest na to rozwiązanie  takie jak apka do wysyłania smsów , tam możesz sobie ustawić o której apka wyśle smsa , wystarczy wczesniej zdefiniować i masz sterowanie wg wczesniej ustalonego czasu i dat , testowałem sprawdzone

Offline red

• S7
« Odpowiedź #24 dnia: 24 - Stycznia - 2018 - 20:22:14 »
jest na to rozwiązanie  takie jak apka do wysyłania smsów , tam możesz sobie ustawić o której apka wyśle smsa , wystarczy wczesniej zdefiniować i masz sterowanie wg wczesniej ustalonego czasu i dat , testowałem sprawdzone
Tak oczywiście ale aplikacja sama w sobie powinna mieć możliwość zmiany czasu timera. Na wcześniej używanym sterowniku miałem ustawiony czas 30 minut i było moim zdaniem lepiej w sensie cieplej.
Nawet samochody z fabrycznie montowanym ogrzewaniem postojowym mają w zegarku sterującym timer na 30 minut.

red@tapatalk