0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Torsen jak torsen, w tym przypadku niskie TBR, więc tak to działa. Zasadnicza różnica to różne generacje systemu kontroli trakcji.
Przez 5-lat woziłem się Audi 100 quattro z Toresenem + ręczna blokada centralnego mechanizmu + ręczna blokada tylnego z dyfra.Mogę potwierdzić: auto bez zapiętych blokada miało problem z ruszeniem z miejsca jeżeli np. na śliskim kręciły się 2 przeciwstawne koła. Po zapięciu blokad w śniegu szedł jak czołg i niejednego wyciągał z opresji w czasie zimy Passatowi niestety brakuje blokad i to jest chyba jedyna jego wada przy napędzie 4Motion (quattro) z Toresenem.
Jesteś pewien, że tam był torsen?
było to quatrro z blokadą centralnego i tylnego dyfra
Ale na ostatnim teście nie dał rady zjechać z rolek .
całkiem nieźle wypada na tle dużo droższego kuzyna, z napędem o bez porównania lepszej renomie w niektórych środowiskach.
Audi cały czas stosuje torsena w modelach z silnikiem ułożonym wzdłużnie.
Myślę, że aby mieć 100% wiedzę o skuteczności takiego testowanego napędu, powinno się w tych autach podczas testów zamienić kierowców - wtedy widać by było czy to napęd szwankuje czy kierowca do bani
Audi cały czas stosuje torsena w modelach z silnikiem ułożonym wzdłużnie. Haldex jest w A1, A3, Q2 i Q3 z silnikami ułożonymi poprzecznie. Touareg też ma torsena