Autor Wątek: Luźne gatki...od rana do nocy  (Przeczytany 407421 razy)

Offline zibi1303

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
Odp: Luźne gatki...od rana do nocy
« Odpowiedź #1225 dnia: 17 - Marca - 2018 - 10:27:25 »
1.4TSI ma moment  tylko 16 Nm mniej niż silnik Kia 177KM  i bardzo łatwo się chipuje do 170KM i 300 Nm co daje że napewno będzie bardziej dynamiczny niż Hundai

Offline tiguan220

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #1226 dnia: 17 - Marca - 2018 - 20:04:44 »
Jeżeli 9s do setki was zadowala to nie mam pytań... Przecież coś takiego nie jedzie, dla mnie totalna masakra. Jak jedno i drugie nie jedzie (2.0tdi 150 i tsi150) to po co to kupować? Zeby zastanawiać się kiedy się zwróci? Dobry powód...

Offline Rocko

« Odpowiedź #1227 dnia: 17 - Marca - 2018 - 20:32:54 »
Jeżeli 9s do setki was zadowala to nie mam pytań... Przecież coś takiego nie jedzie, dla mnie totalna masakra. Jak jedno i drugie nie jedzie (2.0tdi 150 i tsi150) to po co to kupować? Zeby zastanawiać się kiedy się zwróci? Dobry powód...
Dla Ciebie nie jedzie a dla mnie osiągi są więcej niż zadowalające

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
« Odpowiedź #1228 dnia: 17 - Marca - 2018 - 20:35:44 »
Jeżeli 9s do setki was zadowala to nie mam pytań... Przecież coś takiego nie jedzie, dla mnie totalna masakra.

Przecież auto typu SUV to nie auto do ścigania się i wyrywania ze świateł. To bardziej auto rodzinne, do wypadów na nieznane tereny. A moc oczywiście musi mieć, ale w uzasadnionych przypadkach.
No chyba, że ktoś chce sobie "poszpanować" na mieście - ale wtedy nie kupije się Tiguana, tylko coś bardziej atrakcyjnego :)
Jeżdziłem testowymi autami z silnikami 2.0 TDI 150 KM i 1.4 TSI 150 KM i całkiem żwawo to jeździ i ma swoją moc. Oczywiście to nie jest to co 2.0 TSI 220 KM - dodatkowe 70 KM robi różnicę - ale jest wystarczające.
Ja wybrałem 2.0 TSI 180 KM, bo chciałem benzynę i dlatego, że nie jestem przekonany do zbyt małej pojemności (1.4) do tego typu auta. :)

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #1229 dnia: 17 - Marca - 2018 - 23:43:35 »
Podczas jazdy, a nawet jak stanę na światłach (więc to nie jest związane z ruchem pojazdu) słychać czasem takie cyknięcie. Jakiś stycznik czy co? Brzmi to jak bimetal w żelazku który rozłącza grzałkę po osiągnięciu odpowiedniej temeratury.
Dzwięk dojodzi zza AID.
Nie jest to związane z ACC choć działall w tle - tzn czekało na podanie prędkości. Może to coś z układem kierowniczym.
Jakieś pomysły?

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Rej: WE
« Odpowiedź #1230 dnia: 18 - Marca - 2018 - 00:34:17 »
Jeżeli 9s do setki was zadowala to nie mam pytań...
Bez komentarza, rozumiem że każdy ma inne oczekiwania, jak by tak nie było to wszystkie auta na ulicy były by takie same...
Ja miałem oczekiwanie by przyspieszenie było poniżej 10s, a nie jest to takie oczywiste w SUVie wbrew pozorom.

Offline zibi1303

« Odpowiedź #1231 dnia: 18 - Marca - 2018 - 08:37:41 »

haha a to dobre.. jedno i drugie jedzie tylko nie tak jakbyś Ty oczekiwał. Kiedyś miałem Ascone 75KM i tez jechała, potem Vectre 115KM i też jechała. Miała nawet tryb sport w automacie.
Patrząc z Twojego punktu widzenia po coś brał Tiguana skoro subaru forester Cie objedzie ?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1232 dnia: 18 - Marca - 2018 - 09:48:32 »
Tak jak myślałem.. celowo sprowokowany prze ze mnie post i od razu kilka odpowiedzi. A jak pytam o aplikację do mierzenia czasu 0-100 to cisza :)
Co do subaru forestera - nie ma szans z tiguanem!

Offline zibi1303

« Odpowiedź #1233 dnia: 18 - Marca - 2018 - 10:01:15 »
Przecież w każdym smartfonie masz stoper!!!

Jak nie subaru go objedzie  to jest masa innych aut które to zrobią : Alfa Stelvio,Volvo XC60.... nie wspominając niemieckich marek premium

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1234 dnia: 18 - Marca - 2018 - 10:31:27 »
Patrząc z Twojego punktu widzenia po coś brał Tiguana skoro subaru forester Cie objedzie ?
volvo XC60 tylko w wersji T6, stelvio tylko wersja 280KM i oba te auta wychodzą w granicach 250tys. Niemieckie suvy premium, które objadą tiguana to już okolice min 300tys.
Więc jak widzisz kupiłem 220KM tiguana i dla mnie 170tys to była wręcz okazja. I objezdzam w miescie 99% aut.

Offline Skakun

• Rej: SK
« Odpowiedź #1235 dnia: 18 - Marca - 2018 - 10:53:20 »
Przypominam o temacie wątku: TDI CZY TSI kiedy się zwróci... nie gadajmy tutaj co zrobi większe wrażenie na gimnazjalistkach 8s czy 11s do 100kmh. Zachęcam do założenia osobnego wątku do takich gadek. Swoją drogą - kupowanie SUVa do zadowalania się osiągami 0-100... niech ktoś tu koledze wytłumaczy do czego jest ta kategoria samochodów, bo ktoś go strasznie okłamał chyba. Hasła ‚objeżdżanie’ wszystkich samochodów w mieście chyba dobrze oddają mentalność tego kierowcy.

Offline arekp

« Odpowiedź #1236 dnia: 18 - Marca - 2018 - 11:23:28 »
Zachęcam do założenia osobnego wątku do takich gadek.

Gotowe ;-)

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1237 dnia: 18 - Marca - 2018 - 11:46:10 »
nie gadajmy tutaj co zrobi większe wrażenie na gimnazjalistkach 8s czy 11s do 100kmh.
Bardziej interesuje mnie moje odczucie z jazdy niż gimnazjalistek.

Hasła ‚objeżdżanie’ wszystkich samochodów w mieście chyba dobrze oddają mentalność tego kierowcy.
A co ma tutaj mentalność do rzeczy? zibi1303 napisał, że forester objedzie tiguana a ja tylko odpisałem zgodnie z prawdą, że 99% aut w miescie nie objedzie tiguana.

niech ktoś tu koledze wytłumaczy do czego jest ta kategoria samochodów
czyli ta kategoria samochodow wyklucza mocny silnik i dobre osiągi? Faktycznie niech ktoś mi wytłumaczy jak zostałem oszukany...

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #1238 dnia: 18 - Marca - 2018 - 13:08:47 »
... niech ktoś tu koledze wytłumaczy do czego jest ta kategoria samochodów, bo ktoś go strasznie okłamał chyba

Już tłumaczyłem WCZEŚNIEJ :)

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1239 dnia: 18 - Marca - 2018 - 13:21:22 »
Już tłumaczyłem WCZEŚNIEJ :)

Nie rozumiem dlaczego uważacie, że w tego typu aucie nie może być mocnego silnika. Czy jedno wyklucza drugie? Dla mnie gdyby było 280KM to byłoby idealnie.
Ale rozumiem, że kupiliście tiguana po to żeby nie dawał frajdy i musicie się powyżywać na kimś komu jazda tym samochodem frajde daje.

No i może napiszcie od razu do VW żeby nie wypuszczali tiguana R bo przecież to auto jest do czego innego...

Offline zibi1303

« Odpowiedź #1240 dnia: 18 - Marca - 2018 - 15:54:28 »
1. Nie zauważyłem aby się ktoś wyżywał na Tobie. Większość ludzi tutaj chyba nie preferuje ścigania się na drogach które do tego nie są przeznaczone
2. Zrozum wreszcie że frajdę można mieć też z innego rodzaju jazdy. Mam kolegę który myśli podobnie do Ciebie, ale on nie krytykuje tego że wolę jazdę spokojną. On z resztą przymierza się do AMG A45 bo woli taka jazdę o jakiej piszesz..
Ostatniego zdania nie skomentuje bo jest niegrzeczne.

Powiem dlaczego ja wybrałem 1.4 TSI.
1. to silnik jedyny który gwarantuje mi niskie spalanie poniżej 10l w mieście (takie chciałem) a jednocześnie ma największą moc
2. Dlatego też wybrałem FWD aby przełożyło się to na największą dynamikę
3. Pomijając cenę 2.0 TSI nawet ten 180 KM będzie mi w mieście palił powyżej 10l i od razu jestem zmuszony niejako do AWD bo chciałem DSG
4. Biorąc 220KM to już raczej jest autko do terenu niż do ścigania, ale wolna wola :)

Aaa BTW
Forester Cie objedzie i to nie nowy znam takiego co robi poniżej 6s do setki :). Oczywiście to nie jest czysta wersja z fabryki.
pozdro

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1241 dnia: 18 - Marca - 2018 - 16:06:59 »
1. Nie zauważyłem aby się ktoś wyżywał na Tobie. Większość ludzi tutaj chyba nie preferuje ścigania się na drogach które do tego nie są przeznaczone
2. Zrozum wreszcie że frajdę można mieć też z innego rodzaju jazdy. Mam kolegę który myśli podobnie do Ciebie, ale on nie krytykuje tego że wolę jazdę spokojną. On z resztą przymierza się do AMG A45 bo woli taka jazdę o jakiej piszesz..
Ostatniego zdania nie skomentuje bo jest niegrzeczne.
Czy większa moc wyklucza spokojną jazdę? Od razu trzeba się ścigać? Dla mnie większa moc to zwyczajnie sprawniejsze poruszanie się w ruchu miejskim jak i bezpieczniejsze wyprzedzanie na trasie.
BTW mi wyszło dzisiaj 5,5s do setki.

Dlaczego nie chcecie się przyznać, że 150KM to za mało do tiguana?

Offline zibi1303

« Odpowiedź #1242 dnia: 18 - Marca - 2018 - 16:12:14 »
O widzisz, tu się zgadzamy się. Oczywiście że nie wyklucza to spokojnej jazdy :)
BTW
To porównywalny wynik, pewnie refleks by decydował o wygranej :)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #1243 dnia: 18 - Marca - 2018 - 16:36:53 »

Bo to nie jest za mało. I TSI i TDI jeżdżą w miarę przyzwoicie. Nie jest to jakaś mega dynamika ale do w miarę  sprawnego jeżdżenia po mieście i bezpiecznego wyprzedzania w praktyce wystarczy.

Ludzie mają różne kryteria. Nie każdy chce poprawić dynamikę w mieście, dla innych spalanie/ekonomia/niezawodność ma znaczenie.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #1244 dnia: 18 - Marca - 2018 - 19:47:07 »
1. ... Większość ludzi tutaj chyba nie preferuje ścigania się na drogach które do tego nie są przeznaczone
2. Zrozum wreszcie że frajdę można mieć też z innego rodzaju jazdy.

I właśnie o to chodzi. Ja kupiłem Tiguana jako auto na rodzinne wypady po asfalcie i także na bezdroża. Ale na pewno nie będzie to auto do ścigania i tez nie na ostry offroad. Zresztą do tego drugiego mam starego Granda 5.7 HEMI, którego mi nie szkoda i mogę się wyżyć ze znajomymi w terenie.
Jesli chodzi o ściganie to jestem już na to za stary, a może bradziej chodzi o odpowiedzialność za rodzinę. :).
Ale jakbym chciał poszaleć na torze to kupił bym sobie elektryka Teslę Roadstera - 2s do setki. Jeżdziłem paroma elektrykami i to już inna bajka.

Podziękował: zibi1303

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #1245 dnia: 18 - Marca - 2018 - 20:02:17 »
Scigają się właśnie w większości takie słabsze auta bo chcą coś udowodnić, ja się nie musze scigać, no chyba że sprawne ruszanie spod świateł czy wypszedzanie to jest sciganie - a dla mnie to tylko dynamiczna jazda. Co do odpowiedzialnosci za rodzinę to nie ma ona związku żadnego z mocą auta, nawet odwrotnie - kupując mocniejsze auto dostajesz większe bezpieczeństwo.

Offline jasiu05

• :: StartLine
  • Rej: PP
« Odpowiedź #1246 dnia: 18 - Marca - 2018 - 20:53:43 »

Zależy czego oczekuje się od auta. Jeżdżę głównie sam, większość tras to miasto lub wokół miasta i 150KM jest dla mnie wystarczające. Oczywiście zgodzę się, że na trasie wyprzedzanie jest napewno trudniejsze i trzeba bardziej uważać, ale to od razu nie skreśla zakupu 1.4TSI.
Samochód wziąłem na 4 lata leasingu i pewnie po tych 4 latach zmienię na coś innego. Producent zresztą oferuje zarówno 1.4TSI 150KM jak i 2.0TSI 220KM, aby kupujący miał wybór czy chce wydać 130tys. PLN czy też 200tys. PLN, tym bardziej, że decydując się na 2.0TSI jesteśmy skazani na Highline i DSG, a to jest mi niepotrzebne.

Podziękował: tiguan220

Offline daniels81

« Odpowiedź #1247 dnia: 19 - Marca - 2018 - 09:21:09 »
BTW mi wyszło dzisiaj 5,5s do setki.
czym to mierzyłeś?

Offline Pro_Tre

« Odpowiedź #1248 dnia: 19 - Marca - 2018 - 09:36:05 »
Po półtora roku użytkowania Tiguana 1.4 150KM uważam, że jest to odpowiedni silnik do tego samochodu :)
Jeżdżąc głównie po mieście gdzie ja bym wykorzystał więcej mocy?

Znając życie, jakby montowali w Tiguanie silniki 1.0, jak w Atece, też by się znaleźli chętni i też większości by wystarczył :)

Zależy czego oczekuje się od auta. Jeżdżę głównie sam, większość tras to miasto lub wokół miasta i 150KM jest dla mnie wystarczające. Oczywiście zgodzę się, że na trasie wyprzedzanie jest napewno trudniejsze i trzeba bardziej uważać, ale to od razu nie skreśla zakupu 1.4TSI.
Samochód wziąłem na 4 lata leasingu i pewnie po tych 4 latach zmienię na coś innego. Producent zresztą oferuje zarówno 1.4TSI 150KM jak i 2.0TSI 220KM, aby kupujący miał wybór czy chce wydać 130tys. PLN czy też 200tys. PLN, tym bardziej, że decydując się na 2.0TSI jesteśmy skazani na Highline i DSG, a to jest mi niepotrzebne.

Offline daniels81

« Odpowiedź #1249 dnia: 19 - Marca - 2018 - 09:58:38 »
ja mam wrażenie że negatywnie wypowiadają sie ci którzy nigdy 1.4 nie jezdzili... mam w domu auto 3x mocniejsze i jakos wsiadajac do tiguana nie czuje przepasci, załamki itd... Nie po to kupiłem to auto żeby wszystkich łoić na mieście, z wyprzedzaniem też nie miałem nigdy problemów...

Podziękował: zibi1303

Tagi wątku: