Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Tiguana II z seryjnym zawieszeniem. Przyznam, że praca tego zawieszenia mocno mnie rozczarowała do tego stopnia, że zastanawiam się czy na pewno tak to powinno wyglądać. Problem dotyczy dość głośnej pracy podczas jazdy po nierównej drodze takiej jak połatanym asfalcie czy drodze polnej z niewielkimi ale gęsto rozsianymi dziurami. Zawieszenie wydaje nieprzyjemne, głuche odgłosy dochodzące ze wszystkich 4 kół (w zależności, które aktualnie walczy z nierównością). Przyznam, że przesiadłem się z Citroena C5 z hydro gdzie problem nierównych dróg praktycznie nie istniał. Teraz zastanawiam się jak dojechać do celu, żeby ominąć potencjalne dziury. Dla pewności byłem w serwisie sprawdzić czy podczas zerowego przeglądu zdjęto osłony transportowe na amortyzatorach ale wszystko było OK. Stwierdzono, że "ten typ tak ma" i wiele osób się skarży a jak czuję dyskomfort to mogę wyciszyć samochód bo być może to nieco zniweluje dochodzące dźwięki. Jazda po równym asfalcie czy powolny przejazd przez progi zwalniające to czysta przyjemność. Ciekawi mnie jak sytuacja wygląda u innych właścicieli tego modelu i czy rzeczywiście "tan typ tak ma".