Autor Wątek: LAUNCH-CONTROL  (Przeczytany 23756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tiguan220

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: Launch control
« Odpowiedź #25 dnia: 15 - Marca - 2018 - 19:42:55 »
ESP wyłączone w menu (nie ma przycisku fizycznego), już się zastanawiam czy nie trzeba hamulca wcisnąć odpowiednio mocno, jutro sprawdzę

Offline rk

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #26 dnia: 16 - Marca - 2018 - 12:55:17 »
Ja nie miałem żadnego komunikatu. Zachowanie silnika było na pewno inne po przejściu procedury - duszenie obrotów (normal) vs utrzymywanie ich na poziomie w okolicach 3 tys (procedura).

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #27 dnia: 17 - Marca - 2018 - 14:54:48 »
LC działa. Okazało się, że trzeba wcisnąć mocniej gaz, obroty są troche ponad 3500. Czas jaki uzyskałem to 5,9s (stoper w telefonie). Na letnich oponach w cieplejsze dni może da się zejść do 5,5s.
W aucie dwie osoby (razem 160kg) + 3/4 baku.

Offline rk

« Odpowiedź #28 dnia: 17 - Marca - 2018 - 15:09:35 »
Miałeś komunikat?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 17 - Marca - 2018 - 18:45:52 »
Nie miałem, postaram się na dniach wrzucić filmik na youtube. Napiszcie mi jeszcze jaką aplikację na iphone zainstalować do zmierzenia czasu 0-100 przez GPS

Offline omen

• Moc: 180 KM
  • Rej: WT
« Odpowiedź #30 dnia: 17 - Marca - 2018 - 23:35:13 »
Pisaliście o odpowiednim przygotowaniu samochodu przed launch control.
W moim 2.0 tsi 180KM zdziwilo mnie że temeratura oleju na AID praktycznie od razu wskazuje 90 stopni C - fakt po wyjechaniu z garażu.
Przy -10 i postoju 3h pod chmurką również po 1 km na AID wskoczylo już 90 stopni C. Troche mnie to zdziwiło i odpaliłem "wskaźniki mocy" na DM a tam gdzie powinna być temperatura były "---". Po następnym kilometrze pojawiło się 50 stopni i rosło powolutku co 1. Na AID cały czas 90 !!!

Jakbym nie miał AID to mógłbym sobie to tłumaczyć że wskazówkowe zegary są nieprecyzyjne. Ale tu i tu wyświetlacz!

To co to za temperatura którą pokazuje AID??

Możecie porównać wskazania temperatury w Waszych Tigach?

Offline rk

« Odpowiedź #31 dnia: 17 - Marca - 2018 - 23:52:56 »
Mój AID pokazuje identyczną wartość jak moje DP. Na początku nic (kreski), po przekroczeniu 50 stopni już widać temperaturę, która powoli rośnie.

Pewnie jakiś bug w sofcie do zgłoszenia w serwisie lub ew. problem w komunikacji.

Offline omen

« Odpowiedź #32 dnia: 18 - Marca - 2018 - 00:26:25 »
Ale mi chodzi o wskazania wskazówki temperatury na AID (na dole po lewej). Tam po włączeniu wkazówka pokazuje zero i rośnie aż zatrzyma sie pionowo na 90. W tym samym momencie na DP we wskaźnikach mocy jest raptem 50...

Offline rk

« Odpowiedź #33 dnia: 18 - Marca - 2018 - 00:33:45 »
Stary..... ten wskaźnik pokazuje temperaturę płynu chłodniczego a nie temperaturę oleju.

Offline omen

« Odpowiedź #34 dnia: 18 - Marca - 2018 - 01:57:54 »
Klikałem klikałem i mi sie po...mieszało :P
Gapilem sie na to i jakos mi sie wydawalo ze jak włączę pokazywanie temp oleju to automatycznie bedzie w miejscu wskazań temperatuty (czyli tam gdzie temp. płynu).
Nie wiem skąs takie przekonanie ale może przyzwyczajenie do analogowych wskaźników. Ten do prędkości, ten do obrotów silnika, ten do temperatury.

rk... DZIĘKI

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 18 - Marca - 2018 - 14:02:55 »

Offline arekp

« Odpowiedź #36 dnia: 18 - Marca - 2018 - 16:38:15 »

Czyli skubany ma niecałe sześć do setki. Nieźle.

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 18 - Marca - 2018 - 19:19:42 »
Mierzone apką (Torque Pro). 100 licznikowe to u mnie koło 91 km/h. Apka ma tą zaletę, że prędkości jest mierzona dokładniej i wykrywa automatycznie czas startu i stopu.
nie znalazłem tej apki na iPhona, znalazłem car performance ale pokazuje mi czas 4,976s więc jakaś lipa. Dziwi mnie natomiast, że u ciebie 100 licznikowe to 91 na gps, coś tu jest nie tak bo sprawdzałem jeszcze dzisiaj i u mnie z gps wychodzi dokładnie 96 a na liczniku 100, może masz coś nie tak z kołami?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #38 dnia: 18 - Marca - 2018 - 20:35:14 »
Poczekam na zmianę opon bo te zimówki co mam to też niska półka, myślę że 5,5s przy pustym baku i jednej osobie w kabinie jest do zrobienia.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #39 dnia: 18 - Marca - 2018 - 21:54:57 »
Czemu na poczatku masz niewiele powyzej 2 tys a dopiero po chwili wskakuje na 3500?

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #40 dnia: 18 - Marca - 2018 - 22:12:38 »
jak pisalem wczesniej kwestia mocniejszego wcisniecia gazu

Offline rk

« Odpowiedź #41 dnia: 19 - Marca - 2018 - 00:25:11 »
Nie wiem na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski. Mechanizm liczenia obrotów kół jest w miarę precyzyjny (obrót to obrót;)).  Prędkość wylicza się na podstawie ich obrotów. Nie wiem czy fabryka dokonuje jakiś adaptacji ze względu na instalowane fabrycznie ogumienie. Raczej wątpię i sądzę, że mechanizm jest uniwersalny. Więc w grę wchodzą jedynie różnice w ich obwodzie (średnice wszystkich są zbliżone niemniej  1-procentowe rozbieżności na obwodzie są możliwe) oraz pomiarze czasu.  To samo tyczy zużycia opon czy różnic w ciśnieniu. Zużycie opon powoduje zmniejszenie ich obwodu, a co za tym idzie większą ilośc obrotów potrzebnych do pokonania tego samego dystansu. Więc z czasem prędkość powinna być wyższa.

Pomiary GPS  też są obarczone błędem. Prędkość mierzyłem kilkoma telefonami i nawigacją TomToma.  Wynik za każdym razem był ten sam (+-1km/h).

Mierzyłem na nowych kołach 255/45/R19, ciśnienie komfortowe 2.3 bara.

W praktyce ustawienie na tempomacie np. 110km/h oznacza że poruszam się z prędkością około 100-102km/h (zapas 10km/h uwzględniany w w naszym prawie+błąd pomiaru). Kilka razy moja prędkość była mierzona na drodze krajowej i nigdy nie zostałem zatrzymany;)

Mój poprzedni Golf Mk7 miał podobne różnice. Jak jeździłem dużo autami z wypożyczalni i GPS to zauważyłem że grupa VW sporo zawyża prędkość (z wyjątkiem Audi).

Tutaj artykuł który to częściowo opisuje.
http://dailydriver.pl/porady/technika/dlaczego-licznik-w-samochodzie-zawyza-predkosc/

Także kilka km/h różnicy mnie nie dziwi specjalnie, zwłaszcza jeśli błędy się ponakładały.

Tak z ciekawości jakie masz koła?

Offline rk

« Odpowiedź #42 dnia: 19 - Marca - 2018 - 01:02:51 »
Poczekam na zmianę opon bo te zimówki co mam to też niska półka, myślę że 5,5s przy pustym baku i jednej osobie w kabinie jest do zrobienia.
Te 5.5 sek do 100 km/h to myślenie życzeniowe raczej.

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 19 - Marca - 2018 - 06:50:07 »
Chodziło mi właśnie o obwód koła, myślałem że jakiś niestandardowy rozmiar opon masz założony.
Ja mam ten sam rozmiar 255/45/19 i cisnienie 2.3. Z ciekawości sprawdzałem przyspieszenia tiguanów mierzone przez autocentrum i tam są dwa diesle 150km i 240km i oba
setkę z GPS osiągają przy licznikowych 104/105 więc jest to samo co u mnie.

Offline zibi1303

• :: TrendLine
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #44 dnia: 19 - Marca - 2018 - 08:07:20 »
Przyjrzyjcie się dokładności pomiaru z GPS'em on jest obarczony sporym błędem wbrew pozorom jak już tak chcecie liczyc

Offline tiguan220

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 19 - Marca - 2018 - 08:22:51 »
Przyjrzyjcie się dokładności pomiaru z GPS'em on jest obarczony sporym błędem wbrew pozorom jak już tak chcecie liczyc

Prędkość mierzona driftboxem, przy 90 na liczniku jest 94, przy 140 jest licznikowe 146 i ja mam podobnie.
Drugi tiguan, inny silnik i przy 90 jeszcze mniejsze przekłamanie, przy 140 to samo

pewnie te 9km/h przeklamanie co ma "rk" w swoim tigu miesci sie w normach ale dziwne, że w innych jest dużo mniejsze.

i screen z 200km/h licznikowych - przeklamanie 8km/h

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #46 dnia: 19 - Marca - 2018 - 09:28:25 »
Tak przy okazji to przekłamanie prędkości wynika z przepisów UE. Według UE prędkość na liczniku V1 musi być mniejsza niż faktyczna prędkość auta V2.
Jest nawet specjalny wzór, wg którego należy to wyliczyć. Jeśli auto nie spełnia tych wymagań to nie uzyska homologacji na Europę.

0 ≤ V1 – V2  ≤ (V2/10) + 4 km/h

Stąd, w każdym aucie prędkość na prędkościomierzu jest zawyżona i najciekawsze jest to, że w zależności od marki ta różnica jest inna.
Także jak chcecie mierzyć przyspieszenie dla rzeczywistych wartości to tylko ze specjalnym sprzętem.
Oczywiście obwód koła (czyli wielkość kół i ciśnienie) ma znaczenie i jeśli koła zostaną wymienione na większe lub mniejsze to różnica na prędkościomierzy w stosunku do rzeczywistych wartości będzie się zmieniać.

Ciekawe jak mierzą fotoradary - czy są skalibrowane do rzeczywistej prędkości czy mają korektę wg powyższego wzoru. :)

Offline tomciolek

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Kod: CAWA
  • Moc: 170 KM
« Odpowiedź #47 dnia: 19 - Marca - 2018 - 10:05:07 »

Tak naprawde standardowe Gps'y w naszych nawigacjach/telefonach to probkowanie 1Hz czyli 1 pomiar na sekunde. Co przy bardzo mocnym aucie ktory od 0-50 km/h robi w 1,5 s. spowoduje ze w chwili osiagniecia realnego 50 km/h Gps pokaze nam np 40 km/h. Dlatego uzywanie takiego gps'a do pomiaru 0-100 km/h nigdy nie bedzie dokladne, juz lepiej nagrac filmik i zmierzyc to stoperem wiedzac oczywiscie przy ilu km/h auto realnie osiaga 100 km/h. Dlatego wszelkie Gpsy z probkowaniem 10 Hz  i wiecej - 10 pomiarow w ciagu sekundy (DriftBox) sa tak znaczaco drogie :). Mimo to uzycie standardowego gps'a 1 Hz przy rownej jezdzie na tempomacie da nam bardzo dokladny wynik pokazujac w tym momencie jak to nasze liczniki przeklamuja.

Offline Igorz

• Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #48 dnia: 19 - Marca - 2018 - 10:22:24 »
Ciekawe jak mierzą fotoradary - czy są skalibrowane do rzeczywistej prędkości czy mają korektę wg powyższego wzoru. :)

Fotoradar mierzy faktyczną prędkość z jaką porusza się dany obiekt, czyli w uproszczeniu taką jaką wskazuje GPS (w uproszczeniu bo zarówno pomiar fotoradaru jak i  GPS jest również obarczony pewnym błędem).

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #49 dnia: 19 - Marca - 2018 - 10:28:31 »
Zawsze można zrobić kalibrację wskazań prędkościomierza do wartości rzeczywistych. :)

Tagi wątku: