Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW AUTOMAT - różne problemy  (Przeczytany 2941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline playordie1988

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.6 FSI
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA BIEGÓW AUTOMAT - różne problemy
« dnia: 05 - Czerwca - 2017 - 22:36:27 »
Witam.
Ponad tydzień temu kupiłem Golfa 5 w automacie. W takcie jazdy próbnej wszystko wyglądało ok, ale teraz nie mam złudzeń ze sprzedawca nie był do końca uczciwy. Otóż skrzynia zachowuje się jak chce. Normalnie pracuje tylko na trzech pierwszych biegach.
Po dodaniu gazu wskazówka obrotomierza może dojść nawet do 6000 obr/m ale biegu na 4 już nie zmieni, następnie jak zatrzymam się na światłach mam wrażenie jak bym ruszał z drugiego  a nawet trzeciego biegu , czyli nie dość ze nie przerzuca biegów od 3 w gore to potem ich nie redukuje. Wszystko dzieje się na położeniu "D" Na położeniu "S" jest jeszcze ciekawiej. Pierwsze dwa biegi zmienia na wyższe przy około 3000 obr/m , ale na 3 biegu jeśli dodam zbyt dużo gazu auto pracuje jakby ze wciśniętym sprzęgłem , obroty idą do góry ,ale auto absolutnie nie przyspiesza, zupełnie jak na położeniu "N" 
Może to trochę chaotyczne co napisałem, ale nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.6 FSI - problemy z automatyczną skrzynią
« Odpowiedź #1 dnia: 15 - Czerwca - 2017 - 22:11:58 »
Mało danych, nie napisałeś jaki przebieg ma auto ani czy znasz historię serwisową tego egzemplarza. To w dużej mierze pozwoliłby wysnuć jakieś wnioski, skrzynie automatyczne nie są wieczne i podejrzewam że auto może mieć spory przebieg a właściciel spodziewając się sporych wydatków pozbył się potencjalnej skarbonki. Dobrze by było napisać jeszcze czy na zimnej skrzyni są te same objawy co na ciepłej po dłuższej jeździe, bo podejrzewam że jazdę próbną zrobiłeś na zimnej i nie było żadnych objawów a po zagrzaniu ujawniły się usterki.
Nie mam doświadczenia z automatami ale uważam, że bez diagnostyki komputerowej to w tym przypadku się raczej nie obejdzie.

Offline playordie1988

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.6 FSI
  • Moc: 100 KM
  • Skrzynia: AT
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 11:02:39 »
tak sie składa ze bylem wczoraj w serwisie specjalizujacym sie w naprawach skrzyn biegow. Diagnoza byla bolesna .... mechaniczne uszkodzenie biegow 4,5,6 ... calosc naprawy zostala wyceniona na 1,500 funtow .....

Dodano:  16 - Czerwca - 2017  -  11:48:58
alternatywna opcja jest znalezienie uzywanej skrzyni biegow. ceny wahają sie w okolicach 2,500 zl czyli nieco ponad 500 funtow + 250 funtow za wymiane. 750 zawsze brzmi lepiej niz 1500. Czy jest mozliwosc znalezienia skrzyni uzywanej poprzez to forum?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Czerwca - 2017 - 11:51:10 »
Czy jest mozliwosc znalezienia skrzyni uzywanej poprzez to forum?
Oczywiście, za pomocą ogłoszenia w dziale Szukam, Kupię: http://vw-clubpolska.pl/index.php/board,395.0.html

Tagi wątku: