Nie ma potrzeby notować takich "upierdliwych" numerów telefonu, w sieci jest pełno serwisów z zanotowanymi opiniami na ten temat. Wystarczy wpisać taki nr w wyszukiwarkę Google i zaraz mamy wszystko jak na dłoni:
-
14 646 74 81-
14 646 74 84Można i należy dopisać tam swoją opinię, tak aby inni mogli się o tym dowiedzieć.
Od ponad 2-lat posiadania smartfona radzę sobie z tym problemem w bardzo prosty sposób: mam utworzony kontakt o nazwie "Spam" i dopisuję do niego wszelkich "naciągaczy" i ankieterów różnej maści. Profil jest w telefonie zablokowany i Ci spamerzy których nr tel tam trafiają, u mnie nie mają już szans

każdy nr zanim dopisałem do tego zablokowanego profilu, wcześnie albo odbierałem i wiedziałem kogo dodaję lub tak jak w przypadku głuchych telefonów (bardzo częsty przypadek), sprawdziłem nr w necie i wszystko miałem jak na dłoni.
Mam w swojej książce telefonicznej już takie 2-profile (w każdym profilu po 13-nr) i zaczynam powoli przymierzać się do 3-spamerskiego profilu.
Poniżej screeny z mojej książki telefonicznej:

@Andrzeju, u mnie ten prosty sposób działa bardzo dobrze i twoje 2-spamerskie numerki, też trafiły do książki telefonicznej