0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Inaczej sprawa wygląda w TDI...U mnie wymiana oleju 30.000 km/2 lata, ale przegląd już od razu po roku lub 30.000 km.
Przy okazji, wkurza mnie, że nie widzę całkowitego przebiegu w czasie jazdy, tylko kiedy gaszę silnik.
Wcześniej czytałem że termin serwisu olejowego się skraca w zależności od eksploatacji
Nie wiem na ile zwracają uwagę na takie rzeczy.
Chory ten mój najbliższy serwis bo wiem że w innych miastach nie robią z tym problemu.
W nosie mają tę nakrętkę czy to na gwarancji czy po gwarancji
chyba że będziesz miał na to stosowną dokumentację z warsztatu
@firemantom z takimi rzeczami nie dzwoni się i nie pyta w ASO.
A w tym przypadku warsztat że tak to nazwę "pana Janka " musi mieć autoryzacje grupy VW. Bez tego niestety ale gwarancja również przechodzi do Historii.
Dyrektywa UE (Dyrektywa GVO) zapewnia, że serwisowanie samochodu w nieautoryzowanym warsztacie nie spowoduje utraty gwarancji producenta. Oznacza to, że właściciel może wybrać, czy serwisuje auto w Autoryzowanym Serwisie (ASO), czy w niezależnym warsztacie. Wybór niezależnego warsztatu nie może być przyczyną odmowy honorowania gwarancji.
Dyrektywa GVO (General Vehicle Obligation):Umożliwia właścicielom samochodów naprawę pojazdu w niezależnym warsztacie bez utraty gwarancji producenta. Prawo do wyboru:Właściciel samochodu ma prawo zdecydować, czy serwisować pojazd w ASO, czy w niezależnym warsztacie, bez obaw o utratę gwarancji. Bez utraty gwarancji:Serwisowanie pojazdu w niezależnym warsztacie nie wpływa na ważność gwarancji producenta. Możliwość stosowania części zamiennych:Dyrektywa GVO umożliwia stosowanie części zamiennych, które nie są oryginalnymi częściami producenta. Ochrona konsumenta:Dyrektywa GVO chroni konsumentów przed narzucaniem przez producentów wyboru ASO jako jedynej opcji serwisowej. Ważność dyrektywy:Dyrektywa GVO (wraz z aktualizacją) jest wciąż aktualna i chroni właścicieli samochodów. Dodatkowe korzyści:Właściciele samochodów mogą skorzystać z tańszych części zamiennych w niezależnych warsztatach bez obaw o utratę gwarancji.
https://www.autoreduta.pl/blog/prawo/wszystko-o-dyrektywie-gvo-czyli-dlaczego-warto-rozwazyc-serwis-nieautoryzowany