Autor Wątek: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II  (Przeczytany 123200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topic75

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: SZ
Odp: ZAKUP KONTROLOWANY - kupujemy Tiguan II
« Odpowiedź #100 dnia: 09 - Listopada - 2017 - 09:33:46 »
Na niemieckim forum tez mają takie dylematy, i też są dyskusję na temat jakości, i też kierunki powrotu do A4. Ale i też wzmianki o jakości Audi A4 , która przez pierwsze 18 miesięcy od roku 2016 , była w serwisie 11 razy. Ja już byłem więcej Tigiem w serwisie przez 12 miesięcy od kupna. Można powiedzieć że Audi jest nadal klasa premium grupy Volkswagena ( tylko za jakie pieniądze).

a ja mam ogromny dylemat... czy zostać przy Tiguanie czy jednak wziąć A4 B9

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #101 dnia: 09 - Listopada - 2017 - 16:05:47 »
Pisalem juz wczesniej, ale powtórzę; na tamten czas wyboru - nie moglem wybrac lepiej. Teraz pojawiło sie mnostwo nowych modeli i pewnie wybór byłby dużo trudniejszy. Choćby ostatnio jeździłem nowym X3 ( jeszcze z foliami maskującymi hehe) czy XC60. Ale z Tigiem bylem w serwisie tylko z chromami. Poza tym zero zastrzeżeń do auta, po 16tys km. I jedyny dylemat jaki mam, to czy wykupić go z leasingu po 3 latach czy oddać i szukać czegoś nowego. Na dziś skłaniam się aby zostawić Tiga jeszcze na 2-3 lata po leasingu, ale jeszcze zobaczymy...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline arekp

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #102 dnia: 09 - Listopada - 2017 - 19:14:21 »
Zgadzam się z Robertem, na tamten czas, rozważając tylko zakup nowego auta i ten pułap finansowy (w moim przypadku do 170k brutto) nie dało się wybrać lepiej - cena do otrzymanego auta i jego wyposażenia długo po zakupie była nadal wysoko ponad konkurencją.

Wielokrotnie pisałem tu na forum i mówiłem w rozmowach, że mnie osobiście przesiadka z używanego Audi do nowego VW jednak nie zadowoliła - pomijam aspekt "zapachu nowego auta", oceniam jedynie codzienne użytkowanie.

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #103 dnia: 09 - Listopada - 2017 - 19:32:25 »
Minęło, że trochę czasu ale nadal do 170k pln brutto nie da się wybrać tak samo wyposażonego NOWEGO auta.

Wszystkie zabiegi to albo pójście na ustępstwa w wyposażeniu np  reflektory LED, ale bez wycinania - Skoda Kodiaq, albo wyższa cena - Volvo, ale to już ponad 70-100k pln więcej

Offline WuWojtas

• Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
« Odpowiedź #104 dnia: 10 - Listopada - 2017 - 06:38:11 »
Jasne, że tak... ja jestem mega zadowolony, może dlatego że przeszedłem z Qashqaia :) Ale nic nie stuka, nic nie puka, nic nie gwiżdże, tylko spala wszystko co mu wleję do baku... Mam już najechane 25tys. Zawieszenie tradycyjne...
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #105 dnia: 10 - Listopada - 2017 - 08:02:51 »
Ja przesiadłem się z E klasy - kupiłem go rocznego w 2011 roku, Zmieniłem w tym roku w maju. Mietkiem przejechałem ponad 200 tysięcy, Tig ma aktualnie nabite 22 tysiące. I jaka jest moja opinia - powiem tak : bardzo pozytywnie zaskoczony. Co prawda nabrałem dużo bajerów jakich nie miałem w Mietku, więc o takich rzeczach nie mówimy, ale prowadzenie auta na długiej trasie (Albania 2 tysiące w jedną stronę) dało potwierdzenie, że to naprawdę dobry samochód - nie odczułem żadnej ujmy w stosunku do mietka (oczywiście DCC mam). Rodzina definitywnie stwierdziła, że z tyłu mają zdecydowanie więcej miejsca. Pewną bolączką jest wielkość bagażnika, ale tak po prawdzie to łatwiej mi było zapakować się do tiga niż do mietka - jakoś tak bardziej ustawny ten bagażnik - w Mietku zrobili taki wystający rant w bagażniku przez co niestety nie mogłem do końca wykorzystać pełnej objętości bagażnika.

Podsumowując - tak kupiłbym go jeszcze raz.

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #106 dnia: 10 - Listopada - 2017 - 08:20:56 »
Czyli jak widzę, opinie są podzielone :)

W moim przypadku temat zrobił sie jeszcze trudniejszy ze względu  na nową opcję która pojawiła sie wczoraj

Teraz mam wybór pomiedzy:

Tiguan vs A4 B9 vs A6 C7

Co najciekawsze wszystko w podobnych pieniądzach (tylko TIG w tym wypadku przewyższa wszystkie wyposażeniem)

Pewnie już bym dawno zabrał Tiga którego zamówiłem i już sobie czeka ponad miesiąc na placu, niestety pewne ustalenia i obietnice z dilerem sie zmieniły.

Dałem się też namówić na zawieszenie DCC i czytając wasze komentarze dotyczące problemów to zaczynam jednak żałować

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #107 dnia: 10 - Listopada - 2017 - 14:12:46 »
Opinie są oczywiście podzielone, ale wedlug mnie porównujemy Tiga też do aut z różnych przedziałów/półek cenowych. Wtedy oczekiwania są odmienne. Tiga można mieć za 100k, 150k czy tak jak niektórzy tutaj za blisko 200k.
Ja mam konfigurację za wyraźnie mniej niż 150k ze względu na prawie bazowy silnik TSI 150KM z manualem, ale za to dość dobrze doposażony w TopLed, AID, aktywny tempomat do 210, nawigacje, siedzenia z masażem, ogrzewaną kierownicę, EasyOpen, internet, CarNet, kamera cofania, to tak z ważniejszych rzeczy... (darowałem sobie natomiast DCC, szklany dach, 4x4 i DSG co znacząco obniżyło cenę końcową przy jednoczesnym zachowaniu większości nowinek które można mieć w Tigu)

W moim przypadku ponownie wybrałbym Tiguana. Jeśli chodzi o wyposażenie, a było to dla mnie ważne, to cześć opcji nawet nie występuje u bezpośrednich konkurentów z przedziału cenowego 100k-150k co daje mu istotną przewagę. 

Dla mnie dodatkowo bardzo ważny był silnik TSI 150KM który u VW jest moim zdaniem oszczędny, tutaj również dla mnie Tig ma przewagę na autami typu CRV czy RAV4 w których silniki benzynowa są mniej nowoczesne i bardziej paliwożerne.

Podziękował: zibi1303

Offline wojo

« Odpowiedź #108 dnia: 10 - Listopada - 2017 - 14:18:23 »
Zgadza sie, Tig a a4 czy a6 to zupełnie inne segmenty... najchętniej bym to porównał do q3 czy q5 (q3 zaraz bedzie nowy model a q5 cenowo obłęd)

Offline arekp

« Odpowiedź #109 dnia: 10 - Listopada - 2017 - 14:51:33 »
OK, to przy założeniu że:

- mam dzisiejszą wiedzę (ponad rok użytkowania, wtopę w oprogramowaniu której wyprowadzenie zajęło pół roku oraz drobne zastrzeżenia co do montażu - pamiętajmy, że mówimy o pojeździe z puli na samym początku produkcji nowego modelu),

- rozważam tylko nowe,

- maksymalny próg finansowy pozostaje na niezmienionym poziome (u mnie było to "do 170k brutto"),

- mam doświadczenia z dealerem przy wspomnianych wyżej zastrzeżeniach co do montażu, ogólnie pozytywne, zwłaszcza jeśli chodzi o kontakt personalny z działem sprzedaży oraz serwisem

... kupiłbym ponownie Tiguana.

I myślę, że to jest najważniejsze dla osób zadających sobie pytanie czy warto z perspektywy czasu.

Zrobiłem sobie wczoraj i dziś szybki przegląd oferty na rynku i NADAL nie ma nic, co można by zestawić z Tiguanem w określonym - nie ukrywajmy, u mnie niemałym - progu cenowym.

PS muszę tu też mocno zaznaczyć, że wspomniana wtopa w oprogramowaniu została mi wynagrodzona w postaci bezpłatnej aktywacji APP CONNECT, po pół roku od odebrania pojazdu. Jest taka opcja, że wziął to na siebie dealer, nie wiem, ale jest to dla mnie bardzo ważne co całokształtu oceny.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #110 dnia: 12 - Listopada - 2017 - 07:51:54 »
Ja czytając dział o tym aucie i licznych problemach występujących w tym modelu nowego auta bym nie kupił. Kupić nowe auto z takiej pólki za fajne pieniądze to oczekiwałbym żeby nie było takich problemów z częstymi wizytami w serwisie.

Podsumowując wolał bym kupić auto takie po usuniętych problemach by cieszyć się funkcjonalnością i bezawaryjnością. :D

Offline wojo

« Odpowiedź #111 dnia: 12 - Listopada - 2017 - 12:29:26 »
Niekoniecznie używane... skąd ten pomysł? lepiej poczekać na Facelifting :) w większości problemy zostaną usuniete

Offline Skakun

• Rej: SK
« Odpowiedź #112 dnia: 12 - Listopada - 2017 - 12:39:19 »
Może nie facelifting, ale jednak Allspace to lekki buttlifting ;) Może ta wersja będzie pozbawiona problemów dzieciństwa?

Offline arekp

« Odpowiedź #113 dnia: 12 - Listopada - 2017 - 21:03:46 »
Niekoniecznie używane... skąd ten pomysł? lepiej poczekać na Facelifting :) w większości problemy zostaną usuniete

Jedne zostaną usunięte, inne się pojawią. Jak pisałem, księgowi będą brać większy udział w modelu, do tego ekolodzy dołożą swoje drobne do wymogów dot. silnika. Normalny cykl.

Chcesz mieć sprawdzone auto, kupujesz n-letnie, przewidywalne na podstawie historii.

Offline daniels81

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #114 dnia: 13 - Listopada - 2017 - 21:32:37 »
Zrobiłem sobie wczoraj i dziś szybki przegląd oferty na rynku i NADAL nie ma nic, co można by zestawić z Tiguanem w określonym - nie ukrywajmy, u mnie niemałym - progu cenowym.
a no właśnie, w tej cenie no nie ma jakościowo nic porównywalnego, nawet jak konfigurowałem cx5 to wychodziły kosmiczne pieniądze a auto i tak tego samego nie miało. Pojawia się tutaj często temat volvo- no super auta tylko jak robiłem config xc40 to wyszło mi 249 tyś - prawie 100k więcej niż za tiguana w tej samej konfiguracji ( wydaje mi się że tutaj do porównania i tak powinno być xc60...)

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #115 dnia: 14 - Listopada - 2017 - 20:18:55 »
@andrew7000, z praktyki jeżdżenia nowymi autami, to jak nie chcesz mieć problemów to trzeba je kupować pod koniec produkcji.

Nie oznacza to, że unikniesz problemów - niespodzianek z dziedziny optymalizacji kosztów itp. które mogą ugryźć. W fordzie Ka na przykład znikła osłona pod silnikiem pod koniec produkcji;). Producenci części też potrafią coś zmienić i nawet w dojrzałym aucie będzie kłopot. Nie zmienia to faktu, że szansa na niespodziankę zmniejsza się z czasem obecności na rynku.

Inna sprawa to, że sporo opisywanych tu na forum problemów to raczej pierdoły, tj. nie unieruchamiają auta.

Wracając do tematu, to obserwując forum i bazując na własnych spostrzeżeniach II Tiguan ma moim zdaniem trzy wkurzające cechy
- zawieszenie, które potrafi się różnić między modelami jeśli chodzi o akustykę i moim zdaniem w pewnych warunkach do kabiny przedostaje się za dużo dźwięków (dudnienia, grzechotka z przodu przy większych nierównościach, jazda w czasie deszczu)
- punktowe problemy z tapicerka - trzaski od plastików
- ponadprzeciętny jak dla klasy hałas od powietrza przepływającego między lusterkami a kabiną, zwłaszcza powyżej 120km/h, ale i wyczuwalny przy 60km/h

Z mocnych stron to:
- doskonałe wyposażenie oraz jego integracja z samochodem (+super intuicyjność) w sposób nie irytujący użytkownika. Za nieduże pieniądze w stosunku do konkurencji można tą jakość podnieść na tyle, że kwota typu +100/150 tys. za auta klasy premium może nie być za bardzo uzasadniona
- ogólnie wysoka jakość wykonania
- ergonomia

@wojo, ja miałem ten sam dylemat - A4 miało za mało miejsca dla mnie (jestem dość wysoki), A6 miało środek trącący myszką. No i plus 100/150 tys za podobną konfigurację wyglądało dość słabo. BYć może jak nie byłbym gadżeciarzem, poczekałbym na nowe A6 (dobre wymiary i pewnie będzie miała tak samo doskonałe wnętrze jak A4). Ew. gdyby trafił się jakiś nie wiadomo jaki rabat na Audi (A6/Q5) to dodatki byłyby cenowo znośniejsze.

Więc na chwile obecną pewnie znów kupiłbym Tiguana.

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #116 dnia: 24 - Listopada - 2017 - 12:48:01 »
Jak wcześniej pisałem, drugi raz nie nabiorę się na niemiecką solidność, bo jej nie ma. Już mam pierwszego z faworytów i jest nim Kia Stinger GT z napędem na 4 koła. Powrót do marki która wspominam dobrze.

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #117 dnia: 26 - Listopada - 2017 - 12:00:02 »
Po przejechanych 25,000 Tiguanem II jestem jego zwolennikiem.

Jeżdżę już 25 lat samochodami. Przerobiłem: Fiata, dwa Passaty, Dwie Toyoty Hilux, Mitsubishi, Toyotę Corollę, Land Rovera a teraz docieram Tiguana   :P  i już rozglądam się za kolejnym Tigusiem  ;) bo czas szybko leci.....

Offline olek1357

• :: StartLine
« Odpowiedź #118 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 16:45:00 »
Witam,

przymierzam się do zakupu nowego tiguana. Mam natomiast duży problem z wyborem silnika i napędem.
-Jeżeli chodzi o silnik, to raczej celowałbym w 2.0 tdi 150KM. Chciałbym w związku z tym usłyszeć parę opinii na jego temat od posiadaczy (spalanie/usterki/ciekawostki). Mnie głównie interesuje spalanie(7l/100 ?) i czy 150KM nie jest zbyt małą ilością mocy na tego typu auto(np. przy wyprzedzaniu).
*A może ktoś ma inny niekonieczne dieslowski silnik(lecz sprawdzony) który chwali lub o innej pojemności?

-Napęd na 4 koła, jeżeli ktoś posiada, to poproszę o krótką recenzję czy zdaje egzamin i jak się sprawdza. Mnie najbardziej interesowałoby gdyby auto dzięki niemu dobrze kleiło się na śliskiej nawierzchni(deszcz) i w trudnych sytuacjach(nagły skręt/poślizg). Trochę trzeba dopłacić, dlatego mam dylemat czy za te pieniądze jest to dobra inwestycja która zwiększy bezpieczeństwo.

Chętnie wysłucham także dodatkowych opinii na temat autka, które nie zostały wimienione powyżej.
Dzięki, pozdrawiam.

Offline daniels81

« Odpowiedź #119 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 17:15:01 »
Poczytaj najpierw wątek o zawieszeniu, potem o usterkach i jak dalej chciał kupić tiguana to porozmawiamy...

Offline kucyk

« Odpowiedź #120 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 17:43:16 »
 Co do mocy to pytanie z czego się przesiadasz? Najlepiej zrobić jazdę próbna i samemu ocenić. Co do spalania to przy jakiej jeździe chcesz osiągnąć takie wynik?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline olek1357

« Odpowiedź #121 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 17:58:03 »
Byłem na jeździe próbnej, lecz nie byłą to trasa szybkiego ruchu...
Najlepiej jakby spalanie było poniżej 6l/100
Jadąc autostradą np. 100-110 jakiego można oczekiwać?

Offline Pro_Tre

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #122 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 20:56:04 »
Mam silnik 1.4 TSI 150KM i nie narzekam. Jeżdżę głównie po mieście (95%). Dynamika dobra. Spalanie u mnie przy takiej jeździe to 9l-10l/100km. Niemniej przy 5 osobach na pokładzie czuć spadek mocy w porównaniu do jazdy samemu.

Dziś rozważyłbym jeszcze przy zakupie napęd 4x4. Przyda się na mokrej nawierzchni i ruszaniu pod górę.

Nic nie napisałeś na jakich trasach będziesz się poruszał.

Użytkuję Tiguana od XI 2016 r. i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Bardzo pozytywnie odbieram to auto. U mnie przez ten okres czasu nic się w samochodzie nie wydarzyło, jedynie nie czyta mi znaków do dziś. Podobno do mojej wersji nie ma jeszcze aktualizacji ale to jest pierdoła.

Offline wojo

« Odpowiedź #123 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 21:09:30 »
Czy miał ktoś możliwość porównania Tiguana z wersją ALLSPACE?
Wczoraj miałem okazje pojeździć allspacem i stwierdzam, że wiekszy rozstaw osi przekłada sie na wiekszy komfort podróżowania poza tym jest troche wiecej miejsca na tylnej kanapie

Offline olek1357

« Odpowiedź #124 dnia: 03 - Grudnia - 2017 - 23:56:13 »
Napęd 4x4 polecacie? Czy odradzacie? W tigu?

Tagi wątku: