Autor Wątek: ZABEZPIECZENIE LAKIERU - woski, ceramika, folia - co wybrać ?  (Przeczytany 18464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline omen

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WT
Odp: ZABEZPIECZENIE LAKIERU - woski, ceramika, folia - co wybrać ?
« Odpowiedź #25 dnia: 30 - Lipca - 2017 - 12:36:06 »
Wow - myjesz auto co 2 tygodnie :)
Dzięki takim użytkownikom jak Ty ludzie zazdroszczą jak widzą nowego Tiguana, fajnie.

@rk , jest jakaś różnica pomiędzy myjnią na BP a ROBO wasch?
W wątku było coś o rodzajach szczotek. Ale nie wiem, które lepsze i na jakich stacjach są stosowane.
Nie lubię jeździć  brudnym autem ale zawsze na szybko więc myjnia automatyczna...

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #26 dnia: 30 - Lipca - 2017 - 19:27:57 »
Wow. Myjesz auto co 2 tygodnie :)
Dzieki takim użytkownikom jak Ty ludzie zazdroszczą jak widzą nowego Tiguana. Fajnie.
Zimą tak. Mam spore przebiegi. Jak jadę na myjnię najczęściej auto jest bardzo brudne, więc z tą zazdrością to bym polemizował;).

Latem częstotliwość mi spada, niemniej staram się pojawić na myjni głównie ze względu na felgi z metali lekkich i unikanie wżerów od pyłu hamulcowego. Nowe myjnie mają szczotki do mycia felg zmieniające kąt. Efekty są zadowalające, żadnego rzeźbienia ze szczotką do felg.

rk, jest jakaś różnica pomiędzy myjnią na BP a ROBO wasch?
W wątku było coś o rodzajach szczotek. Ale nie wiem, które lepsze i na jakich stacjach są stosowane. Nie lubię jeździć  brudnym autem ale zawsze na szybko więc myjnia automatyczna...
ROBO wasch a BP? Nie znam ROBO wasch.

Polecam po prostu wejść do kilku myjni i dotknąć 'szczotek'. Warto obejrzeć jak są zbudowane i ocenić na zdrowy rozsądek które mają większy potencjał do rysowania. Mi najbardziej przypadły do gustu takie, gdzie włosy (dość grube) są z czegoś w rodzaju gumy/pianki i puste w środku.

Offline mjaszczyk

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 122 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #27 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 15:47:34 »
@daniels81 czy możesz coś powiedzieć na temat powłoki Ceramic Pro Light oraz Ceramic Pro Strong 9H 4.0?
Zastanawiam się nad tą pierwszą ale jeżeli warto to mogę ewentualnie dołożyć na Strong.

Offline daniels81

• Moc: 150 KM
« Odpowiedź #28 dnia: 10 - Sierpnia - 2017 - 21:44:19 »
@mjaszczyk
Obie sa ok chociaz ja nie jestem fanem tej konkretnej marki, wszystko zalezy na czym komu zalezy, ja np lubie jak powloka dobrze zrzuca wode a na szklistosci juz tak bardzo mi nie zalezy ( przy bialym aucie to nawet zeby skaly sraly to i tak nie wiele bedzie widac). Jak dla mnie Ceramik Pro w obu wersjach ladnie przciemnia lakier (ale bez szalu  :D ), nadaje ladnej szklistosci ale juz zrzucanie wody nie jest rewelacyjne plus trwalosc powloki tez nie jest niesamowita na te konkurencji. Ogolnie ciezko znalezc powloke idealna czyli dlugo trzymajaca sie na lakierze, ladnie zrzucajaca wode i posiadajaca super szklistosc.

Offline MrBlacker

• VW: Tiguan Allspace
« Odpowiedź #29 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 13:04:30 »
Cześć, nowe auto zamówione więc teraz jest czas na zastanowienie się w jaki sposób zabezpieczyć lakier na zewnątrz.
Pytanie czy nowe VW trzeba zabezpieczać czy po prostu zostawić tak jak fabryka dała i się nie przejmować.

Czy warto nakładać powłokę ceramiczną, jeśli tak to jaką ?
Z tego co się orientowałem to ok. 2K trzeba dać, aby to miało większy sens.

Może jednak warto pomyśleć o oklejeniu folią ?
Co prawda nie po to brałem kolor taki jaki chciałem, żeby go teraz zmieniać, ale jest to zabezpieczenie dużo lepsze niż powłoka ceramiczna i co jakiś czas możemy sobie zmienić kolor. Dodatkowo po zdjęciu folii lakier jest jak z fabryki.
Koszty tutaj już dużo większe, powyżej 5K w zależności od zastosowanej folii.
Osobiście myślałem o czarnym carbonie, ale tutaj koszt to min. 8K.

Offline sparrow

• Rej: DW
« Odpowiedź #30 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 13:32:23 »
Osobiście przechodziłem przez ceramikę na Passacie B7, koszt zabezpieczenia to około 2tyś. pln.
Poza samym zabiegiem co jakiś czas trzeba odświeżyć warstwę, zrobić reload, a to kolejne koszty.
O taką warstwę trzeba niestety dbać, dobra myjnia detailingowa co max 2tyg., unikać mocnej chemii

Aktualnie lepszą opcję są chyba woski lub polimery, które starczają na jakieś 6 miesięcy, a ich koszt
jest dużo niższy niż ceramiki, myślę że to zakres 300-500pln.

Najlepszą opcją jest oklejanie folią bezbarwną, dość gruba, "samoregenerująca", ale to już droga zabawa (10tyś pln).

Ps. Folia carbonowa to kwestia gustu, ale w branży wrapingu to raczej już przeszłość, mi kojarzy się z agrotuningiem.

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #31 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 13:51:30 »
Najlepszą opcją jest oklejanie folią bezbarwną, dość gruba, "samoregenerująca", ale to już droga zabawa (10tyś pln).
No to jest ciekawa opcja, przynajmniej zachowuje się oryginalny kolor. Ale 10K to dużo.

Offline JohnDoe

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #32 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 14:07:38 »
Poza samym zabiegiem co jakiś czas trzeba odświeżyć warstwę, zrobić reload, a to kolejne koszty.
O taką warstwę trzeba niestety dbać, dobra myjnia detailingowa co max 2tyg., unikać mocnej chemii
Serio? Ja dowiadywałem się i większość takich firm mowiła mi, że na 2 lata (w przypadku opcji ceramiki LIGHT) jest spokój. W przypadku Ceramic Pro 9H nawet 5 lat. 'Odświeżenie warstwy' to chyba nic innego jak położenie ceramiki w miejscach najbardziej eksploatowanych na nowo.

Offline sparrow

• Rej: DW
« Odpowiedź #33 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 14:49:33 »
Pytanie co mają na myśli fachowcy mówiąc "spokój"? Gwarancja wymaga odpowiedniego traktowania ceramiki, mycia auta dość regularnie w odpowiednim miejscu (najczęściej tam gdzie kładłeś ceramikę) przy odpowiednim pH stosowanej chemii, myciu ręcznemu na 2 wiadra, suszeniu ręcznikami z mikrofibry, etc. Co jakiś czas trzeba i tak odświeżać powłokę, jeśli nie dodatkową warstwą ceramiczną, to jakimś hydrofobowym środkiem który będzie "pięknie odpychał wodę na filmach na FB". Wybór zależny od portfela, choć z własnego doświadczenia wiem że ceramika to trochę przesada, choć każdy chce zbadać o auto za które dał 150-200tyś.

Bez kryptoreklamy - cennik i opcje z myjni Sonax Wrocław na ZABEZPIECZENIA LAKIERU - pewnie są lepsze studia, ale tu możesz porównać ceny i czas "spokoju" przy różnych wariantach: http://sonax-service.wroclaw.pl/detailing-wroclaw-krakowska-cena/

Podziękował: JohnDoe, kwaldi

Offline buliking

« Odpowiedź #34 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 16:55:09 »
miałem ceramikę na poprzednim aucie - koszt 3,5tys i więcej tego nie chce. Po pierwsze chodzi o samo mycie - zgodnie ze sztuką to robić jest strasznie uciążliwe/czasochlonne - natomiast myjąc na myjniach trwałość jest żadna. Druga sprawa i dla mnie dużo ważniejsza to odpryski od kamyków na zderzaku czy masce - ceramika nic tu nie pomoże. Jedny plus jaki zauważyłem to auto mniej się brudziło i często wystarczyło spłukać samą wodą.

Offline Igorz

• Napęd: 4x4
« Odpowiedź #35 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 17:41:17 »
Pozwólcie, że się podzielę swoim doświadczeniem w temacie ceramiki. Czarny Tiguan Allspace odebrany 3.01.2018, 6.01 położona ceramika na całym aucie, felgach + zabezpieczenie plastików i wnętrza (koszt w promocji u znajomego u którego już kiedyś robiłem inne auto to 1800 PLN).
Wrażenia:
- auto po odbiorze miało widoczne mikro-ryski na lakierze w wielu miejscach a na słupku A nawet 2 lekkie zmatowienia (zaprotokołowane), zapewne w większości zrobione w trakcie mycia auta w serwisie przed wydaniem.
- Wszystkie te ryski zostały zniwelowane w procesie detailingu i  jak odebrałem Tig-a po zrobieniu ceramiki to efekt był (jest) niesamowity, głębia koloru itd.
- Od momentu położenia ceramiki do dziś auto myłem tylko 2x, myjką ciśnieniową, bez piany (żadnej chemii) tylko woda + woda zdemineralizowana (~ 5zł wystarcza) - efekt: w zasadzie czyste auto i zważywszy na porę roku i brud + sól na drogach nie trzeba było nic więcej zrobić.
- W międzyczasie zakupiłem w Alle.. trochę "sprzętu" do mycia, no bo wiadomo ceramiki nie można byle czym traktować, no i dziś znalazłem 2h + pogoda odpowiednia żeby "szorować".
- Miałem pewne obawy jak sobie powłoka ceramiczna poradziła z wycieczką w góry, solą, brudem itp. Do mycia podszedłem mam nadzieję profesjonalnie, myjka ciśnieniowa, potem piana aktywna, następnie porządne spłukanie, następnie odpowiedni szampon (mycie na 2 wiadra), suszenie dużym ręcznikiem z mikrofibry (fajna zabawa), potem delikatne dotarcie mniejszymi ręczniczkami z mikrofibry.
- Efekt - dokładnie jakbym je odebrał zaraz po "ceramice". Żadnych mikrorys, wszystko idealnie aż jestem w szoku, po prostu szkło. Niestety oberwało się masce w kilu miejscach kamyczkami i tylny zderzak  też zaliczył parę rys ale to raczej nieuniknione (w związku z tym na zderzak planuję zakup listwy ochronnej).
- Przez następne 2 miesiące planuję znowu tylko spłukiwać wodą/myjką ciśnieniową.

Reasumując - dla takiego efektu i wygody (rzadsze mycie i mniej brudzące się auto) myślę, że naprawdę warto wejść w ceramikę. Nie ma co się bać mycia, nawet jeżeli nie chcecie się sami bawić to raz na 2 miesiące można podjechać na odpowiednią myjnię która zrobi to fachowo. Natomiast jak ktoś lubi sam pieścić swoje auto to lepszej zabawy nie ma :)
Dodatkowym atutem jest wyeliminowanie wszystkich wad jakie auto złapało w procesie produkcji i/lub trakcie swojego życia.

Rozważałem też oklejenie auta (częściowe) ale cena jest jednak za duża a folię należy też wymieniać co 1-2 lata więc nie jest tak różowo. Widziałem 4 letnią X5 z położoną folią bezbarwną na 1/3 maski i wyglądało to po 4 latach słabo, folia (zmęczona) znacząco się odróżniała na lakierze pytanie co z lakierem po zerwaniu takiej folii po takim czasie...

Offline buliking

« Odpowiedź #36 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 19:01:58 »
w zupełności się zgadzam, na początku jest super efekt. Problem w tym, że z czasem jest już tylko gorzej i trzeba tu zaznaczyć jedną ISTOTNĄ rzecz - przebieg. Auto brudzi się jak jezdzi, więc mycie raz na 2 miesiące odpada jak w moim przypadku przekraczam 80tys rocznie. W zasadzie lepsze było spłukiwanie co pare dni niż rzadkie mycie bo wtedy bez chemii ciężko domyć. Podsumowując po kilku miesiącach miałem wrażenie, że z ceramiki nie zostało nic a mając na uwadze wcześniejsze auto, które miało sito od odprysków (bez ceramiki) i to z ceramiką i takim samym sitem odprysków stwierdziłem, że nic mi to nie daje.

Podziękował: MacPunto

Offline Igorz

• Napęd: 4x4
« Odpowiedź #37 dnia: 13 - Lutego - 2018 - 21:55:07 »
No niestety, przy takich przebiegach to rzeczywiście powłokę można zrobić ale przed sprzedażą auta (dla podniesienia wartości) - poza tym pozostaje dobra myjnia i/lub oklejenie.
Ja przy moich skromnych 20tys rocznie miałem inne priorytety. Przy dzisiejszych słabiutkich niestety lakierach po 3 latach rzeczywiście ilość odprysków na masce i zderzaku jest przerażająca.

Offline walszyn

« Odpowiedź #38 dnia: 16 - Lutego - 2018 - 18:22:53 »
Auto odebrane 14.02  i bezpośrednio zawiezione na kompleksową kosmetykę.
Gruntowne mycie,następnie bardzo dokładnie przedmuchane i wytarte,
Całe auto odtłuszczone Gyeon Prep.
Położono dwie warstwy powłoki Gyeon Mohs.
Dwóch ludzi, 3 godziny pracy i dobre mikrofibry.
Efekt na zdjęciu.

Podziękował: Misza

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #39 dnia: 16 - Lutego - 2018 - 22:42:24 »
Ciekawe to co piszesz. W 3 godziny nałozyli ci ceramikę na całe auto?
Można zapytać ile zapłaciłeś?

Z tego co się dowiadywałem w kilku miejscach to do nałożenia ceramiki trzeba auto oddać na kilka dni. Koszt ok. 2000 zł.

Offline walszyn

« Odpowiedź #40 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 16:25:56 »
Prowadziłem studio auto-detailingowe ok roku, mój syn do dzisiaj pracuje w branży w jednym z salonów marki premium.
Powłokę nakładaliśmy razem, dlatego wiem o czym piszę. Po nałożeniu powłoki auto powinno utwardzać się 10-15 godzin
w temperaturze min 15 stopni. Aby skrócić czas można zastosować promienniki.
Moje auto pozostało w ciepłej hali ok 11 godzin ( na hali, którą widać w tle)
Dlatego studia potrzebują na to dwóch dni.
W moim przypadku cały koszt zamknął się w kwocie ok 600 złotych (microfibry ok 100 zł)
Największą zaletą powłok (wszystkich producentów) jest ochrona na zarysowania, czego nie zapewniają najlepsze woski czy politury.

Offline daniels81

« Odpowiedź #41 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 19:46:28 »
nie chciałbym być w żaden sposób nieuprzejmy ale czytając to co piszesz mam spore wątpliwości czy nie mylisz detalingu z valetingiem...cena ok 2k jest naprawde ok. Trzeba liczyć że w 99.9% przypadków nawet przy zupełnie nowym aucie, będzie trzeba zrobić polerke (nawet jak to będzie 1 step). Z samymi felgami jest sporo zabawy. Powiechnie nie tylko trzeba bedzie kilka razy umyć ale i odtłuścić. Kosmetyki nie są tanie a i jest to czasochłonny proces. Do tego dochodzi koszt powłoki i robi się spora suma. Ja mam cały przód obklejony folią samo regenurącą (koszt po znajomości 3.5k) plus reszta auta powłoka. Auto ma ponad 6 miesięcy, mycie praktycznie ogranicza sie do bezdotyku i raz na miesiąc grubsze mycie żeby odetkąć powłokę. Jak dla mnie warto, felgi myje samym szamponem gdzie 90% zanieczyszczeń schodzi pod samym ciśnieniem. Felgi nie zabezpieczone zawsze musiałem traktować wcześniej jakąś chemią...

Offline walszyn

« Odpowiedź #42 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 21:03:04 »
nie chciałbym być w żaden sposób nieuprzejmy ale czytając to co piszesz mam spore wątpliwości czy nie mylisz detalingu z valetingiem...cena ok 2k jest naprawde ok. Trzeba liczyć że w 99.9% przypadków nawet przy zupełnie nowym aucie, będzie trzeba zrobić polerke (nawet jak to będzie 1 step). Z samymi felgami jest sporo zabawy. Powiechnie nie tylko trzeba bedzie kilka razy umyć ale i odtłuścić. Kosmetyki nie są tanie a i jest to czasochłonny proces. Do tego dochodzi koszt powłoki i robi się spora suma.

Wykonano kolejno
pianownica
spłukanie
dogłębne mycie na dwa wiadra, glinkowanie
osuszenie auta powietrzem pod wysokim ciśnieniem, wydmuchanie wszystkich szczelin
dokładne wytarcie
inspekcja lakieru lampą
w moim przypadku korekta na miękkiej gąbce kilku elementów ( w salonie auta nie dotykali)
odtłuszczanie Gyeon Prep dokładnie całe auto
inspekcja lakieru lampą
pierwsza warstwa Gyeon Mosh
polerowanie na 3 microfibry
druga warstwa Gyeon Mosh
polerowanie finalne, dwóch osób

o felgach nic nie pisałem,
jeżeli powłoki kupisz w większych pojemnościach (np 100ml) to koszt wyniesie poniżej 300 zł na auto
Prep 0.5 litra starczy na 2-3 auta koszt ok 60 zł
maszyna polerska własna ( Rupes LHR 15Mark II), także pady i pasta

reszta to marketing i opowieści ile trzeba wykonać pracy, bajerowanie która powłoka jest najlepsza
i zawsze ta , którą oferuje dane studio, będziesz miał szczęście jeżeli położą dwie warstwy bo wszyscy oszczędzają,
gdyby studio robiło auto 3 dni za 2 tysiące, to po kwartale byliby na zasiłku,
cena 2 tysiące jest ok, ale tylko dla studia bo całe ich koszty to 20-25%,

felgi zostaną zrobione w poniedziałek (koszt niewielki, ale sporo pracy to fakt)

Offline daniels81

« Odpowiedź #43 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 21:19:25 »
powiem tak pewnych spraw nie musisz mi tłumaczyć miałem jeden z pierwszych i większych w pl sklepów detailingowych... i chcesz mi powiedz że to wszystko zostało zrobione w 3 godziny?

Offline walszyn

« Odpowiedź #44 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 21:30:02 »
może 3,5 godziny z przerwą na kawę,
mój wkład był sporo mniejszy od syna z racji wieku,
możemy zrobić kolejne auto w Trójmieście za połowę kwoty, którą wymieniłeś (bez felg)

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #45 dnia: 17 - Lutego - 2018 - 23:19:21 »
Coś w tym jest, za kilka godzin pracy nie zapłaciłbym 2K. :)
Dobrze wiedzieć jak cały proces wygląda i być świadomym rzeczywistych kosztów.

Jak już odbiorę auto to na pewno wrócę do temamu zabezpieczenia karoserii, ale na tą chwilę jeszcze nie wiem jaki wariant wybiorę.
Jestem z Trójmiasta więc daleko nie mam. :)

A wracając do pytania nr 3 to czy ktoś robił konserwację podwozia albo nad tym się zastanawiał? Czy jest w ogóle taka konieczność?

Offline E65

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: SBL
« Odpowiedź #46 dnia: 19 - Lutego - 2018 - 10:39:25 »
A tak przy okazji jeżeli ktos z Was ma nałożoną ceramike to jakiej firmy gdyż coraz poważniej się nad tym zastanawiam

Offline kuba73

• Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: WF
« Odpowiedź #47 dnia: 26 - Lutego - 2018 - 11:45:10 »
jeżeli ktos z Was ma nałożoną ceramike to jakiej firmy
Ja mam ECHELON Zen-Xero.

Offline adamsqd

« Odpowiedź #48 dnia: 03 - Marca - 2018 - 22:33:27 »
Dziś rano odebrany. Powłoka Nano Ceramic Protect 9H

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #49 dnia: 04 - Marca - 2018 - 00:01:30 »
Bardzo fajne felgi. Co to za model?

Tagi wątku: