Autor Wątek: 1.9 TDI - zmiana ECU oraz wiązki  (Przeczytany 12159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline S3GA

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Napęd: FWD
  • Rej: SM
1.9 TDI - zmiana ECU oraz wiązki
« dnia: 29 - Czerwca - 2016 - 18:22:19 »
Od zawsze interesowały mnie urządzenia mające oprogramowanie, dlatego że w wielu przypadkach da sie je zmienić na lepsze.
Pewnego dnia przeczytałem gdzieś że moje ECU ma końcówkę numeru 018 i nie da mi takiego dostępu do mapy jakbym chciał.
Podobno najlepszym "softem" jest 012, i taki mam w planach teraz kupić i zamienić. Żeby sobie to trochę ułatwić to zmienię też wiązkę bo ( i tu znów pada "podobno" ) dzięki temu będzie mnie czekało mnie przeróbek.

Czy ktoś z Was robił coś takiego ? Czy ma to sens ?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: [GOLF IV] Zmiana ECU oraz wiązki
« Odpowiedź #1 dnia: 29 - Czerwca - 2016 - 21:31:09 »
Czy temat dotyczy silnika 1.9 tdi na zwykłej pompie ? I o jaki efekt końcowy chodzi (czy to ma jeździć czy latać )?Bo może zamiast walki z programami ,sterownikami i całą kabloteką prościej jest podłubać przy pompie i zrobić M-tdi a ile zostanie klamotów i miedzi do odzysku .Bo efekt końcowy jest taki że wóz będzie się zbierał podobnie jak ten z tymi wszystkimi wodotryskami .No ale pompa na lineczkę dla niektórych to prawie skansen .

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 30 - Czerwca - 2016 - 06:18:29 »
Na linke nie bedziesz mial takiej kontorli czyli nie ustawisz ju tak doladowania turbo. bedzie podkapcac z dolu bardziej itd. Tak do wymiany instalacja oraz ECM plus immo off. AHFy mialy ecm 018 a ALH ASV na 012. Teho AHF'a nie zrobisz przez obd2 tylko trzeba pruc kompa i oto ci sie rozchodzi.

Offline S3GA

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AHF
  • Rej: SM
« Odpowiedź #3 dnia: 02 - Lipca - 2016 - 09:34:52 »
Dokładnie tak Wesol. Chodzi o możliwość zmian map.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 02 - Lipca - 2016 - 09:40:54 »
Kabloteke najprościej zmienić i przepływomierz zdaje się też bo ahf miały pierburga a asv chyba Boscha.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Lipca - 2016 - 17:35:08 »
Chodzi o możliwość zmian map.
Może i tak tylko czy dłubanie w ustawieniach jest kilka razy w tygodniu ,czy dłubiesz raz i tak latasz .Podobnie wygląda to przy elektrycznej regulacji lusterek .Każdy chce mieć regulację elektryczną tylko po co raz ustawiasz i tak jeździsz ,fotele regulowane elektrycznie -jeśli ktoś za każdym razem jak wsiada do wozu musi się koniecznie wymościć w fotelu to może i tak ,a najczęściej ustawiasz raz i tak jeździsz .Podobnie będzie z ustawieniem parametrów życiowych silnika raz wydłubiesz co się da z tego wykrzesać i tak będziesz jeździł .
Z pompą na lineczkę jest dokładnie tak samo raz wydłubiesz co da się z niej wykrzesać i tak latasz .Plusem jest to że nie padną ci te wszystkie wodotryski (bo je od razu możesz wyrzucić ) .A do regulacji czegokolwiek przy pompie wystarczy kilka podstawowych kluczy a nie dolina krzemowa powiązana z hutą miedzi .Ale każdy dłubie jak mu się podoba .Powodzenia i wytrwałości życzę .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Lipca - 2016 - 21:06:53 »
Poczekam gulasz aż wydlubiesz z tego AEFa może nie 300 koni tfu nawet nie 200 koni ale choć ze 150-180 to pogadamy. Ale pewnie nie potrzebujesz tego bo raz ustawiasz i lecisz tymi 50cioma koniami i tyle. Widzisz a moja zona mówi cały czas ze sharanem się bardzo przyjemnie jeździ.

Dlubac w sterowniku trzeba kilka razy a przyjemniej się dlubie po kablu a nie lutujac. Niektórzy tunery juz nie dlubia w tych sterownikach gdzie się nie da po kablu albo wołają o 100 zł więcej. 

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Lipca - 2016 - 08:25:35 »
W tym temacie piszemy tylko o tym konkretnym przypadku w tym konkretnym samochodzie.
Dyskusję na temat celowości i sposobów podnoszenia mocy silników TDI przeniosłem tu http://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2365.msg13985.html

Tagi wątku: