Autor Wątek: 1.9 TDI-PD - POMPA PALIWA - silnik nie zapala  (Przeczytany 11067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hakpl

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
1.9 TDI-PD - POMPA PALIWA - silnik nie zapala
« dnia: 09 - Kwietnia - 2016 - 16:23:56 »
Witam,
Miesiąc temu kupiłem sobie Passata B6 1.9 TDI 105 KM.
Cztery dni temu jadąc, auto zgasło silnik kręcił ale nie mógł zapalić kręcił aż akumulator się wyczerpał.
Przyjechał "magik" i odpalił go easy startem.

Niezwłocznie udałem się do mechanika, który to wymienił mi filtr paliwa (puszka od filtra była w 1/4 zapełniona paliwem), a uszczelka była poskręcana i taka wybrakowana.
Mechanik powiedział że może to przez to. A wiec zrobiłem dosłownie 100 km i to samo się stało.
Nie myśląc zbyt wiele poszedłem po easy starta i tak znowu odpalił. Po dokładnie 100 km (no może +- 5) znowu to samo.
Znowu easy start... i po 3 kilometrach znowu stanął.
Na szczęście już nie męczyłem go easy startem tylko dopchałem go na parking.

Co to może być?
Mechanik obstawia: pompa paliwowa nie wydajna (fakt ze puszka nie była pełna diesla) ktoś mi podpowiada że może jakieś sitko zapchane... itp itd.

Musze dopisać że żadna kontrolka się nie pali jak już odpali a jak był podpinany do komputera to tez nie ma żadnych błędów.

Dodano:  07 - Maj - 2016
jest diagnoza: Wymiana pompy paliwowej i wszelkie objawy ustąpiły  :thumbup:
Nie ważne w co wierze...ważne co robię ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.9 TDI-PD - POMPA PALIWA - silnik nie zapala
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Maja - 2016 - 16:15:09 »
Fajnie że dałeś porządny opis i zamieściłeś rozwiązanie problemu :thumbup:
Niestety nie widziałem wcześniej tego tematu :neutral:

Offline hakpl

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Napęd: FWD
Odp: 1.9 TDI-PD - POMPA PALIWA - silnik nie zapala
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Maja - 2016 - 10:56:40 »
To jeszcze napisze ze wczesniej  wyczyszczony byl caly przewod paliwowy + pompa i przejechalem na tym okolo 1000 km bez przeszkod i juz myslalem ze faktycznie cos siedzialo w przewodach bo zupelnie nic sie nie dzialo ale niestety stanal i sie wkru...em i kupiłem pompe.

A dokladnie szczotki sie skończyły... moj mechanik otworzył sobie tą moją starą pompe jak już kupiłem nową i mam teraz dwie także koszt naprawy może być tani jak sie ma mechanika majsterkowicza.

jak by ktoś mi mógł napisać teraz jak skalibrować poziom paliwa bo mi oszukuje i koło ćwiartki disel mi sie kończy ... byłbym wdzieczny. Albo nowa pompa nie dociąga... ale wątpie bo wlalem 65 litrów ....
Nie ważne w co wierze...ważne co robię ;)

Tagi wątku: