0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
No wydaje mi się, że 505.01 do pompowtrysków bez patrzenia w instrukcje i specyfikacje
Panowie z warsztatu twierdzili, że kupiłem zły olej, cytuję: "za rzadki, że 5W-30 to taka tłusta woda po parówkach i jak dostanie temperatury to spuchnie i się silnik zatrze"
Czy w silnikach do motosportu jest olej zalecany przez producenta danego silnika
zalecany olej to 10W40 lub 5W30
Jak zwykle porównanie wyciągnięte z kapelusza jak królik przez magika, czyli fikcja. Przecież to nie są seryjne silniki żadnego producenta
Dobrze ża ja nie mam takich dylematów nie wymieniam wcale i też jest ok.
Różnice np. pomiędzy 30 a 40 są
Wg mnie mimo wszystko dość spore na korzyść "40"
Opracowanie nowych środków smarnych stało się konieczne, gdy na rynku pojawiły się hybrydy – sposób ich działania przewidywał możliwie częste wygaszanie silnika benzynowego. Żeby nie pracował on w szkodliwych dla siebie warunkach, powstały oleje klasy 0W20. Obecnie na rynku jest coraz więcej hybryd plug-in. Jeżeli ich akumulator trakcyjny jest regularnie ładowany, silnik benzynowy odpala sporadycznie. Żeby zapewnić właściwą ochronę silnikom nowej generacji powstały oleje klas lepkości 0W12, a nawet 0W8! Jako pierwszy wprowadził je Motul. Stosowanie olejów klasy 0W8 zaleca m.in. Toyota w swoich nowych hybrydach (nieprzypadkowo auto przypominające Yarisa trafiło na etykietę Motula). Firma zapewnia przy tym, że nowe oleje gwarantują to doskonały zimny rozruch i pracę silnika w niskich temperaturach, niskie zużycie oleju przy jednoczesnym zachowaniu czystości silnika oraz trwałości oleju. Tego typu oleje są stosowane z jeszcze innego powodu – obniżają opory wewnętrzne silnika, co pozwala na redukcję emisji dwutlenku węgla.
obniżają opory wewnętrzne silnika, co pozwala na redukcję emisji dwutlenku węgla.
Czas pokaże, czy deklaracje producentów w zakresie ochrony zapewnianej przez olej znajdą pokrycie w rzeczywistości. Na razie niektórzy zmotoryzowani zadają sobie pytanie, jak olej zachowa się podczas długotrwałej szybkiej jazdy autostradą – przypomnijmy, że środek smarny klasy 0W20 w Priusach był spalany w takich warunkach. Z kolei inni kierowcy są ciekawi, na jakim poziomie będzie ciśnienie rozgrzanego oleju podczas pracy silnika na obrotach jałowych oraz pod obciążeniem.