Hej.
VW Touran II 2.0 TDI 190 KM [DFHA], DSG z 2018 roku.
Od pewnego czasu samochód samoistnie gasi silnik, ma to miejsce w dwóch przypadkach, normalnie podczas jazdy, jak i w przypadku uruchomienie silnika po aktywacji systemu start/stop np. na światłach.
Po zgaśnięciu, wyrzuca wszelkie możliwe usterki na wyświetlaczu i zapala większość kontrolek. PO zaistnieniu tej sytuacji, muszę zmienić bieg na "P" całkowicie wyciągnąć kluczyk odczekać około minuty i samochód odpala jak gdyby nigdy nic. Sytuacja powtarza się sporadycznie, bez żadnej regularności, bądź zaistnienie jakiś regularnych dających się przewidzieć okoliczności. Czasami co któryś dzień czasami 2 razy dziennie. O ile usterka która wystąpi podczas oczekiwania na zamianę świateł nie jest zbyt groźna, porostu stoję na awaryjnych jak przysłowiowa d..pa i narażam się na nerwy innych kierowców muszących mnie ominąć, o tyle podczas jazdy a co gorsza np wyprzedzania stwarza konkretne zagrożenie. Włóczę się po rożnych mechanikach a nawet serwis VW, i nikt nie jest w stanie mi pomóc wszyscy zgodnie twierdza bez wystąpienia usterki nie są w stanie tego zdiagnozować, kasują błędy czy jak to się tam nazywa i przyjedź jak będzie się działo cały czas.
Czy ktoś z szanownych kolegów/koleżanek spotkał się z podobnym problemem, raczej wykluczam akumulator, co prawda sprawdziłem multimetrem ale trzyma się w normie, na wszelki wypadek podładowałem ale usterka wystąpiła następnego dnia.
Z góry dziekuję za ewentualną pomoc.