Autor Wątek: 2.0 TDI - turbo nie załącza się podczas niskich temperatur [Superb II]  (Przeczytany 213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lo99

• :: StartLine
  • Marka: Skoda
  • Model: Superb II
  • Model: Sedan
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: BMP
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PO
Hej.
Posiadam Skode Superb II z 2.0 TDI 140 KM [BMP] z 2008, przebieg 280 000 km.
Mam problem z załączaniem się turbiny podczas niskich temperatur. Po uruchomieniu auta turbina nie działa, auto nie ma mocy i wyrzuca błąd podczas przyśpieszania o niedoładowaniu, czasami w losowym momencie podczas jazdy turbo zaczyna działać i auto odzyskuje pełną moc, przyśpiesza, nie odcina, żadnych problemów. Były takie sytuacje że auto było rozgrzane a turbo na odcinku 15km się w ogóle nie załączyło, gdy auto postało rozgrzane z 15min turbo magicznie się załączało i działało. Ostatnimi dniami raz działało od razu po uruchomieniu raz po przejechaniu 200m a raz po kilku kilometrach. Problem całkowicie znika gdy przyjdzie wiosna i lato.
Dotychczas zostały wymienione wężyki od podciśnienia oraz turbo zostało wyciągnięte i wyczyszczone. Myślałem że winny może być N75, po zamontowaniu nowego turbina trochę szybciej się załączała ale auto podczas przyśpieszania w losowych momentach zaczęło odcinać, 1.4 bar i koniec. Po powrocie do starego zaworu ten problem zniknął. Sprawdzałem też przy pomocy VCDS ruch sztangi na zimnym silniku i gruszka działa, skok jest płynny.
Na tą chwilę nie wiem gdzie dalej szukać. Pompa Vacum, EGR ? 
Może ktoś kiedyś mial taki problem.

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI - turbo nie załącza się podczas niskich temperatur [Superb II]
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lutego - 2025 - 10:26:16 »
Po uruchomieniu auta turbina nie działa
Skąd wiesz że nie działa? :) Przecież turbina napędzana jest spalinami a nie na zasadzie ON/OFF więc na postoju na RPM jest cisnienie atmosferyczne

Dodano:  19 - Lutego - 2025  -  10:29:25
auto nie ma mocy i wyrzuca błąd podczas przyśpieszania o niedoładowaniu,
Jest tylko błąd o nieosiągnięciu ciśnienia czy jest jeszcze coś?

Dodano:  19 - Lutego - 2025  -  10:40:34
Myślałem że winny może być N75, po zamontowaniu nowego turbina trochę szybciej się załączała ale auto podczas przyśpieszania w losowych momentach zaczęło odcinać, 1.4 bar i koniec. Po powrocie do starego zaworu ten problem zniknął.
Wężyki podciśnienia i wiązkę do N75 sprawdzałeś?

Offline Lo99

« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lutego - 2025 - 10:39:46 »
Bo jak na postoju dodam delikatnie gazu to słyszę czy turbo działa czy nie, zauważyłem że jak turbo się nie załącza to słychać taki delikatny metaliczny dźwięk, natomiast gdy turbina zacznie działać to ten dźwięk znika.

Tylko błąd o nieosiągnięciu ciśnienia. Wyskakuje tylko podczas próby przyśpieszania kiedy zadane jest powyżej 2 barów. Podczas normalnej jazdy błędów nie ma, co jest zrozumiałe.

Ta usterka bardzo mnie dziwi, bo gdy tylko przyjdzie wiosna i lato problem sam ustępuje...

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Lutego - 2025 - 10:51:15 »
A sprawdzałeś czy układ jest sczelny?  I przydał by się jakiś odczyt z vcds na przykład.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Lo99

« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Lutego - 2025 - 11:44:28 »
Szczelności nie spradzałem ale myślę że wtedy problem byłby z turbiną cały czas. Robiłem log od razy po wyjechaniu z garazu, turbo nie działało, załączyło się w trakcie jazdy co widać na logach.

Tagi wątku: