Autor Wątek: SZYBA PRZÓD - montaż ogrzewanej szyby  (Przeczytany 17929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
SZYBA PRZÓD - montaż ogrzewanej szyby
« dnia: 12 - Sierpnia - 2015 - 07:28:20 »
Witam
Potrzebuje informacji/schematow do montazu ogrzewanej przedniej szyby.
Sa z tym problemy czy pomimo rzadkosci wystepowania w oryginale, nie ma problemow dolozeniem instalacji?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: [B5] Montaż przedniej szyby ogrzewanej
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Sierpnia - 2015 - 21:34:11 »
Scrappy nie do końca chwytam o jaką szybę ci chodzi ale jeśli ma być to na zasadzie wtopionego drucika w miejscu położenia wycieraczek to odpuść sobie walkę z wymianą .Miałem chryslera który miał taki bajer i to nawet sprawny .Kończyło się tym że zimową porą i tak standartowo szła skrobaczka do szyb.Co do podłączenia nie powinno być większego problemu,można podłączyć pod podgrzewane lusterka lub tylną szybę .Moim zdaniem lepiej jest dołożyć dodatkowy elektryczny nawiew na szybę w kabinie .Zdecydowanie szybciej i skuteczniej podoła z zamrożoną szybą a dodatkowo podniesie temperaturkę w kabinie.Myślę że jakbym dostał w prezencie szybę w wersji z ogrzewaniem i jeszcze dołożyłby ktoś klej do kompletu to i tak bym się nie skusił (przy założeniu że samemu wymieniam i nic nie będzie to mnie kosztować).Miałem i wiem jak to działa.Jedyny plus jaki widzę to dodatkowy bajer w razie sprzedaży auta (niektórzy wręcz przy zakupie auta patrzą tylko na bajery jakie posiada wóz)i czym więcej tym dla nich lepiej.

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Sierpnia - 2015 - 22:14:28 »
Gulasz znowu zabierasz głos w czymś co nie masz rozeznania. Sharany i reszta mają całą przednią szybę grzana. Jest dość dobrym budżetem. Ciągnie równo 40 amortyzator co daje około 500 wat. Ten wiatraczek to nawet nie ma polotu.
Poza tym jeśli nie masz do zaoferowania takiej szyby to po co ten post.

Znajdę nr tel to dam namiar na gości od tych szyb.

Dodano:  12 - Sierpnia - 2015  -  23:53:29
Cholewa, przez tego androida to czasami takie słowa wychodzą że szok.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Sierpnia - 2015 - 05:59:03 »
Wesol-- to chyba jest alergia --Jakbyś przeczytał uważnie ze zrozumieniem to co napisałem wyżej .Jeśli ogrzewanie przedniej szyby to zatopiony drucik na wysokości wycieraczek (w chrysler to nawet się nie tylko prosta linia tylko zygzaczek w dolnej części szyby)A moc tego nie przekroczy 150-200W .Nie porównuj tego z dodatkowym nadmuchem(500-800w) który zdecydowanie szybciej i skuteczniej rozmrozi zimową porą szybę,a dodatkowo przyspieszy podniesienie temperatury w kabinie .Większość producentów idzie w montaż tak zwanego ogrzewania postojowego lub dogrzewacza (np.Webasto)właśnie z takiego powodu iż podgrzeją wodę w układzie chłodzenia ,przez co ułatwią rozruch silnika a właściciel bolida może włączyć szybciej nadmuch np.na zamarzniętą przednią szybę a grzanie szyby ograniczyli tylko do miejsc pod wycieraczkami tak by nie podrywać gumek przy zbyt pochopnym ich włączeniu.Efekt jest taki że i tak trzeba latać ze skrobaczką mimo iż ma się podgrzewane szyby chyba że tylko w moich wozach zimą zamarzają wszystkie szyby w koło (no chyba że ktoś ma furę gdzie ma też podgrzewane boczne) .

Dodano:  13 - Sierpnia - 2015  -  06:08:03
moc przekaźnika podgrzewanych szyb to i owszem ma 40amp. ale najczęściej idzie po nim tylna plus lusterka i ma swój zapas by się nie roztopił więc nie będziesz miał 500w

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Sierpnia - 2015 - 10:40:49 »
Szyba ma na całej swojej powierzchni te "druciki", podgrzewana jest cała. Chodzi mi tylko o jakieś informacje co oprócz szyby i włącznika musiałbym kupić i zamontować. Kuzynowi poszła szyba i trzeba się zastanowić, może opłaca zmienić na podgrzewaną, kwestia tego ile będzie z tym zachodu i w jakiej cenie są części (nie mówię tu o szybie).

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 13 - Sierpnia - 2015 - 16:55:38 »
Gulasz nie mam alergii tylko proszę cię pisz coś z sensem a nie byle pisać. Ja ci napisałem ze szyba ciągnie 40 amper to tyle ciągnie. Czemu tyle bo sprawdzałem u siebie. To można wykonać w 2 minuty to sprawdzenie bo szyba czołowa w SGA jest dzielona na dwie połowy. Połowa ciągnie 20 amper bo sprawdzałem amperomierzem. Dwie polowy pobierają 40 amper. Przyjmuje znamionowe 12-12.5 V bo to ze na aku jest przy odpalonym aucie około 14V to nic nie oznacza. Pragnę cie tez poinformować ze z mojej wiedzy nie ma jako takiego bezpośredniego przekaźnika z którego można by odczytać jego prąd maksymalny. Sterowane jest to z poziomu BSI wiec tam wszystko sie znajduje. Także szyba czołowa jest osobnym obwodem a tylna jest razem z lusterkami i ma osobny przekaźnik zewnętrzny. Słychać jak załączenie tylnej to klikniecie a przedniej juz nie. To co piszesz o podgrzewaniu paska szyby pryz wycieraczkach to tez występowało w Chevroletach Captiva czy oplu Antarze. To to jest śmieszne grzanie jakieś które już nie pamiętam ile ma mocy ale było na szybie pryz oznaczeniu opisane. Coś mi świta ze nie było więcej jak 100 wat.  Czemu nie miały ogrzewań na cala szybę?? Ano z powodu prostego i wręcz banalnego - firma Ford opatentowała ogrzewanie szyby przedniej w ten sposób i nie wolno tego bez ich zgody wykorzystywać. Ogrzewanie szyby tylnej nie zostało opatentowane więc to sobie każdy może producent stosować.
Nie porownuj tez grzania szyby bezposrednio 500 watami do grzania nawiewem stosowanym np w vw passat B5 elektryczna nagrzewnica ktora tez miala niby pokaną moc maksymalną. BEzposrednio to bezposrednio a takie nadmuch to po drodze oddaje cieplo na tunelów nawiewu i do powietrza kabiny.
Webasto jest ogrzewaniem postojowym. TO w zasadzi ejedna z firm produkujacych takie ogrzewania. Nasze SGA w dieslu posiadaja wszystkie taki dogrzewacz  czyli piec jak webasto tyle ze uruchamia sie  razem z odpaleniem auta.

Dlatego też nie odbieraj moich wypowiedzi jako atak tylko prośbe byś pisal z sensem i w temacie w ktorym cos wiesz.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 07:07:38 »
Wesol z pełnym szacunkiem ale twoje wypowiedzi wprowadzają zamieszanie .Nie każdy passat posiada Webasto .W passacie konstruktor rozwiązał dogrzewanie w postaci dodatkowych świec żarowych umieszczonych w kolektorku wodnym z tyłu głowicy .To rozwiązanie nie jest złym patentem tylko działa po uruchomieniu silnika .Webasto jest ogrzewaniem postojowym i nie musi być odpalony silnik by działało (no chyba że mowa o dogrzewaczu webasto bo takie też ta firma produkuje).Nie napisałeś najważniejszej kwesti czy taki pojazd wyposażony w grzane szyby musisz obskakiwać ze skrobaczką czy nie ?Nie wiem czemu mam nie porównywać podgrzewanej szyby elektrycznie do ogrzewania jej nadmuchem ciepłego powietrza ? Autorowi tego tematu podpowiadam że lepiej odpuścić sobie wymianę szyby (jeśli jego jest cała)a zainwestować w nadmuch .I według mnie ma to większy sens którego braku zarzucasz mi w moich wypowiedziach .Dlatego wielkie koncerny motoryzacyjne idą w kierunku ogrzewania postojowego i pakują je coraz częściej .Taką metodą skuteczniej można rozmrozić auto . Jak piszesz SGA,BSI,weź poprawkę że nie każdy na tym forum wie co oznaczają te zwroty.Co do poboru prądu jaki zmierzyłeś nie będę się wypowiadał widocznie masz wypasiony miernik bo zdecydowana większość dostępnych na rynku mierzy prąd do 10A a jeśli twierdzisz że nie działa to jeszcze na przekaźnikach to tranzystory jakie zastosowali do takiej mocy obsłużyły by małą spawarkę.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: [Passat B5] Montaż przedniej szyby ogrzewanej
« Odpowiedź #7 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 07:44:22 »
@Gulasz nie napinaj się.
SGA to sharan galaxy alhambra i tak je nazywamy bo te auta są bliźniacze.
W przypadku ogrzewania szyby przedniej jaką stosuje ford i tym sposobem mają ją też niektóre sharany i alhambry - skrobaczki nie musisz posiadać - grzeje cała szyba.
Każdy SGA z silnikiem diesla posiada dogrzewacz spalinowy firmy eberspacher a niektóre egzemplarze mają ogrzewanie postojowe też eberspacher. Załącza się je za pomocą zegara lub przycisku w kabinie.
BSI to centralka elektryczna stosowana w SGA , odpowiednik modułu komfortu w innych VW. To ona odpowiada za funkcjonowanie elektryki i elektroniki w samochodzie.
Mam nadzieję że trochę Ci rozjaśniłem temat grzanej szyby przedniej.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #8 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 09:40:29 »
To ja dla większej jasności wrzucę filmik z testu grzania szyby przedniej w moim Sharanie  :vwclubpolska:

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 11:27:57 »
Grzana szyba ma 500 wat i tyle ja grzeje mocy. Przy swiecach zarowych grzejesz mocą która rozchodzi się po silniku nabrzeża też powietrze więc na szybę trafi po 10 minutach parę wat zaledwie. Poza tym myślałem ze w pasku to wspominasz o nagrzewnicy elektrycznej w tunelu nawiewu. Tam moc jest maksymalna 600 wat ale zazwyczaj chodzi na 300w. Świeczki trzy dogrzewajace to mam w golfie żony i to nie wiele daje. Tak miernik mam do 20A taki ttroszkę lepszy. W oplach taki nadmuch elekt nagrzewnica nazywał się quick heat.
Bsi, bcm to myślę że kagdy mechanik zna z forda opla vw itd.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 15:57:10 »
Widzę że dyskusja się zawiązuje wiec jeszcze jak ktoś mi wytłumaczy sens montażu grzanej przedniej szyby .Czy tylko mi marzną wszystkie szyby wraz z bocznymi .Czy jak się ma przednią grzaną to boczne rozmarzają ze strachu? Czy trzeba je traktować skrobaczką? Najczęściej wygląda to w taki sposób że jak przymrozi przychodzimy do wozu najpierw odpalamy wychodzimy jak silniczek sobie pyrka i obskakujemy wóz dokoła skrobaczką niektórzy nawet miotełką zwalają śnieg z dachu jak jest (ja osobiście mam na to wywalone)Czy tak właśnie robicie?No chyba że macie cudeńko zwane webastem to przychodzicie do auta wsiadacie i macie cieplutko i wszystko rozmrożone (pod warunkiem że wcześniej włączyliście owo cudeńko)Bracki ma tak zrobione w jeepie a odpala to pilotem(przyczepionym do kluczyków od wozu) pijąc poranną kawkę (jak dla mnie pełna kulturka)A grzana szyba wypada raczej blado przy takiej opcji .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #11 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 17:46:53 »
Ale czemu zbaczasz z toru dyskusji. Nie rozmawiamy tu o tym co lepsze czy gorsze. Mozna miec i jedno i drugie. Ja czasami jak jade i mi szyba przednie przyparowuje to zapodaje podgrzewanie i momentalnie juz jest czysta. Podgrzewanie jest naprawde zarabiste czy ci sie to podoba czy nie. A skoro zadajesz tak glupawe pytania z szybami bocznymi to poprostu stwierdzam ze poraz kolejny wypowiadasz sie w temacie o ktorym nie masz bladego pojecia bo poprostu takowego gadzetu nie miales w zadnym aucie i tyle. Musialbys taie cos przetestowac na wlasnej skórze i tyle.  Jeszcze raz ci powiadam podgrzewanei szyby jest podgrzewaniem bezposrednim. Webasto okej fajna sprawa i  tez mam i sobie cenie ale niestety nei dziala bezposrednio tylko posrednio bo grzeje wode w silniku czyli sam silnik a to kupa zelastwa jest. Zanim webasto rozgrzeje silnik, wode i zaczne leciec pwoeitrze cieple to musi uplynac pare minut. Poza tym webasto to troszke drozsza zabawka no i trzeba miec aku dosc mocny.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 14 - Sierpnia - 2015 - 21:03:57 »
I jak to się nie spinać .Argument że jak szyba przyparuje włączasz podgrzewanko i w momencie jest bajka ja mam to samo jak zarzucę nadmuch.Co do mocnego aku to raczej norma przy silniku na ON .I nie istotne czy ma elektrykę na szybie czy webasto czy nawet nie ma nic z tych jak ja to nazywam wodotrysków.Mocne aku na zimę to podstawa .Co do podgrzewanej szyby przedniej od początku tego tematu mówię że jest to raczej bajer dla kupującego bo właściciel bolida i tak będzie tańczył w koło wozu ze skrobaczką i czy będzie ona grzana czy nie.Dlatego nie widzę sensu inwestowania w taką szybę (i to nawet nie chodzi o finanse a o samą walkę z wymianą)Co do porównania ceny webasto a grzana przednia szyba nie jest aż taka kosmiczna różnica w cenie .Przy jednym jak i drugim walka z montażem ,z kabelkami itd.Dlatego wspomniałem o dodatkowym nadmuchu który jest opcją łatwą w montażu i zdecydowanie tańsze i jak na moje lepsze od grzanej szyby.A jak zamontuje się to w tunelu powietrznym (o którym sam wspomniałeś )masz możliwość skierowania nadmuchu na przednią jak i boczne szyby .Czyli teoretycznie jak jesteś cierpliwy to włączysz i całość sama się rozmrozi czego nie osiągniesz grzaną przednią szybą (nie wspominając o cieplutkim powiewie w zmrożonym wnętrzu kabiny).Co do testowania na własnej skórze to miałem parę aut i dlatego wiem co piszę .W kwesti webasta orginalnie montowane jest właśnie tak jak mówisz że grzeje płyn (wodę )w silniku i trwa to dość długo ale zawsze można poprawić fachowców i wpiąć się w nagrzewnicę zdecydowanie przyspiesza to zamierzony efekt ale o tym pewnie wiesz tylko milczysz.

Tagi wątku: