Hej.
Posiadam Skode Superb II z 2.0 TDI 140 KM [BMP] z 2008, przebieg 280 000 km.
Mam problem z załączaniem się turbiny podczas niskich temperatur. Po uruchomieniu auta turbina nie działa, auto nie ma mocy i wyrzuca błąd podczas przyśpieszania o niedoładowaniu, czasami w losowym momencie podczas jazdy turbo zaczyna działać i auto odzyskuje pełną moc, przyśpiesza, nie odcina, żadnych problemów. Były takie sytuacje że auto było rozgrzane a turbo na odcinku 15km się w ogóle nie załączyło, gdy auto postało rozgrzane z 15min turbo magicznie się załączało i działało. Ostatnimi dniami raz działało od razu po uruchomieniu raz po przejechaniu 200m a raz po kilku kilometrach. Problem całkowicie znika gdy przyjdzie wiosna i lato.
Dotychczas zostały wymienione wężyki od podciśnienia oraz turbo zostało wyciągnięte i wyczyszczone. Myślałem że winny może być N75, po zamontowaniu nowego turbina trochę szybciej się załączała ale auto podczas przyśpieszania w losowych momentach zaczęło odcinać, 1.4 bar i koniec. Po powrocie do starego zaworu ten problem zniknął. Sprawdzałem też przy pomocy VCDS ruch sztangi na zimnym silniku i gruszka działa, skok jest płynny.
Na tą chwilę nie wiem gdzie dalej szukać. Pompa Vacum, EGR ?
Może ktoś kiedyś mial taki problem.