1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Passat
Passat B5
1.9 TDI [AVF] - wymiana oleju, wyższy stan ponad MAX
« poprzedni
następny »
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: 1.9 TDI [AVF] - wymiana oleju, wyższy stan ponad MAX (Przeczytany 40980 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ArTuDiTu
:: TrendLine
VW: Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI-PD
Kod: AVF
Moc: 115 KM
Napęd: FWD
Rej: WSZ
«
dnia:
21 - Lipca - 2015 - 23:01:38 »
Passat B5 FL 1.9 TDI [AVF] 131 KM, z tego co się orientuje to oleju silnikowego wchodzi około 4 litrów, u mnie przy wymianie oleju jest na bagnecie około 1 cm ponad górną granice. Dodam że oleju wlane zostało 4,1 litra, co to jest za przyczyna, poprzedni właściciel miał tak samo, jakieś sugestie?
Gulasz
-baned-
Marka: Mercedes
Silnik: 1.9 M-TDI
Moc: 75 KM
Skrzynia: MT
Rej: GD
Odp: 1.9 TDI [AVF] - wymiana oleju, wyższy stan ponad MAX
«
Odpowiedź #1 dnia:
22 - Lipca - 2015 - 06:37:19 »
Jak dla mnie to mało
orginalny
bagnecik lub
plostikowa
rureczka trzymająca go.
Jest jeszcze możliwość kombinacji przy misce (przy wymianie nie zlało się wszystko). Przy metalowych jest taki efekt jak jest mocno wgnieciona. Przy alu jest możliwość iż ktoś kleił od środka ale nie było by aż takiej różnicy .
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #2 dnia:
22 - Lipca - 2015 - 21:24:21 »
bagnet orginalny, plastikowa rurka kupiona nowa w serwisie i wymieniona i dalej to samo.
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #3 dnia:
24 - Lipca - 2015 - 07:20:33 »
@ArTuDiTu
--- Jeśli poziom na bagnecie jest na pewno ponad stan około 1 cm wynikało by że masz przelane lepiej niż 1 litr.Pomiędzy minimum a maximun na bagnecie to kolejny litr .Jeśli zalejesz olej według tego bagnetu to w silniku będziesz miał około 2 litrów a to trochę mało .Jak na moje okolice 4l powinno w nim pływać więc na pewno jest coś nie tak. Jak na moje przyczyna tkwi w bagnecie lub rurce . Może i bagnet jest orginalny ale nie od tego modelu ,rureczek plastikowych jest też kilka rodzai .Obstawiam że komuś przed tobą pękła rureczka i kupił taką jaką mieli na stanie w sklepie (nie koniecznie do tego silnika )i dlatego masz taką różnice na wskazaniu bagnetu.Lub posiał gdzieś bagnet i wsadził taki jaki pasował ale nie koniecznie długością.Najprościej zerknij u kogoś (przymierz inny bagnet)lub zrób swoje znaki na tym co masz i będzie po sprawie.
INTERPUNKCJA - kolego szanuj nas!
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #4 dnia:
27 - Lipca - 2015 - 21:08:42 »
Rurke od bagnetu kupiłem w ASO po nr VIN,bagnet też sprawdzałem od innego passata tylko że od paska z 2000 roku a mój jest z 2004 r,i wszystko Ok.Olej został odlany,aż litr i dopiero był stan,górna granica na bagnecie i tak jeżdze.Poprzedni właściciel też nie odlewał i chyba nic się nie działo,ot taka zagadka,i każdy ciekawy co to za przyczyna.Jak koledzy myślicie,coś działać w tym kierunku i szukać przyczyny czy dać sobie spokój.
red
:: VIP ::
VW: Sharan I 2FL
Kod: BVK
Napęd: 4x4
Rej: BWM
«
Odpowiedź #5 dnia:
29 - Lipca - 2015 - 08:58:52 »
U mnie jest podobnie - po wlaniu 4 litrow oleju poziom oleju na bagnecie jest powyżej maxa i to tak ok. 0,6- 0,8 cm ale jak jeździłem na shellu to tego oleju więcej ubywało i kiedyś przed wyjazdem sprawdzałem olej i było połowa stanu a w trasie zaświecił się komunikat check oil level i po wyjęciu bagnetu dolny stan.
Znajomy mechanik twierdzi że olej powinno się sprawdzać na rozgrzanym silniku i jak sprawdzę na rozgrzanym to zaraz po wymianie jest prawie max.
VW LT-35
pretor
administrator
VW: Tiguan I
Model: SUV
Silnik: 2.0 TDI
Kod: CBAB
Moc: 140 KM
Skrzynia: MT-6
Rej: OK
«
Odpowiedź #6 dnia:
29 - Lipca - 2015 - 09:45:08 »
Przy wymianach oleju, nigdy nie wlewam od razu tyle ile zaleca producent (taką ilość mam zawsze przygotowaną), z reguły leję na oko na 3/4 stanu miarki na bagnecie a po zrobieniu plus/minus 100 km dolewam oleju do silnika, do stanu MAX na bagnecie.
Staram się też pilnować aby stan oleju nigdy nie był wyższy niż poziom MAX na bagnecie, przy pomiarze na ciepłym silniku i równej nawierzchni.
SZUKAM ->
Drzwi lewy tył [Tiguan 07-16]
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #7 dnia:
16 - Maja - 2016 - 10:26:17 »
Koledzy,przy wymianie oleju najpierw odkręcamy filtr oleju i go wymieniamy czy najpierw spuszczamy olej i dopiero wymieniamy filtr,jaka jest kolejność,1.9 tdi 131
pretor
administrator
«
Odpowiedź #8 dnia:
16 - Maja - 2016 - 11:26:59 »
@ArTuDiTu
w większości silników kolejność wymiany oleju jest taka sama, bez różnicy czy to jest TDI czy TSI czy jakiś stary na gaźniku.
Rzeczy, których potrzebujesz do samodzielnej wymiany oleju w silniku:
- odpowiedni olej,
- klucz nasadowy,
- filtr oleju,
- klucz do filtra oleju,
- podnośnik lub kanał,
- pojemnik na stary olej,
- szmatki lub papierowe ręczniki,
- dodatkowe narzędzia do zdjęcia osłon,
Wymiana oleju, krok po kroku:
1. Zagrzać silnik (olej musi być ciepły)
2. Odkręcić korek wlewu oleju
3. Podstawić pojemnik pod korek spustowy oleju
4. Odkręcić spust oleju
5. Odkręcić filtr oleju
6. Poczekać aż słynie cały stary olej
7. Zakręcić korek spustowy
8. Przykręcić filtr oleju (uszczelkę w filtrze smarujemy olejem)
9. Nalać odpowiednią ilość oleju poprzez wlew oleju i zakręcić go
10. Uruchomić silnik na około 1 minutę (aż zgaśnie kontrolka ciśnienia oleju)
11. Zgasić silnik i po około 5 minutach skontrolować poziom oleju na bagnecie
Teraz chyba już jasne
SZUKAM ->
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #9 dnia:
16 - Maja - 2016 - 14:02:21 »
Koledzy,mój problem z olejem opisywałem we wcześniejszych postach.Otóż po wymianie oleju zawsze miałem około centymetr więcej,centymet ponad górna granice na bagnecie.Dodam że wlewane było około 4 litrów oleju.Dzisiaj byłem na kolejnej wymianie i oto co zaobserwowałem,otóż mechanik najpierw odkręcił filtr oleju,wiadomo wymienił na nowy i nowy zakręcił z powrotem,następnie z puścił stary olej.Po wlaniu 4 litrów nowego oleju na miarce było znowu centymetr ponad górną geanice bagnetu.Myślę że to nie powinno sie robić w tej kolejności.Myślę że do zamontowanego nowego filtra dostał się stary olej to jest około litr w filtrze i po z puszczeniu starego oleju wlał 4 litry nowego to już jest 5 litrów czyli centymetr więcej ponad górną granice na bagnecie.Co otym myslicie koledzy dodam jeszcze ze zawsze był odlewany litr oleju i na bagnecie była stan górny oleju.
pretor
administrator
«
Odpowiedź #10 dnia:
16 - Maja - 2016 - 14:16:42 »
A czy nie, można wlać 3L i sprawdzić poziom na bagnecie a później ewentualnie parę razy dolać
Jeździsz do dziwnych mechaników, jeżeli najpierw wymienił filtr a dopiero spuszczał olej to jest prawdopodobieństwo że w układzie było podciśnienie i stary olej nie zleciał w całości.
Po to się zostawia otwarty wlew i nie zakłada nowego filtra aby przy spuszczaniu starego oleju nie było podciśnienia, które zatrzyma resztki starego oleju.
Na bank z układu nie spuścił całego starego oleju i dlatego przy nalewaniu właściwej ilości nowego masz wyższy poziom niż zaleca producent.
SZUKAM ->
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #11 dnia:
16 - Maja - 2016 - 14:43:23 »
Rurkę wlewu oleju kupiłem nową w serwisie po nr vin,bagnet też podmieniałem i dalej było to samo.
Myślę że @pretor ma rację w 100%, rok temu wymieniałem olej u innego mechanika i robił dokładnie tak samo jak opisał to kolega @pretor i było idealnie na bagnecie, po wlaniu 4 litrów oleju. Jutro wracam do tego magika od oleju na odlanie 1-literka.
Jak myślicie, wystarczy odlać ten literek czy wymienić na nowy, bo jednak litr starego wymieszał się z nowym.
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #12 dnia:
16 - Maja - 2016 - 16:19:25 »
Filtr oleju nie jest zupełnie pustą puszką (jest w nim kupę papieru )nie ma możliwości byś w lał do niego 1 l oleju nawet jakbyś się mocno uparł .Jeśli wymieniasz filtr to wykręcając go i wyjmując wyjmujesz też jego zawartość (reszta grawitacyjnie sama zleci ).Nawet jak zmienisz kolejność i najpierw zmienisz filtr a potem zlejesz olej to nie ma możliwości by to co ściekało z kanałów olejowych wypełniło filtr do fula (w najgorszym wypadku to co do niego ścieknie to nie będzie nawet 1/3 jego objętości (będzie tego w okolicach 100 -150 mil ).Najbardziej podejrzanym w twoim wypadku będzie nie orginalna rurka lub bagnet (za duża różnica na jego wskazaniu ).Przygniecioną miskę raczej wykluczam bo wgniot wielkości 1 litra byłaby nie do przegapienia .Jest jeszcze możliwość że odczytałeś ilość oleju do danego modelu wozu ale do zupełnie suchego silnika i w rzeczywistości wejdzie go o jakieś 0,5 litra mniej jak podaje instrukcja .
Nie wiem czy dobrze doczytałem twoją wypowiedź ale skoro wlewasz 4 litry i jest centymetr ponad stan i musisz odlać okolice litra to wynika z tego że zostaje w silniku 3 litry oleju a to podejrzanie mało .No chyba że ten litr który musisz odciągnąć to tak naprawdę około 0,5 litra .
Scrappy
clubmen
Silnik: 3.0 TDI
Moc: 265 KM
Rej: DS
«
Odpowiedź #13 dnia:
16 - Maja - 2016 - 19:06:07 »
@Gulasz, nie czepiaj się tej rurki skoro kolega napisał że przy innej procedurze wymiany jest ok.
Nawet jak odkręcisz korek wlewu i wyciągniesz bagnet po czym spuścisz cały olej, ale korek zostanie odkręcony i dopiero teraz odkręcisz filtr to jeszcze trochę tego oleju wyleci z korka spustowego.
Odlej to co masz w nadmiarze i się nie przejmuj, zawsze zostaje stary olej w silniku. Ja zawsze jak wymieniam oleje to najpierw spuszczam olej z miski (przy otwartym korku wlewu i bagnecie), zostawiam korek spustowy odkręcony, odkręcam filtr (jak jest możliwość, czyli np. jak jest wkład i zakrętka jest skierowana do góry to popuszczam sobie ją nawet na samym początku), smaruje olejem uszczelkę, zakładam nowy filtr, korek i nowy olej.
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #14 dnia:
16 - Maja - 2016 - 19:53:20 »
Dzieki koledzy,jutro poprosze magika od oleju o spuszczenie wszystkiego i sprawdze ile jest oleju po spuszczeniu,odezwe sie jutro po całej operacji jak to wszystko wygląda.
Scrappy
clubmen
Silnik: 3.0 TDI
Moc: 265 KM
Rej: DS
«
Odpowiedź #15 dnia:
17 - Maja - 2016 - 09:58:30 »
Do Passata 1.9 TDI wchodzi chyba 3.8L czy 3.9L z filtrem z tego co pamietam.
Dlatego mowie ze nie ma sensu kombinowac, tylko najwyzej upuscic troche i tyle.
A tym bardziej nie kombinowac z bagnetem.
ArTuDiTu
«
Odpowiedź #16 dnia:
23 - Maja - 2016 - 20:14:51 »
Koledzy dopiero dzisiaj się odzywam w sprawie mojego magicznego Passata 1.9 TDI, są sprawy wazne i wazniejsze.
Ale do rzeczy, otóż byłem u tego mechanika od oleju i wlane miałem około 0.3 litra oleju za dużo!
Myślę że kolega @pretor miał rację co do kolejności wymiany filtra oleju: najpierw odkręcamy filtr, spuszczamy olej, przykręcamy nowy filtr i dopiero wlewamy olej.
U mnie mechanik najpierw wymienił filtr na nowy i dopiero spuszczał olej a następnie wlewał nowy olej.
Te 0.3L starego oleju zassał filtr, a po spuszczeniu olej w filtrze został i stąd taka różnica.
Gulasz
-baned-
«
Odpowiedź #17 dnia:
23 - Maja - 2016 - 22:59:46 »
No i temat się wyklarował .Ten centymetr na bagnecie to w rzeczywistości nie był centymetrem tylko milimetrem a litr nie był litrem tylko trzema setkami .Jednym słowem mocno podkoloryzowany opis problemu .
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Tagi wątku:
Forum VW Club Polska - grupa VAG
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Passat
Passat B5