Autor Wątek: [T5] Dmuchawa tył - nie działa  (Przeczytany 4928 razy)

Offline Rafał1984

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AXB
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: LUB
[T5] Dmuchawa tył - nie działa
« dnia: 06 - Października - 2023 - 20:29:07 »
Koledzy kupiłem T5 Carawelle 1.9 TDI 2005 r. 
Mam na kokpicie oddzielny włącznik do tylnej dmuchawy,  chodzi po włączeniu na najwyższych obrotach i dmucha dołem.
Sterowanie w podsufitce nie działa, na żadne przyciski nie reaguje ani na regulację obrotów.
Gdzie szukać, od czego zacząć.
Śmierdzi również podczas pracy ale taki sam zapach jest w samym silniczku więc to pewnie z uzwojenia.
Ale najważniejszy temat to jak to uruchomić wszystko, gdzie szukać problemu

Dane pojazdu, wpisujemy na początku wątku/posta a nie w nazwie tematu. Używamy też znaków interpunkcyjnych.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
Odp: [T5] Dmuchawa tył - nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Października - 2023 - 08:40:56 »
Sam silniczek znajduje się w prawym nadkolu z tyłu. Dojscie od strony bagaznika.Może zacznij tam. Masz sterowanie manual czy Climatronic? 
Bezpieczniki sprawdziłeś?  Może być przyczyną walnięty rezystor szeregowy dmuchawy.
Na pewno pomógł by też skan vcds-esem.
Wpisz dane pojazdu takie jakie silnik ( kod) jak znasz , rok. 
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Offline Rafał1984

• :: StartLine
  • VW: T5
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AXB
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Października - 2023 - 23:45:57 »
Kod silnika AXB 2005 r sterowanie manual.  Pisząc o silniczku, że zmajduje się w tylnym nadkolu TP Miałeś na myśli całą dmuchawę? Bo ona jeszcze ma w sobie dwa małe silniczki do sterowania klapkami.  Jeden na wierzchu gdzie dostęp jest super a drugi z wewnętrznej strony do którego dostępu brak.  Nadmienię, że klima nabita nie jest,  ale uważam, że to bez znaczenia bo regulacja i nadmuch powinien chodzić.  Na chwilę obecną wieje tylko na maxa i to dołem czyli tylko na nogi. Na sterowniku przy przyciskach od położenia są diody, które przy wciskaniu też się nie zaświecają.  Może nie dochodzi napięcie? Gdzie mogę to sprawdzić? Do sterownika dochodzą dwie wtyczki,  jedna Duża z 5 cioma przewodami a druga mniejsza z większą ilością przewodów.  Rozumiem ,że do sterownika powinien dochodzić plus i minus? Nie działa mi również oświetlenie przedziału kierowcy, ta lampka w podsufitce czy to ma jakieś powiązanie? Przedział pasażerski świeci. Podpowiecie, który to może być bezpiecznik dla sterownika dmuchawy tył? Mówiąc o szeregowym rezystorze dmuchawy to Masz na myśli ten co jest włożony w dmuchawę i dochodzą do niego przewody od przodu koło głównego silnika?

Dodano:  11 - Października - 2023  -  17:45:04
Proszę o podpowiedź czy do sterownika nawiewu w przedziale pasażera dochodzi bezpośrednio plus i minus? I które to przewody w której wtyczce,  sprawdzę wtedy czy wogole napięcie dochodzi do sterownika a dużo mi to wyjaśni

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #3 dnia: 12 - Października - 2023 - 07:18:09 »
Zgadza się ma silniczki do sterowania gdzie ma iść nawiew. Może być I tak że jak dmucha tylko na dół to  jeden jest uszkodzony.  W tym celu najlepiej jest podpiąć vcds i sprawdzić błędy plus zrobić test klap.  Opisujesz że brak prądu gdzie niegdzie jest. Jeśli coś powiązane z nawiewem to też wypluje błąd.  Poniżej zrzuty ekranu gdzie według mnie możesz sprawdzić bezpieczniki jak i miejsce znajdowania się klap.
Z góry przepraszam za rozpiętość ale wrzucane za pomocą tapatalka.

@Rafał1984 sprawdz tu , https://vw-clubpolska.pl/index.php?action=downloads
wrzuciłem książkę odnosnie klimy, nawiewu itp..
jest po Niemiecku co prawda . uzyjesz tłumacza i dasz rade.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: