Autor Wątek: Okno panoramiczne , dachowe fajna rzecz czy zbędny wydatek - opinie  (Przeczytany 3440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zorby

• :: StartLine
  • VW: Arteon
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SR
Witam zmierzam kupić nowy samochód i jedną z opcji jest okno panoramiczne otwierane, nigdy nie miałem i waham się czy to fajna rzecz czy wręcz przeciwnie wydam pieniądze na niepotrzebną rzecz,

Proszę o opinie osób które taki dach mają - nagrzewa się dużo bardziej?
Czy sposobem na unikniecie nagrzewanie jest zasłonięta roletka, czy pomimo to jest sporo cieplej, czy w zimie nie skrapla się tam woda?  Jestem dość wysoki czy niżej w samochodzie który posiada dach panoramiczny w stosunku do zwykłego ? 

Offline Grzechotnik8

• :: TrendLine
  • VW: Sharan II
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WR
Odp: Okno panoramiczne , dachowe fajna rzecz czy zbędny wydatek - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lutego - 2021 - 23:41:32 »
Na początku wygląda to naprawdę fajnie, później już człowiek się przyzwyczaja i nie zwraca na to uwagi.
Nie mniej uważam, że jest to bardzo fajny gadżet, szczególnie jak jest jeszcze otwierany.

Sharan II jest moim drugim autem ze szklanym dachem i w ciepłe dni jeszcze nie testowałem, ale na podstawie drugiego auta (qashqai) mogę powiedzieć, że w wakacje praktycznie roleta cały czas była zasłonięta, aby wnętrze nie nagrzało się zbytnio.
Generalnie roleta skutecznie hamowała nagrzewanie.
Zastanawiam się jak będzie to w VW, bo roleta jest dużo bardziej przezroczysta niż w QQ i nie wiem czy spełni swe zadanie.

Nie zauważyłem, aby skraplała się woda na szkle "panoramy".

Wysokość auta z dachem panoramicznym jest raczej taka sama, w żaden sposób ten gadżet nie ogranicza funkcjonalności wnętrza, a optycznie nawet je powiększa.

Jeśli cena auta z panoramą jest nie za wysoka, to bym brał.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 00:39:52 »
Jak jest to ok, jak nie ma też przeżyjesz. Nie skupiałbym się nad tym podczas zakupu a traktował jako dodatek który może ale nie musi być. Z czasem nawet zapominasz że go masz :)

Dodano:  20 - Lutego - 2021  -  00:42:07
Wysokość auta z dachem panoramicznym jest raczej taka sama, w żaden sposób ten gadżet nie ogranicza funkcjonalności wnętrza, a optycznie nawet je powiększa
Z otwieraną panoramą sufit zawsze jest niżej bo taka budowa panoramy, gdzieś trzeba schować mechanizm a jedynym wyjściem jest obniżenie podsufitki z tym że Sharan jest na tyle obszernym autem że nie ma to wpływu na funkcjonalność

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 11:29:13 »
Parę lat temu miałem okazję, przez dłuższy czas korzystać i jeździć Peugotem 307 SW z takim panoramicznym dachem.
Jazda w nocy lub w ciągu dnia podczas deszczu, to niezapomniane doznania ale w słoneczny dzień to już tragedia.

Na początku wygląda to naprawdę fajnie, później już człowiek się przyzwyczaja i nie zwraca na to uwagi.
Tak jest z każdym nowym gadżetem, nawet tym najbardziej pożądanym  :P 

w wakacje praktycznie roleta cały czas była zasłonięta, aby wnętrze nie nagrzalo się zbytnio. Generalnie roleta skutecznie hamowała nagrzewanie.
W Peugeocie nie było żadnej rolety a szyba w dachu nie była nawet przyciemniana, więc można sobie to wyobrazić.

Wysokość auta z dachem panoramicznym jest raczej taka sama, w żaden sposób ten gadżet nie ogranicza funkcjonalności wnętrza, a optycznie nawet je powiększa.
W każdym aucie z szybą panoramiczną w dachu, podsufitka jest mocno obniżona względem zwyczajnego dachu a w przypadku rolety lub otwierania jego części jest to jeszcze bardziej widoczne i odczuwalne.
W przypadku zakupu nowego auta, nie powinno być większego problemu aby u któregoś z dilerów, znaleźć takie auto i samemu skosztować jazdy próbnej w egzemplarzu z takich dodatkiem.

Reasumując: w codziennym życiu, dach panoramiczny jest mało przydatny i traktowałbym go w kategorii fanaberii kupującego.
Uważam też, że to zbędny wydatek ale każdy za Nas jest inny i ma swoje bardzo rożne potrzeby a także swoje pieniądze, które ma prawo przeznaczać na co tylko zechce ;) 

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 12:44:59 »
Panowie jako że posiadam dach panoramiczny powiem ze jest przydatny w lato, szybko można trochę schłodzić auto po postoju na słońcu. Druga sprawa jeśli chodzi o Tiguana nie wydaje mi się żeby podsufitka była niżej,  jest widoczne lekkie obniżenie na wysokości bagażnika, gdzieś się musi roleta zwijać. Sam dach przy otwieraniu wychodzi na zewnątrz. Parę poglądowych zdjęć z mojego Tiga. Myślę że rozwiązanie jest bardzo podobne jak nie takie same w innych modelach. Ogólnie to kierowca z dachu ma nie wiele , bardziej cieszy oko na przykład dziecko które z tylnej kanapy może więcej zobaczyć.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: pretor

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 19:11:03 »
Oczywiście że dach wokół rolety jest niżej o kilka cm, inaczej się nie da. Wnętrze auta znacznie szybciej się nagrzewa z racji mniejszej izolacji dachu. Też miałem panoramę w dwóch autach, w pierwszym X1 e84 zachwyt szybko minął, nawet dzieciaków, w drugim A4 B8 skoro już się trafił to był ale nie stawiałbym warunku jego posiadania podczas wyboru i zakupu auta.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Rej: FK
« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 19:26:23 »
... nie stawiałbym warunku jego posiadania podczas wyboru i zakupu auta.
Z tym się zgodzę,  ja na to nie zwróciłem uwagi,  po prostu gadżet i tyle

Ja tak naprawdę nie zaglądałem na nic prócz tego żeby był automat. Znalazłem niedaleko mnie w salonie, pojechałem nabyłem, jeżdżę.
A przesiadłem się z RS6 z 2016 roku auto służbowe, za które dostałem mandat w wysokości 26 tysięcy €.

Gesendet von meinem SM-N986B mit Tapatalk
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Lutego - 2021 - 19:53:13 »
Podczas przyszłej odsprzedaży posiadanie panoramy może mieć znaczenie, dużo ludzi zwraca na to uwagę i są zauroczeni, szybciej można znaleźć klienta

Dodano:  20 - Lutego - 2021  -  20:06:17
Generalnie im lepiej auto wyposażone tym szybciej znajdzie się klient. Ja swojego Tiga sprzedałem w 5 minut niemal za cenę kupna sprzed dwóch lat

Offline gonogas

• :: TrendLine
  • VW: T5.1
  • Silnik: 2.0 BiTDi
  • Kod: CYAC
  • Moc: 180 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Kwietnia - 2024 - 13:33:50 »
O ile działa :D