Autor Wątek: [T6] 2.0 TDI 102 KM - szarpanie podczas jazdy  (Przeczytany 3008 razy)

Offline jahec

• :: TrendLine
  • VW: T6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CXGB
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BL
[T6] 2.0 TDI 102 KM - szarpanie podczas jazdy
« dnia: 08 - Maja - 2021 - 14:27:58 »
Witam wszystkich
Mam problem w T6 2.0 TDI 102 KM a mianowicie SZARPANIE PODCZAS JAZDY PRZY OBROTACH 1900-2100
Jeśli przyspieszam nie ma objawu szarpania jedynie jak trzymam stałe obroty
Nie ma znaczenia ja jakim biegu
Auto ma przejechane 52 tys km Filtry wymieniane na czas co 15 tys.km.
Czy ktoś miał z was takie problemy

[/info]Proszę o dopisanie kodu silnika w opisie konta. Prosiłbym także o nieużywanie wielkich znaków w tytułach standardowych tematów. Dziękuję.[/info]

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
Odp: T6 102KM - szarpanie podczas jazdy przy obrotach 1900-2100
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Maja - 2021 - 22:22:21 »
Poniżej link do mojego posta dot. 102 KM w T6 o kodzie CXGB. Jest to info sprzed kilku miesięcy.

https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,9876.msg48624.html#msg48624

Jeżeli masz go jeszcze na gwarancji to udaj się do serwisu i dowiedz się czy coś się nie zmieniło. Ja dzwoniłem niedawno, ale bez zobaczenia auta nie chcieli mi nic powiedzieć - ani czy jest nowe oprogramowanie do silnika, ani czy jakiekolwiek rozwiązanie (jednak) wymyślili. Daj znać czy coś z tego wyszło.

PS Moje najnowsze przypuszczenie jest takie, że to jest coś z nie do końca dopracowanym uruchamianiem "duszenia spalinami" przez EGR (na podstawie opisów innych o 2.0 PD). Najnowsze moje obserwacje i wnioski:
  • W zimie, gdy działa dogrzewacz - praktycznie nieodczuwalne.
  • W temp. zewn. ok 10-15 stopni C, przy rozgrzewaniu z zimnego silnika - brak objawów. Za to gdy pozostawi się rozgrzany silnik - trochę przestygnie (jakiś zakres temp. jeszcze nie zmierzony), a potem chce się znowu jeździć, to w pewnym zakresie temp. silnika (cieczy pewnie) jest ten efekt szarpania. Jak już się znowu rozgrzeje to chodzi jak złoto.
  • W temp. zewn. >= 20 stopni C -> zdarza się to sporadycznie (w fazie rozgrzewania ok 1500 - ok 2000 obr/min).
  • Ostatni zaobserwowany przypadek. W zimie, gdy jeździ się dość wolno ~60 km/h silnik się wychładza poniżej 80 st.C (temp. cieczy chłodzącej) i można również zaobserwować to zjawisko (szarpanie).
  • Gdzieś czytałem, że w starszych wersjach 2.0 TDI na pompowtryskach, też pojawiał się taki problem. Rozwiązaniem z jednego forum jest przesłona z blachy przed/za EGR zmniejszająca przepływ. Wierci się otwór i powiększa go eksperymentalnie, aby dojść do niedławienia się silnika. Ale nie wiem czy można to jakkolwiek przenieść na nasze 2.0 - inna budowa EGR.
PS2
Jeśli przyspieszam nie ma objawu  szarpania jedynie jak trzymam stałe obroty
To by potwierdzało EGR, ponieważ przyspieszanie powoduje zamknięcie powrotu spalin - tak jest zaprogramowany sterownik, że gdy potrzeba mocy to idzie czyste powietrze i więcej paliwa.
PS3 Tego efektu nie ma również gdy jest uruchamiane dopalanie DPF (powyżej 60 st.C temp cieczy chłodzącej) - zamknięty EGR i ogólnie większe dawki paliwa.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: Milan80

Offline jahec

• :: TrendLine
  • Rej: BL
Odp: [T6] 2.0 TDI 102 KM - szarpanie podczas jazdy
« Odpowiedź #2 dnia: 13 - Października - 2021 - 14:56:35 »
Do tej pory problemu nie rozwiązałem lecz zauważyłem objawy szarpania podczas skrętu.
Rozmawiałem z mechanikiem i udzielił mi informacji ze najprawdopodobniej jest przetarta wiązka w okolicy skrzyni biegów( typowe usterki dla T5 oraz T6)
Czy może ktoś coś na ten temat słyszał   

Offline Milan80

• :: StartLine
  • Silnik: ?? TDI
  • Rej: KOS
« Odpowiedź #3 dnia: 01 - Lipca - 2023 - 22:23:10 »
Witam
Bardzo podobny problem występuje również u mnie.
Rok temu kupiłem Vw T6 CXGB.
Przebieg w tej chwili 160 tys km.
Auto szarpie, przerywa sporadycznie. Najczęściej owe szarpanie występuje po krótkim postoju jak temperatura oleju spadnie z 90-100 do np. 50-60 stopni.
Wtedy zazwyczaj po przejechaniu kilkuset metrow zaczyna przerywać, slychać rownież takie chwilowe zmiany brzmienia silnika. Żeby nie było tak pesymistycznie są dni w których T6 jeździ jak nowe także dziwna sprawa.
Wymieniona przepustnica, EGR, rozrząd, wtryski funkiel nówki, zawór N75 od turbo, wyczyszczony kolektor dolotowy.
Za cenę tych napraw byłyby fajne wakacje na Knarach😁
Jeżeli ktoś miał podobny problem i się z nim uporał proszę o pomoc.
Jeszcze dodam, że auto nie wypluwa żadnych błędów.
Jedyny pomysł, który jeszcze przychodzi mi do głowy to czujnik położenia wału korbowego i walka rozrządu.
Acha! Jeszcze wiśieńka na torcie-popychacze zaczęły stukać.
Pozdrawiam

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Model: SUV
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FK
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Lipca - 2023 - 15:54:37 »

....Jedyny pomysł, który jeszcze przychodzi mi do głowy to czujnik położenia wału korbowego i walka rozrządu.

Poszukaj kogoś z oscyloskopem żeby sprawdzić te czujniki. Sondy lambda ktoś sprawdzał jak się zachowują ?
Jeszcze można sprawdzić czy nie jest  Uszkodzone uszczelnienie
Pomiędzy przepływomierzem masowym powietrza i obudową filtra powietrza
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Tagi wątku: