Hej,
W moim Tiguan od jakiegoś momentu zacząłem odczuwać drgania/szarpania skrzyni przy zmianie biegów.
Czuć to przy przełączeniach 1-2-3 i chyba 4 (ale nie zawsze). Oraz czuć to podczas spokojnego hamowania na przykład przed światłami, przełączenia 4-3-2-1.
Czasami jest tak, że przełączenie 2-1 jest dosyć odczuwalne i nieprzyjemne.
W trybie Sport, wszystkie te przełączenia czuje 2-3 razy mocniej niż w Drive.
Trzeba naprawde czuć samochód i pracę skrzyni biegów, żeby potrafić jechać komfortowo.. Wiem, że to nie Mercedes.. Ale nie mogę się z tym problemem pogodzić.
Próbowałem wymieniać poduszkę DSG, tę co pod akumulatorem (chyba lewa), na wersje hydrauliczną, chyba od silnika 240KM. Na początku, wydawało mi się, że sytuacja się poprawiła. Ale po roku/po zimie, poduszka zaczeła skrzypieć/ wydawać dźwięki. Postanowiłem wymienić je z powrotem na oryginalną, która była fabrycznie zamontowana. Ale wydaje mi się, że ona też jest zużyta..
Jak auto było nowiutkie, to takich objawów nie zauważałem

Czy może ktoś się spotkał z takim problemem i ew. orientuje się jak to dokładnie zdiagnozować? Czy warto znowu inwestować w poduszkę hydrauliczną czy jednak lepiej kupić nową ale która idzie z tym silnikiem? Jeśli to oczywiście poduszka?!