0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Co do tego iż można wycisnąć z 90-110KM do150KM lub trochę więcej bez grzebania w konstrukcje osprzętu a uzyskujesz to dłubiąc w mózgu bo powietrza wystarcza ci z orginalnej turbinki z wypluciem też sobie jakoś radzi, ma gorzej na pograniczu ale daje radę
Wspomniałeś jak kumpel zrobił dolot w stylu dość dużej rynny sam mówisz że zyskał a po chwili że to nic nie daje (prawie nic bo 0.5KM)
W jednej wypowiedzi piszesz że stożkowy filtr będzie zasysał powietrze z komory silnikowej co pogorszy jego osiągi a chwilę później że twój sprzęt mimo chłodnicy powietrza łyka je w temperaturze koło 60 stopni (w upalny dzień)i jest ok.Włączasz myślenie i wiesz że jak auto stoi to pod maską jest cieplutko jak długo stoisz to włączy się wentylator chłodnicy ale jak jedziesz to powietrze chłodzi ciecz w chłodnicy i ile stopni zaciągnie stożek nie jesteś w stanie sprawdzić.I
ile stopni zaciągnie stożek nie jesteś w stanie sprawdzić.
Turbina jak sama nazwa mówi jest sprężarką i żeby sprężyć musi zassać czym łatwiej ,lżej zasysa tym szybciej napompuje określoną wartość (dotyczy to wszystkiego rodzaju sprężarek jest to fizyka)Jeśli swoją pracę wykona szybciej
Na pewno widziałeś lub słyszałeś że przy na prawdę grubych mocach Jak już wykszesali wszystko co się da ostatnią deską ratunku by pójść jeszcze grubiej jest wrzucenie do cylindrów podtlenku a to z racji tego że wiadro paliwa tam już jest tylko nie ma się w czym palić .I tak jak nam powietrze jest potrzebne żeby żyć tak i wóz potrzebuje je żeby jeździć
No wlasnie udowadniam ci ze nie ma tamowania z dolotu i czy wstawisz tam rure wielka i czy nawet nei dasz zadnego filtra na jej wlocie to turbo wstawac bedzie tak samo i tak samo szybko osiagnie zadane cisnienie
Moja dziewczyna ma leona cupre topsporta 4x4 150PS. Sciagnięty ze szwajcarii....wszystko laleczka. Silnik jak nowy. Na hamowni 157PS...zatem żadnej rewelacji, bowiem dobry ARL ma w serii 165....a już super stan to osiągają 170PS w serii. Zrobiłem modyfikację 180PS....i ani konia więcej. Zrobiła tak parenaście tysięcy i zaczeła skarżyć się....że jak rano odpala to puszcza niebieska chmurę dymu. Oczywiście wszyscy znawcy standartowo twierdzą że to gumki przepuszczają.....bzdura. jak oringi przepuszczają to sie jechać nie da. Silnik pajacuje ....kupa niebieskiego dymu bo ciśnienie z przestrzeni cylindra dostaje się do paliwa....co powoduje że wszystkie pompki są zasilane pianą....a tutaj wszystko jest poprawnie. Auto jeździ....tylko po nocy dym. Podjechałem do Bogdana Podkowińskiego do Nadarzyna na małe konsultacje i stwierdziliśmy że końcówki. Igła nie trzyma i po nocy na końcówce wisi kropla paliwa. Podczas uruchamiania silnik nie jest w stanie jej przepalić i stąd niebieski dym. Dostałem od znajomego ze sklepu Firady...orginały. Firady są trochę nieprzewidywalne i kolega który to u Bogdana na maszynie ustawiał trochę sie z jedną pompką nameczył. Rozbierał ją kilka razy bo mu dawka nie grała. Założyłem nowe gumki i na silnik. Hamownia....172PS. Lekki soft...195PS. Silnik pracuje cicho jak zegarek....i co ważne...spadło zużycie paliwa.
Inaczje to co powidasz by oznaczalo ze auto ktore posaida filtr powietrza nowy ma powiedzmy 150 koni a juz takie co przelatalo na filtrze 10 tys ma ich juz 145 koni zas taki co ma nalatane ze 20 czy 30 tys km ma juz tylko 140 koni. Jednak tak nie jest.
sprawdzalem na odpietym filtrze z wiszącą przeplywką na rurze elastycznej(tej plastikowej) - nie widać żadej róznicy w mocy.dziwne jest to żę turbo dość późno wstajedaje 2 logi ale takie "pseudo" bo pod gorkę a na autostradzie moze jutro zrobię(czyli 4 1500 i rura)http://vaglog.pl/log_221185.htmlhttp://vaglog.pl/log_221184.htmloba logi zrobione są z podpiętym czipem(co ciekawe na czipie tez jakos mocy teraz nie ma)ciekawe jest to w logach że maf dochodzi do ponad 1000 jednostek(nie pomyslalem zeby bez chipa sprawdzic) nie wiem czy to upal tak dziala na tego golfa czy co. ogolnie wczoraj otwierajac pokrywe i pozniej skladajac nic nie pominalem, jedynie co kolem krecilem zeby sprawdzic szklanki ale to nie ma nic do tego. na te chwile ma slaby dol, od 2500 zaczyna cos ciagnac ale i tak slabo.dam jutro logi z autostrady
mocy nie mana hamowni w tune-up wyszło bez czipa 118KM(318Nm) a po nawierceniu przeplywki 127KM(323Nm) i wykresy CI tez wysyłałem.dziwne jest to ze kilka dni temu dol mial troche lepszy a teraz jakos tak lipa(musze od kanalu sprawdzic czy wlot powietrza sie nie roszczelnil do turbo(przy podnoszeniu pokrywy zaworow troche musialem naginac dolot. i moze się lekko wypial(choc tam są 2 sciskowe opaski więc wątpie)co dalej to juz nie wiem - ja bym pompki raczej wykluczyl(nawet w tuneup stwierdzili ze są zdrowe)a co do przelotu powietrza to juz nie wiem co moze byc nie tak bo dolot jest ok, wylot tez(kat pusty jest) więc zrobię logi i ewentualnie moze turbo slabo ssie(choc ty to wykluczasz)
Poza tym nei gramofon a patefon kolego bo gramofon nie ma tuby.