Autor Wątek: SPRZĘGŁO - ślizganie sprzęgła po regeneracji pompy vacum  (Przeczytany 907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rexelek91

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 101 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
SPRZĘGŁO - ślizganie sprzęgła po regeneracji pompy vacum
« dnia: 03 - Grudnia - 2022 - 10:53:23 »
Witam mam pytanie, 2 dni temu regenerowałem (zestawem naprawczym) pompę vacum w Golf IV 1.9 TDI AXR 2002r 300k przebiegu, po chipie na 140km (chip robiony przy 200k).
Po regeneracji sprzęgło mi się ślizga przy najwyższym momencie obrotowym i po nagrzaniu silnika, auto po regeneracji vacum zdecydowanie lepiej reaguje na gaz, moc nie odczuwam aby się znacząca wzrosła, podciśnienie jest bo turbo wstaje pięknie i hamulec nie twardy.

WAŻNE
Przed regeneracją nie było problemu ze sprzęgłem.
Sprzęgło zaczyna ślizgać się po mocnym rozgrzaniu silnika na 3 i 4 biegu przy pełnym gazie w granicach 2-2,5 kiedy zaczyna się  największy moment obrotowym.

Podczas wymiany poleciało mi trochę na skrzynie paliwa i płynu chłodniczego (pierw nie rozpiąłem tego co trzeba).
I co się stało?
Wzrost momentu obrotowego/mocy że sprzęgło nie wyrabia?
Albo paliwo i płyn poleciał i zamoczył tarczę sprzęgła.?

Najbardziej mnie zastanawia czy regeneracja vacum (czyli przywrócenie fabrycznej wartość ciśnienia paliwa do pompowtrysków) mogła zwiększyć moment obrotowy/moc?

Prawdopodobnie sprzęgło jest od fabryki ja go kupiłem przy przebiegu 190k, czip zrobiony przy 200k  teraz ma 300k
Pozdrawiam.

Offline bialekmleko

• clubmen
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Kod: CAYC
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: N
Odp: SPRZĘGŁO - ślizganie sprzęgła po regeneracji pompy vacum
« Odpowiedź #1 dnia: 03 - Grudnia - 2022 - 18:55:35 »
Prawdopodobnie sprzęgło jest od fabryki ja go kupiłem przy przebiegu 190k, czip zrobiony przy 200k  teraz ma 300k
Pozdrawiam.
I tu może być prawdopodobna przyczyna.
Golf 1.6 TDI  (sweterek) / Tiguan 2.0 TDI / Renault ZOE - elektryk (reniferek)

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #2 dnia: 03 - Grudnia - 2022 - 20:09:14 »
Albo paliwo i płyn poleciał i zamoczył tarczę sprzęgła.?
To też jest prawdopodobne, tym bardziej, że nie wiemy ile tego było.

Sprawa jest wyjątkowo prosta i nie widzę tu żadnej teorii spiskowej: jak sprzęgło już się ślizga, to samo nie przestanie.
Należy kupić nowy pasujący komplet i wymienić lub nie wymieniać a zastanawiać się co było przyczyną przy tym przebiegu ::) ;)

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #3 dnia: 04 - Grudnia - 2022 - 08:53:50 »
Jako tako dzwon skrzyni biegów nie jest dziurawy jak ser szwajcarski więc nie widzę możliwości by zostało sprzęgło zadane bawet jakby tam polać litrem z buteli. 
Ale to że sprzęgło w tych silnikach niby z nieduża mocą ale już na pompowtryskach jest znane. A jak został pociągnięty niuton to my nie wiemy bo to że ktoś mab140 koni nic nie mówi. Na pompowtryskach można zrobić tylko 120 koni a niuton mizna zrobić nawet blisko 400Nm. Skrzynia pod sprzęgło jest na 228 mm. To praktycznie identyczna sytuacja jaka występuje w passatach z 2.0 tdi CR z obniżona mocą  bo mają  też skrzynie pod 228 mm.

Offline rexelek91

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 101 KM
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Grudnia - 2022 - 08:44:25 »
Sprawa rozwiązana.
Po 1 - przed chipem hamownia pokazała 110koni (101 deklarowane) momentu nie pamiętam, po chipie 146km i momentu coś koło 400nm
Po 2 - 100k km przejechane na po chipie  wszystko pięknie nic nie ślizga
Po 3 - sprzęgło po kilku dniach przestało się ślizgać ( jestem pewny że coś poleciało do skrzyni bo pompa vacum jest tuż nad połączeniem skrzyni z silnikiem)

Po 5 - Kupiłem i tak nowe sprzęgło z dwumasą (1100zl SACHS) na wiosnę będę wymieniał bo mam zamiar jeździć golfikiem aż się nie rozsypie.

Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Temat można zamknąć.

Tagi wątku: