Autor Wątek: LUSTERKA - obniżanie lusterka podczas cofania  (Przeczytany 10907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chudy87

• :: TrendLine
  • VW: Touran I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: FWD
  • Rej: GTC
LUSTERKA - obniżanie lusterka podczas cofania
« dnia: 06 - Lipca - 2022 - 14:33:52 »
Witam,

W ustawieniach samochodu VW Touran I 2.0 TDI z 2013 roku w sekcji "Komfort" mam opcję obniżania lusterka podczas cofania.
Czy obecność tego tej opcji świadczy, że funkcja powinna działać?

Aby ustawić położenie lusterka pasażera podczas cofania wykonałem kroki z instrukcji.
1. Odblokowałem auto kluczykiem
2. Włączyłem zapłon
3. Ustawiłem skrzynie DSG w pozycję N
4. Włączyłem ustawienie Komfort -> Obniżenie lusterek
5. Włączyłem bieg wsteczny
6. Przełączyłem pokrętło sterowania lusterkami w pozycję "R" i ustawiłem położenie lusterka pasażera aby widzieć np. krawężnik

Po odpaleniu auta (pokrętło sterowania lusterkami wciąż jest ustawione w "R"), wycofaniu auta i przejechaniu chwilę do przodu z prędkością znacznie większą niż 15km/h lusterko nie wraca w normalną pozycję.

Czy ktoś mógłby mi dokładnie wytłumaczyć jak ustawić to obniżanie lusterek? :)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: LUSTERKA - obniżanie lusterka podczas cofania
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 11:38:16 »
Przełączyłem pokrętło sterowania lusterkami w pozycję "R" i ustawiłem położenie lusterka pasażera aby widzieć np. krawężnik
Lusterko po zakodowaniu samo powinno się obniżać bez dodatkowych czynności, moim zdaniem punkty krańcowe są zbyt nisko ustawione dlatego nie wraca do punktu wyjścia, tylko do tego punktu, gdzie ustawiłeś aby widoczny był krawężnik. Spróbuj po wbiciu D  joystickiem przestawić lusterko do normalnej pozycji - nie tak aby widoczny był krawężnik,
tylko do jazdy, następnie spróbuj jeszcze raz cofać.

Podziękował: chudy87

Offline Łukasz F

• VW: Tiguan I
  • Wersja: Team
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KR
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 13:45:39 »
Lusterko po zakodowaniu samo powinno się obniżać bez dodatkowych czynności
A to nie jest tak, że ta funkcja działa tylko w lusterkach, które do ustawiania mają serwomotory (czyli napędy, które "wiedzą" w jakiej są pozycji)?
Ja u siebie zakodowałem tę funkcję, ale długo próbowałem i nie udało mi się jej uruchomić. W końcu gdzieś doczytałem że jak są zwykłe silniczki to nie będzie działać.

Offline chudy87

« Odpowiedź #3 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 14:00:09 »
A to nie jest tak, że ta funkcja działa tylko w lusterkach, które do ustawiania mają serwomotory (czyli napędy, które "wiedzą" w jakiej są pozycji)?

Czy w tym przypadku nie powinno w ogóle być dostępnej opcji "Obniżanie lusterek" w ustawieniach? Wiem, że auto ma oryginalne oprogramowanie, nigdy nie modyfikowane.

Dodano:  07 - Lipca - 2022  -  18:12:21
moim zdaniem punkty krańcowe są zbyt nisko ustawione dlatego nie wraca do punktu wyjścia, tylko do tego punktu, gdzie ustawiłeś aby widoczny był krawężnik.

Co masz na myśli mowiąc "punkty krańcowe" i co oznacza, że są za nisko ustawione? Ustawiam lusterko tylko w zakresie na jaki pozwala mi pokrętło sterowania lusterkami.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Lipca - 2022 - 18:01:09 »
To nie jest kwestia silniczka tylko sterownika BCM i albo sterownik to obsługuje albo nie. Generalnie opisy kodowań z reguły mówią o fotelach z pamięcią aby to działało ale z doświadczenia wiem, że działa i w fotelach bez pamięci, nie zawsze ale działa. Miałem tak mniej więcej w 4 autach tj. Golf 5, Audi A3, Audi A4 B8 i Tiguan I FL, nigdzie nie było foteli z pamięcią a działało . Nie ma tu żadnych serwomotorów.

Offline Łukasz F

« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 09:18:07 »
A to ciekawe, bo ja właśnie zakodowałem obniżanie lusterek w BCM i pojawiła mi się na MFA opcja włączenia tej funkcji.
Czyli software BCM "wiedział" co to za funkcja i zgłosił jej dostępność do MFA.
Samo obniżanie jednak nie zadziałało, z czego wywnioskowałem, że czegoś zabrakło w hardware / software ECU drzwi albo samych napędach lusterek.

Offline chudy87

« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 09:39:00 »
Troche zeszlismy z tematu. Czy osoba z dzialajacym systemem obnizania lusterek moglaby ustawic je u siebie i spisac krok po kroku co nalezy zrobic wlacznie z warunkami przed i po czyl np. czy auto ma byc wylaczone i czy po ustawieniu nalezy wylaczyc zaplon, zmienic tryb na D, P, N itd.?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 10:24:17 »
albo samych napędach lusterek.

Nie ma znaczenia, wystarczy że są elektrycznie regulowane, to BCM steruje regulacją i obniżaniem

Dodano:  08 - Lipca - 2022  -  10:26:30
A to ciekawe, bo ja właśnie zakodowałem obniżanie lusterek w BCM i pojawiła mi się na MFA opcja włączenia tej funkcji.
Czyli software BCM "wiedział" co to za funkcja i zgłosił jej dostępność do MFA.

Zakodować można w każdym modelu ale nie w każdym działa, jaki jest algorytm tego niestety nie wiem

Dodano:  08 - Lipca - 2022  -  10:32:40
Co masz na myśli mowiąc "punkty krańcowe" i co oznacza, że są za nisko ustawione? Ustawiam lusterko tylko w zakresie na jaki pozwala mi pokrętło sterowania lusterkami.

Jeśli funkcja obniżania lusterka przy cofaniu jest zakodowana i dostępna, to powinna działać bez tej czynności: "6. Przełączyłem pokrętło sterowania lusterkami w pozycję "R" i ustawiłem położenie lusterka pasażera aby widzieć np. krawężnik", po prostu ma działać. Lusterko powinno być ustawione normalnie jak do jazdy do przodu a przy wbiciu biegu R powinno się samo obniżyć. Jeśli sam obniżysz do krawężnika i wbijesz R to sterownik stara się je jeszcze bardziej obniżyć ale już nie ma dostepnego zakresu bo sam go obnizyłeś dlatego po wbiciu D lusterko nie wraca do normalnej pozycji bo przecież sam go obniżyłeś do krawężnika i właśnie wraca do tej pozycji. Miałem podobny problem z lusterkiem w swoim Tiguanie. Trochę to skomplikowane ale tak było :P

Dodano:  08 - Lipca - 2022  -  10:37:47
Czy obecność tego tej opcji świadczy, że funkcja powinna działać?
Czytając jeszcze raz Twój post dochodze do wniosku, że nie funkcja u Ciebie nie działa, to że jest dostępna w kodowaniu i komforcie nie oznacza, że musi działać

Myślałem przez moment że cofając tzn. wbijając R lusterko samo się obniża a po wbiciu D nie wraca do optymalnej pozycji. Ja wlaśnie miałem taki problem, że lusterko sie obniżało samo ale nie wracało samo do pozycji pełnej optymalnej pozycji wyjściowej, wracało tylko trochę

Podziękował: FigoCC

Offline Łukasz F

« Odpowiedź #8 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 10:40:26 »
Nie ma znaczenia, wystarczy że są elektrycznie regulowane, to BCM steruje regulacją i obniżaniem
BCM owszem steruje, ale sygnał musi przejść przez ECU drzwi, przynajmniej u mnie. Jak się połączę z ECU drzwi (u mnie sa to Tuer-SG) i odpalę wartości w czasie rzeczywistym, to widzę kiedy silniczki są zasterowane.

Zakodować można w każdym modelu ale nie w każdym działa, jaki jest algorytm tego niestety nie wiem
No i właśnie tłumaczę, że po stronie BCM to działa. Gdyby BCM nie obsługiwał obniżania lusterek to nie pojawiłaby się opcja na MFA.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #9 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 10:54:28 »
Gdyby BCM nie obsługiwał obniżania lusterek to nie pojawiłaby się opcja na MFA.
To jest nieprawda, BCM można zakodować i funkcja nie działa pomimo przyjęcia kodowania, wielokrotnie tak kodowałem i była lipa. To że pojawia się w funkcji komfort to jest odbicie opcji BCM, które nie muszą działać, najlepszym przykładem są opcje w moim radiu, które były, ale nieaktywne

Najważniejsze jest kodowanie BCM, można zakodować, funkcja się pojawi w "Komfort" a i tak nie musi działać i nie jest to zależne od silniczków lusterek

W ustawieniach samochodu VW Touran I 2.0 TDI z 2013 roku w sekcji "Komfort" mam opcję obniżania lusterka podczas cofania.
Sprawdzałeś kodowanie BCM VCDS-em?

czy auto ma byc wylaczone i czy po ustawieniu nalezy wylaczyc zaplon, zmienic tryb na D, P, N itd.?
To nie ma znaczenia, jeśli auto posiada tę funkcję to ma działać i tyle bez kombinowania, pisałem o tym wyżej

ale sygnał musi przejść przez ECU drzwi, przynajmniej u mnie.
Oczywiście że przechodzi ale sterownik drzwi tym nie steruje, nie ma tam takiego kodowania https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,7989.msg44517.html#msg44517

Offline Łukasz F

« Odpowiedź #10 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 11:14:58 »
Nie przekonuje mnie Twój tok rozumowania.
Opcję obniżania lusterek kodujesz na BCM. Nie na infotainmencie ani na zestawie zegarów.
Żeby opcja obniżania lusterek pojawiła się w menu komfort albo na MFA, to BCM musi "powiedzieć" jednemu albo drugiemu, że taka opcja jest zakodowana. Plus jaki jest jej status, żeby infotainment/MFA "wiedział", czy pole ma być zaznaczone czy odznaczone. Czyli BCM musi ją obsługiwać. Czyli jakiś inny element musi odpowiadać za to, że obniżanie lusterek nie działa.

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 08 - Lipca - 2022 - 11:18:56 »
krok po kroku co nalezy zrobic wlacznie z warunkami przed i po czyl np. czy auto ma byc wylaczone i czy po ustawieniu nalezy wylaczyc zaplon, zmienic tryb na D, P, N itd.?

Jest procedura regulacji takiej pozycji, jaka nam pasuje ale warunek jest że ma się tę opcję:
Cytuj (zaznaczone)
* odblokować pilotem centralny zamek
* zaciągnąć hamulec ręczny
* włączyć zapłon
* przełączyć joystic sterowania lusterek w pozycję R
* włączyć bieg wsteczny - lusterko zaczyna się obniżać
* teraz ustawić pasującą nam pozycję lusterka
* przełączyć skrzynię biegów na luz

Dodano:  08 - Lipca - 2022  -  11:19:45
Nie przekonuje mnie Twój tok rozumowania. /.../ Czyli jakiś inny element musi odpowiadać za to, że obniżanie lusterek nie działa

@Łukasz F miałeś rację  :thumbup: , przyznaję się do niewiedzy, w moim lusterku miałem chyba 13 kabli, w lusterku, gdzie do wtyczki szły 3 kable nie miałem funkcji obniżania czyli wniosek taki, że dodatkowe kable mogą sterować jakimiś potencjometrami i chyba masz rację więc jeśli są jakieś potencjometry to powinno być tego odzwierciedlenie w blokach pomiarowych sterowników drzwi.   Człowiek uczy się całe życie, niestety teraz nie mam żadnego VWAG, żeby to sprawdzić

EDIT: znalazłem http://furmanka.blogspot.com/2010/03/mk5-lusterka-mirrors.html
Cytuj (zaznaczone)
Pamięć położenia   
Wymagania:
a. moduł sterujący drzwi obsługujący potencjometry położenia,
b. podstawy szkła z potencjometrami położenia,
c. siedzenia z pamięcią położenia,
d. odpowiednie kodowanie modułu drzwi.   
Potencjometry pamięci są umieszczone w podstawie szkła. Wersja bez pamięci ma 3 przewody, wersja z pamięcią ma 7 przewodów. Można spokojnie dołożyć podstawę, niestety VW nie sprzedaje oddzielnie wtyczki, nie udało mi się jej również znaleźć nigdzie indziej.

Tagi wątku: