0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Przełączyłem pokrętło sterowania lusterkami w pozycję "R" i ustawiłem położenie lusterka pasażera aby widzieć np. krawężnik
Lusterko po zakodowaniu samo powinno się obniżać bez dodatkowych czynności
A to nie jest tak, że ta funkcja działa tylko w lusterkach, które do ustawiania mają serwomotory (czyli napędy, które "wiedzą" w jakiej są pozycji)?
moim zdaniem punkty krańcowe są zbyt nisko ustawione dlatego nie wraca do punktu wyjścia, tylko do tego punktu, gdzie ustawiłeś aby widoczny był krawężnik.
albo samych napędach lusterek.
A to ciekawe, bo ja właśnie zakodowałem obniżanie lusterek w BCM i pojawiła mi się na MFA opcja włączenia tej funkcji.Czyli software BCM "wiedział" co to za funkcja i zgłosił jej dostępność do MFA.
Co masz na myśli mowiąc "punkty krańcowe" i co oznacza, że są za nisko ustawione? Ustawiam lusterko tylko w zakresie na jaki pozwala mi pokrętło sterowania lusterkami.
Czy obecność tego tej opcji świadczy, że funkcja powinna działać?
Nie ma znaczenia, wystarczy że są elektrycznie regulowane, to BCM steruje regulacją i obniżaniem
Zakodować można w każdym modelu ale nie w każdym działa, jaki jest algorytm tego niestety nie wiem
Gdyby BCM nie obsługiwał obniżania lusterek to nie pojawiłaby się opcja na MFA.
W ustawieniach samochodu VW Touran I 2.0 TDI z 2013 roku w sekcji "Komfort" mam opcję obniżania lusterka podczas cofania.
czy auto ma byc wylaczone i czy po ustawieniu nalezy wylaczyc zaplon, zmienic tryb na D, P, N itd.?
ale sygnał musi przejść przez ECU drzwi, przynajmniej u mnie.
krok po kroku co nalezy zrobic wlacznie z warunkami przed i po czyl np. czy auto ma byc wylaczone i czy po ustawieniu nalezy wylaczyc zaplon, zmienic tryb na D, P, N itd.?
* odblokować pilotem centralny zamek* zaciągnąć hamulec ręczny* włączyć zapłon* przełączyć joystic sterowania lusterek w pozycję R* włączyć bieg wsteczny - lusterko zaczyna się obniżać* teraz ustawić pasującą nam pozycję lusterka* przełączyć skrzynię biegów na luz
Nie przekonuje mnie Twój tok rozumowania. /.../ Czyli jakiś inny element musi odpowiadać za to, że obniżanie lusterek nie działa
Pamięć położenia Wymagania:a. moduł sterujący drzwi obsługujący potencjometry położenia,b. podstawy szkła z potencjometrami położenia,c. siedzenia z pamięcią położenia,d. odpowiednie kodowanie modułu drzwi. Potencjometry pamięci są umieszczone w podstawie szkła. Wersja bez pamięci ma 3 przewody, wersja z pamięcią ma 7 przewodów. Można spokojnie dołożyć podstawę, niestety VW nie sprzedaje oddzielnie wtyczki, nie udało mi się jej również znaleźć nigdzie indziej.