Autor Wątek: DPF Info - aplikacja do monitorowania filtra DPF  (Przeczytany 6861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dpf-gpf-app

• Firma
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: RZE
DPF Info - aplikacja do monitorowania filtra DPF
« dnia: 07 - Kwietnia - 2022 - 22:41:10 »
Bardzo proszę nie banować mnie, aplikacja jest darmowa i będzie posiadać funkcje płatne (z czegoś trzeba żyć). Do wydania jednak jeszcze chwilę, ogrom pracy mam jeszcze zaplanowany i jeszcze nie wiem co w pierwszym rzucie wyjdzie "na produkcję". Myślę że wielu osobom może przypaść do gustu a co najważniejsze ułatwić znacząco życie. Jeśli jednak ktoś usunie ten temat to rozumiem, nie pojawi się więcej na tym forum w tej formie. No i najważniejsze to przyszedłem do was, bo wiem że mogę znaleźć tutaj wielu ogarniętych entuzjastów których ten temat może zaciekawić.

Cześć, tworzę nową wersję aplikacji DPF Info (stara wersja dla Opel Z19DT* jest tutaj: https://play.google.com/store/apps/details?id=tm.dpfinfolite) która to również będzie obsługiwać w nowej edycji silniki VW itp.. oprócz kilku innych marek pojazdów i wariantów silnikowych. Wszystko pod spodem jak i na zewnątrz zostało napisane od nowa. Jest lepiej, szybciej i przyjemniej. Funkcjonalnie jest znacznie lepsza niż VAG DPF, FDPF czy Forscan jeśli chodzi o zastosowanie w codziennym życiu, co najważniejsze to kombajn - jeden do wszystkich marek. Oczywiście porównując do specjalistycznego softu typu jak np. Forscan to nie podskakuję, ale nie taki mam cel - zresztą zobaczycie. Szczególnie edycja PRO ma stać się takim codziennym kompanem dla waszego diesla.

Jeśli ktoś chce wziąć AKTYWNY udział w zamkniętych testach aplikacji to zapraszam do kontaktu.
Należy posiadać interfejs  BT ELM327 w wersji 100% kompatybilnej minimum ze specyfikacją 1.4b; smartphone z Androidem w wersji minimum 5.0 (poziom API 21) czyli praktycznie wszystko; auto z silnikiem diesla (preferowany Ford, Opel, VW, Volvo), pula mam nadzieję będzie rosła w miarę szybko. Polecane interfejsy to iCAR (iCAR PRO testuję ale mam z tym jakiś problem - chodzi o jego niby automatyczne wyłączanie się, może iCAR 2), jak masz coś w szufladzie nawet taniego to może się nadać, trzeba sprawdzić.

Aktualne wsparcie na dzień 2022-04-06 (nazwa / model i kompatybilne do tego) - te auta działają znakomicie:
   • FORD FOCUS DW10F/2015 - grupa kompatybilnych napędów
   • OPEL ASTRA K B16DT/2018 - grupa kompatybilnych napędów
   • OPEL INSIGNIA A20DTH - tutaj nie wiem czy są dwa warianty ciut różne od siebie, ale.. wyjdzie w praniu - dwie Insignie jeżdżą i mają się znakomicie
   • VAG-CRLB/2016 oraz DCYA/2017 - grupa kompatybilnych napędów VW, SEAT, SKODA, AUDI..
   • VAG-DFGA/2020 - grupa kompatybilnych napędów VW, SEAT, SKODA, AUDI..
   • VOLVO V40 D2

Planowane do implementacji i testów:
   • OPEL VECTRA (Z19DT) - grupa kompatybilnych napędów
   • VOLVO V40 D3
   • DACIA DUSTER - niepełne wsparcie

Wiem również co nieco na temat filtrów DPF, jak się zachowuje ECU, kiedy inicjuje wypalanie, kiedy wchodzimy na cienki lód ignorując komunikaty na desce (wtedy tak naprawdę mamy już tryby wymuszonego wypalania), albo jeździmy w sposób zarzynający silnik, więc możecie pytać.. Obecnie jeżdżę dieslem na bardzo krótkich odcinkach a żaden z moich obecnych ani poprzednich diesli nigdy nie miał problemu z DPFem. Po to również powstaje ta aplikacja aby pomóc kierowcom być bardziej ekologicznym i ekonomicznym i nie przejmować się tym że jeździ się dieslem z problematycznym niby DPFem.

Podziękował: doggie

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: DPF Info - aplikacja do monitorowania filtra DPF
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Kwietnia - 2022 - 17:45:28 »
DW10F czyli 2.0 TDCi to ten sam silnik co 2.0 HDi od PSA, więc czy będzie łączyć się z autami koncernu PSA? Co prawda do PSA jest aplikacją FAP z której korzystam ale nie zaszkodziłoby mieć 2 w 1 czyli apkę DPF dla VAG i PSA.

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #2 dnia: 10 - Kwietnia - 2022 - 11:05:41 »
Chcę dodać wsparcie dla aut PSA, kiedy to nastąpi nie wiem bo nie jest to teraz priorytetem, ale..

Gdyby jednak był ktoś z podkarpacia z takim samochodem chętny na jego udostępnienie na kilka godzin to zapraszam do kontaktu.
Zresztą jak na liście nie ma jakiegoś pojazdu to również zapraszam do kontaktu. Interesuje mnie wszystkie diesle po roku 2010.

Offline Krzychut25

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Wersja: Trend
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: KB
« Odpowiedź #3 dnia: 10 - Kwietnia - 2022 - 18:38:36 »
witaj
A może kolego wyczarujesz apke do silnika CBAB bo jak na razie to niema aplikacji do monitorowania DPF dla tego silnika, tylko ze te silniki to rocznik 2008

pozdr
Kris

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #4 dnia: 11 - Kwietnia - 2022 - 12:07:10 »
Cześć, a jest interfejs / soft który czyta to auto (DPF % lub ilość wagowo, DPF temperatura, oraz ostatnie wypalanie kiedy było - to minimum te 3 rzeczy)? Chodzi mi o to żebym miał punkt odniesienia. I oczywiście potrzebowałbym taki samochód do analizy. Generalnie wszystko da się zrobić, kwestia tylko tego ile to kosztuje zarówno czasu jak i innych składowych.

Offline spejson83

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BKP
  • Rej: SPI
« Odpowiedź #5 dnia: 11 - Kwietnia - 2022 - 13:29:13 »
@DPF-GPF-APP , czy twoja aplikacja będzie działała w Passacie B6 2.0 TDI 140 KM z 2005 roku ?
--> VW Passat B3 Variant 1.8 SPI 90 KM [RF] + LPG 1990r.
--> VW Golf IV Variant 1.9 TDI 90 KM [ALH] 2001r.

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #6 dnia: 11 - Kwietnia - 2022 - 14:31:49 »
Taka sama odpowiedź jak wyżej do innego auta. Jaki jest kod silnika tak z ciekawości?

Dodano:  14 - Kwietnia - 2022  -  19:13:19
Aplikacja z językiem polskim już jest dostępna publicznie!
Aktualnie założony jest limit użytkowników mogących testować i ograniczenie dla kraju (TYLKO POLSKA). Kto pierwszy ten lepszy.

https://play.google.com/store/apps/details?id=tm.dpfinfo

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Kwietnia - 2022 - 15:32:49 »
Cześć.
Mam już jedną płatną appkę do DPFa ale mam też nierozwiązany jeszcze problem z rozkalibrowanym wejściem OBD2.
Na dodatek, po podłączeniu mojego nowego ELM 327 do innego auta, nie jestem pewny czy nie jest on uszkodzony.
Pobiorę Twoją appke i jak z reanimuję wejście, to zacznę ją testować ;)

Dodano:  15 - Kwietnia - 2022  -  15:34:59
Czy ta appka jest lub będzie w języku Polskim ?

Dodano:  15 - Kwietnia - 2022  -  15:39:33
Zainstalowałem, jest po Polsku  :vwclubpolska:

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Kwietnia - 2022 - 17:50:37 »
Docelowo dodam możliwość wyboru języka, ale nie wszystko na raz, muszę inne ogniska trochę przygasić ;-)

Offline Krzychut25

« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Kwietnia - 2022 - 17:55:51 »
czy ta aplikacja czyta DPF w silniku CBAB ?

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Kwietnia - 2022 - 09:34:15 »
Pierwsze problemy wyskoczyły przed płot i to jest to czym się zajmę w pierwszej kolejności.

Jeśli nie widać urządzeń Bluetooth (lista pusta a te są jednak sparowane w telefonie) bądź aplikacja się zamyka (hmmmmm) to proszę sprawdzić, czy:
- Bluetooth jest włączony
- Uprawnienia Bluetooth nie są blokowane dla aplikacji DPF Info
- Uprawnienia 'Urządzenia w pobliżu' / 'Devices nearby' są nadane jeśli smartphone tego wymaga (pokazuje że można nadać dla aplikacji DPF Info)

Ekran wyboru urządzeń będę przerabiał, i/lub zamiast pustej listy wyświetlę ładny komunikat co zrobić i muszę zapobiec nieoczekiwanemu zamknięciu.

Offline Krzychut25

« Odpowiedź #11 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 20:17:35 »
Witam

Możesz kolego napisac jaka to aplikacja czyta dpf w silniku CBAB bo ja przetestowałem chyba wszystkie i żadna mi nie działa

Ps."DPF info" czyta mi tylko temp. płyny chłodzącego

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #12 dnia: 20 - Kwietnia - 2022 - 23:29:05 »
Pewnie nikt do tego jeszcze nie doszedł jak się dobrać do CBAB ;-) Nie ma tu kogoś z podkarpacia z tym silnikiem?
W ogóle jest jakiś interfejs diagnostyczny które to auto czyta? Jak jest to jest szansa że dam radę dobrać się do tego wozu tylko żeby było szybciej to potrzebuję interfejs do odczytu referencyjnego dostępny.  :bry:

Dodano:  23 - Kwietnia - 2022  -  22:49:24
Są kolejne poprawki do Androida 12 i będą jeszcze 2 dotyczące uprawnień, będę również na dniach aktualizował listę wsparcia pojazdów bo dwa nowe samochody zostały pomyślnie przetestowane na profilu CRLB, DCYA:

- CDUC/2012 - 3.0 TDI na EDC17 (Audi A6 C7)
- CRLB/2015 - 2.0 TDI (Volkswagen Passat)

Najnowsze informacje o aplikacji znajdziecie zawsze w jej opisie w sklepie Google Play.
Pewnie wkrótce odpalę stronę informacyjną więc i tam będzie można poszukać informacji.

Dodano:  26 - Kwietnia - 2022  -  19:28:52
Aktualizacje obecnie wrzucam dość często, nie będę aktualizował już nadmiernie tego tematu.
Test jest obecnie otwarty i każdy może się pobawić aplikacją.
Jak macie jakieś sugestie, propozycje, problemy itd. to chętnie - wiecie gdzie mnie szukać.
Projekt będzie ewoluował i dalej się rozwijał. Najświeższe informacje o programie zawsze w jego opisie i informacjach zawartych w nim samym to przede wszystkim (widok o programie).

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Czerwca - 2022 - 08:23:59 »
Wersja 1.36 dodaje nową rodzinę silników VAG kompatybilna z DGTE (testowana Skoda Octavia 2019 1.6 TDI AdBlue).

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Model: SUV
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #14 dnia: 26 - Lipca - 2022 - 17:55:11 »
jaka to aplikacja czyta dpf w silniku CBAB bo ja przetestowałem chyba wszystkie i żadna mi nie działa
Ponowię pytanie, bo też mnie to interesuje  ;)

Pewnie nikt do tego jeszcze nie doszedł jak się dobrać do CBAB ;-) Nie ma tu kogoś z podkarpacia z tym silnikiem?
W ogóle jest jakiś interfejs diagnostyczny które to auto czyta? Jak jest to jest szansa że dam radę dobrać się do tego wozu tylko żeby było szybciej to potrzebuję interfejs do odczytu referencyjnego dostępny.
Jest VCDS i jeśli chcesz, to mogę nim odczytać, wszystko co byłoby potrzebne.

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #15 dnia: 03 - Sierpnia - 2022 - 10:07:46 »
No ale są te parametry dostępne w ogóle czy nie? Są auta które tego nie udostępniają (np. Kuga 1) i nic nie da się z tym zrobić.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #16 dnia: 03 - Sierpnia - 2022 - 12:06:47 »
No ale są te parametry dostępne w ogóle czy nie?
Są dostępne

Offline Adam204

• clubmen
  • VW: Passat B6
  • Wersja: Comfortline
  • Rej: KOL
« Odpowiedź #17 dnia: 09 - Listopada - 2023 - 20:23:10 »
Odkopie kotleta i ponowie pytanie o silnik CBAB oraz CBBB bo ta apla ich nie czyta i czy dało by sie aby je czytała
- Passat B6 2.0 TDI [CBAB] 2010
- Tiguan I   2.0 TDI [CBBB] 2009

Offline dpf-gpf-app

• Firma
« Odpowiedź #18 dnia: 09 - Listopada - 2023 - 20:32:24 »
Nie, na takie stare samochody szkoda mi czasu i życia. Ja poświęcę dziesiątki godzin albo i więcej, jeśli w ogóle da się zaadoptować lub przeprowadzić taką komunikację za pomocą ELMa327 to i tak zaraz znajdzie się złodziej co ukradnie i będzie po ptakach jak dla mnie. Takie realia, a z czegoś trzeba żyć. Zresztą obecnie wydaję tylko aktualizacje funkcjonalności dodatkowych, a nie nowe silniki, ale jeśli ktoś z Podkarpacia lub sąsiednich województw zgłosi się do mnie z autem z rocznika 2012 i nowsze to mogę chętnie podjechać i spróbować coś z tym zrobić. Im auto bardziej popularne tym większe moje chęci i nie tylko o VW chodzi. Ludzie wolą kupić PPTV walki patusów, ale coś co im ułatwi życie i tym samym dadzą żyć developerowi to już nie bardzo.

Podziękował: Marcino

Tagi wątku:

�adowanie...