Autor Wątek: Internet LTE: router Huawei B315 i Huawei B593 - test  (Przeczytany 25783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Internet LTE: router Huawei B315 i Huawei B593 - test
« dnia: 08 - Kwietnia - 2015 - 14:27:14 »
Witam.
Z końcem maja 2015 kończy mi się umowa na telefon z internetem w firmie Netia, której jestem abonentem już od 6-7 lat i za który na tą chwile płacę 75,90 zł.
Telefon to 200 minut do wszystkich (nie korzystam z niego wcale), a szybkość internetu Netii waha się u mnie między 3-4 Mb/s 12 Mb/s (większość pomiarów to raczej 7-8 Mb/s)
Do końca kwietnia muszę zdecydować czy dalej z korzystać z internetu Netii, czy może rozwiązać umowę i internet wziąć np. mobilny LTE z Play. W rozmowie z konsultantem Netii z biura utrzymania klienta dostałem propozycję obniżenia rachunku do 69 zł przy tym samym abonamencie na telefon i internet, co mnie raczej rozbawiło a nie zaciekawiło :evilwink:

Od paru dni mam w domu router Huawei B315 z LTE Play, wzięty na próbę (7dni za 30zł) do przetestowania. Odczucia co do internetu są bardzo pozytywne, za to sam router B315 wywołuje odczucia bardzo mieszane (biały kolor i dość lichy plastik w dotyku i wyglądzie).

Testy szybkości internetu na kablu z Netii i mobilnego internetu Play w sieci LTE i 3G:

(Netia z internetem do 10Mb/s)

(LTE Play, 2-kreski zasięgu)

(LTE Play, 5-kresek zasięgu w 3G)

Wyraźnie widać różnicę na korzyść mobilnego LTE z Play i nie ma wielkiej tragedii jak stracimy zasięg LTE na słabszy 3G.
Pełen zasięg w 3G (5-kresek) jest w całym domu przez cały czas, zasięg LTE (2-kreski) mam tylko w niewielu miejscach w domu ale ogólnie przez ostanie parę dni raczej dość rzadko spadał do 3G.

Koszty:
Netia - 69,90 zł za tel.+ internet do 10 Mb/s, gdybym przedłużył umowę na 24-miesiące (własny router Pentagram P6343)
LTE Play - 29,99 zł tylko karta SIM z limitem 25 GB, w nocy od 0.00-8.00 bez limitu (przez 6 miesięcy bez limitów)
LTE Play - 69,99 zł karta SIM + router Huawei B315  z limitem 25 GB, w nocy od 0.00-8.00 bez limitu (przez 6 miesięcy bez limitów)
LTE Play - 49,99 zł tylko karta SIM całkowicie bez limitu
LTE Play - 89,99 zł karta SIM + router Huawei B315 całkowicie bez limitu

Jeżeli wziąć mobilny internet LTE Play bez limitu: 89,99 zł karta w ofercie z ruterem B315, to na 24-miesiące wydamy:
89,99 zł x 24-m = 2159,76 zł minus rabat 20 zł przez 6-miesięcy = 2039,76 zł.

Można też wziąć samą kartę z limitem 25 GB / 29,99 zł i zakupić na portalu Allegro, bardzo dobry router Huawei B953 za około 520 zł z przesyłką, co daje nam dużo niższą kwotę: 29,99 zł x 24-m + 520 zł = 1239,76 zł.

Cena internetu z Netii na 24-miesiące: 69,90 zł x 24 = 1677,60 zł (bez routera)

Jeżeli pobieramy dużo danych to limit 25 GB może być dla nas za mały, wtedy możemy bez problemu dopłacić 20 zł i mieć internet LTE bez limitu. 
Nie testowałem szybkości LTE Play po wykorzystaniu limitu 25 GB, bo karta którą dostajemy za 30 zł na 7 dni nie posiada limitu.

Prawdopodobnie wybiorę wariant samej karty za 29.99 zł bez limitu przez 6-miesięcy + router Huawei B593, a po pół roku kiedy przejdę na limitowane 25 GB podejmę decyzję czy limit wystarcza do komfortowego funkcjonowania czy nie ;)

Testowałem też w domu internet LTE z Plusa ale nie mogłem złapać zasięgu sieci na routerze. Zasięg sieci był tylko na poddaszu ale sygnał WiFi nie docierał na parter. 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Internet LTE: router Huawei B315 i Huawei B593 - test
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Kwietnia - 2015 - 17:21:12 »
Test internetu mobilnego LTE Play na urządzeniu router Huawei B593:

- sygnał LTE  w domu na 2-kreski w skali 5-kreskowej (nie mam jak sprawdzić inaczej) i w zupełnie innych miejscach niż na routerze Huawei B315

Wynik pomiaru szybkości neta przy 2-kreskach LTE:

Wyniki są dla mnie zadowalające  ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Internet LTE: router Huawei B315 i Huawei B593 - test
« Odpowiedź #2 dnia: 31 - Maja - 2015 - 19:43:53 »
W końcu dotarł do mnie już mój  :P  "nowo-stary" router Huawei B593 i karta SIM z Play na usługi mobilnego internetu LTE.
Drugi dzień na LTE i jak na razie dość pozytywne odczucia, co do szybkości pobierania i wysyłania danych.

Wyniki wczorajszych i dzisiejszych testów:

W porównaniu do poprzedniego neta w Netii, teraz odczuwam pełne zadowolenie :smoking:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Internet LTE Play: router Huawei B315 i Huawei B593 - test
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Lipca - 2015 - 23:42:27 »
Podczas pierwszego miesiąca użytkowania, pod koniec okresu rozliczeniowego Zonk! , szybkość neta spadła do 2Mb pobierania a 0,5 Mb wysyłania  >:(

Po telefonie do Obslugi klienta okazuje się że w umowie małym druczkiem zapisali o przekroczeniu limitu 100 GB pobierania w danym miesiącu rozliczeniowym i każdemu kto przekracza ten limit obcina z automatu szybkość :(

W rzeczywistości po sprawdzeniu mojego bilingu poboru wyszło na to że włączyli mi lejek dopiero po pobraniu 215,43 GB a na tą chwilę po 11 dniach okresu rozliczeniowego mam pobrane 29,76 GB co źle nie wróży na przyszłość  ::)

Ten limit pobieranych danych zrobiony jest po to aby nie obciążać zbytnio łącza....cokolwiek to znaczy to i tak zwykły kaganiec  :curve:

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Lipca - 2015 - 12:20:37 »
bardziej po to by ktos nie kobinowal i np nie robil sieci na takim laczu. Kazdy moz esobie zakupic taki net, postawic router i dizlic lacze np na kilka osob w bloku lub na wsi z sasiadami. dzielac takie lacz ei tak z 5 osobami czy nawet 10 to na glowe wypada i tak clkiem znosnie a przecie mozna podzielic lacze dynamicznie wiec czysto teoretycznie mazna by miec nawet maksymalna predkosc. A jak wiemy czy to bedzie orange czy netia czy ktokoliwek to raczej kase ma z ilosci klientów.
JEszcze ze 10 lat temu to bylo przecie tak z neoska bo poczatkowo nie bylo limitu a predkosci byly oszalamiajace po 512 albo 1024 kb czyli 1 mega i si eot dzielilo na 4 osoby i net hulał. Pozniej wprowadzili limity by ludzie nie dzielili łącza.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #5 dnia: 14 - Lipca - 2015 - 08:56:44 »
bardziej po to by ktos nie kobinowal i np nie robil sieci na takim laczu. Kazdy moz esobie zakupic taki net, postawic router i dizlic lacze np na kilka osob w bloku lub na wsi z sasiadami. dzielac takie lacz ei tak z 5 osobami czy nawet 10 to na glowe wypada i tak clkiem znosnie a przecie mozna podzielic lacze dynamicznie wiec czysto teoretycznie mazna by miec nawet maksymalna predkosc. A jak wiemy czy to bedzie orange czy netia czy ktokoliwek to raczej kase ma z ilosci klientów.
JEszcze ze 10 lat temu to bylo przecie tak z neoska bo poczatkowo nie bylo limitu a predkosci byly oszalamiajace po 512 albo 1024 kb czyli 1 mega i si eot dzielilo na 4 osoby i net hulał. Pozniej wprowadzili limity by ludzie nie dzielili łącza.

Może to ktoś przełożyć na język Polski ?
weol, plis o choć trochę zrozumienia dla innych  :neutral:

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #6 dnia: 17 - Lipca - 2015 - 23:35:56 »
Już Ci tłumaczę :D

Bardziej po to by ktoś nie kombinował i np. nie robił sieci na takim łączu. Każdy może przecież zakupić taki internet, postawić router i dzielić łącze np. na kilka osób w bloku lub na wsi z sąsiadami. Dzieląc takie łącze z 5-cioma a nawet 10-cioma osobami to na głowę wypada i tak całkiem znośna prędkość łącza a przecież można podzielić łącze dynamicznie więc czysto teroretycznie można by mieć nawet maksymalną pręðkość. A jak wiemy czy to będzie Orange czy Netia czy ktokolwiek to raczej kasę ma z ilości klientów.
Jeszcze z 10 lat temu to było przecież tak z neostradą. Bo na początku nie było limitu a prędkości były oszałamiające - 512 / 1024 kb i się dzieliło takie łącze na 4 osoby i net działał. Później wprowadzili limity, żeby ludzie nie dzielili łącza.

Liczę, że teraz będzie dobrze :)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Internet LTE Play: miało być tanio bez limitu a jest drogo!
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Stycznia - 2016 - 14:33:36 »
W grudniu minął czas korzystania z 6-miesięcznej promocji na internet bez limitu w sieci Play...i rozpoczął się horror w kontaktach z konsultantami tej sieci.
Kontakt z czterema konsultantami i cztery różne opinie co do tego czy mogę do mojej karty SIM z limitem 25 GB dokupić obiecywaną mi przez konsultantów Play opcję internetu bez limitu za 20 zł na miesiąc. Co miało skutkować łączną opłatą 49.90 zł na miesiąc za dostęp do internetu bez żadnego limitu danych w sieci Play.

Na tą chwilę limit 25 GB wystarcza w domu, dosłownie na 6 dni i później internet zwalnia do takiej szybkości że nie mam mowy o przeglądaniu czegokolwiek a zapisane w umowie brak limitu w nocy (00.00-9.00) nie działa.

3 dni temu ponowiłem kontakt z obsługą klienta i uzyskałem info, że jak najbardziej mogę przejść na wyższą taryfę internetu w sieci Play, przechodząc z taryfy za 29.90 zł z limitem 25 GB na taryfę za 49,90 zł bez limitu danych. Zgłosiłem chęć zmiany abonamentu na wyższy i zostałem poinformowany, że w najbliższych dniach zadzwoni do mnie kompetentna osoba z biura obsługi klienta sieci Play i załatwi tą sprawę po mojej myśli.

Właśnie jestem po rozmowie z 6 konsultantem od czasu kiedy skończył mi się limit danych i....zostałem poinformowany przez przez niego że moje konto nie ma takiej możliwości aby przejść na abonament za 49,90 zł bez limitu danych bo nie ma już takiej oferty!
Jak chcę to mogę przejeść na abonament za 89 zł bez limitu danych lub do istniejącego umowy za 29.90 zł z limitem 25 GB, dokupić co miesiąc brak limitu za 40 zł. Razem 69.90 zł na miesiąc!

A miało być tanio i pięknie a jest jak zwykle :curve:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Internet LTE: router Huawei B593 - test Play i Plusa
« Odpowiedź #8 dnia: 14 - Sierpnia - 2016 - 12:21:03 »
W listopadzie kończę umowę na internet LTE z Play i zaczynam szukać tańszej ale też lepszej alternatywy.
Od wczoraj mam pożyczoną kartę z Plusa i jak na razie jestem pod dużym wrażeniem szybkości i braku zaników neta.

Test szybkości na routerze Huawei B593:

LTE Plus

LTE Play

Na tą chwilę: internet LTE bez limitu w Plusie (sama karta) kosztuje 49.90 zł, a mając pakiet telewizji Polsat (Smart DOM) za minimum 49.00 zł na miesiąc, dostajemy tą kartę  za 50% ceny czyli 25 zł na miesiąc (umowa na 24 miesiące).

Dodano:  14 - Sierpnia - 2016  -  14:44:51
Ponowny test szybkości:

LTE Plus

LTE Play

Dodano:  16 - Sierpnia - 2016  -  10:25:59
LTE Plus

Dodano:  18 - Sierpnia - 2016  -  13:07:52
Dzisiaj troszkę wolniej ale jak na razie internet z Plusa jest dużo bardziej stabilny od tego z Play ::)
LTE Plus

Dodano:  20 - Sierpnia - 2016  -  09:58:25
Sobota:

Dodano:  23 - Sierpnia - 2016  -  12:45:19
Wtorek:
LTE Plus

LTE Play

Tagi wątku: LTE play internet router huawei test plus