Autor Wątek: 1.9 TDI [ALH] - problem z odpaleniem silnika.  (Przeczytany 768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FoxMan

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ALH
  • Moc: 90 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZDR
1.9 TDI [ALH] - problem z odpaleniem silnika.
« dnia: 01 - Marca - 2022 - 00:02:48 »
Witam.

Po dwudniowym postoju VW Golf IV 1.9 TDI 90 KM [ALH], nie zapalają się żadne kontrolki (za pierwszym razem zaświeciła się tylko lampka niezapiętych pasów, później już nic), silnik zapala na jakąś sekundę i gaśnie.
Po podłączeniu kompa (sprawdzanie było podejrzewam nieco pośpieszne i być może niekompletne) wykrył on dwa błędy:
17978 - Elektroniczny moduł sterujący pracą silnika zablokowany - Stały
18058 - CAN, komunikacja silnika/zestawu przyrządów i wskaźników: zagubiony lub wadliwy sygnał - nieciągły.

Proszę o porady co i jak posprawdzać, aby uporać się z tym problemem.

Pozdrawiam.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1,9 TDI ALH - problem z odpaleniem silnika.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 - Marca - 2022 - 06:33:22 »
Sugerowałbym zacząć od sprawdzenia "imo" w kluczyku (czy kluczyk nie zaliczył gleby? czy się nie rozpadł?). Następnie miernik (multimetr) w dłoń i sprawdzenie poprawności działania stacyjki (czy załącza zasilanie jak powinna? czy główny przekaźnik żyje). Pozostaje również sprawdzenie czy układ paliwowy przez dłuższy postój nie zapowietrzył się (próba odpalenia na" plaka"może dać też podpowiedź).

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: 1,9 TDI ALH - problem z odpaleniem silnika.
« Odpowiedź #2 dnia: 02 - Marca - 2022 - 10:39:33 »
17978 sugeruje na immo lub problem z ECU.
18058 również wskazuje na problem z okablowaniem zestawu wskaźników, uszkodzony zestaw wskaźników lub spalony bezpiecznik

Nie mniej skoro odpala na chwilę to stawiałbym na immo

Offline FoxMan

• :: StartLine
  • VW: Golf IV
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: ALH
  • Moc: 90 KM
  • Rej: ZDR
Odp: 1.9 TDI [ALH] - problem z odpaleniem silnika.
« Odpowiedź #3 dnia: 03 - Marca - 2022 - 16:02:40 »
Witam.
Niestety mój kumaty znajomy nie był wczoraj dostępny. Musiałem załadować auto na lawetę i przetransportować do warsztatu.
Poprawka do mojego początkowego wpisu: jedyna kontrolka, która świeciła się w momencie wystąpienia awarii nie była od pasów, a od poduszki powietrznej.... Przy kolejnych próbach uruchomienia auta nie zaświeciła się już żadna kontrolka.
Dalszy ciąg historii: po ściągnięciu z lawety (po wytrzęsieniu na kilkunastu kilometrach kiepskiej drogi) wszystko wróciło do normy... Średnio mnie to cieszy, ponieważ z jednej strony nie było wydatków związanych z zakupem i wymianą podzespołów, lecz z drugiej nie wyświetlały się już żadne błędy, dające trop do odnalezienia źródła usterki. Znajomy mechanik twierdzi że układ elektryczny został sprawdzony i w tej chwili nie ma żadnego punktu zaczepienia. Nie mam powodu, aby mu nie ufać.
Odebrałem auto i po kilku minutach zauważyłem palącą się kontrolkę poduszki powietrznej. Wróciłem do warsztatu, był podpinany komputer i został usunięty błąd związany z tą kontrolką.
Trochę mnie niepokoi, że problem może się powtórzyć nie pod domem, a gdzieś w trasie...

Tagi wątku: