Autor Wątek: PODGRZEWANE FOTELE - niestandardowy montaż  (Przeczytany 5085 razy)

Offline STX

• :: StartLine
  • VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: RZ
PODGRZEWANE FOTELE - niestandardowy montaż
« dnia: 23 - Stycznia - 2022 - 23:39:19 »
Witam, chciałbym w moim plusie dodać grzane fotele tylko żeby to wyglądało jak najbardziej fabrycznie i moje pytanie jest takie, czy wystarczy że kupię oryginalny przełącznik z wersji która takowe fotele posiada(albo nawet zamiennik) i matę z allegro lago za 80 zł i zasilanie do przełącznika z zapalniczki a z przełącznika do maty czy nie bardzo?
Przepraszam że tak ogólnikowo piszę ale nie bardzo się na tym znam a nigdzie nie mogłem znaleźć czego dokładnie potrzebuje i jak to podłączyć tak żeby auta nie spalić.

Z góry dzięki za pomoc

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
Odp: PODGRZEWANE FOTELE - niestandardowy montaż
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Stycznia - 2022 - 08:30:52 »
tylko żeby to wyglądało jak najbardziej fabrycznie
No to chcesz żeby to było jak fabrycznie czy chcesz się bawić w gniazdo zapalniczki?

Dodano:  24 - Stycznia - 2022  -  08:32:03
oryginalny przełącznik z wersji która takowe fotele posiada(albo nawet zamiennik
Jaki przełącznik? Przecież grzane tyłki włączasz przyciskiem na panelu klimatyzacji więc musisz takowy nabyć

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Stycznia - 2022 - 09:09:57 »
@STX - jeżeli chcesz fabrycznie, to potrzebujesz dokładnie taki panel z włącznikami jak na fotce, fotele z ogrzewaniem i prawdopodobnie wiązkę, której może tam nie być. Te wszystkie gadżety, mogą sporo kosztować a na koniec potrzeba jeszcze fachowca, który to ogarnie.

Jeśli wolisz zdecydowanie prostsze i tańsze rozwiązanie, to grzana mata z Lidla czy Allegro, też podgrzeje siedziska ale na pewno nie tak szybko jak fabryczne ogrzewanie (tak sądzę ale trzeba by to sprawdzić).

Mam gdzieś w domu taką podgrzewaną matę z masażem i mogę spróbować porównać intensywność jej grzania do grzania fabrycznych foteli w moim Tiguanie - o ile to kogoś interesuje  ::)

Dodano:  24 - Stycznia - 2022  -  09:47:40
Tak na szybko:
- panel klimatronika z grzanymi fotelami - 70 zł na znanych portalach aukcyjnych
- fotele grzane po lifcie, można nabyć po 500 zł za sztukę (nie znalazłem przedliftowych)
- wiązka instalacji grzanych foteli - 195 zł

Offline STX

Odp: FOTELE - dołożenie podgrzewania
« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Stycznia - 2022 - 10:02:30 »
Ok rozumiem tylko że ja mam panel manualny (nie mam climatronika tylko climatica i z tego co wiem to nie tak prosto to przerobić bo w climatroniku jest inaczej kilka niuansów) a co do pierwszej odpowiedzi to tak chcę żeby to "wyglądało" jak fabryczne ale jeśli można podłączyć taką matę mniej skomplikowanie niż fabrycznie a będzie to wyglądać i działać tak samo to dla mnie bez różnicy a jeśli okaże si ę że kompletnie się to nie opłaca to trudno pogodzę się z tym i za 250-80 można kupić zestaw nowych mat ze sterownikami uniwersalnymi i wyłącznikiem termicznym minus taki że nie będzie to wyglądało świetnie ale nie będzie trzeba wymieniać panelu tylko jakoś ładnie w tym starym albo w wolnych miejscach obok ESP (mam 2 niewykorzystane miejsca na przyciski) dziurki porobić i też będzie ok bo jeśli to ma tak wyglądać że muszę części za 700 zł kupić to jakoś przeboleję że nie będzie oryginału. Później bo teraz nie mam jak to ew wyślę zdjęcie jak to wygląda.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Stycznia - 2022 - 10:17:20 »
Jak trafisz kogoś kto miałby te wszystkie części w komplecie, to cena mogła by być niższa.

Gdybym był w twoim położeniu, to prawdopodobnie zainwestowałbym w taki komplecik o ile nie masz foteli kubełkowych.
Podgrzewana mata PRO ERGONOMIC

Wygląda to w miarę estetycznie a po zimie można ściągnąć i schować do garażu.
Podłączenie można zlecić "kumatemu" elektrykowi i nawet podpiąć pod org włącznik - ja jednak bym się w to nie bawił i zostawił wtyczkę w gniazdku zapalniczki.

Daj znać które rozwiązanie wybrałeś, jak to działa i jak wygląda na fotkach  ;)

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Stycznia - 2022 - 13:14:56 »
Ok rozumiem tylko że ja mam panel manualny
Kupujesz panel klimatyzacji półautomatycznej Climatic z pokrętłami do regulacji grzanych foteli wiązkę i albo wymieniasz gotowe fotele na takie z funkcją grzania albo dokładasz maty najlepiej oryginalne i wkładasz ją pod tapicerkę do obecnych foteli na koniec kodowanie. I masz fabrykę.

Panel klimatyzacji można kupić za kilkadziesiąt złotych, poniżej też przykład oryginalnych mat z golfa 6 które można założyć, fotel podgrzewany jak poszukasz można trafić za 100-150 zł.

https://allegro.pl/oferta/mata-grzania-fotela-vw-golf-6-vi-08-12r-4-szt-10925789824

https://allegro.pl/oferta/panel-klimatyzacji-volkswagen-golf-plus-5m1820045a-11291922320

Offline STX

« Odpowiedź #6 dnia: 26 - Stycznia - 2022 - 21:20:50 »
Ok dzięki za rady. Czyli rozumiem że jeśli chcę sie w to bawić to potrzebuję tak:
-Maty grzewcze
-panel
-wiązkę
i to tyle? maty do wiązki wiązkę do panelu i już? Zadnych sterowników? Bo jeśli tak to po co kodowanie(chyba że czegoś nie rozumiem)

Offline doggie

• Clubowicz