Autor Wątek: Licznik - podłączenia pinów?  (Przeczytany 17544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Licznik - podłączenia pinów?
« dnia: 02 - Kwietnia - 2015 - 18:40:49 »
Witam wszystkich którzy to czytają. Mam niesamowicie duży problem odnośnie namierzenia jaki kabelek wychodzący z licznika jest do czego. Aby nie zarzucano mi lenistwa, powiem że poświęciłem na znalezienie takiej informacji mnóstwo czasu i lipa. Chodzi konkretnie o Touarega 1 z 2003r. a precyzyjniej z grudnia 2.5 Tdi manual. Przekopałem angielsko-języczne strony i też lipa. Może jest na tym forum ktoś życzliwy i podrzuci takie info będę dozgonnie zobowiązany i wdzięczny :(

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: [Touareg I] Licznik - podłączenia pinów?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Kwietnia - 2015 - 00:13:24 »
Podrzuć mi VIN tego Touarega, zobaczymy co da się załatwić ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
Odp: Pinologia licznika touareg
« Odpowiedź #2 dnia: 11 - Kwietnia - 2015 - 20:32:40 »
WVGZZZ7lZ4D041241  Domyślam się że może być tego sporo najchętniej na maila .Najbardziej zależy mi na obrotach,temperatura cieczy ,temperatura oleju,prędkościomierz,reszta byłaby mile widziana.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Odp: Pinologia licznika Touareg
« Odpowiedź #3 dnia: 11 - Kwietnia - 2015 - 21:37:41 »
Postaram się załatwić co się da w tej kwestii, jeżeli chcesz to jako bonus możesz dostać listę całego seryjnego wyposażenia twojego auta...bo jak jest VIN to przy okazji żaden problem  ::) 

Offline Lucek

• Clubowicz
  • VW: T5
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WPI
« Odpowiedź #4 dnia: 12 - Kwietnia - 2015 - 01:23:54 »
Witaj @Gulasz. Jeśli to nie tajemnica, to po co Ci taki schemat? Masz jakiś problem z zegarami czy chcesz coś zmod'zić? Sorry za dociekliwość. Ja niestety nie mam żadnych materiałów do touarega, ale może szybciej coś pomożemy, jak będziemy wiedzieć w czym tkwi problem.  Pozdr.

PS. Pozwoliłem sobie zmienić poj. silnika w Twoim profilu. W miarę możliwości zmień proszę oznaczenie silnika, moc, itd. na zgodne z Twoim autem.  :thumbup:
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 12 - Kwietnia - 2015 - 07:47:42 »
Witam ponownie. Chciałbym zaspokoić ciekawość wszystkich czytających ten wpis. Mianowicie mojej Zonie zamarzył się VW Touareg. No i jako dobry mąż stanąłem na wysokości zadania. Tylko budżet był zbyt skromny i stać mnie było na auto po dzwonie. Jako że jestem osobą która ma pojęcie o samochodach to nie stanowiło dla mnie problemu. A że żona widziała nie raz co naprawiałem stwierdziła że skoro mogę naprawić innym to i jej też naprawie. No i dłubie. A skoro budżet skromny to i walka większa. Jestem tu świeży i nie koniecznie wiem czy da się wstawić fotki bo widząc co nadłubałem było by wszystko jasne. Brak pinologi licznika praktycznie blokuje aby auto jeździło.

Dodano:  12 - Kwietnia - 2015  -  07:57:11
Info dla Marcina. To był turaś 2.5 Tdi a teraz specjalna limitowana wersja (dla żony)1.9Tdi bez literki i a reszta we wpisie się zgadza ale nie chce motać.

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 12 - Kwietnia - 2015 - 10:23:45 »
Fotki możesz wstawić  ::)
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Kwietnia - 2015 - 21:09:22 »
Obiecane foto  ;)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Kwietnia - 2015 - 21:22:54 »
Ach to serduszko - poczciwe 1.9 TD.  Oryginalny pomysł, by wrzucić taki silnik to tego auta. Ciekaw jestem efektu końcowego. Widzę, że sporo pracy w niego wsadziłeś?
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Kwietnia - 2015 - 21:25:00 »
Jak wspomniałem budżet skromny więc dłubania więcej. Dla zainteresowanych lampy są od  Alhambry, zderzak audi A6 atrapa z jakiegoś VW a ramkę wydłubałem z blachy nierdzewnej. No i serduszko z golfa. A pinologia licznika zblokowała cały system no i czekam aż się ktoś zlituje i podrzuci rozpiskę.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 18:35:29 »
@Gulasz, wszytko jest na dobrej drodze do uzyskania schematu. Musisz się uzbroić w cierpliwość, bo nie było mnie przez tydzień a elektronik nie miał pełnych danych do tego co potrzeba. Opis pinów z wtyczki licznika będzie do Touarega 2.5 Tdi, więc nie wiem czy to ci coś da przy zmienionym i nietypowym dla tego auta silniku.
Druga sprawa to pytanie: czy silnik 1,9 Tdi, który wsadziłeś z golfa (model?) da rade pociągnąć pond 2-tonowego Tuarega ?
Ile koni miał ten silnik 1.9 Tdi ?

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 19:17:30 »
To jest TD, a nie TDI. Te motor były np. w golfach III i miały 75 koni. Trochę mało, ale pytanie jeszcze czy taki licznik da się w ogóle jakoś zgrać z tym  silnikiem. Czy nie będzie tu przeszkadzać jakiś CAN czy coś w tym stylu?
Marcin

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #12 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 19:32:37 »
Najsłabszy Touareg I 2.5 Tdi ma 163 KM / 400 Nm przy wadze 2200 kg, jeździłem takim i powiem szczerze że ledwo to dawało radę.
Silnik 1.9 Td o mocy 75 KM /  150 Nm wyciągnięty z 1-tonowego Golfa III i włożony do ponad 2-tonowego Touarega , może mieć dość spory problem z ruszeniem z miejsca  ::)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 19:39:39 »
Może mieć, ale to już decyzja @gulasza. Myślę tylko nad tym czy ten zegar w ogóle zahula spięty z silnikiem z trochę innej epoki.
Marcin

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 19:57:25 »
czy ten zegar w ogóle zahula spięty z silnikiem z trochę innej epoki.

Moim zdaniem nie zahula, dlatego że w Touaregu potrzebny jest moduł immobilizera, który jest inny w każdym z dostępnych silników w tym aucie. A licznik jest spięty z immobilizerem. Powtarzam to co powiedział mi elektronik z VW ::)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 20:04:42 »
Immobilizer jest w samym liczniku zamontowany. Czy jest jakaś opcją by połączyć inny zegar i inny silnik?? Tego nie wiem. Zaczekajmy na ten schemat. Kolega Gulasz zauważyłem, że ma talent do takich rzeczy, więc może i na to ma jakiś pomysł. Tak szczerzę, to sam jestem tego bardzo ciekaw.
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 20:45:33 »
Witam wszystkich ponownie .Na wstępie chce wszystkich niedowiarków uspokoić .Nie jest to moja pierwsza przeróbka w życiu Jak kogoś to zaciekawi mam wsadzony silnik 1.9 td do chrysler grand voyager i ten pojazd waży podobnie .Moja żona kula się nim 5 lat nastukała ponad 100tyś i jest zadowolona a jak z nią jadę to tylko krzyczę wolniej. Myślę że jakby was przewiozła to nikt by sie nie jorgną że jedzie praktycznie golfem.Osobiście ja kulam się mercedesem vito i jak można się domyśleć do niego zaaplikowałem 1.9 ale tylko D bo akurat taki trafił się w rozsądnych monetach.A jak ktoś widział VW t 4 1.9d z podpiętą lawetą na której ciągnoł auto lub mini koparkę to nawet nie wspomni że takie coś nie ruszy z miejsca .Mam przetestowany taki silnik i wiem jak dłubnąć aby zagęszczał ruch .Jako ciekawostkę to vitem przywlekłem touarega pod dom .Myślę że po takim krótkim opisie wszystko jasne .Wracając do tematu touarega to część opanowałem bez schematu z mierniczkiem w ręku Na liczniku gaśnie już kontrolka ładowania wychyla się wskazówka od ładowania (jak powinna)rozrusznik pali ze stacyjki jak powinien pokazuje przebieg oraz prędkość (nawet nie łga)została do podłączenia temperatura cieczy ,obroty,i temperatura oleju którą powiąże z temp.ciechy (brak miski z takim czujnikiem )Schemat pinologi naprawde ułatwił by życie bo na przedzwonienie wszystkich kabelków schodzi czasu od ..... .Co do poruszanego tematu KAN to mój wóz nie musi wcale gadać tylko jeździć .Jestem z tych ludzi którzy twierdzą czym prościej tym lepiej a jak mniej wodotrysków tym mniej się psuje .To ja będe serwisował ten dyliżans i nie mam zamiaru sobie utrudniać życia .A jak widzę tą ilość kabli i elektroniki to twierdze że co niektórzy konstruktorzy to chyba po dopalaczach robią te auta .Przykład ile kabli potrzeba do tego aby szyba boczna chodziła ja zrobiłbym to na dwóch a oni potrzebują moduł komfortu sterownik i 12 kabli nie wspomnę że musi być powiązany z licznikiem

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 20:55:28 »
Szacunek dla Ciebie kolego Gulasz.
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 21:07:36 »
Co do wypowiedzi mechaniora z serwisu który twierdzi że się NIE DA to od nie jednej osoby słyszałem że się przecież NIE da. A tu lampy od alhambry nie pasują do touarega (wsadziłem fotki) zderzak od audi tez nie pasuje do turka---fotka,a o silniku nie wspomnę .Mi tam wszystko pasuje tylko czasu zejdzie więcej 

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #19 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 21:31:05 »
Gulasz a nie próbowałeś porównać  tego licznika tj. jego pinów z jakimś innym Vagiem. Pewnie taki sam licznik jest w jakimś innym modelu i byłoby  łatwiej znaleźć do niego schemat. Np. passat, touran czy jakieś audi. Nie wiem czy są identyczne i czy piny się zgadzają, ale  to tylko sugestia. Choć przypuszczam, że pewnie już tego próbowałeś?
 Masz może zdjęcie licznika od tyłu albo chociaż samych złącz?
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #20 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 21:54:37 »
Próbowałem podeprzeć się pasatem b5,golfem IV ale jedno potknięcie może zakończyć się dymem z licznika i będzie po ptakach a nie mam drugiego na podmiankę .Naprawdę poświęciłem na ogarnięcie tego tematu kupę czasu i jest przy konstrukcji przyrost formy nad treścią (po dopalaczach).Mógłbym pobawić się w sapera ale to ostateczność .Skoro jest ktoś tak miły i chce mi pomóc z rozpiską a wymaga to chwilę czasu to jak najbardziej nie pogardzę pomocą a wręcz doceniam chęci.Auto stoi chwile uziemione ale jeszcze żona nie kręci zadymy (ma czym jeździć ) więc poczekam cierpliwie .W między czasie obszyłem kierownice nową skórą w dwóch kolorach (czego ie nie robi dla żony)I mając chwile zaczynam myśleć o relingach dachowych .Tylko cena za orginał powala na kolana (nie wiem czy pozłacane nie wyszły by taniej)

Offline Lucek

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 22:01:53 »
Przyszedł mi do głowy jeszcze Phaeton. Przejrzałem szybko sieć, ale nie mam teraz trochę czasu. Gdybym trafił na coś ciekawego, to dam znać.
Marcin

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 17 - Kwietnia - 2015 - 23:27:20 »
Mam znajomego który miał taki wóz i wieczne dłubanie począwszy od zawieszenia (pneumatyka)skończywszy na silniku .Miał nawet mocnego mechanika ale jak usłyszał o pinologi licznika to wywalił duże oczy a jak usłyszał po co mi to to sie tylko zaśmiał i powiedział żebym zapomiał o takim temacie. Napisałem że miał bo go sprzedał,a liczyłem że na beszczela u niego zobaczyłbym co i jak .Grzebiąc w internecie gdzieś przeczytałem że dużo klamotów jest takich samych jak w porsche cayen (czy jak to się tam pisze)Ale informacji o liczniku jest jeszcze mniej niż do turasia (tajemna wiedza tylko dla wybranych ) Z drugiej strony im się nie dziwie jak wymyślili głupotę to wstyd im się przyznać A utajniają wiedzę tajemną bojąc się plagiatu tak jakby przysłowiowy Kowalski wystrugał sobie nowego licznika w garażu .A tak poważnie to jest to robione po to aby jechać na serwis a oni odpowiednio skasują za naprawę lub co bardziej prawdopodobne wymienią na nowy licznik .Dlatego ja serwisy uważam za maszynki do dojenia kasy a pracujących w nich mechaników za wymieniaczy (nie obrażając nikogo ).Wpadłem nawet na stronkę gdzie gościu naprawia liczniki do turasi ale wiedząc że człowiek z tego żyje to na pewno nie poda mi takiej informacji no i nie puścił przysłowiowego bąka jaki kabelek jest do czego a skoro naprawia to na pewno wie (ale z tego żyje i boi się abym go nie wygryzł i samemu nie zaczoł naprawiać liczników do turasi)Widocznie często padają i ma z ich reanimacji złoty interes.Naprawdę walczę z tym jak lew a skutek jest mizerny

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #23 dnia: 21 - Kwietnia - 2015 - 17:20:55 »
@Gulasz, sprawdź ten VIN czy dobrze spisany, bo mam info z serwisu VW że auto o tym nr WVGZZZ7lZ4D041241 nie istnieje ::)

Czy zamiast tego 7I nie powinno być 7L ?
Rocznik to 2004 ?

ps. nie komentujmy tego, bo nie tylko my tu zaglądamy ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 21 - Kwietnia - 2015 - 21:41:22 »
Masz racje co do L widocznie się machnołem reszta powinna się zgadzać .Według papierologi jaką posiadam jest to niby grudzień 2003 .Nie wiem jak jest w dowodzie bo po dzwonie został wystawiony zastępczy przez policję i dowód leży w urzędzie na drugim końcu polski .Pomyślałem nad jeszcze jednym rozwiązaniem gdyby był duży problem z pinologią samego licznika może łatwiej było by zdobyć pinologie kostki sterownika silnika (przynajmniej tej która idzie od licznika do sterownika)W prawdzie jest zmasakrowana ale po kolorach myślę że bym to ogarnoł .Głownie zależy mi na obrotach , tem.cieczy,tem.oleju,kontrolce świec żarowych.Ale będę szczęśliwy z czegokolwiek bo przedzwonienie wszystkich kabli to może zejść mi do pasterki.Tym bardziej że stan tej instalacji przypomina masakrę piłą łańcuchową

Tagi wątku: